Material realizat de Doina Bulearcă.
Lidera partidului de extremă dreaptă, Giorgia Meloni, a revendicat victoria la alegerile din Italia și este pe cale să devină prima femeie care sa își asume funcția de prim-ministru al țării, relatează BBC. Meloni este pe cale să formeze guvernul cu cele mai puternice convingeri de dreapta din Italia de la cel de-al Doilea Război Mondial. La începutul acestui an, ea și-a subliniat prioritățile într-un discurs adresat partidului de extremă dreapta Vox din Spania, exprimându-și susținerea către familia naturală si sigurarea granițelor totodată blamând lobby-ul LGBT, ideologia de gen, migrația în masă, precum și “birocrații de la Bruxelles.” Cu toate acestea, într-o declarație publică făcută după încheierea alegerilor, Meloni a menționat că partidul ei, Frații Italiei, va „guverna pentru toată lumea” și nu va trăda încrederea oamenilor. Deși Giorgia Meloni a muncit din greu pentru a domoli controversa cu privire la imaginea sa publică, subliniind sprijinul ei pentru Ucraina și diluând retorica anti-UE, aceasta conduce un partid bazat pe într-o mișcare inradacinată in retorica fascistă a lui Benito Mussolini.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut implementarea reformei conform căreia vârsta de pensionare din câmpul muncii crește la 65 de ani, relatează Radio France International. Deși în luna iulie a pierdut majoritatea parlamentară, Macron a declarat că „nu anticipez ce vor face parlamentul și guvernul, dar sunt convins că este o necesitate.” Deși sindicatele au început să facă apel la greve la nivel național, decizia de a merge mai departe cu această reformă se bazează pe argumentul președintelui conform căruia creșterea vârstei de pensionare și încadrarea mai multor persoane în câmpul muncii sunt singurele moduri prin care statul poate crește veniturile, fără a crește taxele. Statul francez a înregistrat deficituri majore, precum și o datorie publică foarte mare în perioada recentă.
Mii de persoane au protestat în Chișinău, cerând demisia guvernului pro-european, relatează Reuters. Protestele survin în urma creșterii considerente a inflației și a prețului gazelor în ultimele luni, pe fondul invaziei ruse în teritoriul ucrainean. Protestele s-au desfășurat în fața rezidenței oficiale a șefei statului, Maia Sandu, cerând de asemenea și demisia acesteia. Criticile la adresa Maiei Sandu includ și faptul că ar fi trebuit ca aceasta să negocieze prețuri mai bune la gaz cu autoritățile Rusiei.
In provincia Dagestan au avut loc confruntări între forțele de ordine și protestatari, raportează Reuters. Protestele au izbucnit în urma apelului de mobilizare a armatei ruse. Conform informațiilor actuale, forțele de ordine din provincia Dagestan au tras focuri de armă în aer după ce zeci de persoane au blocat un drum principal, în semn de protest la un apel al guvernului conform căruia 100 de bărbați erau mobilizați pentru a fi înrolați. Persoanele care protestează sunt deținute conform legii „anti-protest” promulgată de administrația de la Kremlin. De când președintele rus Vladimir Putin a lansat apelul la „mobilizare parțială,” peste 2000 de persoane au fost reținute pe baza acestei legi.
Premierul statului Mali, Abdoulaye Maiga, a lăudat cooperarea dintre administrația statului său și guvernul de la Kremlin, relatează Al Jazeera. Declarația a survenit în timpul adresei sale către Națiunile Unite. Totodată, acesta a criticat Franța și Națiunile Unite din cauza deteriorării mediului de securitate din Mali. Maiga a mai adăugat în critica sa decizia unilaterală a guvernanților francezi de a-și reloca trupele staționate în Mali către teritoriul învecinat Niger, în măsura în care relațiile mali-franceze sunt în declin din cauza liderului statului african, Assimi Goita. Referitor la misiunea de menținere a păcii a ONU, MINUSMA, Maiga a declarat că „trebuie să recunoaștem că la aproape 10 ani de la stabilirea sa, obiectivele pentru care MINUSMA a fost lansată în Mali nu au fost îndeplinite, în ciuda numeroaselor rezoluții ale Consiliului de Securitate.”
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a făcut apel către o pace negociată în privința conflictului din Ucraina, relatează Al Jazeera. Acesta a mai adăugat că oficialii Rusiei și Ucrainei ar trebui să „evite răspândirea crizei,” ca aceasta să nu afecteze statele în curs de dezvoltare. De asemenea, a mai declarat că oficialli din China “susțin toate eforturile propice rezolvării pașnice a crizei din Ucraina. Prioritatea urgentă este facilitatea dialogurilor pentru pace. Soluția fundamentală este adresarea îngrijorărilor de securitate legitime pentru toate părțile implicate și construirea unei arhitecturi de securitate balansate, eficiente și sustenabile.”