Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 25 și 26 februarie în lume – Zeci de răniți în Germania, SUA și Anglia după incidente în care vehicule au lovit pietoni, democrații americani și-au ales un nou lider, Trump continuă războiul cu presa, iar îndrăgitul Nokia 3310 revine pe piață
Colegii, familia și apropiații au omagiat-o pe jurnalista Shifa Gardi, una dintre puținele femei jurnalist din Irak. Shifa Gardi a fost ucisă în timp ce relata evenimentele din Mosul, unde trupele guvernamentale luptă pentru alungarea ISIS din ultima zonă urbană majoră pe care o mai dețin în Irak.

Au fost 25 și 26 februarie în lume – Zeci de răniți în Germania, SUA și Anglia după incidente în care vehicule au lovit pietoni, democrații americani și-au ales un nou lider, Trump continuă războiul cu presa, iar îndrăgitul Nokia 3310 revine pe piață

O serie de incidente în urma cărora cel puțin o persoană a decedat, iar alte zeci au fost rănite după ce au fost lovite de autovehicule care au lovit pietoni sau mulțimi de oameni au avut loc în Germania, Statele Unite ale Americii și Anglia, în weekend, relatează mass-media internațională. Astfel, sâmbătă, la Heidelberg, un bărbat de 73 de ani și-a pierdut viața, iar alte două persoane au fost rănite după ce un bărbat de 35 de ani a intrat cu mașina într-o mulțime aflată în apropierea unei brutării, informează Reuters. Victima și șoferul, care a fost ulterior reținut, sunt cetățeni germani, în timp ce persoanele rănite sunt un austriac de 32 de ani și o femeie din Bosnia-Herzegovina, de 29 de ani. Suspectul a fost reținut după ce a reușit să fugă de la locul incidentului, fiind prins ulterior de polițiști, după ce a fost împușcat și rănit grav. Autoritățile germane au precizat că nu există indicii cu privire la un atac terorist din investigațiile preliminare. La New Orleans, în SUA, cel puțin 28 de persoane au fost rănite, după ce un camion a lovit mulțimea care asista la o paradă în oraș, sâmbătă seara. 21 de persoane au fost spitalizate, iar cinci dintre ele se află în stare foarte gravă. Autoritățile au arestat o persoană, despre care au declarat că se afla ”într-o stare de intoxiacție avansată”, neoferind alte informații. De asemenea, cinci persoane, dintre care un român de 25 de ani, au fost rănite după ce o mașină a lovit un grup de pietoni în sudul capitalei Londra, duminică. Martorii afirmă că vehiculul a urcat pe trotuar și a lovit mai multe persoane, înainte de a se opri într-un zid. Persoanele rănite au fost transportate la spital, 3 dintre acestea fiind internate în stare critică, între care se numără și tânărul din România, în timp ce șoferul mașinii a fost reținut de un polițist aflat în afara serviciului.

Forțele militare irakiene, sprijinite de cele americane, și-au continuat ofensiva în interiorul Mosulului, după cucerirea aeroportului de la militanții Statului Islamic și lovirea redutelor jihadiste din ultima zonă urbană majoră pe care o dețin în Irak, informează Reuters. Trupele au avansat în câteva districte populate, iar circa 1000 de civili au putut să treacă dincolo de linia frontului, aceasta fiind și cea mai mare dislocare de la reluarea luptelor în urmă cu o săptămână. Evenimentele reprezintă o lovitură dată ISIS, ai căror militanți au fost înlăturați în totalitate din zona estică a orașului, delimitată de râul Tigru. Însă bătălia pentru vestul orașului se anunță una mult mai complicată, în special pentru că blindatele și tancurile nu pot trece pe aleile înguste din vechile districte ale orașului. Forțele irakiene au reușit însă să avanseze pe mai multe fronturi și pot folosi acum aeroportul, aflat în partea vestică a orașului, ca pe o zonă-suport în lansarea operațiunilor care vizează recucerirea totală a Mosulului.

Autoritățile din Malaiezia au anunțat că vor emite un mandat de arestare pentru un diplomat nord-coreean care este căutat pentru a fi interogat cu privire la uciderea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului suprem al Coreei de Nord, dacă acesta nu va dori să coopereze voluntar cu poliția, anunță Reuters. Persoana în cauză, Hyon Kwang Song, în vârstă de 44 de ani, este secretar adjunct al ambasadei nord-coreene din Kuala Lumpur. Acestuia îi va fi acordat ”un timp rezonabil” pentru a se prezenta de bună voie înainte ca poliția să purceadă la alte acțiuni, a declarat șeful poliției locale din statul Selangor, Abdul Samah Mat. Acesta a precizat că dacă Song nu se prezintă de bunăvoie, acestuia îi va fi trimisă o citație la care dacă, de asemenea, nu va răspunde, va determina poliția malaieziană să ceară unui judecător emiterea unui mandat de arestare. Cu toate acestea, este neclar dacă acesta va putea fi și reținut în condițiile în care oficialul nord-coreean beneficiază de imunitate diplomatică. Până acum, 8 nord-coreeni sunt în atenția autorităților malaieziene pentru uciderea fratelui vitreg al dictatorului de la Phenian. Unul dintre ei este Hyon Kwang Song, doi dintre aceștia au fost deja arestați, alți patru se crede că au revenit în Coreea de Nord, iar un al 8-lea, Ri Ji U, se încearcă a fi localizat.

Politicieni, jurnaliști și admiratori s-au adunat pentru a o comemora pe Shifa Gardi, jurnalista postului Rudaw, o televiziune irakiană în limba kurdă, care a fost ucisă în urma unei explozii în timp ce relata de la fața locului luptele dintre forțele irakiene și militanții ISIS din Mosul, scrie Al Jazeera. Postul TV a difuzat imagini de la mormântul din Erbil al jurnalistei de 30 de ani, lăudând curajul acesteia de a ”sparge tiparele” prin relatările operațiunilor împotriva ISIS, într-o țară în care reporterii de război sunt exclusiv bărbați. ”Shifa nu era doar o jurnalistă deșteaptă, era totodată o persoană foarte serioasă și loială”, a declarat directorul executiv al Rudaw, Ako Mohammed.

Aranjamentele pentru primul contact dintre Coreea de Nord și Statele Unite ale Americii după preluarea președinției de către Donald Trump au fost anulate după ce Departamentul de Stat a respins o viză pentru un înalt emisar trimis de Phenian, a anunțat Wall Street Journal, citat de Reuters. Discuțiile programate pe 1 și 2 martie dintre emisarul ministerului de externe nord-coreean, Choe Son Hui, și foști oficiali americani, au fost anulate după ce viza lui Choe a fost respinsă. Departamentul de Stat nu a oferit explicații pentru respingerea vizei, însă cel mai probabil acest lucru s-a întâmplat ca urmare a testului balistic din 12 februarie efectuat de Coreea de Nord, precum și din cauza asasinării fratelui vitreg al liderului de la Phenian, Kim Jong Nam.

Administrația Donald Trump a provocat un nou scandal după ce mai multe publicații media au fost interzise de la o informare de presă, care s-a desfășurat fără camere de filmat și la care câțiva reporteri ai unor publicații conservatoare favorabile președintelui SUA au fost nominalizați să participe, informează The Guardian. Evenimentul, la care a participat secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a avut loc în sala unde acesta oferă de obicei informările zilnice de presă și fusese programat drept ”un eveniment cu camere video prezente”. Însă biroul de presă al Casei Albe a anunțat ulterior că sesiunea de întrebări și răspunsuri va avea loc fără camere video și doar în prezența ”anumitor jurnaliști”, în biroul lui Spicer în locul obișnuitei săli de briefing. Astfel, publicațiile The Guardian, New York Times, Politico, CNN, BuzzFeed, BBC, Daily Mail s-au numărat printre cele al căror acces a fost interzis, în timp ce jurnaliștii de la Breitbart News, One America News Network și Washington Times, precum și reporterii posturilor CBS, NBC, Fox și ABC au primit acces. De asemenea, reprezentanții Associated Press și Time au fost invitați, însă au boicotat întrevederea.

oceane plastic deseuri poluareProgramul pentru Mediu al Națiunilor Unite (UNEP) și Indonezia au lansat o campanie pentru a rezolva problema deosebit acumulării masive de deșeuri de plastic în apele oceanului, anunță Al Jazeera. Guvernul de la Jakarta, împreună cu UNEP au anunțat că țintes reducerea deșeurilor de plastic din Indonezia cu 70% până la sfârșitul lui 2025, în condițiile în care în fiecare zi circa 10 milioane de pungi de plastic sunt oferite pe gratis în această țară. O taxă-pilot pe pungile de plastic a reprezentat o reducere cu 50% a deșeurilor în ultimul an. Cu toate acestea, ministrul indonezian al mediului, Siti Nurbaya, a declarat că mediul de afaceri și comercianții s-au plâns de introducerea taxei. În fiecare an, 8 milioane de tone de plastic ajung în ocean, echivalentul a câte 15 pungi de cumpărături umplute cu plastic pentru fiecare metru de țărm aflat pe malul mării din întreaga lume! Totodată, cercetătorii au avertizat că 90% dintre recifele de corali vor dispărea până în 2050, iar tot atunci va exista mai mult plastic decât pește în apele oceanelor.

Militanții ISIS plănuiesc ”atacuri indiscriminate la adresa civililor” din Marea Britanie, la un nivel similar cu cel al atentatelor orchestrate de Armata Republicană Irlandeză (IRA) în urmă cu 40 de ani, a declarat Max Hill, avocatul însărcinat cu supervizarea legilor britanice privind terorismul, informează Reuters. Într-un interviu acordat Sunday Telegraph, acesta precizează că militanții țintesc orașe și reprezină ”un risc permanent pe care nimeni dintre noi nu poate să-l ignore”. ”În termeni ai amenințării pe care o reprezintă. cred că intensitatea și potențiala frecvență a planificării atentatelor în zone metropolitane reprezintă un risc enorm, cel puțin la fel de mare precum amenințarea IRA pentru Londra în anii 70”, a mai declarat Hill.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, este nevoit să răspundă presiunilor politice tot mai puternice în gestionarea fluxului constant de azialnți care fac față temperaturilor scăzute și drumurilor acoperite de gheață și zăpadă pentru a trece granița dintre SUA și Canada pe jos, scrie The Guardian. În ultimele luni, un număr tot mai mare de persoane au intrat în Canada prin locații nepăzite de-a lungul graniței cu SUA. Cele două state împart cea mai lungă frontieră de pe întreg globul, aceasta măsurând aproape 7000 de kilometri, fără a calcula granița dintre regiunea Alaska și Canada. Riscul asumat de migranți este luat deoarece aceștia caută să evite politicile anti-imigrare anunțate de Trump și, totodată, și un pact dintre SUA și Canada, prin care migranților le este interzis să ceară azil în Canada dacă se află încă în SUA. În aceste condiții, premierul canadian a subliniat că guvernul său se va ocupa de acest aspect, declarând într-un discurs din Parlament că ”unul dintre motivele pentru care Canada rămâne o țară deschisă este pentru că cetățenii au încredere în sistemul nostru de imigrare, în integritatea granițelor noastre și în ajutorul pe care îl acordăm celor care au nevoie. Vom păstra acest lucru prin menținerea unui echilibru între funcționarea eficientă a sistemului și ajutorarea celor care au nevoie de protecție”.

iran nave razboi exercitii militareIranul a lansat duminică noi exerciții militare navale, în zona care delimitează Golful Persic de Oceanul Indian, în condițiile escaladării tensiunilor cu Statele Unite ale Americii după ce președintele Donald Trump a ”atras atenția” Teheranului că va fi tratat cu severitate și a avetizat că acesta ”se joacă cu focul” după un test al unei rachete balistice, efectuat în 29 ianuarie, anunță Reuters. Exercițiile militare anuale vor avea loc în Strâmtoarea Hormuz, în Golful Oman, la Bab el-Mandam și ale zone din nordul Oceanului Indian, în vederea combaterii terorismului și pirateriei, potrivit amiralului Habibollah Sayyari, citat de presa de stat. Nave militare, submarine și elicoptere vor lua parte la exercițiile care vor acoperi o arie de circa 2 milioane de kilometri pătrați, în timp ce soldații marini își vor testa capabilitățile de-a lungul coasei de sud-est, informează agenția IRNA. Prin Bab el-Mandab și Strâmtoarea Hormuz sunt transportate zilnic milioane de barili de petrol către Europa, Asia și SUA, de-a lungul unor rute maritime care trec pe lângă țărmul Yemenului și Iranului.

Președintele american Donald Trump a încheiat o săptămână tumultuoasă în relația cu presa prin anunțul că nu va participa la ”cina corespondenților” Casei Albe, programată pe 29 aprilie, informează The Guardian. Anunțul liderului de la Casa Albă a fost făcut pe Twitter, într-un moment în care relațiile lui Trump cu mass-media sunt mai încinse ca niciodată. Recent, Trump a catalogat o parte a media drept ”inamicul poporului american”, în timp ce vineri acesta a interzis publicațiilor New York Times, CNN și The Guardian să participe la o informare de presă a secretarului Sean Spicer.

rusia boris nemtov comemorareMii de oameni au manifestat pe străzile din Moscova pentru comemorarea fostului lider al opoziției, Boris Nemțov, care a fost asasinat în urmă cu doi ani, în apropierea Kremlinului, informează BBC. Fostul oficial rus, reformator și vice prim-ministru democrat în perioada președinției lui Boris Elțân, s-a delimitat și apoi a devenit un critic virulent al succesorului acestuia, actualul președinte rus Vladimir Putin. Cinci bărbați de origine cecenă au fost trimiși în judecată pentru uciderea lui Nemțov, în luna octombrie a anului trecut, însă rudele și apropiații fostului lider al opoziției ruse se tem că adevărații vinovați, pe care îi consideră a avea legături cu Putin sau cu liderul rus însuși, nu vor fi găsiți niciodată.

Liderul talibanilor din Afganistan, Hibatullah Akhundzada, le-a cerut afganilor să planteze mai mulți copaci ”pentru înfrumusețaea Pământului și pentru beneficiul tuturor creațiilor lui Allah”, relatează BBC. Anunțul mai puțin așteptat din partea liderului unei grupări militante și fundamentalist religioase a fost făcut pe fondul unei crize grave de defrișări cu care Afganistanul se confruntă atât din cauza lipsei de resurse pentru încălzire, cât și a contrabandei cu lemn. Akhundzada, care a devenit liderul talibanilor anul trecut, are o reputație mai degrabă apropiată de cea a unui lider religios, față de cea a unui lider militar. Retorica ecologistă a talibanilor reprezintă un fapt inedit, mai ales că aceștia se bazează mai degrabă pe plantații de opiu și contrabanda cu stupefiante pentru a-și finanța existența, problema împăduririlor nefiind o prioritate pentru aceștia. Pe de altă parte, este posibil ca afirmațiile lui Akhundzada să semnaleze deschiderea talibanilor de a participa la viitoare discuții de reconciliere cu guvernul de la Kabul, după aproape două decenii de lupte în urma cărora talibanii au pierdut controlul asupra unor zone, dar continuă să exercite influență majoră în special în satele și zonele tribale ale țării.

Fostul secretar al muncii, Tom Perez, a fost desemnat noul lider al democraților americani, în detrimentul reprezentantului statului Minnesota, Keith Ellison, în urma votului membrilor Comitetului Național Democrat, anunță CNN. Perez va avea dificila misiune de a strânge rândurile și de a pregăti un Partid Democrat aflat în degringoladă după pierderea alegerilor prezidențiale în detrimentul lui Donald Trump, dar și după ce controlul Camerei Reprezentanților și al Senatului se află în mâinile acestora. Perez l-a învins pe Ellison cu 235-200, în urma a două tururi de scrutin, după ce inițial i-a lipsit un singur vot pentru a câștiga scrutinul din primul tur. Alți trei candidați s-au retras după prima rundă de vot. Imediat după victorie, Perez a anunțat că îl numește pe Keith Ellison vicepreședinte al partidului, în uralele suporterilor acestuia și pentru a da un semn clar de unificare a partidului pentru pregătirea viitoarelor alegeri intermediare, în toamna lui 2018. Votul CND pune capăt unei lupte interne pentru a prelua destinele Partidului Democrat, rezultatul în favoarea lui Perez fiind influențat și de promovarea acestuia în rândurile democraților cu drept de vot de către fostul vicepreședinte Joe Biden sau de apropiați ai fostului președinte Barack Obama.

nokia 3310 relansare hmd finlandaModelul telefonului Nokia 3310 a fost relansat după 17 ani în care a devenit extrem de popular pentru rezistența și durata de viață a bateriei, informează BBC. Noul model a fost relansat sub licența start-upului finlandez HMD Global, care a produs și câteva smartphone-uri Nokia cu sistem de operare Android. Acesta este mai subțire decât cel original, va avea ecran color și totodată va fi disponibil într-o gamă extinsă de culori. Expertul în tehnologie Ben Wood consideră că anunțarea noului model 3310 reprezintă o mișcare extrem de inteligentă pentru relansarea brandului Nokia: ”Modelul 3310 a fost primul telefon produs în masă pe piață și există un volum imens de nostalgie și afecțiune pentru acesta. Dacă HMD ar fi anunțat că lansează trei modele Android abia dacă ar fi avut parte de câteva paragrafe în care acest lucru era anunțat de presă, însă cred că relansarea modelului 3310 va fi relatată pe larg”. Nokia a vândut 126 de milioane de modele 3310 de la lansarea modelului inițial și până la retragerea acestuia de pe piață, în 2005.

O mulțime de câteva mii de protestatari au ieșit în stradă, sâmbătă, pentru a marca 31 de ani de la revolta împotriva fostului dictator al Filipinelor, Ferdinand Marcos, dar și pentru a critica actualul regim al președintelui Rodrigo Duterte, informează CNN. Manifestația a avut loc pe o autostradă din capitala Manila, același loc unde milioane de oameni au ieșit în stradă în 1986, în cadrul unei revolte pașnice care a condus la înlăturarea lui Marcos, denumită Revoluția Puterii Oamenilor. Manifestanții au protestat și împotriva actualului lider, care a dezlănțuit o represiune violentă a cartelurilor de droguri, atrăgând critici puternice din partea opozanților care îl acuză pe Duterte că se folosește de acest pretext pentru a elimina vocile opoziției. Recent, unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui a fost pus sub acuzare tocmai pentru posesie și consum de droguri, faptă pe care o neagă și o consideră doar o armă de răzbunare politică.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 15 noiembrie în lume – Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut prima conversație directă din ultimii doi ani, Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina către Austria, Două avioane de luptă au fost trimise să intercepteze un avion de recunoaștere rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian britanic

Material realizat de Andrei Rus   Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, …