Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 27 și 28 ianuarie în lume – Trei soldați americani au fost uciși în urma unui atac cu dronă, efectuat de o miliție susținută de Iran în Iordania, Oficialii Regatului Unit au declarat că au contracarat un atac cu dronă a grupării Houthi în Marea Roșie, Liderii Kievului au acuzat oficiali militari de corupție în privința achizițiilor de armament
Sursa foto: Al Jazeera

Au fost 27 și 28 ianuarie în lume – Trei soldați americani au fost uciși în urma unui atac cu dronă, efectuat de o miliție susținută de Iran în Iordania, Oficialii Regatului Unit au declarat că au contracarat un atac cu dronă a grupării Houthi în Marea Roșie, Liderii Kievului au acuzat oficiali militari de corupție în privința achizițiilor de armament

Material realizat de Alexandra Filip

 

Trei soldați americani au fost uciși în urma  unui atac cu dronă, efectuat de o miliție susținută de Iran în Iordania, relatează AP News. Președintele, Joe Biden, a învinovățit milițiile susținute de Iran pentru primele decese ale Statelor Unite, după luni de atacuri ale grupurilor asupra forțelor americane din întregul Orient Mijlociu, în contextul războiului dintre Israel și Hamas. Existând un risc ridicat de escaladare militară în regiune, oficialii SUA au lucrat pentru a identifica cu precizie grupul responsabil pentru atac. Biden a declarat că Statele Unite îi „vor trage la răspundere pe toți cei responsabili într-un moment și într-o manieră alese de noi”. Luptătorii susținuți de Iran din estul Siriei au început să-și evacueze posturile, temându-se de atacurile aeriene ale SUA, conform lui Omar Abu Layla, un activist cu bază în Europa. Acesta a declarat pentru Associated Press că zonele sunt bastioanele Mayadeen și Boukamal. Baza lovită era cunoscută sub numele de „Turnul 22”. Aceasta se află de-a lungul graniței cu Siria și este utilizată în general de trupele implicate în misiunea de consiliere și asistență pentru forțele iordaniene. Micuța instalație, pe care Iordania nu o dezvăluie public, include trupe americane pentru inginerie, aviație, logistică și securitate.

 

Oficialii Regatului Unit au declarat că au contracarat un atac cu dronă a grupării Houthi în Marea Roșie, relatează Al Jazeera. O navă a Regatului Unit a doborât o dronă Houthi în Marea Roșie, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit, pe fondul tensiunilor ridicate în Orientul Mijlociu. ,,HMS Diamond a respins cu succes un atac cu dronă din partea grupului Houthi, susținut de Iran, în Marea Roșie”. Atacul grupării Houthi nu s-a soldat cu pagube sau cu răniți. Liderii grupului din Yemen au promis anterior că vor viza nave afiliate Israelului în regiune, încercând să preseze guvernul statului  să pună capăt bombardamentului său asupra Fâșiei Gaza și să permită mai multe aprovizionări cu ajutor umanitar în enclava palestiniană de pe coastă. Atacurile Houthi din Marea Roșie au cauzat perturbări majore asupra comerțului global, deoarece zona are o importanță majoră pentru comerțul maritim. Unele dintre cele mai mari companii de transport maritim și-au suspendat operațiunile în regiune, trimițându-și în schimb navele de marfă pe un traseu mai lung în jurul Capului Bunei Speranțe din Africa de Sud, astfel fiind încetinit comerțul între Asia și Europa.

 

Liderii Kievului au acuzat oficiali militari de corupție în privința achizițiilor de armament, relatează Politico. Autoritățile ucrainene au descoperit o afacere coruptă de achiziții de arme în valoare de aproape 36,4 milioane de euro, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei. Foști și actuali „oficiali de rang înalt” din Ministerul Apărării al Kievului au fost implicați în complotul din 2022, pentru a deturna  fonduri destinate achiziționării a 100.000 de proiectile de mortiere, a declarat SBU într-un comunicat. Acest fapt reflectă lupta continuă a liderilor Ucrainei de a combate corupția, în timp ce încearcă să respingă invazia Moscovei și să aplice pentru aderarea țării la Uniunea Europeană și NATO. Potrivit SBU, Ministerul Apărării a plătit pentru comanda de arme în august 2022, transferând fondurile către furnizorul Arsenal Lviv, însă, în loc să livreze armele, compania „a luat fondurile primite într-o manieră secretă, transferându-le în conturile unei alte structuri afiliate din Balcani”, conform comunicatului. SBU a declarat că a confiscat fondurile furate și a notificat cinci persoane despre suspiciunea de implicare, inclusiv foștii și actualii șefi ai departamentului responsabil pentru echipamentul militar la Ministerul Apărării. Un suspect se află în arest după ce a fost reținut în timp ce încerca să părăsească Ucraina, a informat SBU. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a comparat corupția cu trădarea. Totuși, decizia sa de a acorda autoritatea de combatere a corupției SBU, o unitate sub controlul său direct, în locul autorităților existente de supraveghere a corupției a stârnit controverse.

Oficialii din Niger, Mali, Burkina Faso au anunțat retragerea din ECOWAS, acuzând că blocul regional a devenit o amenințare pentru statele membre, conform Al Jazeera. Liderii din Niger, Mali și Burkina Faso „decid în suveranitate deplină retragerea imediată” din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), se menționează într-o declarație comună. ECOWAS „sub influența puterilor străine, trădându-și principiile fondatoare, a devenit o amenințare pentru statele sale membre și populația sa”. Cele trei țări au acuzat organismul regional că nu susține lupta lor împotriva „terorismului și insecurității”, impunând totodată „sancțiuni ilegale, ilegitime, inumane și iresponsabile”. Oficialii ECOWAS au declarat într-un comunicat că nu au fost notificați privind decizia țărilor de a părăsi blocul. Protocolul prevede că retragerea durează până la un an pentru a fi completă. „Burkina Faso, Niger și Mali rămân membri importanți ai Comunității, iar Autoritatea rămâne angajată să negocieze o soluție pentru impasul politic”, au declarat aceștia. Văzut drept principala autoritate politică și regională din Africa de Vest, blocul de 15 națiuni ECOWAS, format în 1975 pentru a „promova integrarea economică” în cadrul statelor membre, s-a luptat în ultimii ani să pună capăt loviturilor de stat din regiune, unde cetățenii erau nemulțumiți că nu beneficiază de resurse naturale.

 

Fermierii francezi au anunțat plănuirea unui „asediu” al Parisului, în ciuda concesiilor guvernamentale, relatează Politico. Oficialii Guvernului Franței s-au grăbit să mulțumească fermierii țării, încercând să prevină o blocadă majoră al capitalei franceze în această săptămână. Cu toate acestea, liderii uniunilor agricole nu au arătat semne de renunțare la protestele lor privind nemulțumirile cauzate de impozite, reglementări și prețuri. Premierul francez, Gabriel Attal, a vizitat o fermă de vite în Indre-et-Loire, în timp ce Ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, a promis că măsuri noi vor fi dezvăluite cât mai curând, pentru a soluționa preocupările fermierilor, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel național. Miniștrii încearcă să prevină un „asediu” al Parisului de către fermieri, drumuri majore din Franța deja confruntându-se cu blocaje. Liderii importanți ai uniunii agricole nu au fost impresionați de promisiunile guvernului. Vorbind la BFMTV de la o baricadă lângă Beauvais, la nord de Paris, Rousseau a încurajat fermierii să se odihnească înainte de o săptămână „plină de pericole.”

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …