Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 29 și 30 iulie în lume – Iranul anunță că va continua dezvoltarea programului său balistic, SUA cere Chinei și statelor din regiune să depună eforturi împotriva amenințărilor nord-coreene, iar ONG-urile umanitare acuză UE că ”lasă refugiații să se înece în Mediterană”

Au fost 29 și 30 iulie în lume – Iranul anunță că va continua dezvoltarea programului său balistic, SUA cere Chinei și statelor din regiune să depună eforturi împotriva amenințărilor nord-coreene, iar ONG-urile umanitare acuză UE că ”lasă refugiații să se înece în Mediterană”

Iranul a declarat că va continua dezvoltarea programelor sale balistice, denunțând totodată sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii drept ”un effort de a slăbi acordul nuclear”, potrivit Reuters. Purtătorul de cuvânt al ministrului de externe iranian, Bahram Ghasemi, a declarat sâmbătă că deciziile SUA sunt ”ostile, condamnabile și inacceptabile”. ”În ultimă instanță, acesta este un efort pentru a slăbi acordul nuclear”, a mai adăugat acesta, referindu-se la înțelegerea încheiată în 2015 între Iran și un grup al marilor puteri mondiale, în urma căreia o mare parte din sancțiunile impuse Iranului au fost ridicate în schimbul diminuării programului nuclear al țării. ”Vom continua cu programul nostru balistic la capacitate maximă. Domeniul militar și balistic reprezintă politicile noastre interne și alții nu au dreptul de a interveni sau comenta cu privire la ele”, a mai declarat Ghasemi.

Președintele Statelor Unite ale Americii l-a numit pe generalul John Kelly, actualmente responsabil cu conducerea Departamentului pentru Securitate Internă, în funcția de șef de cabinet la Casa Albă, potrivit The Guardian. Trump îl înlocuiește astfel de Reince Preibus, care a ocupat funcția după învestirea lui Trump în funcție, în luna ianuarie. Preibus a fost supus unor presiuni considerabile după ce a fost suspectat că ar fi unul dintre informatorii presei despre aspecte interne ale Casei Albe. Noul director de comunicare al Casei Albe, Anthony Scaramucci l-a acuzat pe Preibus că ar fi unul dintre informatorii presei, la puțin timp după ce a fost numit, caracterizându-l pe acesta drept ”un schizofrenic paranoid”. Demiterea lui Reince Preibus, în vârstă de 45 de ani, a provocat nemulțumiri profunde în rândul Partidului Republican, care-l consideră pe acesta unul dintre cei mai capabili membri pentru ocuparea unor funcții înalte în administrația americană.

Salvamarii care lucrează în Marea Mediterană au acuzat Uniunea Europeană că ”lasă în mod deliberat oamenii să se înece în mare” după ce au fost nevoiți să-și suspende misiunile de salvare pentru refugiații care încearcă să traverseze una dintre cele mai periculoase rute din lume, scrie The Independent. Acuzațiile acestora survin după ce Italia a anunțat că va impune un cod de conduită pentru ambaracțiunile operate de ONG-urile implicate în căutarea și salvarea de oameni în zona coastelor Libiei, care reprezintă punctul principal de plecare a navelor clandesitine de refugiați. Grupurile umanitare au concluzionat unanim că noul cod le va împiedica munca prin interdicția asupra transferului de refugiați pe ambarcațiuni mai mari, care va permite astfel continuarea misiunilor pentru bărcile mai mici și, totodată, prin obligativitatea de a accepta ofițeri de poliție la bord. O versiune revizuită a codului este așteptat să fie prezentată ministrului de interne italian, luni, după întâlniri cu reprezentanți ai ONG-urilor. Planul, care cuprinde 11 puncte esențiale, a fost aprobat de Comisia Europeană și agenția vamală Frontex, iar nerespectarea acestuia ar putea aduce interdicția ambaracțiunilor în porturile italiene sau interzicerea dreptului de a participa la misiuni de salvare.

Reprezentanți ai Gărzilor Revoluționare din Iran au declarat că nave de război ale marinei Statelor Unite ale Amricii s-au apropiat de ambarcațiuni ale acestora din zona Golfului Persic și au tras focuri de avertisment luminoase, relatează The Guardian. Nava USS Nimitz și alte două ambaracțiuni însoțitoare s-au apropiat de un vas iranian înarmat cu rachete, iar marina americană a trimis și un elicopter în apropierea mai multor ambaracțiuni aflate în apropierea platformei petroliere Resalat, potrivit unui comunicat al gărzilor iraniene. ”Americanii au efectuat o manevră provocatoare și neprofesională prin focurile de avertisment luminoase care au fost îndreptate spre ambarcațiunile iraniene”, au afirmat aceștia. Pe de altă parte, marina americană a negat că ar fi încălcat vreun protocol, afirmând că elicopterul în cauză efectua o misiune de patrulare în spațiul aerian internațional. Aparatul de zbor a observat că mai multe vase iraniene se apropie ”cu o viteză mare” spre navele americane și a trimis semnale de avertisment luminoase după ce nu a primit răspuns la tentativa inițierii unei linii de comunicare. Semnalele transmise au determinat oprirea navelor iraniene, care și-au continuat exercițiile militare, iar locotenentul de marină Ian McConnaughey, a subliniaat că situația a fost gestionată ”cu siguranță și profesionalism”.

Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va înceta plățile guvernamentale pentru asiguratorii de sănătate dacă membrii Congresului nu vor adopta o nouă legislație în acest sens și i-a îndemnat pe aceștia să nu abandoneze tentativa demarată acum șapte ani de a abroga legea adoptată de democrați, cunoscută drept Obamacare, scrie The Telegraph. Ca de obicei, anunțul lui Trump a venit pe Twitter, acesta afirmând că ”dacă o nouă lege a asigurărilo de sănătate nu este aprobată rapid, plățile pentru companiile de asigurări și cele pentru membrii Congresului se vor încheia foarte curând!”. Amenințările președintelui american se referă, pe de o parte, la o sumă de circa 8 miliarde $ pe care statul american o plătește ca subvenție pentru companiile de asigurări pentru ca acestea să ofere servicii la prețuri reduse pentru cetățenii cu venituri mici, respectiv la contribuțiile pentru asigurări plătite de membrii Congresului și de angajații acestora, care au fost mutate sub umbrela Obamacare după adoptarea legii, în 2010.

Ziua unui scrutin contestat în Venezuela a fost marcată de noi violențe, iar unul dintre candidați și un activist al opoziției au fost uciși în urma evenimentelor, relatează BBC. Avocatul Jose Felix Pineda, în vârstă de 39 de ani, a fost împușcat mortal în noaptea de sâmbătă spre duminică, la domiciliul său, în timp ce Ricardo Campos, membru al formațiunii de opoziție Accion Democratica, a fost ucis în timpul unui protest. Publicația El Nacional susține că cel puțin 10 persoane au fost ucise în Venezuela în ultimele două zile, pe fondul unor proteste antiguvernamentale care au contestat organizarea votului de duminică, pentru alegerea membrilor Adunării Constituționale. Aceștia vor avea rolul de a concepe o nouă constituție a Venezuelei, iar criticii președintelui Maduro îl acuză pe acesta că nu dorește altceva decât să pună capăt în acest fel democrației. Protestele sunt de așteptat să conitnuie în Venezuela, după ce autoritățile au anunțat o prezență la urne de 41,5%, procent pe care opoziția îl contestă vehement. Potrivit reprezentanților săi, 88% dintre alegători s-au abținut de vot, opozanții cerând nerecunoașterea rezultatului alegerilor.

Forțele armate ale Statelor Unite ale Americii au survolat peninsula Coreea cu două bombardiere supersonice B-1B, ca răspuns față de recentul test balistic efectuat de Coreea de Nord, relatează Reuters. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a cerut Chinei, Japoniei și Coreei de Sud să depună eforturi pentru a contracara ultimele acțiuni ale Phenianului, după ce regimul nord-coreean a efectuat, vineri, cu succes, un al doilea test cu o rachetă balistică intercontinentală. ”China este conștientă că trebuie să acționeze”, a declarat Haley, care a mai afirmat că Statele Unite ”s-au săturat de discuții” despre Coreea de Nord, care ”nu mai este doar o problemă a Americii”.

Ministrul saudit de Externe a afirmat că cererea Qatarului de internaționalizare a pelerinajului musulman hajj reprezintă o declarație de război adresată regatului, potrivit televiziunii de stat Al Arabiya, citată de Reuters. ”Cererile Qatarului de internaționalizare a lăcașurilor sfinte reprezintă o agresivitate și o declarație de război împotriva regatului. Ne rezervăm dreptul de a răspunde oricui plănuiește asupra internaționalizării acestor locuri sfinte”, a declarat Adel al-Jubeir. Cu toate acestea, susține Reuters, este neclar dacă a existat o voce oficială din Qatar care a cerut acest lucru. Singura afirmație în acest sens a fost făcută sâmbătă și s-a referit la acuzațiile regimului de la Doha cu privire la politizarea ”hajj” și o cerere adresată raportorului special la ONU cu privire la libertatea religioasă, cu referire la dificultățile întâmpinate de cetățenii qatarioți care au dorit să participe la pelerinajul din acest an.

Guvernul australian a anunțat că forțele sale de ordine au reușit să înlăture ceea ce au descris drept ”un plan credibil și elaborat” de detonare a unei bombe la bordul unui avion, relatează The Guardian. Forțele de ordine numeroase au fost dispuse în zona mai multor aeroporturi din țară, fiind implementate totodată și măsuri mai aspre de securitate, precum scanarea suplimentară a bagajelor. Autoritățile au arestat și patru bărbați în urma unor raiduri efectuate în mai multe suburbii ale orașului Sydney. Măsurile de securitate suplimentare vor fi menținute cel puțin câteva zile, au menționat autoritățile australiene.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …