Material realizat de Oana Teodorescu și Valeria Bortă
217 persoane au fost arestate în urma protestelor din Washington împotriva noului preşedinte american, Donald Trump, transmite The Telegraph. Mai mulţi protestatari au aruncat cu pietre în geamurile magazinelor şi în poliţişti, iar 6 dintre aceştia din urmă au avut nevoie de îngrijiri medicale. În plus, protestatarii au incendiat o limuzină în apropiere de Casa Albă, iar forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru opri actele de violenţă.
Zeci de mii de femei, inclusiv vedete de talie mondială, participă la Marşul Femeilor organizat astăzi în Statele Unite ale Americii. Potrivit The Guardian, oraşele cu cei mai mulţi participanţi sunt Washington, New York şi Chicago, însă acest eveniment este susţinut şi pe plan internaţional, iar în Londra, Berlin, Paris, Sydney şi alte oraşe ale lumii, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta solidaritatea faţă de Marşul Femeilor.
Marine Le Pen, liderul francez de extremă dreapta, le transmite un mesaj europenilor, prin care îi îndeamnă „să se trezească”, informează Reuters. Le Pen a afirmat că întreg continentul european trebuie să urmeze exemplul Marii Britanii, care a votat în favoarea Brexit, dar şi cel al lui Donald Trump, care susţine vehement suveranitatea naţională, având în vedere contextul actual din Europa, respectiv numărul mare de refugiaţi, atacurile teroriste şi rata şomajului foarte ridicată.
Noul vice-preşedinte american, Mike Pence, este de părere că fumatul nu ucide, transmite Business Insider. Iniţial, Pence a făcut aceste afirmaţii în anul 2000, dar le susţine în continuare, spunând că 2 din 3 fumători nu suferă de afecţiuni cauzate de fumat, iar 9 din 10 nu vor face niciodată cancer ca urmare a fumatului.
Un autocar în care se aflau tineri maghiari a fost implicat într-un accident în urma căruia 16 persoane au decedat. Conform The Independent, tinerii – cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani – se întorceau dintr-o excursie în Franţa şi erau în drum spre Budapesta, iar accidentul s-a produs în nordul Italiei, după ce autocarul s-a lovit de o barieră pe autostradă şi a luat foc. La bordul vehiculului se aflau 54 de persoane, iar 26 dintre supravieţuitori au fost răniţi, având nevoie de îngrijiri medicale.
Yahya Jammeh a părăsit Gambia după 22 ani de guvernare, permițând unui nou președinte să preia cârma țării, relatează The Guardian. Yahya Jammeh a părăsit Gambia, astfel permițând unei alte persoane să devină președintele statului. Acest eveniment reprezintă pentru Gambia prima tranziție democratică a puterii în stat în ultimii 22 ani. Jammeh și familia acestuia au fost exilați din Gambia sâmbătă noaptea. La plecarea acestuia soldații din armată au plâns, pentru a-și arăta suportul pentru fostul președinte. Jammeh a devenit președinte în 1994 în urma unei lovituri de stat și a fost forțat de către armatele vest-africane să recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016, în care nu a fost el câștigătorul. Noul președinte este Adama Barrow.
Ziarul Partidului Comunist din China susține că nicio presiune din partea comunității internaționale nu ar putea opri activitățile armatei chineze, informează Reuters. Partidul Comunist din China a declarat în publicația proprie că nicio provocare sau presiune din partea comunității internaționale nu va opri forarea de pe mare executată de armata chineză. În publicația partidului era menționat faptul că exercițiile pe mare precum cele realizate recent de portavionul Liaoning vor fi o normalitate. China provoacă tensiuni în zonă prin acțiuni de genul forajelor executate luna trecută de portavionul Liaoning și câteva nave de război, lângă insula autonomă Taiwan, numind aceste acțiuni foraj de rutină.
Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, este supusă presiunilor pentru a recunoaște dacă știa sau nu subtilitățile testului lansatorului Trident de anul trecut, potrivit BBC. În timpul unui test al lansatorului Trident din luna iunie, anul trecut, acesta a realizat un rateu. Lansatorul neînarmat Trident II D5, poziționat pe coasta Floridei, fiind orientat spre Oceanul Pacific, a ratat ținta, trăgând spre America. Acestea s-au întâmplat la câteva săptămâni până la un vot crucial ce urma să decidă dacă trebuie investiți 40 miliarde £ pentru renovarea. În iulie, la câteva zile după ce May a devenit prim-ministru, parlamentul a votat pentru reînnoirea lansatorului. Acum prim-ministrul Marii Britanii este acuzată de iresponsabilitate pentru faptul că ar fi știut despre acest test eșuat, dar nu ar fi comunicat aceste lucruri parlamentului în timpul votării. Astfel, acesteia i s-a cerut să recunoască dacă într-adevăr știa despre acest test.
Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, va discuta împreună cu președintele SUA, Donald Trump, despre războiul civil din Siria, Palestina și acordul nuclear cu Iran, relatează CNN. Prim-ministrul Israelului l-a invitat pe noul președinte al SUA, Donald Trump, la o discuție în care urmează să dezbată o parte din cele mai importante pentru moment probleme pentru regiunea Orientului Mijlociu. Netanyahu a fost mereu un oponent înverșunat al acordului nuclear cu Iranul, numit Planul comun de acțiune, negociat între Iran și grupul P5+1 al marilor puteri ale lumii – SUA, Marea Britanie, Franța, China și Rusia, plus Germania. Acordul implica ca Iran să-și înceteze activitatea nucleară, iar o mare parte din sancțiunile impuse acestuia să fie anulate în schimb. Trump de multe ori a declarat că este împotriva acordului în cauză, astfel prim-ministrul Israelului speră să găsească numitori comuni cu noul președinte al SUA pentru a stabili relații diplomatice.
Papa Francisc a atras atenția asupra pericolelor ascensiunii liderilor populiști, ”precum Hitler”, în urma Ceremoniei de Inaugurare a lui Donald Trump, noul președinte al SUA, conform The Independent. Pontiful a oferit un interviu pentru revista spaniolă El Pais, în care a atras atenția asupra pericolelor ascensiunii la putere a liderilor populiști precum Hitler, condamnând utilizarea zidurilor și a sârmei ghimpate pentru a ține la distanță posibilii imigranți. Cu toate acestea, Papa Francisc a declarat în ceea ce-l privește pe Trump că ”Consider că ar trebui să așteptăm să vedem ce se întâmplă.” Când a fost întrebat dacă este îngrijorat de ascensiunea populismului în Statele Unite și Europa, pontiful a declarat că oamenii nu ar trebui să repete greșelile comise în anii 1930 și să-și pună speranțele în ”salvatori” pentru a-i scoate din crize politice, doar pentru a termina cu război.