Material realizat de Ilinca Bîrcă și Doina Bulearcă
Peste 2.000 de persoane au fost arestate la protestele împotriva războiului susținut de guvernul Rusiei, anunță Al Jazeera. Organismul de monitorizare a drepturilor omului a afirmat că peste 5.000 de protestatari au fost reținuți în Rusia din momentul în care președintele Vladimir Putin a lansat războiul împotriva Ucrainei. Poliția din Rusia a arestat peste 2.000 de protestatari anti-război în toată țara în a patra zi a invaziei Ucrainei de către președintele Vladimir Putin. În centrul orașului Sankt Petersburg, sute de protestatari anti-război stăteau împreună, legănând armele și scandând. Pe afișele pe care protestatarii le țineau scria „Nu războiului”, „Rușii merg acasă” și „Pace pentru Ucraina”.
Ministrul justiției irlandez, Helen McEntee, a apărat decizia de a nu îl expulza pe Yury Filatov, ambasadorul Rusiei din Irlanda, relatează Breaking News Ireland. Acțiunea vine pe fondul presiunii crescânde ca Filatov să fie expulzat din țară din cauza acțiunilor Rusiei în Ucraina. Ministrul McEntee a declarat duminică că înțelege de ce oamenii sunt „supărați” de prezența ambasadorului Rusiei care rămâne în țară. Sâmbătă seara, aproape 40 de directori, senatori și europarlamentari Fianna Fáil au semnat o petiție prin care solicită ca Filatov să fie expulzat din Irlanda. Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe Oireachtas și directorul general al Fine Gael, Charlie Flanagan, a transmis, de asemenea, pe Twitter un apel ca ambasadorul să fie forțat să părăsească Irlanda. McEntee a respins sugestia că problema ar provoca „tensiune” în guvern.
Autoproclamatul „Convoi pentru libertate”, protestul care a paralizat capitala Canadei și a închis unele dintre cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei, a avut loc într-un moment nepotrivit pentru comerțul dintre SUA și Canada, informează Washington Post. De luni de zile, prim-ministrul Justin Trudeau și alți oficiali au făcut presiuni pe omologii lor din SUA pentru scutiri de la angajamentele de cumpărare americane ale administrației Biden și un credit fiscal propus pentru vehicule electrice care ar favoriza producătorii din SUA. Strategia lor a fost de a sublinia „integrarea profundă” a lanțurilor de aprovizionare continentale, în special în sectorul auto. Ei au susținut că schimbarea unei jumătate de secol de construcție de mașini împreună ar dăuna nu numai economiei Canadei, ci și producției și locurilor de muncă americane.
Parlamentul Nepalului a aprobat un grant al SUA pentru infrastructură de 500 de milioane de dolari, relatează Reuters. Millennium Challenge Corporation (MCC), o agenție de ajutor guvernamentală din SUA, a fost de acord în 2017 să ofere ajutorul sub formă de grant pentru finanțarea unei linii de transport a energiei electrice și a unui proiect de îmbunătățire a drumurilor. Ajutorul nu trebuie rambursat și reprezentanții din Washington au declarat că nu există condiții suplimentare. Criticii sunt de părere că acest grant subminează suveranitatea națiunii himalaya, în timp ce protestatarii care se opun fondurilor propuse s-au confruntat cu poliția. Președintele Parlamentului, Agni Sapkota, a declarat că acordul de asistență financiară a fost aprobat cu votul majorității parlamentarilor nepalezi. Partidele politice majore, inclusiv cele din coaliția de guvernământ, au fost divizate în privința acceptării grantului. Poliția a folosit gaze lacrimogene, tunuri de apă și bețe de ratan pentru a împrăștia și a opri să mărșăluiască în parlament sutele de protestatari.
Capitala Indiei renunță la restricții pe măsură ce cazurile de COVID-19 se diminuează, anunță Deutsche Welle. Autoritatea de Management al Dezastrelor din Delhi a anunțat că toate restricțiile legate de coronavirus vor fi retrase în capitala Indiei. Ministrul-șef al orașului, Arvind Kejriwal, a declarat într-un tweet că situația s-a „îmbunătățit” și că oamenii „se confruntă cu greutăți din cauza pierderii locurilor de muncă”. Oamenii ar trebui să urmeze în continuare ceea ce Kejriwal a numit „comportament adecvat COVID-19”, cum ar fi purtarea măștilor. Ridicarea măsurilor de protecție înseamnă că magazinele și piețele pot funcționa până la sfârșitul orelor de lucru. Restaurantele, cafenelele și cinematografele pot funcționa la capacitate maximă. Școlile se redeschid complet pentru cursuri de la 1 aprilie, după aproape doi ani, a spus Kejriwal.
Cancelarul german Olaf Scholz a crescut bugetul militar la peste 2% din produsul intern brut, relatează Euronews. Scholz a promis un fond special inițial de 100 de miliarde de euro pentru apărarea Germaniei. Această creștere a survenit în contextul invaziei rusești pe teritoriul ucrainean, iar conform declarațiilor lui Scholz, evenimentele din ultimele zile au ridicat întrebări serioase asupra abilității vestului de a opri instigatorii la război. Cancelarul a mai mulțumit în timpul declarației de presă persoanelor care au protestat împotriva războiului.
Oficialii sud-coreeni au raportat cel mai mare număr de victime în 24 de ore în urma infectărilor cu varianta omicron, relatează ABC News. Numărul victimelor a crescut la 112 din aproximativ 166 000 de cazuri. Peste 640 de pacienți erau în stare critică. Primul ministru Kim Boo-kyum a declarat că este posibil ca vârful valului actual de infectări să ajungă la aproximativ 250 de mii la mijlocul lunii martie. Peste 86% din populație a fost vaccinată cu schema completă, 60% cu doză booster și doza a patra a fost aprobată pentru persoanele din azilele de bătrâni și cei care au nevoie de îngrijire îndelungată. Vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani a fost aprobat, urmând ca în martie să înceapă vaccinările pentru acea categorie de vârstă.
Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a activat rețeaua de sateliți Starlink în Ucraina pentru a mitiga cazul în care infrastructura terestră de internet ar fi distrusă, relatează Politico. Rețeaua Starlink permite conexiunea la internet fără a fi nevoie de cabluri optice pentru transmisia datelor. Rețeaua a fost activată după ce ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, i-a cerut ajutorul lui Musk printr-un mesaj pe platforma Twitter, spunându-i „Cât timp tu încerci să colonizezi planeta Marte, Rusia încearcă să ocupe Ucraina! În timp ce rachetele tale aterizează cu succes din spațiu, rachete rusești atacă civilii ucraineni! Îți cerem să dai Ucrainei stații Starlink”.
Oficiali guvernamentali americani au anunțat restricții de viză pentru cetățenii somalezi, după ce alegerile parlamentare din Somalia au fost amânate, relatează Al Jazeera. Oficialii somalezi au fost acuzați de „subminarea procesului democratic” după ce alegerile parlamentare au fost mutate pe 15 martie în loc să fie ținute pe 25 februarie, cum era programat. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că sancțiunile au fost impuse „pentru a provoma răspunderea asupra acțiunilor obstrucționiste. Amânarea concluzionării alegerilor conduce la instabilitate politică, amenință securitatea și subminează dezvoltarea economică.”
Valoarea rublei și a monedei euro a scăzut pe piețele internaționale, după ce națiunile vestice au anunțat un set de sancțiuni împotriva guvernului de la Kremlin, raportează Reuters. Rubla rusească a scăzut cu 20 de procente, iar euro cu mai mult de 1 procent, după ce sancțiunile împotriva guvernului rusesc au intrat în vigoare, inclusiv scoaterea din sistemul interbancar SWIFT a unor bănci rusești. De asemenea, valutele australiene si nou-zeelandeze au scăzut cu aproximativ 1 procent fiecare, iar în contrast, yen-ul japonez a urcat cu 0.36 de procente pe dolar.