Home / A fost azi în lume / Au fost 24, 25 și 26 decembrie în lume – Premierul Israelului anunță ”regândirea” relațiilor cu ONU după adoptarea rezoluției anti-colonialiste, tragedie aviatică în Rusia și pregătiri pentru o nouă fază a recuceririi Mosului de către forțele irakiene
Mesajul Papei Francisc în Ajunul Crăciunului a făcut un apel la iubire pentru a înceta conflictele care au provocat ”prea multă vărsare de sânge” și suferință.

Au fost 24, 25 și 26 decembrie în lume – Premierul Israelului anunță ”regândirea” relațiilor cu ONU după adoptarea rezoluției anti-colonialiste, tragedie aviatică în Rusia și pregătiri pentru o nouă fază a recuceririi Mosului de către forțele irakiene

Material realizat de Adrian Călugăru și Ana Rusu

1. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul își va reaprecia relațiile cu Organizația Națiunilor Unite în urma adoptării unei rezoluții de către Consiliul de Securitate al ONU prin care este cerută stoparea construcțiilor de tip colonie din Cisiordania, scrie Reuters. Votul a putut să treacă în urma deciziei Statelor Unite ale Americii de a înceta o abordare diplomatică de lungă durată de protejare a Israelului, prin care și-a exercitat deseori dreptul de veto conferit în cadrul Consiliului de Securitate, Netanyahu catalogând această decizie drept una ”rușinoasă”. ”Am cerut ministrului de externe o reevaluare completă în decurs de o lună a tuturor contactelor nostre cu ONU, inclusiv în ceea ce privește finanțarea instituțiilor ONU și prezența reprezentanților organizației în Israel”, a declarat premierul israelian.

2. Echipa de tranziție a președintelui ales al SUA, Donald Trump, a adresat cereri către două departamente ale administrației americane cu privire la numele oficialilor guvernamentali care lucrează în programe pentru combaterea extremismului violent, potrivit unui document intrat în posesia unor oficiali SUA și a reporterilor Reuters. Cererile adresate Departamentului de Stat și Departamentului pentru Securitate Internă implică un set de programe care au ca scop prevenirea violenței de către extremiști de orice fel, inclusiv recrutarea de către grupările islamiste militante de pe teritoriul SUA și de peste hotare. Potrivit Reuters, nu este cunoscut încă de ce echipa lui Trump a cerut numele acestor persoane, aceasta refuzând să comenteze asupra acestui subiect. Potrvit oficialilor guvernamentale, există temeri că viitoarea administrație Trump vizează oficialii guvernamentali și funcționarii publici care lucrează în diverse instituții pentru a-și impune eventual propria viziune în gestionarea politicilor. Aceste temeri au fost alimentate și de faptul că la începutul lunii, reprezentanții echipei lui Trump au cerut Departamentului de Energie al SUA numele angajaților care lucrează în domeniul politicilor de schimbări climatice.

3. O campanie de strângere de fonduri a adunat peste 170.000 de dolari pentru familia șoferului polonez Lukasz Urban care a fost ucis cel mai probabil în timp ce încerca să recapete controlul asupra autotrenului care a fost folosit în atacul asupra târgului de Crăciun de la Berlin, anunță Reuters. Campania a fost inițiată de un șofer de camion britanic, Dave Duncan, marți, la o zi după atacul în urma căruia 12 persoane și-au pierdut viața. Lukasz Urban, șoferul în vârstă de 37 de ani al camionului care a fost deturnat de tunisianul Anis Amri, a murit în urma mai multor plăgi înjunghiate și a unei răni provocate prin împușcare. ”Am avut intenția să strângem câteva sute de lire sterline pentru familie din partea șoferilor britanici inimoși”, a scris Duncan în anunțul campaniei pe site-ul GoFundMe. Suma adunată în doar 4 zile reprezintă salariul mediu anual net din Polonia pentru 20 de ani.

4. Temperaturile înregistrate la Polul Nord în preajma Crăciunului au fost cu până la 20 de grade peste media obișnuită în această perioadă, reprezentând un record absolut în istoria măsurătorilor meteorologice moderne, scrie BBC. Potrivit climatologilor citați de sursa menționată, motivul înregistrării acestor temperaturi neobișnuite se află în strânsă legătură cu acțiunile întreprinse de umanitate. Aceștia au anunțat totodată că temperaturile din lunile noiembrie și decembrie au fost cu peste 5 grade Celsius peste media obișnuită, urmând unei veri în care a fost înregistrat al doilea cel mai scăzut nivel al întinderii de gheață prezent în Arctica din istoria înregistrărilor realizate prin sateliți.

coreea-de-sud-proteste-craciun-park-suspendare5. Pentru al 9-lea weekend consecutiv, o mare mulțime de protestatari a ieșit în stradă în capitala Seul pentru a cere demisia imediată a președintei Coreei de Sud, Park Geun-hye, anunță Reuters. Șefa statului a fost suspendată de parlament în urma unui scandal de corupție, iar Curtea Constituțională va decide cel târziu în luna martie dacă aceasta va fi demisă sau repusă în funcție. Circa 200 de oameni îmbrăcați în Moș Crăciun au oferit sâmbătă cadouri celor aproape 200.000 de oameni care au luat parte la protest, mulți dintre aceștia venind însoțiți de copii. La fel ca și celelalte proteste care au avut loc împotriva președintei sud-coreene, atmosfera a fost una festivă, cu muzică și discursuri rostite de pe o scenă amplasată într-o piață aflată în apropierea palatului prezidențial.

6. Trupul decapitat al unui sătean musulman a fost descoperit la doar câteva zile după ce acesta a vorbit cu reporterii în urma unei rare incursiuni a mass-media de stat din Myanmar în provincia Rakhine din nordul țării, au anunțat surse ale poliției, potrivit Al Jazeera. Forțele de ordine nu au oferit motivele pentru care bărbatul de 41 de ani, al cărui trup a fost descoperit plutind pe apa unui râu, a fost asasinat, însă aceștia au declarat că victima a vorbit cu jurnaliști birmanezi în cursul zilei de miercuri, în satul Ngakhura. Circa 34.000 de musulmani ai minorității rohingya care trăiau în nordul Myanmarului s-au refugiat în statul vecin Bangladesh, în ultimele 3 luni, din cauza unui conflict cu substrat etnico-religios între populația majoritar budistă și minoritatea musulmană aflată în nordul țării.

rusia-corul-alexandrov-tragedie-aviatica-soci7. Un avion al armatei ruse cu 92 de pasageri s-a prăbușit sâmbătă în Marea Neagră, în largul stațiunii Soci, informează BBC. La bordul aeronavei Tu-154 se aflau jurnaliști și 64 de membri ai Corului Alexandrov al Armatei Roșii, iar muzicienii urmau să susțină un concert pentru soldații ruși din Siria. Vladimir Putin a ordonat o anchetă și a declarat luni zi de doliu național. Peste 100 de scafandri au început căutările, ministrul transporturilor afirmând că sunt luate în calcul toate scenariile posibile care au dus la producerea prăbușirii, inclusiv varianta unui atac terorist. Ulterior, autoritățile ruse au infirmat această ultimă posibilitate. Doar 10 corpuri au fost recuperate după 2 zile de operațiuni, urmând ca ele să fie identificate la Moscova. Modelul Tupolev 154 este cunoscut pentru accidentele relativ dese. Printre ele se numără și catastrofa aeriană din 2010 de la Smolensk, unde au murit atât președintele Poloniei, Lech Kaczynski, cât și majoritatea membrilor guvernului de la Varșovia.

8. Primul portavion al Chinei va lua parte la operațiuni în Pacificul de Vest, demers explicat de amiralitatea chineză drept o parte a unor exerciții de rutină, în contexul reluării tensiunilor dintre Beijing și republica insulară autoproclamată Taiwan, pe care China o consideră parte a teritoriului său, scrie Reuters. Forțele navale au declarat că portavionul Liaoning, alături de flota de acompaniere, va conduce ”exerciții în largul mării”, fără a oferi detalii asupra locației sau traseului, acesta fiind considerat drept primul foraj realizat de acesta în ape adânci în afara apelor teritoriale ale Chinei. Ministerul apărării din Taiwan a declarat că monitorizează îndeaproape exercițiile efectuate de forțele navale chineze.

9. Lumea trebuie să se alinieze puterii iubirii în detrimentul puterii și bogăției pentru a aduce pacea în zonele măcinate de conflict, a declarat Papa Francisc cu ocazia mesajului adresat în ziua de Crăciun, scrie The Guardian. În fața câtorva mii de oameni adunați pentru a asculta mesajul transmis de liderul Bisericii Catolice din balconul Basilicii Sfântul Petru din Roma, acesta a transmis un îndemn la pace care să ”ajungă în toate colțurile lumii, la oameni, în special la cei afectați de război și conflicte grele care par mai puternice decât speranța păcii”.

10. Organizațiile nonprofit precum ”Planned Parenthood” sau ”ACLU” au cunoscut o abundență a sumelor primite din donații în ultima parte a anului, multe persoane oferind donații în bani în locul cadourilor tradiționale cu ocazia sărbătorilor, relatează The Guardian. Unul dintre donatori a transmis un cec de 10.000 de dolari unei organizații care militează pentru alegerea femeilor în funcții de conducere, motivând că se simte ”rușinat” de faptul că Donald Trump a ajuns președinte. O altă persoană a apărut la sediul unei organizații care sprijină drepturile imigranților cu o pungă plină cu bani strânși de la membrii unui grup civic al comunității în care locuiește. ”La fiecare sfârșit de an, sumele cresc, însă anul acesta creșterea e uriașă”, a declarat Loretta Prescott, director de dezvoltare pentru Proiectul Legal de Sprijinire a Imigrației din Maine. ”În loc de a oferi cadouri, oamenii fac donații pentru cauzele în care aceștia cred”, a mai declarat aceasta.

11. Peste 50.000 de locuitori ai orașului Augsburg din Germania au fost nevoiți să își părăsească locuințele pe 25 decembrie pentru a permite specialiștilor să demorseze o bombă ce datează încă din cel de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC. Augsburg este localizat la 80 de kilometri distanță față de München și a fost bombardat între 17 aprilie 1942 și 26 februarie 1944, când sute de avioane britanice și americane au atacat orașul. Pentru a nu pune în pericol viețile atâtor oameni, autoritățile i-au adapostit pe locuitori în școli și în săli de sport, având în vedere că purtătorul de cuvânt al poliției a anunțat că nu se poate stabili cât va dura până când aceștia se vor putea întoarce la casele lor. După ora 19:00, intervenția a luat sfârșit, iar primarul orașului, Kurt Gribl, le-a mulțumit celor care au renunțat la Crăciun pentru a evita o posibilă catastrofă.

12. Președintele ales american Donald Trump a declarat sâmbătă că acesta va dizolva Fundația Trump, o organizație caritabilă înființată pe numele său, ca parte a eforturilor de a se detașa personal de conflictele de interes cu doar câteva săptămâni înainte de a depune jurământul, potrivit CNN. Trump a afirmat într-un comunicat că va dizolva fundația ”pentru a evita apariția oricărui conflict cu rolul meu de președinte”. Acesta a declarat recent că va anunța totodată și următorii pași pe care-i va întreprinde pentru a se separa de afacerile pe care le conduce prin intermediul Trump Organization, pentru a evita alte conflicte de interes, deși a subliniat de mai multe ori că nu consideră necesare aceste demersuri.

13. Forțele armate irakiene vor relua ofensiva împotriva Statului Islamic cantonat în interiorul orașului Mosul în zilele următoare, potrivit unui comandant de luptă american, acțiune care va marca o nouă fază a operațiunii demarate în urmă cu două luni și jumătate, pe parcursul căreia trupele americane vor fi dispuse mai aproape de linia de front din jurul orașului, relatează în exclusivitate Reuters. Bătălia pentru Mosul, în care este implicat un contingent de 100.000 de trupe, membri ai forțelor de securitate kurde și miliții șiite, reprezintă cea mai amplă operațiune terestră din Irak de la invazia acestui stat de către SUA în 2003. Aparent, următoarea fază a operațiunii este de așteptat să ofere trupelor americane cel mai important rol combatant de la momentul promisiunii președintelui Obama de retragere a trupelor din Irak în 2011. Trupele de elită irakiene au preluat controlul asupra unui sfert din Mosul, ultima mare fortăreață a jihadiștilor ISIS din Irak, însă avansul acestora a fost unul lent și costisitor, pierderile forțelor irakiene fiind consistente în urma contra-atacurilor lansate de militanții Statului Islamic.

14. Premierul japonez Shinzo Abe a declarat că dorește să transmită întregii lumi un mesaj cu ocazia unei vizite istorice la Pearl Harbour, susținând că Japonia nu va mai repeta vreodată atrocitățile din războaiele din trecut, anunță Reuters. ”Alianța dintre Japonia și Statele Unite este una a speranței în rezolvarea diverselor probleme cu care se confruntă șumea”, a declarat Abe. ”Sper că această vizită să fie una istorică, în care liderii Japoniei și SUA vizitează împreună Pearl Harbour ca semn de reconciliere”. Vizita lui Abe din 27 decembrie survine la 75 de ani de la atacul care a atras Statele Unite ale Americii în cel de-al Doilea Război Mondial.

FRANCE-CHARITY-SIDACTION15. Starul britanic George Michael a încetat din viață la vârsta de 53 de ani, presupusa cauză a morții fiind insuficiența cardiacă, potrivit BBC. Dispariția unuia dintre cei mai apreciați artiști ai scenei pop-rock și ale culturii britanice a provocat un val de emoție din partea fanilor și a personalităților de pe mapamond, care s-au întrecut în a transmite mesaje de condoleanțe. După ce s-a lansat la începutul anilor 1980 în cadrul trupei Wham!, George Michael și-a lansat în 1986 cariera solo, marcată de albume de succes, hituri care au marcat lumea muzcială, dar și controverse provocate de consumul de droguri și conflicte cu forțele de ordine. În 2006, starul a pledat vinovat pentru conducerea unui autoturism în timp ce se afla sub influența stupefiantelor, iar în 2008 a fost amendat pentru posesie de droguri de clasă A, inclusiv cocaină, pentru ca în 2010 să fie condamnat la opt săptămâni de închisoare după ce a intrat cu o mașină într-un magazin în timp ce se afla sub influența drogurilor și în posesia unei cantități de canabis.

16. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a rămas neînduplecat, luni, în critica adresată administrației Obama, al cărei comportament l-a catalogat drept ”rușinos” pentru că nu și-a exercitat dreptul de veto asupra unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la stoparea construcției de așezăminte de către guvernul israelian în teritoriile palestiniene, informează Reuters. Netanyahu, care este acuzat de criticii săi că a suferit o înfrângere umilitoare pe scena internațională, a demarat o ofensivă împotriva statelor care au votat în favoarea rezoluției ONU, rechemându-i pe toți ambasadorii din statele care au votat-o. Acesta încearcă să ralieze populația în jurul său prin portretizarea rezoluției anti-colonialiste drept o amenințare a suveranității Israelului asupra întregului oraș Ierusalim.

17. Barack Obama a declarat că este convins că ar fi putut câștiga un al treilea mandat de președinte al Statelor Unite ale Americii dacă ar fi fost eligibil să candideze la alegerile din 2016, scrie The Guardian. Liderul de la Casa Albă, care se pregătește să-și încheie mandatul în ianuarie 2017, și-a explicat credința că ar fi putut obține încă un mandat bazându-se pe faptul că majoritatea americanilor încă subscriu viziunii sale progresiste și idealurilor. ”Sunt încrezător în această viziune deoarece cred că dacă aș fi putut candida din nou și aș fi subliniat-o, cred că aș fi putut mobiliza o majoritate a poporului american să o sprijine”, a declarat Obama în cadrul unui interviu acordat CNN.

18. Orașul Alep de astăzi este doar umbra celui mai mare oraș al Siriei, informează El Pais. Dimensiunea dezastrului provocat de războiul dat între forţele rebele şi soldaţii lui Bashar al Assad se vede cel mai bine din vârful cetăţii antice. Cartiere întregi au fost bombardate, iar centrul istoric, inclus în patrimoniul cultural al UNESCO încă din anul 1986, este o ruină. Războil civil început în martie 2011 a luat viața a peste 310.000 de persoane, cei mai mulți dintre aceștia fiind civili. Victoria lui Bashar al Assad de la Alep reprezintă cea mai mare cucerire obținută până acum de la începutul conflictului, motiv pentru care președintele a anunțat că urmărește să găsească o cale prin care să reinstituie pacea.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …