Material realizat de Irina Dudu.
Autoritățile Statelor Unite ale Americii au înapoiat artefactele antice furate din Cambodgia și Indonezia, relatează Al Jazeera. Procurorii din New York au returnat țărilor respective 30 de artefacte antice, estimate la 3 milioane de dolari, care au fost furate, vândute sau transferate ilegal de către rețelele de traficanți. Alvin Bragg, procurorul districtual din Manhattan, a anunțat că 27 dintre artefacte au fost trimise înapoi în Cambodgia, printre care și o statuie din bronz a zeității hinduse Shiva și 3 în Indonezia, printre care se numără și o sculptură de piatră în basorelief care ilustra două personalități ale imperiului Majapahit. Subhash Kapoor, acuzat pentru deținerea unei rețele ilegale de trafic de obiecte antice din Asia de Sud-Est, a fost sub investigație de peste un deceniu. Reprezentantul Indoneziei din New York a apreciat eforturile lui Bragg, numind revendicarea artefactelor un ,,cadou prețios”, având în vedere sărbătorirea a 75 de ani de relații diplomatice între SUA și Indonezia.
Agențiile de informații din SUA au stabilit că președintele rus, Vladimir Putin, nu a ordonat ca Aleksei Navalnîi, politicianul de opoziție, să fie ucis într-un lagăr, relatează Reuters. Navalnîi a fost cel mai dur critic intern al lui Putin, iar aliații săi, numiți extremiști de către autorități, au fost cei care au considerat că liderul rus ar fi fost implicat în moartea acestuia. Liderii ruși au negat orice implicare a statului, Putin chiar afirmând că decesul politicianului a fost un eveniment trist. Acesta a mai dezvăluit faptul că era dispus să îl trimită pe Nalvanîi în Occident printr-un schimb de prizonieri, cu condiția că bărbatul sa nu se mai întoarcă niciodată în Rusia. Totuși, liderii ruși mai sunt bănuiți de otrăvirea criticului cu neurotoxină în 2020, fapt pe care oficialii îl neagă. Ziarul ,,The Journal” a publicat articole despre acest subiect în care au fost luate în considerare informații secrete, o analiză a faptelor publice, inclusiv momentul decesului, care a preluat atenția de la alegerile din martie.
Douăzeci de soldați au fost uciși într-o explozie de muniție la o bază militară din Cambodgia, conform BBC. Premierul Hun Manet s-a declarat „profund șocat” de explozia neașteptată din sudul provinciei Kampong Speu și a ordonat guvernului să plătească despăgubiri atât familiilor celor decedați, cât și soldaților răniți. Acesta și-a exprimat sincerele condoleanțe pentru apropiații victimelor printr-o postare pe Facebook. Prin intermediul unor postări neoficiale pe rețelele de socializare pot fi auzite exploziile din incident și pot fi văzute pagubele produse, cum ar fi: un depozit distrus, un camion militar avariat și un copil rănit care era îngrijit de organele medicale. Au fost afectate 25 de locuințe din apropiere. Conducătorii armatei cambodgiene au declarat că incidentul a fost cauzat de explozia unui camion încărcat cu muniție.
Comandantul șef al armatei ucrainene a declarat că situația de pe front s-a înrăutățit în urma atacurilor din partea trupelor rusești, informează BBC. Oleksandr Syrskyi a declarat că forțele ucrainene s-au retras din poziții în restul regiunii Donețk. Oficialii SUA au convenit asupra unui pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 61 de milioane de dolari, însă Rusia a încercat să profite de superioritatea sa în forță de muncă și artilerie înainte ca forțele ucrainene să obțină aprovizionarea. Noi linii defensive au înaintat mai spre vest în unele zone, generalul Syrskyi recunoscând pierderea teritoriului în favoarea rușilor care înaintau. Între februarie 2022 și ianuarie 2024, liderii SUA au oferit armatei ucrainene ajutor militar de peste 40 de miliarde de dolari, potrivit organizației germane de cercetare, Institutul Kiel.
Liderii israelieni au fost de acord să asculte preocupările oficialilor americani înainte de a invada orașul graniță din fâșia Gaza, Rafah, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, relatează Reuters. Armata israeliană este pregătită să evacueze civilii palestinieni din Rafah și să atace trupele de rezistență Hamas, în ciuda avertismentelor primite la nivel internațional privind catastrofă umanitară care s-ar produce. Oficialii de la Washington au exprimat faptul că nu pot susține operațiunea din Rafah in absența unui plan umanitar adecvat și credibil și că își doresc o încetare a focului care sa dureze minim șase săptămâni. Un oficial Hamas a declarat pentru Reuters că o delegație Hamas va vizita luni Cairo pentru discuții menite să asigure o încetare a focului.