Home / A fost azi în lume / Au fost 27 și 28 august în lume – 50% dintre germani nu o mai vor pe Merkel cancelar după alegerile din 2017, liderul opoziției din Venezuela a fost din nou arestat, iar Spania ar putea să aibă parte din nou de alegeri anticipate

Au fost 27 și 28 august în lume – 50% dintre germani nu o mai vor pe Merkel cancelar după alegerile din 2017, liderul opoziției din Venezuela a fost din nou arestat, iar Spania ar putea să aibă parte din nou de alegeri anticipate

Material realizat de Valeria Bortă

TITLURILE WEEKEND-ULUI

1. Jumătate dintre alegătorii germani nu își mai doresc ca Angela Merkel să candideze pentru un al 4-lea mandat de cancelar, se arată într-un sondaj publicat de ziarul Bild am Sonntag, citat de Reuters. 50% dintre repondenții sondajului realizat pe un eșantion reprezentativ de 1000 de persoane au declarat că nu mai doresc ca Merkel să rămână cancelar după alegerile generale din 2017, în timp ce 42% s-au arătat în favoarea acestui aspect. Unul dintre motivele care au condus la scăderea popularității actualului cancelar este politica acesteia în privința imigranților din Orientul Mijlociu. Atacurile asupra civililor, precum seria de atacuri din iulie a anului curent, pentru care ISIS își asumă responsabilitatea, au contribuit la înrăutățirea situației pentru Merkel. Cu toate acestea, conform BBC, președintele Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați, Frank-Juergen Weise, a declarat că anul acesta urmează să mai vină 300.000 imigranți în Germania. Weise a declarat că dacă este încrezător că acest număr nu va fi depășit, avertizând că OFMR ar întâmpina probleme majore dacă numărul imigranților va fi mai mare. 1 milion de refugiați au sosit anul trecut în Germania, în timp ce alți 390.000 au solicitat azil în ultimele 6 luni în această țară.

2. Turcia a suferit prima pierdere umană în campania militară ce se intensifică tot mai mult în nordul Siriei, conform declarațiilor armatei, informează BBC. Un soldat al armatei turce a fost ucis după ce luptătorii kurzi au tras asupra tancurilor. Media kurdă susține că trei tancuri au fost distruse. Armata turcă a trecut hotarul spre Siria săptămâna aceasta într-o misiune împotriva Statului Islamic, dar și împotriva forțelor kurde din regiune. Sâmbătă au avut loc confruntări armate între tancurile turce și forțele kurde lângă Jarablus, un oraș de frontieră unde care turcii i-au ajutat pe rebelii sirieni să-l reobțină de la Statul Islamic, misiune realizată cu succes miercuri. Turcia a promis să continue campaniile militare până orice ”teroare” de la hotarele acesteia este eliminată, cel mai probabil făcând referință atât la Statul Islamic, cât și la kurzi. Implicarea turcă complică războiul civil din Siria, întrucât și kurzii, dar și turcii sunt aliați ai SUA.

3. Membri ai grupului Maute din Filipine, presupuși aliați ISIS, au fost eliberați din închisoare în urma unui raid, relatează BBC. Opt militanți islamici, considerați aliați ai ISIS, au fost eliberați dintr-o închisoare din Filipine în urma a ceea ce pare a fi un ”raid organizat”. Poliția declară că cel puțin 20 luptători din gruparea Maute s-au arătat la închisoarea Lanao del Sur din orașul Marawi, dar niciun foc nu a fost tras. O sursă din armată a comunicat BBC că se consideră că bărbații au fost lăsați să evadeze. Militanții au fost reținuți după ce săptămâna trecută a fost descoperit asupra lor explozibil produs în condiții clandestine. Cel puțin alți 15 deținuți, acuzați de omor și trafic de droguri, au fost de asemenea eliberați, dar nu se știe dacă eliberarea lor a fost parte a unei potențiale înțelegeri. Instabilitatea religioasă din Filipine durează deja de decenii, cauzată fiind de faptul că Mindanao deține o populație preponderent musulmană, pe când restul Filipinelor este catolică.

4. Donald Trump promite represiunea tuturor imigranților care stau în SUA peste termenul permis de viză, conform Reuters. Candidatul republican pentru președinția SUA, Donald Trump, a oferit sâmbătă noi detalii despre modul în care va aborda problema imigranților ilegali din SUA. Acesta a declarat că va introduce metode de represiune asupra tuturor celor care stau pe teritoriul SUA mai mult decât le este permis de viză. Candidatul ține să clarifice viziunea sa asupra imigranților, declarând că nu va fi atât de dur cum pretindea la început că va fi. Astfel, Trump susține că nu va deporta cele 11 milioane de imigranți ilegali. Candidatul republican a propus instituirea unui sistem ce ar asigura eliminarea rapidă a imigranților ilegali ce stau în SUA mai mult decât le permite viza, de asemenea a propus un sistem electronic de verificare pentru a preveni imigranții de a obține acces la ajutoare sociale și alte beneficii.

5. Poliția spaniolă a lichidat un ”cerc ilegal de imigranți chinezi”, informează BBC. Poliția spaniolă susține că ar fi lichidat o rețea națională care regulariza ilegal stattul de muncă al imigranților chinezi în Spania. Aceștia au arestat 57 de suspecți în Barcelona, Valencia și Las Palmas, în Insulele Canare. Cetățenii chinezi ce trăiau ilegal în Spania ar fi plătit rețelei €8,000 fiecare pentru a obține contracte false de muncă. În schimbul banilor chinezii primeau permise de ședere. ”Ei se întorceau în Barcelona în momentul în care primeau permisul de ședere pentru a lucra în sectorul textil, dar nu realizau niciodată munca pentru care erau angajați”, declară un polițist spaniol. Imigranții chinezi sunt a cincea cea mai mare comunitate de străini din Spania, cuprinzând aproape 170.000 de persoane în 2015, conform Institutului Național de Statistică.

6. Presupușii rebeli din Armata Populară din Paraguay au ucis opt soldați într-o ambuscadă, relatează BBC. Ministerul de Interne a Paraguay, a declarat că soldații se aflau într-o misiune de patrulare de rutină când au fost atacați cu explozibil și focuri de armă. Atacul a avut loc în apropierea satului Arroyito, aproximativ 500 km la nord de capitala Asuncion. Ministrul Francisco de Vargas a susținut că atacatorii sunt cel mai probabil membri a Armatei Populare din Paraguay (APP). Se estimează că APP cuprinde între 50 și 150 de persoane, aceasta fiind o grupare rebelă marxistă activă în zonele sărăcite din nordul țării, începând din 2008. Până acum, se estimează că aceștia au ucis aproximativ 50 oameni, membrii APP afirmând că atacă doar oligarhia țării.

venezuela daniel ceballos lider opozitie7. Liderul opoziției din Venezuela, Daniel Ceballos, a fost din nou arestat, conform BBC. Unul din principalii lideri ai opoziției din Venezuela, Daniel Ceballos, a fost din nou trimis la închisoare. Ceballos a fost eliberat anul trecut și pus în arest la domiciliu pentru motive de sănătate. Într-o declarație, Ministrul de Interne susținea că liderul opoziției ar plănui să evadeze în această lună. De asemenea, oficialul pretindea că Ceballos ar fi planificat să coordoneze acte de violență la un protest al opoziției programat pentru 1 septembrie. Liderul opoziției a fost arestat în martie 2014 pentru provocare de violențe în timpul protestelor împotriva lipsei de hrană, a inflației crescute și agresiunilor guvernamentale. Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, susține că Ceballos este un criminal ce a încercat să destabilizeze statul și, în același timp, neagă că Venezuela deține prizonieri politici.

8. Spania începe numărătoarea inversă pentru posibile alegeri pentru a treia oara în acest an, informează Reuters. Numărătoarea inversă pentru potențiale alegeri ar putea începe miercuri în Spania, când în parlament se va vota pentru a i se acorda actualului premier Mariano Rajoy dreptul de a forma guvernul țării. Spania a rămas fără un guvern funcțional de când alegerile din decembrie și apoi cele din iunie au eșuat să producă un mandat legitim pentru vreun partid politic. Până acum liderii politici nu au putut forma o coaliție. Partidul Poporului condus de Rajoy a obținut cele mai multe voturi în urma alegerilor din iunie, dar nu suficiente pentru a prelua guvernarea statului. Acesta este susținut de partidul Ciudadanos, al patrulea cel mai mare din Spania, dar nu poate obține susținerea Partidului Socialist. În ciuda instabilității politice Spania, este unul dintre statele cu cea mai mare creștere economică din zona euro.

9. Laos ar putea să se îndepărteze de China pentru o cooperare mai strânsă cu Vietnam și SUA, relatează Reuters. Laos nu e o țară care poate provoaca mari valuri sau să schimbe radical cursul lucrurilor în politica internațională, cu toate acestea săptămâna viitoare capitala acesteia va găzdui summit-ul asiatic. Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, va fi si el prezent la acest summit într-o ultimă încercare de a readuce echilibrul politic într-o zonă în care China a tot creat provocări economice și militare. Laos este un stat strategic atât pentru China, cât și pentru Vietnam, astfel Obama speră că odată cu schimbarea guvernului din Laos ar putea schimba și orientarea politică a statului, de la China la Vietnam. ”Noul guvern este mult mai influențat de Vietnam decât de China, așa că nu este niciodată prea târziu pentru președintele american să viziteze această țară”, a declarat un diplomat occidental citat de Reuters despre acest eveniment. (e important de precizat cine a declarat, pentru că altfel se înțelege că însuși Obama a făcut declarația).

10. Irakul planifică să vândă petrol prin Iran dacă negocierile cu kurzii nu aduc niciun rezultat, informează Reuters. Guvernul irakian ar analiza posibilitatea de a vinde petrol prin Iran în cazul în care discuțiile cu o regiune autonomă kurdă nu ar aduce niciun rezultat satisfăcător pentru a stabili un eventual pact de cooperare în utilizarea resurselor de petrol, declară pentru Reuters Ministrul Petrolului din Bagdad. Organizația de Stat a Petrolului din Irak plănuiește să ducă tratative împreună cu Guvernul Regional Kurd,  posibil săptămâna viitoare, despre petrolul irakian transportat prin Turcia, susține Vice-ministrul Petrolului, Fayadh al-Nema. ”Dacă negocierile se termină”, fără a ajunge la un consens, ”noi vom găsi o cale de a ne vinde petrolul, deoarece avem nevoie de bani, ori Iranului ori altor țări”, a declarat diplomatul într-un interviu telefonic.

Turcia politie val islamic11. Turcia permite femeilor din poliție să poarte vălul musulman, conform BBC. Turcia a renunțat la o lege ce le interzicea femeilor din poliție să poarte vălul musulman. Femeile din poliție vor putea să poarte un văl musulman sub bonetele sau beretele ce se conțin în uniformă. Vălurile ar trebui să fie simple și de aceeași culoare cu uniforma. Interdicția de a purta vălul în campusul universitar și alte instituții de stat, cu excepția instituțiilor judiciare, militare și poliției, de asemenea au fost anulate în ultimii ani. Încă din 1920, Turcia este un stat secular, fără o religie de stat, iar actualul său lider, președintele Erdogan, consideră că Turcia trebuie să rămână un stat secular. Cu toate acestea, președintele statului turc a oferit mai multe libertăți populației musulmane în ultimii ani. Majoritatea populației din Turcia este musulmană sunnită.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …