Material realizat de Marina Ghiță și Răzvan Rocaș
Parlamentul irakian a adoptat un proiect de lege de recunoaștere a luptătorilor miliției șiite și a Forțelor de Mobilizare Populară, ca o entitate guvernamentală care operează în paralel cu armata, informează Al Jazeera. Proiectul de lege intrat în vigoare sâmbătă prevede instituirea Comisiei Forțelor de Mobilizare populară, care potrivit criticilor, s-ar putea extinde doar asupra diviziunilor religioase din țara aflată în război. Prim-ministrul Haider al-Abadi a salutat legislația, care a fost susținută de 208 din cei 327 de membri ai Parlamentului, afirmând că nou-formata forță „îi va reprezenta și apăra pe toți irakienii oriunde aceștia s-ar afla“. Legea plasează milițiile sub comanda lui Abadi, oferind în același timp aceleași salarii și pensii membrilor miliției ca și în cazul armatei și poliției. Sâmbătă, politicienii arabi sunniți si parlamentarii au declarat că proiectul de lege reprezintă dovada a ceea ce ei numesc „dictatura” majorității șiite din țară. Arabii suniți din Irak si grupurile care susțin drepturile omului s-au plâns de mult timp că forțele de mobilizare populară- sau Hashid al-Shaabi – au fost implicate în execuțiile extrajudiciare, abuzul și furtul sau distrugerea bunurilor în zonele din care au alungat ISIS. Cu toate acestea, comandanții milițiilor, neagă acuzațiile sau insistă asupra faptului potrivit căruia că excesele sunt opera a câtorva grupuri izolate.
Cel puțin 44 de persoane au fost ucise, iar altele 100 au fost rănite, atunci când două trenuri de pasageri s-au ciocnit în provincia Semnan, în Iran, potrivit rapoartelor de știri și oficialilor locali, informează Al Jazeera. Președintele Hassan Rohani a ordonat o accelerare a eforturilor de salvare precum și o investigație în privința accidentului mortal. Un purtător de cuvant al Semilunii Roșii a Iranului, Mostafa Mortazavi, a declarat agenției de știri semi-oficiale Fars că pompierii au încercat să controleze incendiul. Accidentul a avut loc la stația Haft-Khan, în orașul Shahroud, la aproximativ 400 km est de Teheran. Guvernatorul Tabriz a declarat că trenul în mișcare a avut 400 de pasageri la bord. Nu a fost însă precizat câte persoane se aflau în cel de-al doilea tren.
Moscova a protestat împotriva planurilor Ucrainei de a efectua teste de rachete în apropiere de Crimeea determinând astfel creșterea tensiunilor din cadrul disputei dintre cele două țări, informează Reuters. Agenția de aviație rusă Rosaviatsia a declarat că a primit o notificare din partea Ucrainei privind testele de rachete în „spațiul aerian suveran al Rusiei” la 1 și 2 decembrie în regiunea Simferopol din Crimeea. Ministerul Apărării din Rusia a predat o notă de protest atașatului apărării ucrainene, în timp ce Olexander Turchinov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională a Ucrainei a respins reclamațiile Moscovei potrivit cărora Kievul a încălcat acordurile internaționale. „Ucraina efectuează testele de rachete în conformitate cu obligațiile și tratatele internaționale. De aceea, noi cerem Rusiei să nu împiedice testele prin isterie și incitarea acesteia“, a afirmat Turchinov într-o declarație pe site-ul său oficial. Națiunile occidentale au luat măsuri punitive împotriva oficialilor ruși din jurul președintelui Vladimir Putin și sancțiuni aplicate. Testele vin pe fundalul prezenței trupelor militare rusești în Crimeea.
Kuweitul a votat, sâmbătă, în cadrul unor alegeri care s-au concentrat asupra recentelor măsuri de austeritate guvernamentale menite să combată deficitul națiunii bogate în petrol, informează Reuters. Parlamentul Kuweitului trebuia să își exercite atribuțiile până în iulie 2017, dar emirul, Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah, l-a dizolvat în octombrie, declarând că „provocările de securitate” din regiune – o referire evidentă la războaiele din Irak și Siria – ar trebui să fie rezolvate prin consultarea voinței populare. Prezența la vot părea să fie scăzută în primele câteva ore de la deschiderea urnelor, dar oficialii au declarat că se așteaptă la o prezență crescută. Mulți dintre alegătorii care și-au exprimat votul au declarat că speră ca alegerile să aducă noi reprezentanți în parlament. Opoziția, care cuprinde islamiști, liberali și pan-Arabiști, a câștigat o majoritate în alegerile din februarie 2012, dar a boicotat alegerile din luna decembrie 2012 din cauza modificărilor aduse normelor de vot, considerate de activiști ca fiind favorabile candidaților pro-guvernamentali.
Elveția a votat într-un referendum pentru a respinge închiderea rapidă a cinci centrale nucleare naționale susținătorii măsurii nevizând pierderea independenței energetice care ridică semne de îngrijorare privind siguranța țării, informază Reuters. Aproape 55% dintre alegători au refuzat inițiativa față de 45% care au fost pentru, într-un vot care face parte din sistemul elvețian de democrație directă, oferindu-le cetățenilor ultimul cuvânt în aspectele importante. Reactoarele elvețiene Muehleberg și Beznau I și II ar fi fost închise anul viitor, fiind urmate de Goesgen în 2024 și Leibstadt în 2029, în cazul în care inițiativa ar fi avut un sprijin considerabil. Guvernul elvețian și industria au încercat planul, spunând că ar fi putut duce la efecte negative, costuri mai mari și pierderea independenței energetice deoarece țara ar fi devenit mai dependentă de energia pe bază de cărbune din Germania. Germania intenționează să închidă centralele nucleare rămase până în 2022, ca răspuns la dezastrul din Japonia din 2011, care a determinat, de asemenea, inițiativa elvețiană. Elveția are o strategie energetică pentru anul 2050, prin care ar înlocui treptat energia nucleară cu energie regenerabilă, inclusiv eoliană și solară. Strategia prevede o eventuală închidere a reactoarelor elvețiene, dar fără un termen limită.
Aviaţia israeliană a ucis 4 terorişi, care aparţineau organizației Statului Islamic, după ce au împuşcat trupele care patrulau de-a lungul Înălţimilor Golan, conform Reuters. Israelul a capturat Golan vestic în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, o mutare ce n-a primit recunoaştere internaţională. Militanţii au tras în soldaţii israelieni dintr-un vehicul aflat pe teritoriul sirian al regiunii Golan, trupele întorcându-le focul, înainte ca aviaţia să lovească. Aceşti militanţi aparţineau de Brigăzile Martirilor Yarmouk, afiliaţii Statului Islamic. Cei din urmă nu au avut un răspuns imediat. Grupul a fost denumit ca entitate teroristă în luna iunie din cauza activităţilor şi legăturilor cu Statul Islamic. Au câştigat notorietate prin răpirea a 21 de pacificatori ai Naţiunilor Unite din Insulele Filipine într-o zonă demilitarizată aflată între Siria şi teritoriul israelian al regiunii Golan.
Studenţi cubanezi cu steagurile fluturânde au intonat în masă cântecul „Eu sunt Fidel”, pentru a-l onora pe fostul simbol din Războiul Rece, care a controlat viaţa politică a insulei pentru mai multe generaţii, începând cele 9 zile de doliu, informează Reuters. Vânzarea alcoolului a fost suspendată, steagurile în bernă, iar concertele au fost anulate după ce fratele mai tânăr şi succesorul său, Raul Castro, a anunţat moartea liderului comunist fără o cauză precisă. O mare adunare este plănuită în Piaţa Revoluţiei din Havana şi în oraşul Santiago, pentru a-l cinsti pe răposat. De asemenea, ziarele au folosit cerneală neagră pentru a fi tipărite, iar nu cernelurile roşii şi albastre, utilizate pentru ziarele Partidului Comunist şi al Tineretului, Granma şi Juventud Rebelde. Federaţia Naţională de Sport a anunţat că nu vor exista meciuri de baseball pe parcursul a celor nouă zile, baseballul fiind o pasiune a fostului lider. Printre altele, televiziunile de stat din Cuba, asociaţiile de studenţi şi federaţia femeilor au format adunări mai mici pentru a onora numele fostului simbol şi pentru a garanta sprijinul lor pentru revoluţie.
După ce guvernul sirian, alături de Rusia, au bombardat Alepul condus de rebeli, cel puţin 5 spitale au fost puse la pământ, un spital din estul Alepului este ultimul care încă mai rezistă, unde o mână de doctori se ocupă de numeroasele victime, relatează Al-Jazeera. Spitalul este într-o continuă luptă de a avea grijă de sutele de victime ale bombardamentelor, cu toate că există o grămadă de probleme, precum echipamente avariate, loc insuficient pentru cei răniţi şi insuficienţa resurselor, dar şi pericolul de a fi bombardaţi. În total, există nouă spitale în partea estică a Alepului, plus alte puncte medicale răspândite de-a lungul zonei. Cu un singur spital operativ, punctele medicale vor fi mai importante în zilele ce vor urma. Cu toate acestea, ele nu pot furniza nivelul de îngrijire al unui spital. Guvernul sirian şi opoziţia nu convin în legătură cu permisiunea celor răniţi şi a altor persoane de a părăsi zona pentru a căuta îngrijire medicală într-o altă zonă a ţării.
Lars Lokke Rasmussen, prim-ministrul Danemarcei, a acceptat formarea unui nou guvern alături de Alianţa Liberală şi de Partidul Conservator, pentru a reduce riscul unor alegeri anticipate, conform Reuters. Înţelegerea îi permite acestuia să ţină de putere după ce aliaţi politici au ameninţat cu răsturnarea guvernului său minoritar din cauza solicitărilor contradictorii asupra reducerilor de impozite, imigraţiei şi politicii sociale. Cu toate acestea, noul guvern va avea nevoie de sprijinul Partidului Poporului, cel mai mare partid care susţine actualul guvern, deşi acesta nu a fost invitat să se alăture celui nou. De la alegerile de anul trecut, guvernul a fost compus doar din Partidul Liberal, care deţine doar 34 de locuri din cele 179 ale Parlamentului. Rassmusen a declarat într-o conferinţă de presă că noul guvern va fi preocupat de creşterea cheltuielilor de apărare şi să uşureze sarcina fiscală pentru cei care deţin case şi pentru cei înstăriţi.
În jur de 190 de mii de raţe au fost sacrificate în Olanda în încercarea autorităţilor de a preveni răspândirea gripei aviare peste ţările nordice ale Europei, informează BBC. Măcelul a implicat 6 ferme, după ce virusul a fost descoperit în satul Biddinghuizen, aflat la 70 de kilometri de Amsterdam. Epidemii ale contagioasei tulpini H5N8 au fost semnalate în Danemarca, Suedia, Germania şi Finlanda. Autorităţile olandeze nu au declarat care tulpină este răspunzătoare. Tot aceştia au mărturisit că verificau păsările de la fermele nu mai departe de 3 kilometri de locul iniţial şi au impus o interdicţie pentru transportul produselor de pasăre până în 10 kilometri. Tulpina H5N8 a apărut pentru prima oară în Coreea de Sud, în 2004. Apoi, virusul s-a răspândit în Japonia, America de Nord şi Europa, cauzând epidemii la fermele de orătănii între toamna anului 2014 şi primăvara anului 2015.
Momente grele pentru Africa de Sud după ce schimbările climatice au afectat sever recoltele de mazăre, relatează The Guardian. Foametea devine o problemă din ce în ce mai greu de controlat în Sudul Africii, întrucât secetea a cauzat distrugerea a zeci de recolte. Conform celor de la The Guardian, 10% din copiii acestei zone sunt în acest moment subnutriți. Zeka, o fetiță de numai doi ani, a fost diagnosticată cu edem, o afecțiune cauzată de lipsa acută a hranei. “Nu am mâncat de zile întregi”, a afirmat mama fetiței. Conform estimărilor, numeroase recolte au fost distruse în special în Zambia, Congo, Zimbabwe și Mozambic. “Sute de mii de oameni sunt la un pas de foamete. Numeroase decese din cauza foametei se petrec în fiecare zi. Oamenii par să nu aibă bani sau mâncare. Costul inerției sau amânarea continuă a unui răspuns din partea noastră e unul mult prea scump. Se necesită o acțiune imediata”, a afirmat David Phiri, coordonatorul resurselor alimentare și al agriculturii O.N.U.