Home / A fost azi în lume / Au fost 29 și 30 august în lume – Armata din Myanmar intensifică agresiunile împotriva minorității rohingya, un tribunal din India a fost solicitat să permită hindușilor să venereze templul Taj Mahal, iar Pentagonul anunță că SUA au 11.000 de soldați în Afganistan

Au fost 29 și 30 august în lume – Armata din Myanmar intensifică agresiunile împotriva minorității rohingya, un tribunal din India a fost solicitat să permită hindușilor să venereze templul Taj Mahal, iar Pentagonul anunță că SUA au 11.000 de soldați în Afganistan

1. Forțele de securitate din Myanmar au intensificat luptele împotriva minorității musulmane Rohingya, relatează Reuters. Longevitatea confruntărilor violente marchează una dintre cele mai intransigente atacuri în care sunt implicate minorități musulmane din ultimii 5 ani. Conform ultimelor estimări, aproximativ 104 oameni au fost uciși în cadrul atacului. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea față de ultimele rapoarte ale civillilor uciși în Rakhine, subliniind în același timp faptul că Bangladesh ar trebui să permită accesul minorității musulmane.
Interpelarea agențiilor umanitare de către secretarul general accentuează necesitatea liberului acces în țările vecine, precum și protejarea comunităților afectate.

2. SUA, Japonia și Coreea de Sud au cerut o întrunire a Consiliului de Securitate ONU pentru a discuta consecințele ultimului test balistic lamsat de Coreea de Nord, informează Reuters. Cei 15 membri ai Consilului de Securitate au condamnat tirul cu rachetă balistică efectuat deasupra Japoniei, accentuând faptul că trebuie luate măsuri urgente pentru a stopa astfel de testări venite din partea Coreei de Nord. Consiliul a menționat ideea conform căreia soluția acestei probleme se regăsește în sfera cooperării și diplomației. Configurarea unui sistem eficient de comunicare între părțile implicate ar putea reprezenta unul dintre cei mai importanți pași în delimitarea unui traseu diplomatic.

3. Coreea de Sud a condamnat ferm ultimul test nuclear realizat de Coreea de Nord, care a lansat, marți, un proiectil care a survolat teritoriul Japoniei, informează Reuters. Autoritățile sud-coreene au afirmat prin vocea ministerului de externe că vor ”răspunde răspicat, pe baza alianței trainice cu Statele Unite ale Americii, dacă Coreea de Nord va continua provocările nucleare și balistice”. Autoritățile de la Seul s-au limitat la o declarație oficială, fără a preciza alte metode pe care le vizează pentru a contracara comportamentul ostil al vecinului din nord.

4. Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, i-a numit pe Yeroblat Dosayev și pe Askar Zhumagaliyev în funcția de vice-prim-ministru, potrivit unor informații publicate pe site-ul personal al liderului de la Astana, scrie Reuters. Cei doi noi oficiali au ocupat anterior funcții în alte instituții de stat. Dosayev a condus compania Baiterek, un holding de stat însărcinat cu afacerile bancare și de finanțe, în timp ce Zhumagaliyev a fost directorul executiv al companiei de stat nucleare Kaztomprom, unul dintre cei mai mari actori din industria extracției de uraniu la nivel global.

5. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că nu există o alternativă la înțelegerea parafată în 2015 între Iran și marile puteri ale lumii cu privire la reducerea programului nuclear al Teheranului, relatează Reuters. Declarațiile liderului francez survin după ce președintele american Donald Trump a cerut o revizuire cu privire la ridicarea sancțiunilor impuse Iranului, caracterizând înțelegerea drept ”cea mai rea posibilă soluție negociată”. Macron a subliniat că ”nu există o alternativă a regimului iranian cu privire la non-proliferarea nucleară. În condițiile actuale, acordul din 2015 este cel care ne permite să stabilim un dialog constructiv și exigent cu Iranul”.

6. Autoritățile germane au declarat că au dat undă verde angajaților ambasadei Canadei din Berlin pentru a se reîntoarce la sediul misiunii diplomatice, în urma unei alerte false cu bombă, relatează Reuters. Clădirea ambasadei canadiene a fost evacuată după ce o amenințare cu bombă a fost făcută în dimineața de miercuri. În urma percheziției clădirii, forțele de ordine nu au descoperit nicio amenințare, iar angajații au putut să-și reia activitatea normală.

7. Un tribunal din India a fost solicitat să judece o petiție inițiată de șase avocați care susțin că mausoleul Taj Mahal este un templu hindus și care cer permisiunea ca acesta să fie folosit de practicanții acestei religii ca loc de venerare, informează The Guardian. Autoritatea de Supraveghere Arheologică din India (ASI), care are în sarcină protejaraea monumentelor de importanță națională, a fost chemată să își ofere expertiza ca răspuns al petiției care susține că mausoleul este la origini un templu numit inițial Tejo Mahalaya, dedicat zeității hinduse Shiva. Pe de altă parte, o echipă de arheologi guvernamentali au susținut în mărturia depusă în fața judecătorilor că Taj Mahal este un mausoleu musulman construit de împăratul Mughal ca omagiu pentru soția sa răposată. Actualmente, doar musulmanilor le este permis să se roage în incinta monumentului construit în secolul 17.

8. Un val de încălzire globală cu consecințe dramatice pentru planetă a avut loc în urmă cu 56 de milioane de ani, fiind înregistrate creșteri cu până la 5 grade Celsius peste media temperaturilor aerului, fapt care a atras extincția mai multor specii marine, se arată într-un studiu care ar putea explica mai bine efectele încălzirii globale actuale, informează The Guardian. Potrivit cercetătorilor de la Centrul pentru Cercetare Oceanografică Geomar-Helmholtz, din Germania, cauzele încălzirii globale au fost provocate de o serie de erupții vulcanice puternice, într-o perioadă în care insula Groenlanda s-a desprins de continentul Europa.

9. Fostul ofițer de presă al Casei Albe, totodată un devotat practicant catolic, Sean Spicer, și-a îndeplinit una dintre ambițiile sale personale de a se întâlni cu Papa Francisc, scrie BBC. Întâlnirea fostului oficial al administrației Trump cu liderul de la Vatican a avut loc în cadrul unei reuniuni cu legislatori și politicieni din întreaga lume. Spicer a făcut parte din echipa prezidențială în timpul vizitei efectuate de Trump la Vatican, însă acesta nu a fost inclus atunci pe lista delegației americane care s-a întâlnit cu Suveranul Pontif.

10. Pentagonul a anunțat că, în prezent, circa 11.000 de soldați americani se află în Afganistan, un număr mult mai mare decât cel cunoscut oficial anterior, informează BBC. Potrivit oficialilor citați, noul bilanț al trupelor prezente include și unitățile aflate în misiuni temporare sau sub acoperire, alături de forțele regulare din acest stat. Anterior, se credea că circa 8.400 de soldați americani se află în Afganistan. Totodată, anunțul a fost făcut într-un moment în care Pentagonul se pregătește să desfășoare alți 4.000 de soldați în tentativa de a ajuta autoritățile afgane să combată forțele talibane din țară.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 11 noimebrie în lume – Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a anunțat un nou pachet de ajutor de 3,76 miliarde de euro pentru regiunile afectate de inundații, Prim-ministrul Japoniei, Shigeru Ishiba, a fost reales în parlament, deși coaliția sa a pierdut majoritatea în urma unor alegeri anticipate, Un tribunal italian a suspendat, pentru a doua oară, planul guvernului de a externaliza gestionarea migranților în Albania

Material realizat de Mihai Turcu Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a anunțat un nou pachet de …