Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 29 și 30 ianuarie în lume – Primul ministru portughez și Partidul Socialist au câștigat un al treilea mandat consecutiv la alegerile generale, Sergio Mattarella a fost reales în funcția de președinte al Italiei, Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe președintele agenției naționale de statistică
Sursă: Patricia De Melo Moreira/AFP via Getty Images

Au fost 29 și 30 ianuarie în lume – Primul ministru portughez și Partidul Socialist au câștigat un al treilea mandat consecutiv la alegerile generale, Sergio Mattarella a fost reales în funcția de președinte al Italiei, Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe președintele agenției naționale de statistică

Material realizat de Doina Bulearcă și Ilinca Bîrcă

Primul ministru portughez, António Costa, și Partidul Socialist au câștigat un al treilea mandat consecutiv la alegerile generale, relatează Politico. „Aceasta este o noapte specială pentru mine. Portughezii au confirmat că vor un guvern format de Partidul Socialist pentru următorii patru ani. Își doresc stabilitate, certitudine și securitate” a declarat Costa, obținând peste 41 de procente, după numărarea aproape completă a tuturor voturilor. Acest procentaj conferă Partidului Socialist 117 locuri din totalul de 230 ale parlamentului portughez (Assembleia da República).

Președintele italian, Sergio Mattarella, a fost reales, anunță Al Jazeera. Mattarella, în vârstă de 80 de ani, este de acord să servească un al doilea mandat de șapte ani, după ce membrii parlamentului nu au reușit să găsească o alternativă, într-o săptămână de voturi adesea grele, pentru a alege un succesor. Parlamentarii i-au mulţumit sâmbătă lui Mattarella pentru că a acceptat să rămână în funcție, dar încercările eşuate de a-l înlocui în timpul a şapte runde de scrutin vor avea repercusiuni potenţial periculoase pentru stabilitatea politică. În cel de-al optulea tur de scrutin peste 1.000 de parlamentari și delegați regionali din Camera Deputaților au votat, iar aplauzele au izbucnit când fostul președinte a depășit pragul de 505 voturi necesare pentru realegerea sa. Inițial, acesta a exclus opțiunea de a continua cu un al doilea mandat, dar dată fiind situația delicată în care se află scena politică italiană, Mattarella a cedat apelurilor parlamentului pentru a evita o potențială criză politică.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe președintele agenției naționale de statistică, Sait Erdal Dincer, după ce a fost raportată cea mai mare rată de inflație anuală din ultimii 19 ani, informează Al Jazeera. Demiterea lui Sait Erdal Dincer este cea mai recentă dintr-o serie de demiteri “economice” ale lui Erdogan, care a concediat trei guvernatori ai băncii naționale, din iulie 2019 și până în prezent. Datele au arătat că inflația de anul trecut are o rată de 36.1%, cea mai mare înregistrată în ultimii 19 ani. Erdogan a criticat ratele mari ale dobânzilor, despre care el crede că provoacă inflație. Cifra inflației din 2021 publicată de Dincer a înfuriat atât taberele proguvernamentale, cât și pe cele ale opoziției. Opoziția a declarat că statisticile au fost “ameliorate”, susținând că adevăratele creșterile ale costului vieții au fost de cel puțin două ori mai mari.

Armata din Burkina Faso a preluat puterea printr-o lovitură de stat, reținându-l pe președintele ales democratic, dizolvând guvernul, suspendând constituția și închizând granițele, relatează CNN. Lovitura de stat a fost anunțată la televiziunea de stat de căpitanul Sidsore Kader Ouedraogo, care a spus că armata a preluat puterea ca răspuns la „degradarea continuă a securității” din țară și la „incapacitatea guvernului” de a uni populația. Nu a fost făcută nicio mențiune în declarația televizată despre locul unde se află Roch Kabore, președintele ales democratic. Șeful de stat nu a fost văzut în public de când au izbucnit lupte duminică în jurul palatului prezidențial din Ouagadougou.

Oficialii ucraineni au îndemnat Kremlinul să își retragă forțele de la granița comună, relatează The Guardian. De asemenea, aceștia solicită continuarea dialogului cu reprezentanții statelor vestice, dacă Moscova „are intenții serioase” pentru dezamorsarea situației vis-a-vis de frica unei invazii. Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a publicat pe o rețea de socializare: „dacă oficialii ruși sunt serioși când declară că nu doresc un nou război, Rusia trebuie să continue angajarea diplomatică și să își retragă trupele desfășurate de-a lungul graniței și în teritoriile ocupate”. De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele europene trebuie să își diversifice sursele de energie, în măsura în care oficialii britanici au avertizat că este foarte probabil că guvernul de la Kremlin, un furnizor major de gaz, caută să invadeze Ucraina.

Unul dintre ultimele monumente comemorative publice din Hong Kong, dedicat protestatarilor uciși în Piața Tiananmen, a fost acoperit, relatează BBC. Caligrafia (pictată pe pavajul unui pod) a adus un omagiu protestatarilor pro-democrație uciși de autoritățile chineze la Beijing în 1989. Memorialul fost acoperit cu metal sâmbătă de Universitatea din Hong Kong, reprezentanții căreia au descris acțiunea drept “întreținere de rutină”. Cu toate acestea, înlăturarea monumentului vine pe măsură ce Beijingul reprimă din ce în ce mai mult disidența politică din Hong Kong. Regiunea autonomă a fost unul dintre puținele locuri din China care permiteau comemorarea publică a protestelor de la Tiananmen. Masacrul din Piața Tiananmen a avut loc pe fondul unor demonstrații de amploare, în cadrul cărora a fost cerută o reformă politică prin care să li se ofere cetățenilor libertăți politice mai mari.

Reprezentanții departamentului de stat al Statelor Unite ale Americii au declarat că Egiptul nu a îndeplinit condițiile pentru a primi ajutorul militar de 130 de milioane de dolari, informează Deutsche Welle. Fondurile au fost retrase în urma neîndeplinirii unor “condiții speciale legate de respectarea drepturilor omului”, prestabilite de oficialii celor două state la începutul negocierilor, în luna septembrie a anului trecut. Anunțul vine la doar câteva zile după ce administrația președintelui american Joe Biden a aprobat o vânzare de arme în valoare de 2.5 miliarde de dolari către Egipt. Aceasta a inclus 12 avioane de transport Super Hercules C-130 și sisteme radar de apărare aeriană. Până în acest moment Egiptul poate beneficia de fonduri în valoare de 300 de miliarde de dolari, însă conform secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, dacă oficialii de la Cairo se conformează în legătură cu obiectivele legate de respectarea drepturilor omului, până la finalul lunii ianuarie, cele 130 de miliarde de dolari le pot fi alocate pentru bugetul de securitate.

Reprezentanții Emiratelor Arabe Unite au declarat că au interceptat o rachetă balistică în timpul vizitei președintelui israelian Isaac Herzog, raportează Reuters. Oficialii Emiratelor Arabe Unite au mai declarat că racheta a fost lansată de către rebelii houthii din Yemen și că aceasta a fost distrusă după interceptare, iar fragmentele rezultate au căzut într-o zonă nelocuită. În declarații nu a fost menționat dacă racheta se îndrepta către capitala Abu Dhabi sau orașul Dubai. Traficul aerian nu a fost întrerupt în urma acestui incident.

Reprezentanții francezi ai politicii de stânga au eșuat în alegerea unui lider comun, raportează Euronews. Susținătorii ideologiei de stânga au organizat o rundă online de vot cu scopul de a prezenta un front comun înaintea celor două runde de alegeri planificate pentru 10 și 24 aprilie. Deși peste 460.000 de persoane s-au înregistrat pentru acest scrutin online,  candidați-cheie au declarat că nu vor respecta rezultatul pentru că nu iau în considerare procesul de vot. Cel puțin cinci personalități proeminente aparținând stângii s-au înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale în Franța, dar nici unul dintre ei nu pare să fie într-o poziție care să le permită să ajungă în turul al doilea.

Curtea Supremă de Justiție din Liberia l-a condamnat la doi ani de închisoare pe fostul ministru al apărării, Brownie Samukai, împreună cu doi adjuncți, raportează Radio France Internationale. Condamnarea a survenit după ce Samukai și cei doi adjuncți nu au returnat suma de un milion de euro în contul de pensii al Forțelor Armate din Liberia. Fostul ministru a fugit din clădire înainte de a putea fi arestat. Inspectorul General Adjunct al Operațiunilor, Marvin Sackor, a declarat că „lucrăm cu omologii noștri, Agenția Națională de Securitate, pentru a avea o înțelegere clară a locului unde se află Samukai.” Judecătorul asociat al Curții Supreme, Sie-A-Nyene G. Yuoh, a declarat că persoanele condamnate vor rămâne în închisoare până când suma va fi plătită integral, cu o rată a dobânzii de 20 de euro pe lună.

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Alegerile anului 2024 – un nou peisaj politic global

Anul 2024 a reprezentat cel mai mare an electoral din istoria umanității. Jumătate din populația …