Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 25 și 26 martie în lume – Ministrul apărării din Israel a fost demis, Au fost reluate protestele în Hong Kong, Oficialii chinezi au deschis dialogul diplomatic cu Honduras
Sursă foto: Yonatan Sindel/Flash90 via The Times of Israel

Au fost 25 și 26 martie în lume – Ministrul apărării din Israel a fost demis, Au fost reluate protestele în Hong Kong, Oficialii chinezi au deschis dialogul diplomatic cu Honduras

Material realizat de Radu Ioan Mocanu

Autoritățile de la Beijing au anunțat deschiderea relațiilor diplomatice cu statul Honduras după decenii de inactivitate, notează Reuters. Acest fapt se petrece ca urmare a încetării relațiilor diplomatice dintre statul central american și Taiwan, fapt ce era previzibil, în urma promisiunilor făcute de executivul hondurian și a vizitei în China a ministrului de externe. Conform declarațiilor făcute de ministrul de externe hondurian, Republica Populară Chineză este recunoscută ca stat legitim, iar Taiwanul este considerat ca parte a Chinei, astfel relația dintre Honduras și Taiwan fiind încheiată după mai multe decenii. Structura diplomatică de la Taipei a luat la cunoștință evenimentul petrecut, comentând însă despre cererile de sprijin financiar venite din partea oficialilor statului Honduras. Altă declarație a venit din parte președintele Taiwanului care a anunțat „că nu va concura pe plan diplomatic cu China”. 

 

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia va staționa rachete nucleare pe teritoriul Belarusului, conform Reuters. Decizia președintelui rus are scopul de a avertiza aliații occidentali ai Ucrainei în vederea aprovizionării acesteia cu armament. Planul președintelui rus este un răspuns la amplasarea de arme nucleare americane pe teritoriul Europei, fiind pentru prima dată când Rusia depozitează armament nuclear în afara granițelor proprii. Conform mai multor declarații făcute de politicieni ruși, o potențială lansare de rachete nucleare este posibilă, dacă statul rus este nevoit. Data transferului de armament nu a fost încă stabilită cu exactitate, însă conform declarațiilor oficiale venite din partea Federației Ruse, facilitățile de depozitare vor fi construite până la 1 iulie. 

 

Ministrul apărării din guvernul Israelului a fost demis în urma comentariilor aduse împotriva reformei juridice propuse de premierul Netanyahu, relatează Al Jazeera. Decizia a fost confirmată de purtătorii de cuvânt ai prim-ministrului, fapt ce ar putea indica demararea reformei juridice ce a fost contestată vehement de cetățeni, personal militar și oameni de afaceri. Guvernul lui Benjamin Netanyahu presează pentru votarea reformei în parlament, fapt contestat de fostul ministru al apărării, care a afirmat că această reformă aduce dezbinare în rândul populației și în rândul personalului militar, fapt ce ar putea încuraja inamicii Israelului. Decizia a fost comentată de liderul opoziției, Yair Lapid, care a afirmat că liderul executivului este un pericol la adresa securității statului. Această demitere a servit ca motiv de proteste pentru societatea civilă, multiple demonstrații spontane fiind organizate.

 

Cel puțin 29 de migranți au decedat în urma unui naufragiu pe coastele Tunisiei, anunță The Guardian. Tragedia s-a petrecut pe fondul unei represiuni brutale a migrației ilegale, a cetățenilor din state Subsahariene. Represiunea a venit ca urmare a discursului președintelui tunisian în care a acuzat că în spatele imigrantilor ilegali se află o conspirație ce are scopul de a modifica caracterul demografic al Tunisiei. În urma creșterii traficului naval care transportă migranți pe coastele Italiei, numărul de evenimente nefaste a crescut, având loc cinci naufragii în ultimele patru zile, pe coasta orașului port Sfax, oraș ce a devenit principalul loc de plecare al imigranților ilegali. Confom unei organizații neguvernamentale din Tunisa, Paza de Coată a prevenit plecarea ilegală a zeci de mii de migranți. 

 

Protestele au fost reluate în Hong Kong, în urma unei decizii a guvernului chinez, informează Deutsche Welle. Zeci de protestatari au ieșit pe străzile din Hong Kong, pentru prima dată de la începerea pandemiei de Coronavirus, moment în care legislația chinezească a devenit mai permisivă în ceea ce privește represiune mișcărilor de stradă. Protestele s-au desfășurat cu acordul executivului chinezesc, fiind respectate toate măsurile impuse. Printre acestea s-au numărat, limitarea numărului de protestatari, verificarea și aprobarea tuturor pancartelor ce au fost afișate și legitimarea participanților la proteste. Protestul desfășurat a fost unul previzibil, având în vedere că din 2019 până în prezent, activiștii politici și protestatarii s-au confruntat cu o represiune dură a guvernului de la Beijing. De asemenea se așteaptă organizarea de proteste în dățile de 4 iunie, pentru a comemora victimele masacrului din piața Tiananmen, și de 1 iulie, pentru cedarea Hong Kong-ului de către autoritățile britanice. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 8 ianuarie în lume- Reprezenanții germani și francezi au criticat amenințările lui Donald Trump privind Groenlanda, Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, este așteptat să preia funcția de lider interimar, Militarii nigerieni au confirmat moartea a șase soldați într-un atac

Material realizat de Luca Coșa și Mihai Turcu Poliția din Thailanda a început căutările asasinului …