Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 25 și 26 decembrie în lume – Ministrul Apărării din Rusia a anunțat că armata a capturat orașul strategic Mariinka din Ucraina, Zeci de persoane au fost arestate în Serbia ca urmare a protestelor declanșate de o presupusă fraudare a alegerilor, iar oficialii din Azerbaidjan au decis expulzarea a doi diplomați francezi
Sursă foto: The Business Insider

Au fost 25 și 26 decembrie în lume – Ministrul Apărării din Rusia a anunțat că armata a capturat orașul strategic Mariinka din Ucraina, Zeci de persoane au fost arestate în Serbia ca urmare a protestelor declanșate de o presupusă fraudare a alegerilor, iar oficialii din Azerbaidjan au decis expulzarea a doi diplomați francezi

Material realizat de Mihai-Marco Percă

Ministrul ucrainean Taras Melnychuk a anunțat că oficialii guvernului au propus parlamentului denunțarea unui acord de liber schimb cu Belarus, conform Reuters. Decizia a fost luată drept urmare a implicării Belarusului în invazia rusă începută în februarie 2022. Acordul de liber schimb dintre cele două state datează din 1992 și include două protocoale. Relațiile comerciale dintre cele două foste republici sovietice au fost suspendate după începerea războiului la scară largă. După prăbușirea Uniunii Sovietice, Belarus a rămas unul dintre principalii parteneri comerciali ai Ucrainei, căreia îi furniza cantități importante de combustibil și îngrășăminte. Potrivit legilor din Ucraina, parlamentul poate denunța tratatele la nivel de stat.

Autoritățile din Iran au anunțat că Razi Moussavi, un general important din cadrul Gardienilor Revoluției, a fost ucis în urma unui atac israelian în Siria, potrivit France 24. Oficialii din Israel nu au comentat evenimentul, care a avut loc în contextul creșterii numărului atacurilor în Siria datorită războiului împotriva Hamas. Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a transmis condoleanțe după moartea generalului. Razi Moussavi a fost cel mai important comandant al Forțelor Quds – ramura Gardienilor Revoluției specializată pe misiuni de luptă neconvenționale – care a fost asasinat în afara Iranului de la moartea generalului Qasem Soleimani în 2020 în Irak.

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a anunțat că armata rusă a ocupat orașul strategic Mariinka din Ucraina, informează BBC. Localitatea, aproape complet distrusă, se află la periferia orașului Donețk, capitala regiunii cu același nume, controlată de forțele pro-ruse încă din 2014. Armata ucraineană folosea orașul Mariinka drept o barieră defensivă și un punct de lansare a bombardamentelor asupra Donețk. Autoritățile de la Kiev au negat inițial ocuparea localității de către armata rusă. Armatele celor două state poartă în continuare lupte în zona orașului Avdiivka, o altă localitate strategică aflată la periferia Donețkului.

Zeci de persoane au fost arestate în Serbia în timpul protestelor cauzate de acuzațiile potrivit cărora alegerile de pe 17 decembrie au fost fraudate în favoarea partidului aflat la guvernare, relatează Politico. Protestatarii au cerut în fața unei stații de poliție eliberarea a 38 de cetățeni considerați a fi arestați. Autoritățile au folosit gaze lacrimogene împotriva unor manifestanți care au atacat primăria. Partidele de opoziție au cerut statelor din Occident să investigheze votul. Manifestațiile au început după alegerile parlamentare și locale în urma cărora Partidul Progresist Sârb al președintelui Aleksandar Vučić și-a proclamat victoria în ciuda îngrijorărilor exprimate de către observatorii internaționali.

Comitetul de afaceri externe din cadrul parlamentului Turciei a aprobat protocolul de aderare a Suediei la Alianța Atlanticului de Nord, conform Euronews. Documentul va trebui aprobat de către plenul legislativului de la Ankara pentru a încheia procesul ratificării de către Turcia. Aderarea Suediei la NATO a fost întârziată de mai bine de un an de către oficialii turci, care au acuzat autoritățile statului scandinav că au o atitudine prea îngăduitoare față de grupări considerate a fi o amenințare la adresa securității naționale de către liderii Turciei. De asemenea, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a legat finalizarea procesului de aprobarea de către autoritățile din Statele Unite ale Americii a vânzării a 40 de avioane F-16 către armata țării sale. Guvernele din Suedia și Finlanda au renunțat la politica lor de neutralitate și au solicitat să adere la NATO. Oficialii din Turcia și Ungaria sunt singurele state membre ale alianței care nu au aprobat cererea Suediei.

Nava de debarcare rusă Novocherkassk a fost avariată în urma unui atac al armatei ucrainene, potrivit Euronews. Atacul a avut loc în portul Feodosia din Crimeea, regiune ocupată și anexată de către Rusia în 2014. În ultimele luni armata Ucrainei a efectuat mai multe atacuri asupra unor ținte aflate în această peninsulă. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aceste atacuri au rolul de a permite reluarea navigației în Marea Neagră și exportul cerealelor din Ucraina, unul dintre cei mai importanți furnizori din lume.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost relocat în Colonia Penală Nr. 3 din Kharp, aflată în zona Cercului Polar de Nord, în Districtul Autonom Iamalia-Neneția, relatează Radio Free Europe. Acesta a fost condamnat în luna august la 19 ani de închisoare pentru extremism, executând deja o condamnare la închisoare pentru alte infracțiuni. Inițial el a fost încarcerat într-o colonie penală din Regiunea Vladimir, aflată la aproximativ 240 de km est de Moscova, transferul său către actuala închisoare, una dintre cele mai îndepărtate, durând 20 de zile. Aleksei Navalnîi a fost unul dintre cei mai importanți opozanți ai președintelui Vladimir Putin. În 2020 a supraviețuit unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip Novichok, despre care a afirmat ulterior că a fost ordonată de către șeful statului rus, acuzație negată de către acesta.

Reprezentanții Uniunii Europene au salutat decizia autorităților din Serbia de a recunoaște plăcuțele de înmatriculare emise de către cele din Kosovo, informează Radio Free Europe. Potrivit oficialilor de la Belgrad, măsura, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024, nu va putea fi interpretată drept o recunoaștere a independenței Kosovo. Plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor au devenit un punct fierbinte datorită afișării simbolurilor naționale. Până acum, vehiculele din Kosovo sau Serbia puteau trece granița doar dacă puneau autocolante pentru a ascunde simbolurile. Decizia autorităților din Kosovo de a înlocui plăcuțele de înmatriculare emise de către oficialii din Serbia pentru etnicii sârbi din fosta sa provincie cu unele emise de către reprezentanții statului parțial recunoscut a declanșat unele dintre cele mai puternice tensiuni etnice din ultimii ani.

Oficialii ministerului de externe din Azerbaidjan au decis expulzarea a doi diplomați francezi, conform Radio Free Europe. Măsura a fost justificată de „activități incompatibile cu statutul lor diplomatic“. Cei doi angajați ai ambasadei Franței de la Baku au la dispoziție 48 de ore pentru a părăsi teritoriul statului caucazian. Tensiunile dintre Franța și Azerbaidjan s-au intensificat în ultimii ani datorită intensificării sprijinului autorităților de la Paris pentru Armenia, un stat care are o dispută cu Azerbaidjanul legată de controlul asupra regiunii Nagorno-Karabakh.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 decembrie în lume – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent la Bruxelles pentru discuții privind garanțiile de securitate, Președinta Georgiei, Salomé Zourabichvili, a solicitat sprijin urgent din partea Uniunii Europene, Curtea Supremă din Ghana a respins două cereri legale de blocare a unui proiect de lege privind comunitatea LGBTQ+

Material realizat de Mihai Turcu și Luca Coșa Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent …