Material realizat de Irina Dudu
Au fost declarate minim 5 persoane ucise și alte 30 rănite în urma unor atacuri cu drone din Ucraina, conform Al Jazeera. Atacurile rusești au avut loc în orașele Dnipro și Harkov, distrugând clădiri și provocând incendii. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susțin că propunerea liderilor Statelor Unite pentru un armistițiu necondiționat nu a fost acceptată de forțele din Rusia, insinuând că un astfel de armistițiu ar fi posibil dacă ar exista presiuni reale asupra oficialilor Moscovei. De asemenea, trupele rusești au realizat progrese pe teren, capturând noi așezări în regiunile Donețk și Zaporojie. În același timp, Ministerul rus al Apărării a acuzat armata ucraineană de atacuri asupra infrastructurii energetice din Belgorod. Nimeni nu a convins până acum părțile să ajungă la un armistițiu efectiv, iar escaladarea conflictului continuă.
Liderul grupării Rapid Support Forces (RSF) din Sudan, Mohamed Hamdan Dagalo, a confirmat retragerea acesteia din capitala Khartoum, potrivit Al Jazeera. Într-un mesaj audio, acesta a subliniat că retragerea a avut loc pentru a repoziționa forțele în Omdurman, dar a promis că se va întoarce în Khartoum mai puternic. El a respins ideea unor negocieri cu armata sudaneză, afirmând că este de acord numai cu un conflict armat. Între timp, armata sudaneză, condusă de Abdel Fattah al-Burhan, a continuat să-și consolideze pozițiile, recapturând importante locații din oraș, inclusiv palatul prezidențial. Conflictul de doi ani dintre RSF și armată a generat o criză umanitară gravă, cu peste 12 milioane de oameni dislocați și zeci de mii de victime.
Liderii grupării Hamas au anunțat că susțin reluarea unui armistițiu în Fâșia Gaza, relatează BBC. Propunerea de mediere prevede eliberarea a cinci ostatici în schimbul unei încetări a focului de 50 de zile. Liderul Hamas, Khalil al-Hayya, a confirmat aprobarea acestei propuneri trimise de mediatorii egipteni și qatarezi. Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a primit inițiativa și a oferit o “contra-propunere” în coordonare cu liderii Statelor Unite. Noul armistițiu ar putea coincide cu sărbătoarea Eid al-Fitr. În prezent, forțele israeliene desfășoară o operațiune terestră în Rafah și continuă atacurile aeriene, după ce un armistițiu anterior a fost nereușit. Gruparea Hamas a eliberat 33 de ostatici, dar deține încă 59.
Protestele șiite din Abuja, Nigeria, s-au intensificat, relatează Reuters. Protestele au culminat cu acte de violență între militanți și forțele de securitate, ceea ce a dus la mai multe decese. Membrii Mișcării Islamice a Nigeriei (IMN), un grup interzis care militează pentru un stat islamic în Nigeria, au organizat o manifestație în solidaritate cu forțele din Palestina. Poliția a declarat că a fost atacată cu focuri de armă și a acuzat protestatarii de un atac violent asupra personalului de securitate. Potrivit autorităților, un membru al forțelor de securitate a decedat și 19 persoane au fost arestate. Sidi Munir Sokoto, un lider IMN, a afirmat că protestul a fost pașnic și a acuzat armata de provocarea violențelor, raportând un bilanț de cinci morți.
Numărul de decese cauzate de cutremurul de 7,7 magnitudine din Myanmar a ajuns la aproximativ 1.700, potrivit Reuters. În urma dezastrului au fost înregistrate multe persoane rănite și dispărute, pe măsură ce eforturile de salvare s-au intensificat. Cutremurul, unul dintre cele mai puternice din ultimul secol, a avut loc vineri, copleșind spitalele și provocând daune severe infrastructurii. Ajutoarele internaționale sunt mobilizate, iar țările vecine, precum India, China și Thailanda, oferă asistență, în timp ce liderii Statelor Unite ale Americii au promis 2 milioane de dolari. Cu toate acestea, locuitorii din apropierea epicentrului, în special din Sagaing, raportează un sprijin guvernamental insuficient, cu lipsuri critice de alimente, medicamente și electricitate, estimările sugerând că bilanțul deceselor ar putea depăși 10.000. În Thailanda, prăbușirea unei clădiri a dus la 18 decese. Guvernul Național al Unității din Myanmar a cerut o suspendare a acțiunilor militare pentru a prioritiza eforturile umanitare, în timp ce echipele de salvare se confruntă cu provocări în a ajunge la persoanele blocate.