Home / A fost azi în lume / 2024 / Au fost 24 și 25 august în lume – Președintele sirian Bashar al-Assad a declarat că eforturile de reconciliere cu Turcia nu au adus rezultate tangibile, Sute de migranți din India, Nepal și Vietnam sunt blocați de săptămâni în aeroportul internațional din Sao Paulo iar Conflictul dintre Israel și Hezbollah a escaladat semnificativ
Sursa: Handout/SANA via Reuters

Au fost 24 și 25 august în lume – Președintele sirian Bashar al-Assad a declarat că eforturile de reconciliere cu Turcia nu au adus rezultate tangibile, Sute de migranți din India, Nepal și Vietnam sunt blocați de săptămâni în aeroportul internațional din Sao Paulo iar Conflictul dintre Israel și Hezbollah a escaladat semnificativ

Material realizat de Irina Dudu. 

Oficialii Statelor Unite au restricționat 105 firme rusești și chineze, acuzându-le că sprijină armata rusă în războiul din Ucraina, relatează Reuters. Printre acestea se numără 63 de companii rusești și 42 chineze, dar și 18 din alte țări, care au fost acuzate de furnizarea de electronice americane către părți militare rusești sau de producerea de drone Shahed-136 pentru Rusia. Această listare a obligat furnizorii americani și străini să solicite o licență dificil de obținut înainte de a livra către aceste companii. Administrația Biden și-a intensificat astfel eforturile de a menține presiunea asupra susținătorilor Moscovei, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Sute de migranți din India, Nepal și Vietnam sunt blocați de săptămâni în aeroportul internațional din Sao Paulo, relatează Reuters. Aceștia își petrec zilele dormind pe podea și fără acces la dușuri, în timp ce așteaptă să intre în Brazilia, conform biroului Avocatului Public și unor documente obținute de Reuters. Cel puțin 666 de migranți fără viză au fost reținuți în condiții precare, unii dintre aceștia fiind minori Guvernul brazilian a plănuit să înăsprească regulile de intrare pentru a limita fluxul de străini care folosesc Brazilia ca punct de tranzit spre SUA și Canada. Organizațiile pentru drepturile omului sunt s-au îngrijorat că noile reguli contravin Convenției ONU privind Refugiații din 1951.

Papa Francisc a condamnat interzicerea Bisericii Ortodoxe Ruse în Ucraina, avertizând că acest lucru ar putea încălca libertatea de cult, potrivit France 24. Legea a fost semnată de președintele Volodimir Zelenski, la o zi după ce parlamentul ucrainean a aprobat măsura. Inițiativa a survenit în contextul tensiunilor cu conducătorii Bisericii Ortodoxe Ruse, care au susținut invazia rusă. Papa a exprimat temeri pentru libertatea religioasă în Ucraina și a explicat importanța de a nu afecta bisericile. Președintele Ucrainei a încercat să se distanțeze de influența Bisericii Ruse încă din 2014, iar aceste eforturi s-au intensificat odată cu invazia rusă din 2022. Francisc a reiterat că urmărește “cu tristețe” conflictul din Ucraina.

Președintele sirian Bashar al-Assad a declarat că eforturile de reconciliere cu Turcia nu au adus rezultate tangibile, în ciuda intervențiilor serioase ale mediatorilor precum Rusia, Iran și Irak, conform Al Jazeera. Al-Assad a declarat că, deși dorește retragerea trupelor turcești din Siria, aceasta nu este o condiție pentru discuții. În ciuda disponibilității președintelui turc Erdogan de a se întâlni cu al-Assad, tensiunile au rămas ridicate, în special din cauza prezenței trupelor turcești în nordul Siriei și a sprijinului acordat opoziției siriene. În plus, liderul turc este presat intern de creșterea sentimentului anti-sirian, având în vedere cei 3,6 milioane de refugiați sirieni găzduiți pe teritoriul său, o problemă intens dezbătută în politica internă turcă.

Conflictul dintre Israel și Hezbollah a escaladat semnificativ după ce armata israeliană a lansat o serie de atacuri preemptive în sudul Libanului, potrivit BBC. Armata israeliană a susținut că a distrus mii de lansatoare de rachete ale grupului sprijinit de Iran, dar gruparea Hezbollah a reușit totuși să lanseze 320 de rachete și drone către Israel. Până acum, peste 560 de persoane, majoritatea luptători Hezbollah, au fost ucise în Liban, iar 26 de civili și 23 de soldați au fost uciși în Israel. Datele oficiale emise de ONU au raportat că aproape 200.000 de persoane au fost strămutate de ambele părți ale frontierei. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat că atacurile recente sunt doar un pas în schimbarea situației în nord, în timp ce Hezbollah a promis să răspundă din nou dacă va considera necesar.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 septembrie în lume – Forțele armatei ruse au lansat un contraatac în regiunea Kursk, iar Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, conform autorităților din Coreea de Sud și Japonia

Material realizat de Cristian Matei Banca Centrală Europeană (BCE) a redus rata dobânzii cheie cu …