Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 25, 26 și 27 august în lume – Tot mai mulți etnici rohingya sunt victimele violențelor din Myanmar, uraganul Harvey provoacă însemnate pagube materiale și umane în SUA, iar forțele armate irakiene sunt aproape de o victorie pentru recucerirea orașului Tal Afar
Credit: Courtney Sacco and Matt Woolbright/Caller-Times via USA TODAY NETWORK

Au fost 25, 26 și 27 august în lume – Tot mai mulți etnici rohingya sunt victimele violențelor din Myanmar, uraganul Harvey provoacă însemnate pagube materiale și umane în SUA, iar forțele armate irakiene sunt aproape de o victorie pentru recucerirea orașului Tal Afar

Musulmanii șiiți au cerut protecție guvernului afgan în urma ultimului atac asupra comunității lor, în incinta unei moschei, relatează Reuters. Câțiva atentatori sinucigași, unii dintre ei îmbrăcați în uniforma de poliție, au atacat o moschee din Kabul în timpul rugăciunii de vineri, omorând peste 40 persoane și rănind peste 100 persoane, potrivit liderilor moscheii. Multe dintre victime erau femei blocate la etajul doi. ONU a declarat că aproximativ 20 civili au fost uciși în timpul atacului și peste 30 răniți. Ministerul de Interne al Afganistanului a declarat că 28 au fost uciși, iar 50 au fost răniți. Cel puțin 30 victime au fost îngropate sâmbătă, lângă ruinele moscheii.

Mii de oameni au protestat în Australia înaintea votului pentru a permite persoanelor de același sex să se căsătorească, conform Reuters. Mii de oameni au protestat sâmbătă pentru egalitatea de șanse la căsătorie pentru persoanele homosexuale, în Melbourne, al doilea cel mai mare oraș al Australiei. Aceasta este singura țară dezvoltată vorbitoare de limba engleză ce nu a legalizat căsătoria pentru persoanele homosexuale, în ciuda suportului majorității cetățenilor și a parlamentarilor. Prim-ministrul Malcom Turnbull a făcut apel către protestatarii pro-căsătoriei între persoanele homosexuale și către cei contra să se respecte reciproc, după ce tensiunile au început să crească în timpul protestelor. Organizatorul protestului Anthony Wallace, membru al grupului Equal Love, a declarat că 15.000 persoane au participat la protest, astfel acesta fiind unul dintre cele mai mari proteste pentru egalitatea de șanse a persoanelor gay din Australia.

Guvernul Chinei a declarat că e nevoie de un nivel de cunoaștere a limbrii mandarine mai mare în rândul minorităților pentru a eradica sărăcia, informează Reuters. Președintele Chinei Xi Jinping a anunțat război asupra sărăciei și a instruit guvernele locale să elimine sărăcia și să creeze o „societate moderat bogată” până în 2021, la timp pentru aniversarea de 100 ani de guvernare a Partidului Comunist. Cu toate că autoritățile naționale au creat politici, fonduri și programe pentru a dezvolta cele mai sărace regiuni ale Chinei, acestea nu au reușit să învețe Mandarina minoritățile.

Protestele extremei drepte din San Francisco au fost oprite după ce locurile de protest au fost blocate, potrivit The Guardian. Un protest planificat din San Francisco a fost redus la doar o conferință. Autoritățile locale au fost îngrijorate că protestele ar putea degenera în violențe, prin urmare au blocat accesul la Podul Golden Gate, unde trebuia să fie organizată manifestația. Organizatorul Joey Gibson a contrazis motivele autorităților de a anula manifestația, declarând că oamenii lui nu sunt montați spre violență. Acesta a mai adăugat că membrii organizației sale au primit amenințări anonime pe rețelele de socializare și se temeau că poliția nu le va oferi protecție.

10 persoane au fost ucise în Kashmir după un conflict armat în care forțele indiene au recuperat controlul asupra unei tabere de poliție, relatează The Guardian. Confruntările în Pulwama în sudul regiunii Kashimir a durat ore, iar în consecință opt polițiști și doi soldați. Gruparea islamistă Jaish-e-Mohammad și-a asumat responsabilitatea pentru atac, cu toate acestea conflictul a început după ce forțele indiene au dat buzna în baza poliției din Pulwama. India a acuzat Pakistanul că ar fi antrenat și înarmat militanții ce au trecut de linia de control ce desparte Kashmirul. Pakistan a negat acuzațiile.

Numărul actelor de violență din Myanmar a crescut după ce mii de oameni au decis să-și părăsească locuințele, relatează BBC. Membrii minorității musulmane Rohingya au dezvăluit principalul motiv pentru care au decis să-și abandoneze comunitatea: persecuția etnică. Statul Rakhine, considerat cea mai săracă regiune din Myanmar, adăpostește peste 1.000 de adepți Rohingya. Conform BBC, aceștia au reușit să ajungă până la granița cu Bangladesh, punct în care atitudinea ofensivă a luptătorilor Rohingya a cauzat o confruntare directă cu echipajele forțelor de ordine. Investigațiile au dezvăluit moartea a 100 de oameni, majoritatea din rândul forțelor de securitate. Minoritatea musulmană se confruntă cu restricții severe în interiorul Myanmarului, motiv pentru care tot mai mulți refugiați aleg să părăsească Republica.

Aproximativ 2.000 de oameni au fost salvați din calea uraganului Harvey după ce orașul Houston a fost inundat, conform BBC. Potrivit ultimelor rapoarte, numărul victimelor care și-au pierdut viața este încă incert. Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a informat media asupra faptului că ar exista în jur de 250 de drumuri și autostrăzi care au fost închise în urma dezastrului provocat de uragan. Serviciul Național de Meteorologie a anunțat totodată că 5 persoane și-au pierdut viața în regiune, însă numai unul dintre decese a avut loc în Houston.

Forțele armate irakiene au reușit să recucerească aproape tot orașul Tal Afar, ultima fortăreață deținută de Statul Islamic din acest stat, potrivit surselor militare locale, citate de The Guardian. Oficialii miltari au confirmat că 94% din suprafața Tal Afar-ului se află sub controlul acestora, ”adică 27 din cele 29 de districte” ale orașului, inclusiv centrul și citadela. Forțele irakiene așteptau la sfârșitul săptămânii trecute ca victoria să fie declarată oficial pe fondul unor lupte sporadice din suburbia al-Ayadiya. Recucerirea Tal Afar-ului survine după ofensiva militară declanșată de armata irakiană și aliații americani împotriva militanților ISIS și care a culminat cu eliberarea Mosulului, cel mai mare oraș controlat de Statul Islamic în Irak în ultimii 3 ani.

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a infirmat zvonurile potrivit cărora Arabia Saudită exercită presiuni asupra organizației cu privire la un raport privind decesele minorilor în conflictul din Yemen, relatează Reuters. Afirmațiile lui Guterres au avut loc cu ocazia unei vizite în Kuwait, acesta adăugând că în niciun caz vreo presiune îl va afecta în procesul de luare a unei decizii privind introducerea coaliției saudite pe o listă neagră a drepturilor minorilor anexată raportului. În trecut, predecesorul lui Guterres, Ban ki-Moon, a acuzat Arabia Saudită că exercită ”presiuni innacceptabile” după ce unele surse au declarat pentru Reuters că Riadul a amenințat să își suspende contribuția proprie pentru diverse programe ale ONU.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că nu are niciun regret asupra deciziei de a deschide granițele pentru sute de mii de refugiați, în 2015, și a insistat că nu va fi descurajată de criticile vehemente care îi vor fi adresate pe parcursul alegerilor generale programate luna viitoare, informează The Guardian. Merkel a subliniat că aceasta consideră că nu a făcut vreo greșeală în politica ”ușilor deschise” refugiaților, chiar dacă sosirea a circa 1 milion de refugiați din Siria și Irak în ultimii doi ani a determinat critici puternice și o diminuare a sprijinului pentru formațiunea pe care aceasta o conduce. Cu toate acestea, înaintea alegerilor din 24 septembrie, formațiunea conservatoare a Angelei Merkel conduce în preferințele electoratului, cu circa 38%, potrivit unui sondaj realizat de institutul Emnid, în timp ce socialiștii conduși de Martin Schulz se află la o distanță de 15 procente, cu doar 25% din preferințele electoratului.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …