Home / A fost azi în lume / Au fost 25 și 26 iunie în lume – după ecoul Brexit, Spania organizează alegeri parlamentare, noi evenimente importante în desfășurarea ostilităților din Siria și Irak

Au fost 25 și 26 iunie în lume – după ecoul Brexit, Spania organizează alegeri parlamentare, noi evenimente importante în desfășurarea ostilităților din Siria și Irak

Material realizat de Ana Onea și Roxana Zafiu

TITLURILE ZILEI

Cancelarul german Angela Merkel a căutat sambătă să tempereze presiunea venită de la Paris, Bruxelles și de la propriul ei guvern pentru forțarea Marii Britanii în negocierea unui divorț rapid de UE, în ciuda avertismentelor că ezitare va permite populismului să preia controlul, relatează Reuters. Euroscepticii din alte state membre au aplaudat decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, printr-un referendum care a trimis unde de șoc în întreaga lume, prin cereri de extremă dreaptă pentru un vot similar în Slovacia subliniind riscul unui efect de domino. Merkel a încercat să incetinească graba de a da afară Marea Britanie pe ușa UE. Cel mai puternic lider din Europa a făcut clar că nu va face presiuni asupra lui Cameron după ce acesta a indicat că Marea Britanie nu va căuta negocieri oficiale de ieșire pană în octombrie, cel puțin.

Belgia a arestat doi oameni și ia acuzat de “participarea la activitătile unui grup terorist”, au declarat sâmbătă procurorii federali, care au facut parte din investigații ample în urma atacurilor mortale de la Paris și Bruxelles revendicate de către statul Islamic, informeaza Reuters. Partea acuzatoare a declarat într-o declarație de poliție ca a percheziționat case peste noapte în orașele Verviers și Tournai. Astfel au identificati cei doi arestati doar ca fiind Arnaud C., născut 1983 și E., cetățean belgian. Nu au fost date detalii suplimentare. Declaratia procuraturii nu a facut nicio referire la atacurile de la Paris sau Bruxelles, care au ucis 130 de persoane în capitala franceză, în noiembrie anul trecut și mai mult de 30 de persoane în Belgia, în martie 2016. Anul trecut, Belgia a declarat ca a demontat o celulă a statului islamic în Verviers.

Oamenii din întreaga Spanie urmează să voteze pentru a doua oară în șase luni, în alegerei urmărite îndeaproape la doar câteva zile după decizia de șoc a Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, scrie Aljazeera. Alegerile pun în conflict alegătorii care solicită schimbarea într-o țară cu un șomaj ridicat împotriva celor care se tem că acest lucru ar inrăutăți situația pentru Spania, care a fost la un pas de colaps economic în urmă cu doar câțiva ani. Repetarea votului duminică are loc după ce cele patru partide politice principale nu au reușit să cadă de acord asupra unei coaliții în parlament după alegerile generale din decembrie. Cu toate acestea, sondajele de opinie au sugerat că noul vot s-ar putea, de asemenea, să nu scoată spaniolii din impasul politic. Analiștii nu se asteaptă la o prezență mare la vot, din cauza deziluziei alegătorilor față de clasa politică. După votare, se așteaptă ca liderii politici să se întoarcă la masa negocierilor sub o presiune mai mare de data această pentru a forma o coaliție.

Forțele irakiene au recucerit ultimul district deținut de militanții statului islamic în orașul Falluja duminică și generalul care a comandant operațiunea a declarat batalia completă după aproape cinci săptămâni de luptă, relateaza Reuters. Prim-ministrul Haider al-Abadi a revendicat victoria în Falluja cu mai mult de o săptămână în urmă, dar ciocnirile au continuat în interiorul orașului din vest de Bagdad, inclusiv în districtul central Golan. Succesul operațiunii Falluja lansat pe 23 mai dă un impuls proaspat forțelelor irakiene în campania de a recuceri Mosul – capitala de facto a Statului Islamic în Irak și de departe cel mai mare oraș din califatul lor auto-proclamat. Lupta pentru a recăpăta orașul irakian a forțat mai mult de 85,000 de rezidenți să fugă în tabere conduse de guvern. ONU a declarat că a primit acuzații de abuz de la civilii care fug din oraș. Primarul din Fallujah a declarat ca familiile strămutate ar putea reveni in oraș în termen de două luni, în cazul în care agențiile de ajutor si guvernul vor oferi asistență.

Loviturile aeriene siriene și rusesti au ucis cel puțin 82 de persoane, inclusiv 58 de civili în provincia Deir Ezzor din estul Siriei, potrivit unui grup de monitorizare din Marea Britanie, informeaza Al Jazeera. Observatorul sirian pentru drepturile omului (SOHR) a declarat că trei raiduri aeriene au lovit sâmbătă orașul Al-Quriyah, deținut de Statul Islamic (ISIS), în suburbiile de la Deir Az Zor. Avioane de luptă rusești au efectuat raiduri aeriene asupra Siriei în sprijinul președintelui Bashar al-Assad începând din septembrie 2015. Un raport al Observatorului pentru Drepturile Omului lansat în luna februarie a constatat utilizarea bombelor cu dispersie de către forțele militare rusești și siriene în atacurile din întreaga Sirie. Aceste arme sunt interzise la nivel internațional din cauza impactului lor fără discernământ.

Un grup de activiști din Thailanda au fost arestați în timp ce organizau un protest pentru a respinge un proiect de constituție la referendumul care va avea loc, relatează The Guardian. Un tribunal thailandez a închis șapte activiști, deoarece defășurau o campanie împotriva unui proiect de constituție care este sprijinit de forțele armate, şi care va fi supus unui referendum în luna august. Autoritățile au arestat 13 persoane, în timp ce acestea împărțeau pliante prin care îndemnau oamenii să voteze împotriva cartei. Unul dintre avocații pentru drepturile omului din Thailanda, Kumklao Songsomboon, susține că ,, șase au fost eliberați, dar șapte vor fi închiși”. Partidele politice, atât cele din opoziție cât și cele aflate la guvernare au declarat că proiectul de constituție este nedemocratic, consacrând puterea militară, în timp ce puterea civilă va fi diminuată. Junta a interzis critica Cartei în perioada premergătoare referendumului. Aceasta a emis deja norme restrictive pentru cei care vor să facă campanie înainte de 7 august, când va avea loc referendumul. Astfel, cei care încalcă regulile vor primi până la 10 ani de închisoare. Şef juntei, Prayuth Chan-OCHA, a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2014, însă protestele de stradă au paralizat guvernul. ,,Amnesty International”, printr-o declarație cere Thailandei să pună capăt reprimării activiștilor, aşadar Champa Patel de la Amnesty consideră că ,, aceste tactici brute reprezintă cele mai recente încercări ale autorităților militare thailandeze care împiedică oamenii să-şi exprime punctul de vedere. În cazul în care un mic grup de activiști care nu pot înmâna pliante e arestat, atunci ce speranțe vor fi ca drepturile la libertatea de exprimare și de întrunire vor fi respectate până la referendum?”

China lansează o nouă navă de transport rachete, pe fondul programului spațial, relatează The Independent. China a lansat o nouă rachetă, Long March-7, într-o călătorie inaugurată cu succes sâmbătă dintr-un nou centru de lansare, aşadar o nouă cursă spaţială. De dimensiune mijlocie, racheta cu două etaje este de așteptat să devină principalul transportator pentru viitoarele misiuni spaţiale ale Chinei. Aceasta poate transporta până la 13,5 tone la orbită joasă, o capacitate de două ori și jumătate mai mare decât celelalte rachete existente ale Chinei. Designerul șef al rachetei, Ma Zhonghui, susţine că ,, cu cât rachetele noastre se pot înălţa mai mult, cu atât mai departe ne putem aventura în spațiu. Zborul a fost inaugurat cu succes, astfel va creşte capacitatea Chinei în ceea ce priveşte construcţia acestor nave, dând ţării un impuls solid în însuşi construirea unui spațiu de putere”. Reintrarea în atmosfera terestră este programată, astfel aceasta se va întoarce pe Pământ în deșertul Inner din Mongolia duminică după-amiază, după ce orbitează planeta de 13 ori. Lansarea a avut loc la noul centru spațial din Wenchang, un oraș în provincia sudică Hainan. Finalizat în 2014, acesta este al patrulea centru din China. Un înalt oficial pentru programul spaţial, Xinhua, susţine că China intenționează să lanseze cea mai mare rachetă, Long March-5, din același loc în cursul acestui an. Primul zbor spaţial cu echipaj uman organizat de către China a avut loc în 2003, și speră să opereze în propria staţie spațială în jurul anului 2022.

Parisul şi Berlin fac apel pentru o Europă unită, relatează Le Figaro. Miniştrii de externe ai Franţei și Germaniei au elaborat un document de nouă pagini intitulat ,, O Europă mai puternică într-o lume plină de incertitudine”. În cadrul acestui program sunt propuse politici comune europene, printre care şi în ceea ce privşte migrația, securitatea și consolidarea convergenței economice. Jean-Marc Ayrault, ministru de externe francez et Frank-Walter Steinmeier, ministru de externe german susţin că că acest document are drept obiectiv ,, prevenirea eroziunii silențioase și insidioase a proiectului nostru european, astfel avem nevoie să punem mai mult accent pe elemente de bază și pe îndeplinirea așteptărilor cetățenilor noștrii”. Franța și Germania vor prezenta soluții pentru ca Uniunea Europeană să devină ,,mai eficientă”, după referendumul prin care Marea Britanie a decis părăsirea blocului comunitar.

Oameni înarmaţi au luat cu asalt un hotel situat în capitala Somaliei relatează CNN. Sâmbătă o mașină plină cu explozibil a fost detonată la poarta unui hotel, astfel în urma acestui atac cel puțin 15 oameni au murit și alţi 25 au fost răniţi. În timpul exploziei mașinii, cineva s-a aruncat în aer în interiorul hotelului Naso Hablod, iar persoane înarmate au luat cu asalt clădirea, a spus căpitanul poliţiei din Somalia, Aden Dahir. Poliţia a intevenit, menţinând stabilitatea şi arestând primii suspecţi. Grupul islamist militant, Al-Shabaab, a revendicat atacul la radiodifuzorul său principal, Radio Andalus. Cei mai mulți dintre cei uciși și răniți erau civili, care erau trecători și clienți ai magazinelor din apropiere. Acest hotel este frecventat de oficiali guvernamentali, parlamentari și agenți de securitate, a declarat Dahir. Atacul vine la trei săptămâni după ce presupuși oameni înarmați, Al-Shabaab, au deturnat o bombă și au luat cu asalt un alt hotel din Mogadiscio, omorând cel puțin 13 persoane, potrivit oficialilor. Trei atacatori au fost de asemenea uciși. Asediul din 1 iunie a avut loc la Hotel Ambassador, un loc popular pentru politicienii somalezi și occidentali. Doi membri ai parlamentului, Mohamed Mohamud Gurre și Abdullahi Jama, au fost printre cei uciși relatează Agenția Națională de Presă somaleză. Al-Shababb a folosit această tactică în mai multe atacuri, inclusiv la hotelul Sahafi din capitală, care a avut loc anul trecut, în care au murit 15 oameni. Aceştia doresc să transforme Somalia într-un stat islamic fundamentalist. Grupul a fost acuzat pentru atacurile din Somalia, astfel oamenii care au murit făceau parte din organizaţii care ofereau ajutor umanitar intenaţional, jurnaliști, lideri civili și cei care doreau să mențină păcea în Uniunea Africană.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …