Home / A fost azi în lume / 2021 / Au fost 23 și 24 ianuarie în lume – Rusia acuză SUA de implicare în ”afacerile interne” în urma protestelor din toată țara, președintele Franței promite că victimele abuzurilor și violenței domestice ”nu vor mai fi niciodată singure”, iar președintele Portugaliei obține un nou mandat
Protestatarii au luat cu asalt străzile mai multor orașe din Rusia, pentru a cere eliberarea activistului Alexei Navalnîi, arestat de autortiăți la revenirea din Germania. Sursa foto: Getty Images

Au fost 23 și 24 ianuarie în lume – Rusia acuză SUA de implicare în ”afacerile interne” în urma protestelor din toată țara, președintele Franței promite că victimele abuzurilor și violenței domestice ”nu vor mai fi niciodată singure”, iar președintele Portugaliei obține un nou mandat

Material realizat de Anca-Maria Barbu și Miruna Toma

Rusia acuză Statele Unite ale Americii de implicare în problemele interne, precum protestele antiguvernamentale, însă afirmă că este deschisă la dialog, dacă administrația Biden adoptă această abordare, conform Reuters. În anticiparea protestelor din Rusia, care au adunat cel puțin 40,000 de persoane în Moscova, Ambasada SUA a avertizat cetățenii americani să nu participe la activitățile de protest, anunțând locurile în care acestea aveau să se desfășoare. Mai mult, reprezentanții ambasadei SUA la Moscova au solicitat eliberarea jurnaliștilor și a protestatarilor, în ceea ce au numit ,,tactici aspre” ale forțelor de ordine. Drept reacție la aceste declarații, un purtător de cuvânt al Kremlinului a condamnat acțiunile ambasadei, afirmând că ,,Publicarea acelor date este nepotrivită. Și, desigur, în mod indirect, reprezintă intervenție absolută în afacerile interne.”  Atunci când a fost întrebat de relația cu administrația Biden, purtătorul de cuvânt a răspuns pozitiv: ,,Desigur, ne așteptăm la rezultate benefice în stabilirea unui dialog. […] Iar, dacă administrația SUA este pregătită pentru o astfel de abordare, nu am nicio îndoială că președintele nostru va răspunde pe măsură’’, a mai declarat acesta.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden a promis omologului său israelian că SUA „se va consulta îndeaproape cu Israelul în privința tuturor problemelor legate de securitatea regională”, a declarat duminică Consiliul Național de Securitate (NSC), relatează publicația Al Jazeera. Într-o scurtă declarație, purtătorul de cuvânt al NSC, Emily Horne, a declarat că Jake Sullivan a vorbit sâmbătă cu Meir Ben-Shabbat, consilierul pentru securitate națională al Israelului, reafirmând angajamentul de neclintit al președintelui Biden față de securitatea Israelului. Apelul vine la doar câteva zile după ce Biden a depus jurământul în calitatea sa de nou președinte al SUA. În declarația de duminică, NSC a declarat că Sullivan și Ben-Shabbat au discutat despre modalități de consolidare a parteneriatului SUA-Israel, „inclusiv prin consolidarea succesului acordurilor de normalizare a relațiilor cu Israelul”. Cu toate acestea, Blinken a declarat că noua administrație va examina unele dintre angajamentele deja asumate de Trump și administrația acestuia. 

Emmanuel Macron a declarat că victimele abuzurilor sexuale petrecute în familie „nu vor mai fi niciodată singure” în lupta contra astfel de situații, după ce o campanie online în care sute de oameni și-au împărtășit experiențele traumatice l-a determinat să înăsprească legile privind incestul, informează Euronews. Președintele francez a declarat că pedeapsa pentru incest a fost deja mărită la 30 de ani de închisoare și că verificările în rândul celor care lucrează cu copii s-au îmbunătățit, însă a subliniat că acest lucru nu este nici pe departe suficient. Președintele a mai promis întâlniri suplimentare de prevenire a abuzului sexual pentru toți copiii din școlile elementare și gimnaziale, sprijinite de tratamente psihologice  finanțate de stat. Acest angajament vine ca răspuns la o mișcare online recentă, care a dominat rețelele sociale din Franța după publicarea unei cărți care a acuzat un comentator politic francez că și-a abuzat fiul vitreg. Lansat de activistele grupului feminist francez, hashtag-ul #NousToutes, referindu-se la mișcarea #MeToo, a făcut ca în mediul online sute de victime să împărtășească amintiri îngrozitoare ale abuzurilor sexuale comise de membrii familiei, sub hashtag-ul #MeTooInceste. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, studiile internaționale arată că una din 5 femei și unul din 13 bărbați au mărturisit că au fost abuzați sexual înainte de a împlini vârsta de 18 ani. Cu toate acestea, aceste cifre nu reflectă întocmai realitatea, tocmai din cauza faptului ca în multe dintre cazuri aceste abuzuri rămân secrete.

Un val de sinucideri în rândul studenților împinge școlile din Las Vegas să se redeschidă. Creșterea imensă a urgențelor legate de sănătatea mintală și ascensiunea ratei de sinucidere a studenților sunt conectate de lipsa de socializare și izolarea tinerilor din cauza pandemiei de coronavirus, informează New York Times. De când școlile și-au închis porțile în martie, un sistem de avertizare timpurie care monitorizează situația sănătății mintale a elevilor a trimis peste 3.100 de avertizări către oficialii din district, acesta semnalân gânduri suicidare, acțiuni de posibilă auto-vătămare sau nevoia de sprijin mental acordat adolescenților. Până în decembrie, 18 studenți și-au luat viața. Ponderea sinuciderilor studențești din Las Vegas și din împrejurimi a împins districtul Clark, al cincilea ca mărime din țară, spre readucerea studenților cât mai repede posibil. În această lună, consiliul școlar a aprobat întoarcerea unor grupuri de elevi din școala elementară, precum și a unor grupuri de elevi cu dificultăți, chiar dacă Las Vegas-ul continuă să înregistreze un număr uriaș de cazuri și decese din cauza coronavirusului. Sinuciderea adolescenților în timpul pandemiei nu poate fi legată în mod concludent doar de închiderea școlilor, întrucât datele naționale cu privire la sinuciderile raportate în 2020 nu au fost încă evaluate. Un studiu realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a arătat că procentul vizitelor în camera de urgență a tinerilor din nevoia de a-și proteja sănătatea mintală a crescut în timpul pandemiei. În districtul Clark, 18 sinucideri au avut loc în peste 9 luni de lockdown, acestea fiind duble față de cele nouă pe care districtul le-a avut în tot anul anterior, a spus dr. Jara. Șase studenți s-au sinucis între 16 martie și 30 iunie, iar alți 12 studenți au sfârșit astfel între 1 iulie și 31 decembrie.  

Soția opozantului rus Alexei Navalnîi a fost arestată, la rândul ei, de forțele de ordine rusești, în cadrul protestelor din acest weekend care s-au extins în întreaga țară, conform Business Insider. Soția lui Navalnîi, Yulia Navalnaya, a fost arestată în cadrul protestelor din Moscova de sâmbătă, fiind una dintre cele 1600 de persoane reținute într-o serie de proteste care au cuprins întreaga țară, unele desfășurându-se la -50 grade Celsius. Deși autoritățile rusești au declarat că doar 4000 de persoane au participat la demonstrații, atât Washington Post, cât și Reuters au raportat participarea a cel puțin 40.000 de persoane. Conform datelor prezentate de Business Insider, protestele au fost organizate prin intermediul aplicației Tiktok, unde hashtag-urile #freenavalny și  #23Jan au facilitat mobilizarea. 

Oficialii sanitari din Noua Zeelandă au confirmat primul caz de infectare cu COVID-19 după mai bine de două luni, demarând o anchetă epidemiologică în nordul Auckland-ului, conform Al Jazeera. O femeie în vârstă de 56 de ani care s-a întors recent din Europa a fost testată pozitiv la 10 zile după încheierea celor două săptămâni obligatorii de carantină impusă. Ea a observat simptome specifice infectării cu Covid-19 cu câteva zile înainte de a fi testată. Urmărirea posibililor contacți ai femeii a început după ce s-a dezvăluit că aceasta, împreună cu soțul ei, a petrecut câteva zile călătorind în regiunea Northland în timp ce era potențial contagioasă, vizitând aproximativ 30 de locații diferite. Femeia s-a întors în Noua Zeelandă pe 30 decembrie, după ce a petrecut patru luni în Europa, în special în Spania și Olanda. Aceasta a încheiat perioada de carantină obligatorie în data de 13 ianuarie. Directorul General al Sănătății din Noua Zeelandă, Ashley Bloomfield, a declarat că femeia a efectuat două teste cu rezultat negativ în timp ce era izolată, iar soțul ei nu a prezentat niciun simptom specific. Acesta este primul caz cunoscut de transmitere comunitară din Noua Zeelandă de la 18 noiembrie și până în prezent. Momentan originea tulpinii cu care este infectată femeia este încă necunoscută. 

Președintele în funcție al Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a fost reales duminică pentru un nou mandat. Scrutinul prezidențial a fost marcat de un record negativ fiind înregistrată cea mai mică prezență la vot ca efect al acutizării pandemiei, conform Euronews. Rebelo de Sousa, candidatul  polului de centru-dreapta, a asigurat 60,7% din voturi. Ana Gomes, de la Partidul Socialist aflat la guvernare, s-a clasat pe locul al doilea cu 12,97%, cu doar un punct mai mult decât candidatul partidului de extremă dreaptă Chega, André Ventura. Participarea la urne a atins un nivel scăzut record de doar 39,49% și se datorează alegătorilor care evită procesul electoral din cauza pandemiei de coronavirus. Portugalia are în prezent cea mai mare rată de infectări zilnice și de decese la nivel mondial, raportat la 100.000 de locuitori, potrivit unui bilanț al Universității Johns Hopkins. Premierul Antonio Costa, de la partidul socialist, l-a felicitat „călduros” pe Rebelo de Sousa pentru victoria sa și „i-a urat tot binele” pentru ultimul său mandat de cinci ani. Rebelo de Sousa a condus în mod constant în sondajele populare și înainte de alegeri. De asemenea, în Portugalia a existat un număr crescut de secții de votare pentru a permite votarea celor 10,8 milioane de votanți înregistrați, în timp ce oamenii au fost rugați să-și aducă propriile pixuri și dezinfectant. Au fost purtate măști și s-au respectat toate regulile de distanțare socială. Portugalia a raportat peste 15.300 de cazuri de COVID-19 sâmbătă, un nou record zilnic. 

Reprezentanții proiectului Nord Stream 2 au anunțat că o navă de instalare a conductelor și-a început activitatea în apele daneze, înaintea datei oficiale de reluare a proiectului, pe fondul presiunilor exercitate de Washington și Bruxelles, relatează Reuters. Nord Stream 2, proiectul menit să crească dependența statelor europene de gazul rusesc, este criticat de guvernul Statelor Unite ale Americii, care ar prefera să aprovizioneze blocul european cu propriul gaz natural lichefiat. Pe fondul arestării lui Alexei Navalnîi și a tensiunilor din Rusia, europarlamentarii au adoptat o rezoluție prin care solicită încetarea lucrărilor de construcție aferente proiectului. Săptămâna trecută, administrația SUA a emis sancțiuni împotriva navei de instalare a conductelor Fortuna și a proprietarului acesteia, compania KVT-RUS. Conform datelor oficiale, proiectul Nord Stream 2 este finalizat în proporție de 90%, fiind condus de gigantul rus Gazprom. Printre partenerii vestici ai proiectului se numără compania germană Uniper, cea anglo-olandeză Shell, austriecii de la OMV și compania franceză Engie.

Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a anunțat că se va organiza un referendum pentru declararea independenței față de Marea Britanie, dacă Partidul Național Scoțian obține majoritatea la alegerile din mai, conform the Guardian. Partidul condus de Sturgeon a adoptat o nouă strategie, pe fondul refuzului constant al lui Boris Johnson de a aproba un astfel de referendum. Astfel, dacă va intra la guvernare, Partidul Național Scoțian va solicita guvernului Marii Britanii un ordin al articolului 30, care prin Legea Scoției din 1998 permite parlamentului scoțian să adopte pachete legislative aflate, în mod tradițional, în aria de competență a Westminsterului. Într-un interviu acordat BBC, Sturgeon și-a reiterat poziția: ,,Îmi doresc să organizăm un referendum legal, de aceea intenționez să cer această autoritate poporului scoțian în mai. Dacă o primesc, asta intenționez să fac: să organizez un referendum legal pentru a le oferi oamenilor dreptul la alegere. Asta înseamnă democrația. Nu ceea ce îmi doresc eu sau Boris Johnson.”

Guvernul Emiratelor Arabe Unite a aprobat stabilirea unei ambasade în Tel Aviv, la puțin timp după ce Israelul a anunțat deschiderea propriei ambasade în Abu Dhabi, conform Al Jazeera. Decizia Emiratelor Arabe Unite din august de a iniția normalizarea relațiilor cu Israelul a fost criticată de palestinieni, care consideră că renunțarea la poziția pan-arabă le-ar scădea și mai mult șansele de stabilire a unui stat palestinian. Bahrain, Sudan și Maroc au urmat Emiratele în normalizarea relațiilor cu Israelul, în acorduri mediate de fosta administrație a lui Donald Trump. Palestinienii au condamnat acțiunile statelor arabe, afirmând că au fost ,,înjunghiați pe la spate”. Încă de la stabilirea formală a relațiilor bilaterale din septembrie, între Emiratele Arabe Unite și Israel au fost stabilite zboruri directe, iar delegații comerciale au fost trimise în ambele state. De asemenea, mii de israelienii au vizitat deja Emiratele. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 decembrie în lume – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat pe premierul slovac, Robert Fico, că sprijină indirect Rusia și pe Vladimir Putin, Premierul francez, François Bayrou, a anunțat numirea unui nou guvern pentru a încerca să pună capăt impasului politic, Autoritățile de la Kremlin au negat zvonurile apărute în presa internațională, conform cărora, soția fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, ar fi depus cerere de divorț și ar intenționa să se întoarcă în Marea Britanie

Material realizat de Nicoleta Dumitru și Anca Badea    Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat …