Material realizat de Andrei Rus.
Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, a declarat într-un interviu că singura opțiune a forțelor armate este recuperarea teritoriilor ocupate, relatează The Kyiv Independent. Declarația sa a avut loc într-un interviu realizat pentru Philadelphia Inquirer, confirmând faptul că războiul va continua pe termen lung. Budanov a subliniat că armata rusă nu va folosi arme nucleare tactice, deoarece nu ar avea efectivitate pe câmpul de luptă. În plus, armata ucraineană intenționează să folosească arme cu rază lungă pentru a ataca teritoriul rus, inclusiv podul Kerch. Podul, crucial pentru aprovizionarea militară rusă, a fost avariat în 2022 și 2023, dar distrugerea sa nu mai este atât de relevantă militar. Kyrylo Budanov a menționat și posibilele implicații ale unei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, descriindu-și atitudinea ca fiind calmă, dat fiind că sistemul american nu permite unui singur individ să ia decizii unilateral.
Oficialii din Bahrain și Iran au convenit să înceapă discuții pentru reluarea relațiilor diplomatice, relatează Reuters. Decizia a fost anunțată de agenția de știri de stat din Bahrain. Acordul a fost anunțat în urma unei întâlniri între ministrul afacerilor externe din Bahrain, Abdullatif Al-Zayani, și ministrul interimar de externe al Iranului, Ali Bagheri Kani, la Teheran. Întreruperea relațiilor diplomatice dintre cele două state a încetat în 2016, când ambasada saudită din Teheran a fost atacată. Ambasada Arabiei Saudite din Teheran a fost atacată de o mulțime șiită după ce în Arabia Saudită fusese executat un cleric șiit condamnat pentru terorism.
Forțele armate din Rusia și Ucraina au schimbat mai multe atacuri care au dus la victime civile, relatează Al Jazeera. Armata ucraineană a lansat cinci rachete de tip ATACMS furnizate de Statele Unite ale Americii, asupra Crimeei. Cu toate că patru dintre aceste rachete au fost interceptate, în timpul acestui atac una din acestea a reușit să ucidă cinci persoane, inclusiv trei copii. Ministerul Apărării din Rusia a acuzat oficialii ucraineni și americani pentru atac. Între timp, armata rusă a lansat la rândul ei atacuri aeriene asupra populației civile din Ucraina, guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov, anunțând mai multe victime după un atac cu rachete. În urma atacurilor rusești o persoană a fost ucisă și alte zece rănite în Harkov, Ucraina.
Oficialii din Kenya s-au oferit să trimită aproximativ 1.000 de polițiști pentru a stabiliza situația din Haiti alături de personal din alte țări, conform France 24. Președintele Kenyei, William Ruto, a susținut misiunea, declarând că plecarea echipei este programată pentru 25 iunie. Cu toate acestea, oficialii din Kenya se confruntă cu probleme legislative pentru trimiterea forțelor de ordine în Haiti. Misiunea împotriva violenței bandelor locale condusă de forțele din Kenya este sprijinită de Organizația Națiunilor Unite. Alte țări, inclusiv Benin, Bahamas, Bangladesh, Barbados și Ciad, și-au exprimat disponibilitatea de a se alătura acestei misiuni. Conform France 24, Statele Unite ale Americii vor oferi sprijin financiar și logistic acestei misiuni, dar nu vor trimite trupe.
Președintele comitetului de apărare din parlamentul rus, Andrei Kartapolov, a declarat că timpul de decizie necesar pentru utilizarea armelor nucleare ar putea fi redus dacă oficialii din Moscova consideră că amenințările cresc, relatează Reuters. Andrei Kartapolov a fost comandant al forțelor rusești din Siria, iar în prezent servește ca parlamentar al partidului de guvernământ Rusia Unită. Acesta a subliniat că este prea devreme pentru a discuta despre schimbări specifice ale doctrinei nucleare. Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin a declarat luna aceasta că armata rusă nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a obține victoria în Ucraina, dar nu a exclus schimbări ale doctrinei nucleare.