Spania a evitat cea de-a treia rundă de alegeri anticipate în urma realegerii lui Mariano Rajoy în poziția de prim-ministru, informează The Guardian. Conservatorul Mariano Rajoy s-a reîntors în poziția de prim-ministru a Spaniei după ce și-a asigurat majoritatea în parlament în urma unui vot de învestitură de la care membrii Partidului Socialist au ales să se abțină. În urma a 10 luni de conflicte și negocieri eșuate, două runde de alegeri generale fără rezultate concludente și cele mai dramatice răsturnări politice de când s-a reîntors la democrație acum aproximativ patru decenii, Spania are din nou un guvern. Mariano Rajoy, liderul Partidului Poporului (PP), partid conservator, s-a reîntors în funcția de prim-ministru după ce a fost învestit pentru a două oară sâmbătă. Alegerea lui Rajoy a fost posibilă datorită faptului că Partidul Socialist al Spaniei s-a abținut de la vot pentru a evita o paralizare a sistemului legislativ și o eventuală organizare de alegeri generale pentru a treia oară.
Militanții șiiți au lansat o campanie de ofensivă în vestul orașului irakian Mosul, relatează Reuters. Militanții irakieni șiiți au lansat sâmbătă o campanie în vestul Mosulului cu scopul de a întări ofensiva din jurul fortificației Statului Islamic în Irak. Cu toate că militanții au scopul de a lupta împotriva ISIS, ofensiva acestora a alarmat Turcia, ceea ce ar putea duce la tensiuni în regiunea cu populație preponderent sunnită. Lupta de la Mosul se presupune că va fi cea mai mare din cei 13 ani de conflicte armate provocate de invazia condusă de SUA din 2003, care a dus la răsturnarea puterii în stat și a fostului președinte Saddam Hussein, un musulman sunit, și a adus populația irakiană majoritară musulmană șiită la putere. Un purtător de cuvânt al militanților șiiți, cunoscuți ca forțele Hashid Shaabi (Mobilizarea Populară), a declarat că sute de soldați ”au început operațiunea de curățare a vestului orașului Mosul de Daesh (Statul Islamic).”
De cealaltă parte a frontului din Mosul, Statul Islamic a implementat o nouă tactică de defensivă – scutul uman, potrivit CNN. Zeci de mii de bărbați, femei și copii au fost răpiți din casele lor și duși în centrul orașului irakian Mosul de către ISIS din cauza intensificării luptei din orașul în cauză, ce are scopul de a determina ISIS să părăsească cel de-al doilea cel mare oraș din Irak. Gruparea islamistă i-a răpit pe aceștia pentru a-i folosi drept scut uman în încercarea militanților de a se menține pe poziții în Mosul – oraș-cheie în Irak pentru califatul autoproclamat al insurgenților. În acest moment opțiunile populației ce trăiește sub dominația ISIS în Mosul și în regiunile din imediata apropiere par a fi dramatice și fără ieșire: să fie uciși de membrii ISIS ori să moară în lupta împotriva acestora ca pierdere colaterală survenită de pe urma conflictului.
Uniunea Europeană și Canada au semnat mult-așteptatul acord de comerț CETA, relatează BBC. În urma mai multor săptămâni de opoziție împotriva acordului de comerț în Belgia, Uniunea Europeană și Canada au semnat în sfârșit CETA. Acordul a fost semnat la Bruxelles de către prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, și liderii ai Uniunii Europene. Ceremonia de semnare a acordului a fost inițial programată pentru joi, dar a fost anulată din cauza împotrivirii printr-un veto față de acord de către regiunea belgiană Valonia. Cu toate acestea, vineri toate cele 28 state membre UE au ajuns la un consens și acordul a fost acceptat. Acordul Comprehensiv Economic și de Comerț, cunoscut drept CETA, avea nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre UE pentru a fi semnat. Acordul anulează 99% din tarife și oficialii speră că acesta va genera o stimulare de comerț în valoare de $12 miliarde sau €10.9 miliarde per an.
Australia a dezvăluit planurile sale de a interzice accesul refugiaților ce caută azil și încearcă să ajungă în țară prin intermediul bărcilor, informează BBC. Interdicția urmează să fie aplicată chiar și celor ce călătoresc ca turiști sau în scopuri de business și chiar persoanelor ce se căsătoresc cu un cetățean australian. Prim-ministrul Malcolm Turnbull a declarat că mișcarea are scopul de a transmite ”cel mai puternic posibil mesaj” traficanților de oameni. Propunerea de lege urmează să fie votată în parlament în decursul săptămânii.
Zeci de oameni au fost uciși în urma unui atac aerian al forțelor saudite asupra unei închisori din Hudaydah, Yemen, conform BBC. Atacul aerian a vizat o clădire din sectorul de securitate al-Zaydiya din orașul Hudaydah, ce era folosită drept închisoare. Orașul se află sub controlul rebelilor Houthi, care se află în conflict armat cu guvernul din 2014. Rebelii și prizonierii din penitenciar se află printre cele 60 victime ale atacului, potrivit declarațiilor oficialilor. Se consideră că alte câteva zeci au fost rănite. Închisoarea cuprindea aproximativ 84 deținuți când a fost atacată de trei ori sâmbătă. Coaliția, ce-l susține pe președintele exilat al Yemenului Abdrabbuh Mansour Hadi, a fost criticată pentru zecile de civili uciși în urma bombardamentului.
Mii de sud-coreeni au cer demisia actualului președinte, Park Geun-hye, în cadrul unor proteste organizate la sfârșitul săptămânii relatează CNN. Poliția a estimat că aproximativ 12.000 oameni au fost prezenți la protestele de sâmbătă. Manifestațiile împotriva președintelui au izbucnit după ce aceasta ar fi oferit acces unei prietene la documente de stat. Vineri, președintele Coreei de Sud a cerut demisia a 10 dintre secretarii seniorii ai acesteia în timp ce tensiunile politice își continuau cursul. Park a recunoscut marți că i-a arătat anumite documente de stat lui Choi Soon-sil, o prietenă ce o ajuta pe aceasta să-și construiască discursurile din timpul campaniei electorale pentru președinția Coreei din 2012. Choi nu deține nicio poziție oficială în aparatul de stat.
Statele Unite ale Americii a cerut membrilor familiei personalului consulatului de la Istanbul să părăsească Turcia, conform CNN. Guvernul american a cerut tuturor civililor americani ce sunt rude cu personalul consulatului de la Istanbul să părăsească Turcia din cauza amenințărilor survenite din partea organizațiilor teroriste, potrivit unei avertizări de călătorie emise de Departamentul de Stat al SUA. Turcia a devenit o regiune destul de instabilă în decursul ultimului an, din cauza atacurilor teroriste, tentativei eșuate de lovitură de stat și în mod special din cauza implicării guvernului turc în războiul civil din Siria. Misiunea diplomatică SUA în Turcia a fost victima a unor atacuri în trecut. În iulie 2009, o persoană înarmată a deschis focul asupra Consulatului SUA la Istanbul, iar în februarie 2013, Ambasada SUA la Ankara a fost supusă unui atac din partea unui atacator sinucigaș.
Francois Hollande a declarat că Marea Britanie ar trebui să ajute sutele de copii ce au rămas în zona Calais în urma distrugerii taberei de refugiați numită ”Jungla”, informează The Independent. Francois Hollande a cerut autorităților britanice ”să se implice” în refugierea relocarea celor 1.500 minori rămași în Calais. Conform declarațiilor președintelui francez, majoritatea minorilor care trăiesc în containere de transport maritim în ruinele taberei de refugiați ce purta numele de ”Jungla”, vor fi rapid transferați. Hollande susține că țara sa ”nu poate tolera” existența taberelor de refugiați precum a fost cea din Calais, întrucât condițiile ce persistă în aceste tabere nu sunt ”demne” de Franța, astfel a depus eforturi de a demola cât mai curând ”Jungla.” Oficialul de la Paris a declarat că a discutat cu prim-ministrul britanic, Theresa May, pentru a se asigura că Marea Britanie va avea grijă de o parte din copiii ce au rămas abandonați în Calais.
Parada LGBT din Taiwan a adunat zeci de mii în stradă, relatează The Guardian. Zeci de mii de participanți au împânzit străzile din Taipei sâmbătă în timpul celei mai mari parade gay din Asia, cu scopul de a determina guvernul Taiwanului să legalizeze căsătoria între persoanele de același sex. Mulți dintre cei prezenți la paradă aveau speranța că mariajul între persoanele de același sex va deveni o realitate în Taiwan foarte curând sub conducerea Partidului Democratic Progresiv (PDP), care deține majoritatea în parlament pentru prima dată. Președintele Tsai Ing-wen susține dreptul persoanelor de același sex la căsătorie și a declarat că va respecta orice decizie la care ajunge parlamentul în această privință.