Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 28 și 29 mai în lume- Președintele sârb menține relațiile strânse cu Rusia, tensiunile cresc în Ierusalimul de est, iar președintele turc continuă opoziția față de extinderea NATO

Au fost 28 și 29 mai în lume- Președintele sârb menține relațiile strânse cu Rusia, tensiunile cresc în Ierusalimul de est, iar președintele turc continuă opoziția față de extinderea NATO

Material realizat de Doina Bulearcă

Președintele sârb, Aleksandar Vučić, a anunțat că va importa în continuare gaz natural rus, relatează  Euronews. În ciuda războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse asupra guvernului Federației Ruse de către Uniunea Europeană și aliații vestici, Vučić a anunțat duminică ajungerea la o „înțelegere profitabilă” în cadrul unei conversații telefonice cu președintele rus Vladimir Putin asupra importului de gaz rusesc. De asemenea, guvernul sârb rămâne unul dintre puținele guverne europene care nu s-au alăturat condamnării Rusiei și impunerii sancțiunilor asupra acesteia. Mai mult, compania aeriană de stat Air Serbia este una dintre puținele care mai operează zboruri către Federația Rusă. Deși Vučić și-a exprimat dorința de aderare la Uniunea Europeană, în ultimii ani a fost observată o consolidare a relației bilaterale cu Rusia. 

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că nu va lăsa ca state ce susțin terorismul să adere la NATO, raportează Reuters. Declarația survine în urma dorinței de aderare la NATO exprimată de reprezentanții Finlandei și Suediei, reprezentând un atac indirect la adresa celor două state nordice. Discuțiile pe marginea aderării progresează încet, iar toți cei 30 de membri NATO trebuie sa aprobe planurile de extindere a alianței. Erdogan și-a bazat declarația pe faptul că guvernele suedez și finlandez au oprit exportul de arme către Turcia în 2019 și au acceptat găzduirea unor persoane care au legătură cu grupul militant numit Partidul Muncitoresc Kurdistan, grupare listată ca fiind teroristă de către guvernul de la Ankara. 

Câteva mii de naționaliști israelieni au organizat un marș prin zonele musulmane ale Ierusalimul de Est, relatează BBC. Marșul, prin care se sărbătorește capturarea Ierusalimului de Est din perioada războiului din 1967, a fost văzut drept „extrem de provocatorl” de către președinția palestiniană, declarând că israelienii „se joacă cu focul”. Ambele națiuni consideră Ierusalimul ca fiind capitala propriului stat, fapt nerecunoscut de majoritatea comunității internaționale. Anterior, au avut loc confruntări violente între forțele de ordine israeliene și palestiniene la un loc sfânt în partea veche a orașului, când cetățeni israelieni s-au urcat pe un deal, dansând și fluturând steagul Israelului. Autoritățile palestiniene consideră acest tip de acțiuni drept sacrilegiu asupra locurilor sfinte. 

Vicepreședintele nigerian Atiku Abubakar a fost desemnat de Partidul Democratic Popular drept candidat pentru alegerile prezidențiale din 2023, relatează Al Jazeera. La ultimele alegeri din 2019, Abubakar a pierdut în fața actualului președinte, Muhammadu Buhari, membru al partidului Congresul Tuturor Progresiștilor (CTP) , care a fost ales pentru al doilea termen. Partidul CTP și-a amânat alegerile interne pentru desemnarea unui candidat după ce comisia electorală a extins data-limită pentru desemnarea candidaților din partea partidelor.

14 victime au fost găsite de autoritățile nepaleze, după ce un avion al Tara Air s-a prăbușit în Nepal, raportează CNN. Avionul avea la bord 22 de persoane și s-a prăbușit la o altitudine de aproximativ 4400 de metri. Operațiunile de căutare și salvare au fost conduse de către armata și poliția nepaleză. Avionul, care se îndrepta spre orașul turistic Jomsom, s-a prăbușit din cauza condițiilor meteo nefavorabile, conform declarațiilor autorităților. Cele 14 victime găsite au fost transportate către Kathmandu.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …