Home / A fost azi în lume / 2021 / Au fost 27 și 28 noiembrie în lume – Reprezentanții Marii Britanii au solicitat de urgență o discuție oficială cu liderii europeni, Israelul a înăsprit restricțiile de călătorie, Ursula von der Leyen a declarat că oamenii de știință și producătorii de medicamente vor avea nevoie de săptămâni întregi să înțeleagă varianta Omicron

Au fost 27 și 28 noiembrie în lume – Reprezentanții Marii Britanii au solicitat de urgență o discuție oficială cu liderii europeni, Israelul a înăsprit restricțiile de călătorie, Ursula von der Leyen a declarat că oamenii de știință și producătorii de medicamente vor avea nevoie de săptămâni întregi să înțeleagă varianta Omicron

Material realizat de Doina Bulearcă și Ilinca Bîrcă

Reprezentanții Marii Britanii au solicitat de urgență  o discuție oficială cu liderii europeni privind migrația, infromează Al Jazeera. Ministrul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, îndeamnă la o acțiune comună după ce Franța retrage invitația de a discuta despre criza refugiaților din Canalul Mânecii. Guvernul Regatului Unit a anunțat planuri de discuții cu miniștrii europeni cu privire la criza Canalului Mânecii de săptămâna aceasta, deoarece a fost blocat de pescarii francezi într-un protest cu privire la licențele de pescuit. Priti Patel a postat duminică pe contul său personal de Twitter : „Voi purta discuții urgente cu omologii mei europeni săptămâna aceasta pentru a preveni noi tragedii pe Canal”.

Israelul a înăsprit restricțiile de călătorie din pricina noii variante COVID-19, anunță Al Jazeera. Restricțiile au intrat în vigoare duminică la miezul nopții. Sâmbătă, Israelul a declarat că a detectat noua tulpină la un călător care s-a întors din Malawi și investighează alte șapte cazuri suspecte. Printre cele șapte persoane se numără și trei indivizi vaccinați, care au fost plasați tot în izolare. Cetățenilor israelieni li se va cere să prezinte un test PCR negativ și să intre în carantină autoimpusă timp de trei zile dacă au fost vaccinați împotriva coronavirusului și șapte zile dacă nu au fost vaccinați. În urmă cu doar patru săptămâni, Israelul și-a redeschis granițele pentru turiștii străini, după o închidere prelungită din cauza COVID-19.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat duminică în timpul vizitei sale în Letonia că oamenii de știință și producătorii de medicamente vor avea nevoie de săptămâni întregi să înțeleagă varianta Omicron a COVID-19, conform CNN. Reprezentanții Regatului Unit au anunțat că luni se va organiza o întâlnire urgentă între miniștrii sănătății ai țărilor G7, în măsura în care numărul infectărilor cu varianta Omicron crește. Până la acest moment, au fost înregistrare cazuri în Botswana, Belgia, Canada, Australia, Germania, Israel, Italia, Hong Kong, Africa de Sud, Țările de Jos, Danemarca, Regatul Unit și Republica Cehă.

Patru persoane au fost împușcate și câteva puncte de lucru ale unor afaceri au fost distruse sâmbătă în Martinica în timpul unor proteste care au degenerat, conform Euronews. În insulele Franceze ale Caraibelor, Martinica și Guadelupa, au izbucnit proteste violente în urma eforturilor autorităților de a gestiona răspândirea COVID-19. Conform managerului unei benzinării, protestatarii au incendiat acea benzinărie, în încercarea de a o arunca în aer. În Pointe-a-Pitre, subprefectură a departamentului Guadelupa, peste 2.000 de persoane au protestat sâmbătă împotriva măsurilor și restricțiilor impuse.

Ministrul teritoriilor de peste mări al Franței, Sébastien Lecornu, a inițiat o delegație spre teritoriile franceze din Caraibe, cu scopul de a atenua tensiunile apărute în urma noului plan de vaccinare contra COVD-19, relatează Reuters. Un plan de vaccinare obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății a revoltat populația majoritar de culoare din Guadelupa și Martinica, stârnind un sentiment de marginalizare și excludere față de Franța, deși aceeași măsură fusese deja introdusă pe continent. Problema a stârnit proteste și nemulțumiri de lungă durată cu privire la standardele de viață și relația cu Parisul. Protestatarii au insistat că ar trebui să li se permită să facă propriile alegeri cu privire la tratamentul de sănătate.

Autoritatea publică olandeză pentru sănătate a declarat duminică primele 13 cazuri pozitive cu varianta Omicron a COVID-19 în Țările de Jos, conform Deutsche Welle. Noile cazuri pozitive detectate survin după ce autoritățile olandeze au înăsprit restricțiile, barurile, restaurantele și magazinele neesențiale fiind închise de la orele 17:00 până la ora 05:00. Cele 13 persoane infectate au ajuns în țară vineri, pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, fiind îmbarcați în două avioane din Africa de Sud. Din pasagerii celor două avioane, 61 de persoane au testat pozitiv pentru COVID-19, printre aceștia numărându-se și persoanele ce au contractat varianta Omicron.

O femeie de 31 de ani din Australia a fost acuzată de incendierea unui hotel de carantină COVID-19, din Cairns, Queensland, relatează BBC. Se speculează că femeia a aprins un foc duminică dimineață, sub unul dintre paturile din camera pe care o împărțea cu doi copii. Peste 160 de persoane au fost evacuate în timp ce hotelul Pacific cu 11 etaje a fost cuprins de flăcări. Nimeni nu a fost rănit. Incidentul din orașul nordic Cairns s-a produs în urma creșterii tensiunilor din anumite părți ale Australiei, ca urmare a restricțiilor cauzate de virusul COVID-19 și a ultimei crize cauzate de apariția variantei Omicron, identificată pentru prima dată în sudul Africii.

Tribunalul din districtul Kadhimiya al Bagdadului a revenit asupra audierii unui caz în care un judecător a fost rugat să oficieze nunta dintre o fetiță de 12 ani și un bărbat de 25, raportează Al Jazeera. Mama fetei a declarat că fiica ei a fost violată de fratele tatălui ei vitreg și forțată să se căsătorească cu acesta. În Irak, vârsta minimă legală de căsătorie pentru femei este de 18 ani, dar în cazuri „urgente” aceasta poate fi coborâtă până la 15 ani cu consimțământul tatălui. Un departament al Ministerului de Interne care se ocupă cu violența împotriva femeilor a emis o declarație conform căreia nu au constatat că fata este forțată să se căsătorească, după ce reprezentanți ai acestui departament au investigat și s-au întâlnit cu familia în cauză.

Trei persoane și-au pierdut viața în urma rafalelor de vânt, ploaie și ninsoare cauzate de furtuna Arwen pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, relatează BBC. Un bărbat de 35 de ani a murit, vineri, după ce camioneta sa a fost lovită de un copac care a căzut în Aberdeenshire. În aceeași zi, un director a murit după ce un copac a căzut peste mașina lui în Antrim, iar un alt bărbat a murit și el după ce a fost lovit de un copac care a căzut în Cumbria. Rafalele au atins viteze de aproximativ 158 km/h în Northumberland, iar aproximativ 120 de camioane au rămas blocate în zăpadă pe M62, un drum național din nordul Angliei. O avertizare de cod roșu a fost emisă de un canal de vreme vineri pe coasta de est a Scoției și nord-estul Angliei.

Sursă: REUTERS/Lee Smith

Granița terestră dintre Malaezia și Singapore a fost redeschisă doar pentru persoanele vaccinate, conform Reuters. Granița a fost închisă constant începând cu martie 2020, de la începutul pandemiei. Conform guvernului din Singapore, până la 1.440 de persoane pot călători între cele două state fără a necesita intrarea în carantină această regulă se aplică pentru persoanele ce dețin fie cetățenie, rezidență permanentă sau vize pe termen lung în țara de destinație. De asemenea, persoanele care vor să călătorească trebuie să prezinte un test negativ la plecare și să facă un test COVID la sosire. Ratele de vaccinare sunt de 85% în Singapore și 80% în Malaezia. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 14 noiembrie în lume – Compania Meta a fost amendată cu 798 de milioane de euro pentru încălcarea regulilor antitrust ale UE, iarRafael Grossi, a vizitat Teheranul pentru a negocia un nou acord nuclear

Material realizat de Cristian Matei Parlamentul din Noua Zeelandă a fost suspendat după ce mai …