Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 26 și 27 iunie în lume – China l-a eliberat pe Laureatul Nobelului pentru Pace, Liu Xiaobo, senatorii americani amână votul pentru noua lege a asigurărilor de sănătate, iar un atac cibenetic de amploare a afectat mai multe state la nivel global

Au fost 26 și 27 iunie în lume – China l-a eliberat pe Laureatul Nobelului pentru Pace, Liu Xiaobo, senatorii americani amână votul pentru noua lege a asigurărilor de sănătate, iar un atac cibenetic de amploare a afectat mai multe state la nivel global

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 2010, Liu Xiaobo, a fost eliberat din motive medicale de autoritățile chineze care îl condamnaseră în 2009 la 11 ani de închisoare, după ce activistul devenit cunoscut în urma protestelor studențești din piața Tien an Men din 1989, a fost diagnosticat cu leucemie în stadiu terminal, informează The Guardian. Liu Xiaobo, în vârstă de 61 de ani, se află internat într-un spital din Shenyang, un oraș din nord-estul țării. El a fost arestat în 2008 după ce a conceput un manifest pro-democratic intitulat Carta 08, în care cerea autorităților comuniste să îmbunătățească condițiile pentru respectarea drepturilor omului și să pună capăt sistemului politic uni-partidist din țară. În decembrie 2009, a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru incitare la acte subversive împotriva statului. În 2010, el a primit Premiul Nobel pentru Pace, o decizie care a declanșat o reacție dură din partea Chinei, care a înghețat de atunci relațiile diplomatice cu Norvegia, țara care decernează anual premiul. Liu Xiaobo a mai petrecut doi ani în închisoarile din China, în urma protestelor pro-democratice ale studențiloe din 1989 din Piața Tien an Men, care au fost reprimate violent de autorități.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a salutat o decizie a Curții Supreme prin care un ordin de interdicție pentru călătorie a cetățenilor din șase state majoritar musulmane a fost reinstaurat parțial, afirmând că anunțul reprezintă ”o victorie pentru securitatea noastră națională”, scrie BBC. Cea mai înaltă instanță juridică din SUA a permis ca o parte din interdicțiile impuse de Casa Albă să intre în vigoare. De asemenea, o decizie finală în privința ordinului prezidențial urmează să se ia în luna octombrie. Potrivit deciziei instanței supreme americane, ordinul nu poate fi aplicat persoanelor din cele șase țări vizate care fac dovadă de bună credință față de SUA, în timp ce toate celelalte persoane se pot afla sub incidența ordinului de interdicție. Decizia se aplică sub aceleași condiții și în privința acceptării timp de 120 de zile a refugiaților din orice țară. Cele șase state musulmane vizate de ordinul prezidențial sunt Libia, Iran, Somalia, Sudan, Siria și Yemen.

Lidera Partidului Conservator din Marea Britanie, Theresa May, a anunțat finalizarea unei înțelegeri cu Partidul Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, pentru formarea unei majorități care să sprijine viitorul guvern în Camera Comunelor, informează Business Insider. Înțelegerea reprezintă un aranjament ”de încredere și sprijin”, aceasta valorând potrivit estimărilor prezentate în mass-media circa 1 miliard de lire sterline, pe durata mandatului viitorului guvern condus de Theresa May. Discuțiile dintre cele două formațiuni s-au prelungit pe durata ultimelor săptămâni, după ce conservatorii au pierdut majoritatea absolută în urma scrutinului de la începutul lunii. Formarea viitorului guvern care urmează să fie susținut de cei 10 reprezentanți ai DUP a provocat îngrijorări atât în rândul partidelor de opoziție, cât și a opiniei publice care văd politica partidul nord-irlandez drept o amenințare la stabilitatea și ordinea din Irlanda de Nord.

Luptele dintre forțele guvernamentale și luptătorii din opoziție s-au intensificat în provincia Quneitra din sudul Siriei, în care este inclusă și suprafața de 30 la sută a Înălțimilor Golan aflată sub controlul Siriei, informează Al Jazeera. Mai multe persoane și-au pierdut viața în ciocnirile care au avut loc în orașul al-Baath, potrivit informațiilor furnizate de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Evenimentele au survenit pe fondul tentativei Comitetului pentru Eliberarea Levantului, o grupare afiliată Al-Qaida, aliată cu grupări de opoziție, au lansat o ofensivă asupra orașului al-Baath, o localitate rămasă sub controlul forțelor guvernamentale de-a lungul perioadei de la izbucnirea războiului civil din Siria. Tensiunile din regiune au fost menținute și după ce mai multe poziții controlate de guvernul de la Damasc au fost atacate de avioane de luptă din Israel în cursul zilelor de duminică și luni.

Nava de război USS Fitzgerald care a fost lovită de un vapor-container de mari dimensiuni în apele Japoniei în urmă cu câteva zile, a eșuat să răspundă la semnale de avertizare sau a efectuat manevre evazive, potrivit unui raport al căpitanului navei cargo operată de un echipaj filipinez, informează Reuters. Statele Unite ale Americii și Japonia au demarat fiecare câte o anchetă pentru investigarea cauzelor care au provocat coliziunea dintre cele două ambarcațiuni în apele golfului Tokyo, pe 17 iunie. Căpitanul navei cargo ACX Crystal a precizat că a semnalat prin semnale luminoase nava USS Fitzgerald după ce aceasta și-a schimbat brusc cursul cu unul care se intersecta cu cel al vaporului comercial. Acesta a virat puternic la dreapta pentru a evita coliziunea cu nava de război, dar coliziunea nu a putut fi evitată 10 minute mai târziu, potrivit unui raport al căpitanului Ronald Advincula înaintat armatorului japonez Dainichi Investment Corporation. Șapte marinari ai forțelor navale americane și-au pierdut viața în urma coliziunii, acesta fiind cel mai grav incident al US Navy din ultimii 17 ani.

Uniunea Europeană a amendat cu 2,42 miliarde de euro compania Google pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața motoarelor de căutare în vederea dezvoltării propriului serviciu comercial online, o decizie cu consecințe ce se pot dovedi extrem de profunde pentru compania americană, informează The Guardian. Google a împiedicat utilizatorii motorului său de căutare accesul la o alegere corectă, precum și firmele concurente să performeze într-un mediu echilibrat, prin promovarea artificială și ilegală a propriului serviciul de comparare a prețurilor în căutările realizate cu ajutorul motorului de căutare. Gigantul online are 90 de zile la dispoziție pentru a-și înceta activitățile ilegale și pentru a explica cum își va reforma algoritmii astfel încât aceste practici să fie eliminate, sub incidența unei amenzi ulterioare de 10,6 milioane de euro zilnic. Totodată, UE investighează și alte acuzații prin care Google s-a folosit de poziția dominantă pe piața motoarelor de căutare online, în special prin furnizarea de hărți, imagini și informații despre servicii locale. Între timp, Google a anunțat că va înceta scanarea conținutului emailurilor trimise de utilizatorii Gmail, într-o tentativă de a reasigura clienții din mediul de afaceri cu privire la confidențialitatea în procesul acestora de comunicare. Compania a accesat conținutul unor conturi de email pentru a-i poziționa pe utilizatori astfel încât aceștia să primească reclame online personalizate, însă conducerea acesteia a anunțat că va stopa această practică.

Un tribunal spaniol a ordonat dezhumarea rămășițelor fostului pictor Salvador Dali pentru a permite efectuarea unui test ADN de paternitate în vederea stabilirii dacă o femeie născută în 1956 este fiica sa, informează The Guardian. Pilar Abel, o ghicitoare și expertă în cărți de tarot din Girona, un oraș aflat aproape de Figueres, unde atât pictorul cât și aceasta s-au născut, încearcă de un deceniu să dovedească faptul că este unicul urmaș al pictorului și că, astfel, conform legislației spaniole, i se cuvine un sfert din averea artistului. Abel susține că a fost concepută în urma unei aventuri secrete dintre Dali și mama sa, Antonia, petrecută în 1955.

Un atac cibernetic de mare amploare a provocat daune considerabile în mai multe țări din Europa, dar și în Statele Unite ale Americii, după ce computerele mai multor companii au fost infectate și au devenit inutilizabile, pe ecranele acestora fiind postat un mesaj care cerea o recompensă de 300 de dolari pentru deblocare, plătită prin moneda virtuală Bitcoin, informează The Guardian. Atacul numit ”Petya” a fost inițial raportat în Ucraina, acolo unde dispozitivele guvernamentale, ale băncilor și producătorului de energie electrică național, aeroportul și sistemul de transport al metroului din Kiev, precum și sistemul de monitorizare a radiațiilor de la Cernobâl au fost afectate. Atacul cibernetic a criptat datele de pe computerele afectate și afișa un mesaj pe ecranele acestora prin care era cerută plata unei recompense de 300 $, a cărei confirmare să fie transmisă pe o adresă de email care ulterior a fost desființată de providerul care o găzduia. ”Petya” a afectat și gigantul de publicitate WPP, firma de materiale de construcții franceză Saint-Gobain și companiile ruse producătoare de oțel Evraz și din industria petrolieră, Rosneft.

Statele Unite ale Americii a avertizat liderii regimului din Siria cu privire la observarea unor activități care sugerează pregătirea unui nou atac cu arme chimice, potrivit unor informații obținute din surse de spionaj care au anticipat și un atac similar petrecut în luna aprilie, au transmis oficiali americani potrivit Reuters. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, a declarat că SUA a observat o activitate recentă la aeroportul Shayrat, același care a fost ținta unor lovituri cu rachete de croazieră, pe 6 aprilie. Acesta a precizat că activitatea a fost observată ”în ultimele 1-2 zile”, având loc într-un hangar al aeroportului despre care se cunosc informații că este o scenă de pregătire a atacurilor cu arme chimice. Rusia, principalul aliat al regimului condus de Bashar al-Assad, a condamnat amenințările SUA și au precizat că pregătirile SUA de a iniția un bombardament asupra bazei militare siriene sunt ”innaceptabile”.

Liderii republicani din Senatul Statelor Unite ale Americii au amânat un vot privind reforma asigurărilor de sănătate, după ce mai mulți membri ai partidului au refuzat să sprijine proiectul de lege, iar președintele Donald Trump le-a cerut acestora să depășească impasul politic, informează Reuters. Întârzierea adoptării unei noi legi a asigurărilor în sănătate care să înlocuiască legislația ”Obamacare” introdusă de predecesorul lui Trump, ar putea pune în pericol îndeplinirea uneia dintre promisiunile electorale ale lui Donald Trump. Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a declarat că vor fi depuse în continuare eforturi pentru a presa trecerea legislației în cursul acestei săptămâni.

Un elicopter al poliției din Venezuela a atacat clădirea Curții Supreme și sediul unui minister al guvernului pe fondul amplificării unei crize politice naționale izbucnită acum câteva luni și care a provocat deja zeci de decese în rândul protestatarilor și al forțelor de ordine, informează The Guardian. Aparatul de zbor a tras 15 focuri asupra clădirii ministerului de interne, într-un moment în care avea loc un eveniment social, apoi a lansat patru grenade asupra Curții Supreme, în timp ce judecătorii acesteia se aflau în interiorul clădirii. Potrivit sursei citate, nimeni nu a avut de suferit de pe urma atacului unității de poliție care s-a revoltat împotriva propriilor superiori. Președintele Nicolas Maduro a criticat ceea ce a descris drept ”un atac terorist”, și a promis că dacă regimul său va fi înlăturat prin forță, atunci suporterii săi vor porni ”un război civil”. Maduro încearcă să impună pe 30 iulie un vot pentru constituirea unei adunări însărcinată cu rescrierea Constituției țării. Declarațiile președintelui au survenit în urma unuia dintre cele mai grave valuri de prăduire a magazinelor de către protestatari de la izbucnirea protestelor în urmă cu trei luni. Protestatarii au atacat și jefuit circa 70 de unități comerciale, printre care supermarket-uri, magazine de băuturi, brutării sau alimentare în noaptea de luni spre marți, în orașul Maracay, aflat la 100 de kilometri vest față de capitala Caracas, iar atacurile au continuat și în cursul zilei de marți.

Un lider al serviciului militar de spionaj din Ucraina a fost ucis cu o mașină-capcană în capitala Kiev, în urma unui ”act terorist”, potrivit autorităților din țară, informează The Guardian. Un dispozitiv explozibil a distrus atuovehiculul Mercedes la volanul căruia se afla colonelul Maksim Shapoval, în orele dimineții de marți, au afirmat surse din poliție. Potrivit publicației Ukrainian Pravad, Shapoval era implicat în conducerea unei unități a forțelor speciale ale armatei ucrainene. O femeie și un bărbat în vârstă aflați în apropierea mașinii care a explodat au suferit răni la picioare, respectiv în zona gâtului după ce au fost loviți de fragmente metalice care au sărit în urma deflagrației.

Rețeaua de social media Facebook a atins numărul utilizatorilor activi dintr-o lună a depășit cifra de 2 miliarde, însemnând ceva mai mult de un sfert din populația totală de pe Glob, scrie Al Jazeera. Co-fondatorul și directorul executiv Mark Zuckerberg a postat anunțul pe pagina sa personală de pe Facebook. ”Facem progese în conectarea întregii lumi, iar acum ne propunem să aducem întreaga lume mai aproape. Este o onoare să mă aflu în această călătorie alături de voi”, a scris acesta. Fondată în 2004, rețeaua Facebook a atins cifra de 1 miliard de utilizatori în urma cu cinci ani. Compania a mai anunțat că a șters recent circa 66.000 de postări pe săptămână în urma unei inițiative de a combate conținutul instigator la ură promovat de unii dintre utilizatorii rețelei.

Refacerea stratului protector de ozon al Pământului va fi decalată cu mai multe decenii dacă folosirea unei substanțe chimice prezentă în vopseluri nu va fi redusă substanțial, potrivit unui studiu condus de profesorul Ryan Hossaini, de la Universitatea Lancaster, din Marea Britanie, precizează The Guardian. Nivelurile din atmosferă a substanței diclormetan s-au dublat în ultimul deceniu, iar folosirea acestuia nu este restricționată de protocolul Montreal, o înțelegere care a reușit să elimine cu succes folosirea majorității substanțelor care afectează stratul de ozon. Substanța este folosită drept solvent industrial, spray cu aerosoli și este unul dintre componenții spumelor poliuretanice. ”Este important să nu uităm că diminuarea stratului de ozon este un fenomen global și că, chiar dacă cele mai grave situații au fost întâlnite acum circa un deceniu, aceasta rămâne o problemă de mediu, iar drumul către o revenire completă este unul lung și plin de obstacole”, a declarat cercetătorul britanic.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …