TITLURILE WEEKEND-ULUI
1. Guvernul sirian a declarat că este pregătit pentru noi discuții de pace cu opoziția și că are ca scop găsirea unei soluții politice la conflictul care durează deja de 5 ani, scrie Reuters. ”Siria este pregătită să continue dialogul siriano-sirian fără alte precondiii și fără interferența puterilor străine, cu sprijinul Națiunilor Unite”, a fost citat un oficial de la Damasc de către agenția de stat SANA. ONU speră să pregătească o nouă rundă de discuții între părțile implicate, la Geneva, în luna august. Precedentele discuții pentru implementarea unui plan de pace au fost întrerupte după escaladarea violențelor în ciuda unui armistițiu semnat între guvern și opoziție, cu precădere în jurul orașului Aleppo.
2. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan continuă ofensiva instituționalizată împotriva inamicilor săi, ordonând închiderea mai multor școli private, organizații de caritate și instituții prin primul decret semnat de acesta după impunerea stării de urgență în urmă cu câteva zile, informează Reuters. Totodată, autoritățile l-au reținut pe unul dintre nepoții clericului Fethullah Gulen, acuzat că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat eșuate din 15 iulie. Aceasta este primul membru al familiei clericului care este reținut, de la izbucnirea conflictului dintre Erdogan și Gulen. Totodată, potrivit The Guardian, autoritățile l-au reținut și pe Halis Hanci, considerat ”mâna dreaptă” a clericului și răspunzător de tranzacțiile financiare ale acestuia. Hanci a fost arestat în provincia Trabzon, de pe malul Mării Negre, după ce aparent acesta intrase în Turcia cu doar 2 zile înaintea tentativei de răsturnare a guvernului. Măsurile luate de Erdogan s-au extins și asupra gărzii prezidențiale, care a fost desființată în urma arestării celor aproape 300 de membri care o alcătuiau. Premierul Binali Yildirim a afirmat, potrivit BBC, că ”nu mai este nevoie” de acest regiment.
3. Parlamentul Israelului, Knesset, este acuzat de criticii din opoziție pentru votarea unei puteri draconice, nemaiîntâlnite într-o altă democrație – aceea de a putea expulza un membru ales al instituției cu o majoritate de trei pătrimi din numărul total de membri, scrie Al Jazeera. Potrivit Adalah, un centru legal care reprezintă circa 20% din populația totală a Israelului formată din palestinieni, așa-zisa lege a expulzării nu are niciun corespondent într-un alt stat democratic din lume. Criticii acestei măsuri consideră că legea este îndreptată împotriva partidelor minoritare, în special a celor palestiniene, a căror coaliție reprezintă cea de-a 3-a forță politică din Knesset. Cele patru partide parlamentare palestiniene, reunite în coaliția ”Lista Comună”, au prostestat și l-au acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu că vrea ”un Knesset fără palestinieni”. Totodată, aceștia au acuzat că legea a fost concepută în urma criticilor aduse de parlamentara Haneen Zoabi guvernului care a reluat legăturile cu Turcia, în ciuda unui conflict generat de atacul asupra unei flotile destinate ajutorării populației din Fâșia Gaza. Membrii ”Listei Comune” consideră că prevederea are ca scop ”amuțirea” vocilor critice la adresa guvernului din Israel.
4. Adolescentul german de origine iraniană care a ucis 9 persoane în urma unui atac armat la Munchen era un individ singuratic, obsedat de crime în masă și nu avea nicio inspirație provocată de militantismul islamic, au afirmat polițiștii germani, citați de Reuters. Tânărul de 18 ani, născut și crescut în Munchen, a deschis focul asupra victimelor într-un centru comercial, majoritatea acestora fiind adolescenți, după ce anterior se pare că i-ar fi determinat să vină în acel loc printr-un cont fals de Facebook. Anchetatorii încearcă să determine legătura dintre atacul armat din Munchen și posibilitatea ca autorul acestuia să fie influențat de ucigașul norvegian Anders Breivik, în condițiile în care tragicul eveniment s-a petrecut la 5 ani de la atacurile din Oslo.
5. Cele două explozii care au avut loc în timpul unei demonstrații a minorității șiite afgane hazara din capitala Kabul au fost revendicate de Statul Islamic (ISIS), potrivit Reuters. Atentatul a provocat moartea a 80 de persoane și rănirea altor 230, iar dacă informațiile privind implicarea ISIS în orchestrarea violențelor se confirmă, aceasta ar reprezenta o amplificare semnificativă a activităților organizației insurgente pe teritoriul Afganistanului. Membrii minorității hazara participau la o demnostrație în capitala Kabul împotriva unui plan de construcție a unei linii de distribuție a electricității.
6. Principalele economii mondiale vor conlucra pentru a sprijini creșterea globală și pentru o mai eficientă împărțire a beneficiilor comerciale, au afirmat reprezentanți ai politicilor economice reuniți în cadrul unui summit G20, organizat în orașul chinez Chengdu și preocupat de impactul ieșirii Marii Britanii din UE și a temerilor legate de creșterea protecționismului, relatează Reuters. Noul ministru de finanțe al Regatului Unit, Philip Hammond, a declarat că incertitudinea provocată de Brexit va fi ridicată odată ce Marea Britanie va prezenta viziunea sa privind relația cu Europa, fapt care ar putea prinde contur până la sfârșitul anului. ”Dacă partenerii noștri europeni vor răspunde pozitiv la această viziune, care în mod evident va fi supusă negocierilor, cred că vom transmite un semnal pozitiv comunității de afaceri și piețelor financiare”, a afirmat Hammond.
7. Avionul Solar Impulse 2, cu propulsie autonomă obținută din energia solară, a decolat din Cairo în dimineața de duminică pentru a efectua ultima etapă din înconjurul Pământului, urmând să aterizeze în locul de unde a plecat în urmă cu un an, Emiratele Arabe Unite, scrie CNN. Piloții Bertrand Piccard și Andre Borschberg au pilotat alternativ ineditul avion pe parcursul celor 17 etape parcurse în jurul lumii, totalizând 35.000 de kilometri. Solar Impulse 2 este un avion neconvențional, cu doar un singur loc, care cântărește la fel cât un autoturism tip SUV, dar care are o amplitudine a aripilor similară cu cea a unui Boeing 747. Aeronava folosește exclusiv energie solară și a intrat deja în Cartea Recordurilor după ce a devenit prima aeronavă care străbate Oceanul Atlantic fără consumul de combustibil.
8. Secretarul de Stat american John Kerry va îndemna statele din sud-estul Asiei să identifice soluții diplomatice pentru a diminua tensiunile cu China în privința pretențiilor din apele teritoriale din Marea Chinei de Sud, în urma unui verdict al Tribunalului de la Haga care a respins cererile Beijingului, informează The Guardian. Kerry se va afla în capitala statului Laos, Vientiane, pentru a se întâlni cu miniștrii de externe ai celor 10 state-membre ale Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN). China a reacționat vehement după anunțarea verdictului Tribunalului de la Haga și a acuzat SUA de cauzarea tensiunilor din regiunea Mării Chinei de Sud, o cale de acces vitală pentru rute comerciale care însumează circa 5 trilioane $.
9. Ploile abundente din China au provocat în ultimele zile moartea a cel puțin 87 de persoane și au forțat alte câteva mii să fie evacuate din locuințe, potrivit agenției de stat Xinhua, citată de Reuters. Numărul victimelor ar putea fi însă mult mai mare, în condițiile în care numai în provincia Hebei, din nordul țării, 72 de persoane au murit, iar alte 78 sunt dispărute, după ce ploile abundente au provocat inundații și alunecări de teren care au distrut 50.000 de case. De asemenea, și în provincia Henan, din centrul țării, 15 persoane și-au pierdut viața, iar 72.000 de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, numărul caselor distruse ajungând la 18.000 și în această provincie. În total, circa 8,6 milioane de persoane au fost afectate de inundații, potrivit datelor comunicate de media locale și de autorități. Până acum, numărul victimelor inundațiilor din această vară din China se ridică la peste 200, în timp ce pierderile din economie provocate de inundarea a circa 1,5 milioane de hectare de plantații se ridică la peste 3 miliarde $.
10. O amplă anchetă desfășurată de autoritățile italiene cercetează o serie de operațiuni de amploare în tranzacții cu armament patronate de mafia siciliană, care ar putea avea legături cu ”activitatea teroristă din Europa și de peste hotare”, susține The Guardian. Procurorii anti-mafia din Catania investighează posibilitatea conform căreia mafia Cosa Nostra alimentează cu arme de asalt organizații criminale din nordul Africii și cu arme convenționale militanții extremiști din vestul Europei. Mai multe arme dezafectate care au fost legal procurate de la același producător slovac, Afg Security, care a produs și armele folosite in atacurile armate organizate de islamiști la redacția revistei Charlie Hebdo în ianuarie 2015, precum și în cadrul unui atac terorist eșuat într-un tren TGV din Franța, anul trecut, pare că au ajuns și în mâinile reprezentanților mafiei italiene. Cosa Nostra a plătit peste 40.000 de euro pentru 160 de arme dezactivate, pe care însă experții le pot transforma în arme letale cu ușurință. Luna trecută, procurorii au arestat un cuplu în legătură cu ancheta menționată, aceștia făcând parte din clanul mafiot ”Ceusi”, o familie aflată în strânsă legătură cu clanul dominant al familiei Santopaula.
11. Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a cerut tuturor instituțiilor aflate sub directa sa comandă să-și deschidă arhivele pentru public, îndeplinind astfel o parte din promisiunea de a combate corupția și de a promova transparența guvernamentală, scrie Reuters. Este însă în continuare necesară adoptarea unei legislații pentru a asigura că și ramurile guvernamentale vor proceda similar. Duterte a semnat sâmbătă un ordin executiv care permite accesul public la documente și înregistrări oficiale, cu două zile înainte de a susține un multașteptat discurs privind starea națiunii, în care se anticipează că își va reînnoi promisiunea de a elimina din sistem oficialii corupți și că va scădea nivelul criminalității.
12. Rata de popularitate a președintelui Francois Hollande a crescut după ce a atins un nivel-minim record la începutul lunii, în ciuda criticilor puternice pe care l-ea primit cu privire la slaba organizare a securității cu ocazia Zilei Naționale a Franței, când a avut loc atentatul de la Nice, informează Reuters. Totuși, rata de aprobare a lui Hollande a crescut cu doar un procent și se află în continuare la cote alarmante în perspectiva unei noi candidaturi, nivelul acesteia fiind de doar 19%, în urma unui sondaj efectuat pe 20-21 iulie, de către Orange & Itele. Un alt sondaj realizat de Ifop pentru ”Journal du Dimanche” a prezentat o rată a aprobării pentru președinte de 17%, față de 14% înregistrat în iunie.
13. Două fete de 8 ani din Thailanda au fost acuzate de încălcarea regulilor campaniei electorale, înaintea unui referendum controversat care are loc luna viitoare, după ce acestea au dat jos de pe un perete listele cu votanți deoarece le-a plăcut hârtia roz pe care acestea erau printate, au anunțat surse din poliție, citate de Reuters. Guvernul militar din Thailanda a înnăbușit orice nemulțumiri înaintea votului din 7 august cu privire la o nouă constituție promovată de armată, pe care aceasta o consideră necesară pentru asigurarea stabilității unei țări divizată de violențe de mai bine de un deceniu. Cele două fete de 8 ani au fost acuzate de împiedicarea procesului referendumului și distrugerea proprietății publice după ce au rupt listele postate în apropierea unei școli, a declarat comandantul Damrong Phetpong, din provincia Kamphaeng Phet. Acestea au mărturisit ulterior că au rupt listele pentru că le place culoarea roz, fetele fiind ulterior eliberate fără a fi pedepsite.
14. O facțiune a opoziției din Sudanul de Sud a anunțat înlocuirea liderului Riek Machar, care este totodată și prim vicepreședintele țării, cu ministrul minelor, Taban Deng Gai, potrivit Al Jazeera. Machar a părăsit capitala Juba săptămâna trecută, după izbucnirea unui nou val de violențe care a provocat îngrijorări cu privire la reîntoarcerea țării în pragul unui război civil. În cursul zilei de joi, lui Machar i s-a dat un ultimatum pentru a reveni în capitală până sâmbătă după-amiază de către președintele Salva Kiir pentru a conlucra la refacerea păcii. Însă în condițiile în care Machar a continuat să lipsească, tabăra sa a convenit să emită o rezoluție prin care în înlocuiește pe acesta du Deng, care a devenit astfel noul prim vicepreședinte al țării. Cu toate acestea, situația din țară rămâne incertă, în condițiile în care un apropiat al lui Machar, care a fugit de asemenea din capitală, a declarat că întreaga desfășurare a evenimentelor nu este altceva decât o conspirație împotriva acestuia condusă de ministrul minelor, cu care Riek Machar se află în conflict.
15. Democratul Tim Kaine și-a făcut prima apariție în cadrul campaniei electorale după nominalizare sa ca partener pentru postul de vicepreședinte al lui Hillary Clinton, promovând o viziune optimistă a Americii și lansând primele atacuri spre candidatul republican Donald Trump, informează Reuters. Acesta s-a alăturat lui Clinton la un miting electoral în statul Florida, acolo unde Kaine a inserat câteva fraze în limba spaniolă pentru a se apropia mai mult de un electorat care nu cunoaște prea multe despre actualul senator de Virginia. Kaine a ținut să critice recenta sugestie a lui Trump potrivit căreia SUA nu și-ar îndeplini angajamentele de securitate din cadrul NATO pentru Europa, precum și istoria de falimente care au caracterizat cariera de investiții în cazinouri și eșecul investiției în Universitatea Trump înregistrate de candidatul republican.