Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 23 și 24 aprilie în lume – Emmanuel Macron a câștigat un al doilea mandat de președinte al Franței, A fost descoperit un nou focar de ebola în Republica Democrată Congo, S-au împlinit două luni de la începutul conflictului din Ucraina

Au fost 23 și 24 aprilie în lume – Emmanuel Macron a câștigat un al doilea mandat de președinte al Franței, A fost descoperit un nou focar de ebola în Republica Democrată Congo, S-au împlinit două luni de la începutul conflictului din Ucraina

Material realizat de Ilinca Bîrcă și Doina Bulearcă

Președintele francez Emmanuel Macron a învins-o duminică pe rivala sa de extremă dreapta, Marine Le Pen, anunță Reuters. Primele proiecții arătau că Macron și-a asigurat în jur de 57-58% din voturi. Astfel, Macron devine primul președinte de la Jacques Chirac (în 2002) care își asigură un al doilea mandat consecutiv la Palatul Elysee. Astfel de estimări sunt în mod normal precise, dar ar putea fi ajustate pe măsură ce vor veni rezultatele oficiale din întreaga țară. Conform estimărilor IFOP, prezența la vot a fost de 71.7%, înregistrându-se cea mai mare rată de absentare în al doilea tur din 1969. Ultimele săptămâni au fost marcate de proteste ale studenților de la universitățile franceze de top, care pretindeau că nu se simt reprezentați nici de președintele în exercițiu, nici de reprezentanta partidului Adunarea Națională. Au izbucnit urale de bucurie în momentul în care rezultatele au apărut pe un ecran gigant în parcul Champ de Mars, la poalele turnului Eiffel, unde susținătorii lui Macron au fluturat steaguri franceze și ale UE. Oamenii s-au îmbrățișat și au scandat “Macron”. În schimb, o adunare de susținători abătuți ai lui Le Pen a izbucnit în huiduieli și fluierături la aflarea veștii într-o sală de recepție imensă de la periferia Parisului. Macron se poate aștepta la o perioadă de grație mică sau deloc, după ce mulți, în special cei de stânga, au votat pentru el doar cu reticență pentru a bloca victoria extremei drepte.

Autoritățile sanitare din Republica Democrată Congo (RDC) au declarat un nou focar de Ebola, informează CNN. Focarul a fost stabilit după ce un caz a fost confirmat în orașul Mbandaka, în provincia Equateur din nord-vestul țării, a anunțat sâmbătă Organizația Mondială a Sănătății într-un comunicat. Acesta este cel de-al treilea focar din 2018 în această provincie și al 14-lea focar de Ebola pentru această țară din 1976. “Timpul nu este de partea noastră”, a declarat Dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Africa. “Boala a avut un avans de două săptămâni, iar acum ne jucăm de-a recuperarea. Vestea pozitivă este că autoritățile sanitare din Republica Democrată Congo au mai multă experiență decât oricine altcineva în lume în ceea ce privește controlul rapid al focarelor de Ebola.”

Războiul din Ucraina a intrat duminică – ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele- în cea de-a treia lună, relatează Al Jazeera. Așteptând ca un preot să dea binecuvântarea de Paște la Mănăstirea Sfântul Mihail, o catedrală din centrul Kievului, ucrainenii au avut gânduri despre președintele rus Vladimir Putin. “Când mă uit la Putin, nu văd un om. Nu văd nimic altceva decât carne moartă”, a spus o femeie în vârstă de 75 de ani. “Nu există nimic sacru pentru criminalii ruși”, a declarat Mitropolitul ucrainean Epifanie într-o declarație, condamnându-l pe Putin pentru că a refuzat să declare o încetare a focului de trei zile în perioada Paștelui. La 43 de ani, Epifanie este unul dintre cei mai tineri lideri ai uneia dintre cele mai tinere biserici din lume – Biserica Ortodoxă din Ucraina. Mii de parohii din Ucraina încă se subordonează patriarhului Kirill al Moscovei, primatul Bisericii Ortodoxe Ruse. Kirill, un aliat al lui Putin, a declarat că invazia rusă în Ucraina a avut “o semnificație metafizică” pentru păstrarea valorilor creștine.

Cincisprezece soldați și șase civili au fost uciși în atacuri în Mali și Burkina Faso, relatează Al Jazeera. Vehicule pline cu explozibili au intrat duminică, înainte de zorii zilei, în trei tabere militare din centrul Mali, a anunțat armata într-un comunicat. Șase soldați au fost uciși și 15 răniți în tabăra de la Sevare, iar cinci au fost răniți în alte două locații. Aproximativ 30 de soldați au fost, de asemenea, răniți în cele trei atacuri din Mali, care au fost revendicate de Katiba Macina, un grup legat de predicatorul Amadou Koufa. Katiba Macina face parte din Grupul pentru susținerea islamului și a musulmanilor, o alianță legată de Al-Qaida care operează în Sahel.

Mii de oameni au luat parte la o paradă Sikh în Coventry, care a avut loc în beneficiul unei organizații caritabile ucrainene, relatează BBC. Procesiunea, cunoscută sub numele de Nagar Kirtan, a atras aproximativ 10.000 de persoane care au participat la celebrarea festivalului Vaisakhi. O ceremonie de donații a dat startul evenimentului, iar banii au fost redirecționați unei organizații caritabile ucrainene. Gurdip Singh, unul dintre organizatori, a declarat: “Știm cât de important este să fim alături de ei”. El a adăugat: “Am vrut să sprijinim comunitatea ucraineană, care trece prin momente atât de cumplite din cauza invaziei țării lor.”

Partidul premierului sloven Janez Janša a pierdut alegerile parlamentare susținute duminică, relatează Politico. Partidul numit Mișcarea Libertate a câștigat alegerile cu 33 de procente și a fost înființat la începutul acestui an, iar orientarea politică a acestuia este de stânga. I-au fost atribuite 40 de locuri în Parlament, în contrast cu cele șapte pentru partidul SDS al premierului, care a avut 28 de procente din voturi. Publicații media pro-SDS au susținut că există interferențe ruse în alegeri, iar Janša însuși susține acest lucru din cauza orientării stângiste a partidului câștigător. Guvenul lui Janša a preluat puterea prin vot parlamentar după formarea unei coaliții ale partidelor de dreapta în martie 2020, după ce fostul prim-ministru a demisionat în urma unei dispute pe marginea legislației în sănătate. De atunci, Freedom House a înregistrat un declin al standardelor democratice. 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, amenință că va renunța la discuțiile de pace în anumite condiții în funcție de acțiunile guvernului de la Kremlin, relatează Euronews. Declarațiile lui Zelenski au survenit în timpul unei conferințe media susținute la Kiev sâmbătă. Renunțarea la discuțiile de pace de către ucraineni va avea loc în cazul în care guvernul de la Kremlin „distruge” cetățenii din orașul Mariupol și va susține „pseudo-referendumuri” cu scopul de a crea „pseudo-republici” în zonele sub ocupație rusă. 

Ministrul transportului libanez, Ali Hamie, a anunțat decesul a șase persoane după scufundarea unei bărci aproape de Tripoli, relatează Reuters. Printre victime se afla cel puțin un copil. Barca avea aproximativ 60 de pasageri de naționalitate libaneză și siriană. Oficiali ai armatei Libanului au declarat că ambarcațiunea s-a deplasat de pe coastă ilegal, obligând în acest fel forțele navale să lovească intenționat nava contrabandiștilor. De asemenea, au mai declarat că au fost salvate 47 de persoane, numărul persoanelor dispărute fiind necunoscut pentru că nu există o confirmare a numărului pasagerilor care erau îmbarcați. Valul de migrație ilegală spre Europa a crescut după deprecierea cu 90 de procente a monedei locale. 

Cel puțin 168 de persoane au decedat și 98 au fost rănite ca urmare a violențelor emergente în regiunea Darfur din Sudan, relatează The Guardian. Violențele s-au declanșat după ce membri înarmați ai unor triburi au atacat sate ale minorității non-arabe Massalite, ca represalii după uciderea a două persoane. Încă din 2003, în regiunea Darfur a fost declanșat un război civil, iar majoritatea disputelor au fost din cauza neînțelegerilor pe marginea granițelor teritoriale, animalelor domestice și acces la apă și pășuni. Unul din liderii comunității Massalite a declarat că a văzut mai multe cadavre în satele din regiunea Krink, la depărtare de 80km de capitala Darfurului de Vest, Geneina. Medici ai Comitetului Central al Doctorilor Sudanezi au emis avertizări asupra condițiilor „catastrofice” ale sănătății publice din Darfurul de Vest, adăugând că au fost atacate violent mai multe spitale din regiune. 

Generalul Maior William Cooley al Forțelor Aeriene americane a fost condamnat de un judecător militar pentru contact sexual abuziv, relatează Politico. În proces au fost trei capete de acuzare. Unul dintre ele, pentru care a fost găsit vinovat, a fost sărutarea cu forță a altei persoane, iar celelalte două pentru atingerea forțată a altor două, în 2018. Cooley a fost găsit vinovat pentru primul cap de acuzare, fiind achitat pentru celelalte două. Sentința va fi pronunțată luni și poate include șapte ani de detenție și pierderea gradului, remunerației și beneficiilor. Generalul a fost judecat de un judecător militar conform opțiunii sale, deși ar fi putut alege să fie judecat de către jurați membri ai instanței. A fost prima dată de la înființarea Forțelor aeriene americane când un general a fost condamnat de o curte marțială.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 25 decembrie în lume- Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile rusești din ziua de Crăciun au declanșat pene de curent, Oficialii Talibani au declarat că 46 de persoane au decedat în urma unui atac aerian pakistanez, Papa Francisc a făcut apel la încetarea focului în Fâșia Gaza, semnalând gravitatea situației în timpul adresei sale de Crăciun

Material realizat de Luca Coșa și Anca Badea Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile …