Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă balistică la scurt timp după ce secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a avertizat că eșecul de a reduce programele nucleare și de rachete balistice al Phenianului ar putea duce la „consecințe catastrofale”, informează Reuters. Oficialii americani și sud-coreeni au declarat că testul, realizat într-o zonă situată la nord de capitala nord-coreeană, pare să fi eșuat. Testul a fost realizat înainte ca portavionul USS Carl Vinson să sosească în apele din apropierea peninsulei coreene, unde trupele americane și-au început exercițiile cu marina sud-coreeană, la aproximativ 12 ore după lansarea eșuată, a declarat un oficial al marinei sud-coreene.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că cele 27 de țări ale Uniunii Europene, care s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre Brexit, trebuie să rămână unite, informează BBC. Tusk, care a prezidat summitul special, a declarat că a avut un sprijin puternic din partea tuturor instituțiilor UE, precum și a celor 27 de state rămase în blocul european. Regatul Unit nu a participat la discuții. Liderii UE s-au reunit pentru a finaliza liniile directoare înainte de discuțiile cu Regatul Unit cu privire la Brexit și la relațiile sale viitoare cu UE. UE va insista asupra faptului că trebuie să se facă progrese în discuțiile privind separarea Marii Britanii de UE înainte de a putea începe discuțiile cu privire la viitoarele relații comerciale. Discuțiile oficiale dintre Londra și UE nu vor începe decât după alegerile generale din Marea Britanie din 8 iunie. „Înainte de a discuta despre viitorul nostru, trebuie mai întâi să ne rezolvăm trecutul”, a declarat Tusk, care a prezentat trei priorități. În ceea ce privește cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie, acesta a solicitat garanții „eficiente, aplicabile, nediscriminatorii și cuprinzătoare”. De altfel, Tusk a precizat că Regatul Unit trebuie să își îndeplinească toate obligațiile financiare convenite ca stat membru al UE. De asemenea, trebuie să se ajungă la o înțelegere „pentru a evita impunerea unei granițe stricte între Republica Irlanda și Irlanda de Nord”. „Nu vom discuta despre viitoarele noastre relații cu Regatul Unit până când nu am realizat progrese suficiente în ceea ce privește principalele probleme legate de retragerea Marii Britanii din UE”, a adăugat Tusk.
Turcia a blocat enciclopedia on-line Wikipedia, a declarat observatorul de telecomunicații, citând o lege care îi permite să interzică accesul la site-urile web considerate obscene sau o amenințare la adresa securității naționale, informează Reuters. Această decizie va denigra imaginea Turciei în fața grupurilor de drepturi și a aliaților occidentali, care declară că Ankara a redus brusc libertatea de exprimare și alte drepturi fundamentale în represiunea care a urmat loviturii de stat eșuate de anul trecut. „După analiza tehnică și considerația legală … a fost luată o măsură administrativă pentru acest site (Wikipedia.Org)”, a afirmat BDK în cadrul unei declarații pe site-ul său. Acesta a citat o lege care îi permite Turciei să blocheze accesul la paginile web individuale sau la site-uri pentru a proteja ordinea publică, securitatea națională sau bunăstarea publicului. Ministrul comunicațiilor din Turcia a declarat că Wikipedia încearcă să lanseze o „campanie scandaloasă” împotriva țării sale, spunând că unele articole au pretins că Ankara se coordonează cu grupuri militare, a informat agenția de presă Anadolu. „În loc să se coordoneze împotriva terorismului, a devenit parte dintr-o sursă de informare care conduce o campanie împotriva Republicii Turcia pe scena internațională”, a declarat agenția de știri Anadolu. Interdicția ar putea fi ridicată dacă Wikipedia va răspunde cererilor guvernului, a spus Anadolu. În conformitate cu legea, supraveghetorul este obligat să-și supună interdicția instanței în termen de 24 de ore. Instanța are apoi două zile pentru a decide dacă interdicția ar trebui menținută.
Un Brexit greu ar putea declanșa o criză financiară mai puternică decât criza din 2008, a avertizat Sir Vince Cable, informează The Independent. Inflația, scăderea numărului de locuri de muncă și scăderea lirei ar putea forța Marea Britanie să revină în recesiune în urma Brexitului, a declarat liberal-democratul și fostul ministru al afacerilor, Sir Vince Cable, care a prezis cu exactitate criza financiară din 2008. Acesta a afirmat: „Pentru Marea Britanie, vremea economică este cu siguranță mai proastă decât era înainte de criza creditelor. Lira a scăzut, ceea ce duce la creșterea prețurilor și pune presiune asupra consumatorilor. Încrederea consumatorilor a fost tot ceea ce a ținut norii furtunii departe. Dar odată cu scăderea numărului de locuri de muncă de la Deutsche Bank la Nestlé, această încredere va scădea”. Fostul ministru nu are nici deloc încredere în strategia economică a guvernului, deoarece știe că părăsirea pieței unice și a uniunii vamale are potențialul de a devasta economia Marii Britanii. ”Dacă Marea Britanie intră într-o a doua criza economică, va fi criza economică a lui Theresa May. Nu puteți avea un Brexit greu și o economie puternică. Acesta este motivul pentru care este vital ca alegerile generale să producă o creștere semnificativă a numărului de deputați care înțeleg de ce este esențial să rămână în piața unică și în uniunea vamală”, a declarat Sir Vince Cable.
Liderii politici din statele din sud-estul Asiei s-au reunit în Filipine pentru a discuta despre tensiunile din Peninsula Coreeană și din Marea Chinei de Sud, informează Al Jazeera. Asociația celor 10 națiuni din Asia de Sud-Est (ASEAN) a îndemnat Coreea de Nord să „înceteze imediat toate acțiunile care încalcă obligațiile sale internaționale și care contravin rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, potrivit unui proiect al declarației președintelui emis la sfârșitul reuniunii. „Acțiunile Coreei de Nord au condus la o escaladare a tensiunilor care pot afecta pacea și stabilitatea în întreaga regiune”, a afirmat ASEAN. Un alt subiect care a fost discutat la summit a fost rolul Chinei în regiune. În declarația președintelui, liderii au cerut țărilor cu pretenții la Marea Chinei de Sud să evite o serie de acțiuni „precum recuperarea terenurilor și militarizarea, acțiuni care ar putea complica și mai mult situația”.
37 de membri ai minorității religioase Yazidi au fost eliberați după trei ani de prizonierat sub Statul Islamic, conform BBC. Aceștia au fost transportați la centrele ONU din Dohuk, în nordul Irakului. Deocamdată nu este clar dacă ostaticii au scăpat sau au fost eliberați, deoarece ONU a refuzat să dea mai multe informații pentru a nu periclita viitoarele eliberări. Statul Islamic a omorât și înrobit mii de irakieni yazidi după ce a capturat orașul Sinjar în 2014. Forțele kurde peshmerga au preluat din nou controlul în 2015, dar mulți yazidi erau ținuți prizonieri de către Statul Islamic în alte locuri, după ce grupul a capturat mai multe regiuni din nordul Irakului. ONU, care a acuzat Statul Islamic de genocid împotriva minorității Yazidi, estimează că 1500 de femei sunt încă ținute prizoniere și suferă în continuare abuzuri.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a invitat pe omologul său filipinez, Rodrigo Duterte, la Washington în timpul unei convorbiri telefonice care a mai vizat și problema Coreei de Nord, relatează The Guardian. Casa Albă nu a menționat când va avea loc întâlnirea dintre cei doi lideri, dar a comunicat că Donald Trump dorește să viziteze Filipinele în noiembrie, pe durata a două summituri cu alte țări asiatice. Cei doi au vorbit despre „grijile Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est referitoare la securitatea regională, incluzând amenințarea pe care o reprezintă Coreea de Nord”. Convorbirea telefonică a mai atins și subiectul războiului împotriva drogurilor inițiat de Duterte în Filipine, război în care au murit în jur de 7000 de oameni.
Un comandant dintr-un grup armat s-a detonat iar un altul a fost împușcat mortal duminică în timpul unui raid al forțelor tunisiene de securitate, informează Al Jazeera. Bărbații, suspectați de a avea legături cu Statul Islamic și cu ramura nord-africană a Al-Qaida, plănuiau atacuri pe durata Ramadanului, potrivit unui purtător de cuvânt al gărzii naționale tunisiene. Raidul a avut loc în Sidi Bouzid, un oraș aflat la 200 kilometri sud-vest de capitala Tunis. Alți trei oameni au fost arestați, forțele de securitate căutând suspecți. Grupul era sub supraveghere de câteva săptămâni, după ce au fost interceptate mesaje în care se vorbea de un posibil atac.
Conform Reuters, peste 20 de militanți care se ascundeau într-o pădure aflată în apropierea graniței dintre Mali și Burkina Faso au fost uciși de forțele militare franceze. Operațiunea a venit după moartea din această lună a unui soldat francez și a implicat atacuri atât în aer cât și la sol. Mali a fost lovită regulat de violențe militante islamiste, în pofida operațiunii din 2013 conduse de Franța, prin care s-a urmărit scoaterea militanților din orașele cucerite de ei în nordul țării. Franța a trimis în jur de 4000 de soldați pentru a lupta cu militanții islamiști din regiune.
Președintele Iranului, Hassan Rouhani a declarat că, prin politicile față de vest duse în calitate de președinte, riscul ca Iranul să fie implicat într-un război a dispărut, potrivit Al Jazeera. Această declarație a atras critici din partea liderulului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Afirmația președintelui Rouhani vine într-un context tensionat, înaintea alegerilor prezidențiale din 19 mai. Hassan Rouhani, a cărui alegere ca președinte a dus la o încălzire a relațiilor dintre Iran și occident, a reușit o înțelegere foarte importantă în 2015, prin care Teheranul se angaja să-și reducă programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. Tensiunea dintre Rouhani, care vrea să obțină al doilea mandat, și aliații lui Khamenei, care se opun înțelegerii nucleare, s-a intensificat în ultimele luni.