Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 21 și 22 august în lume – ONU a interceptat două livrări de echipament pentru arme chimice destinate Siriei de către Coreea de Nord, Chile relaxează legea avortului, iar Donald Trump a ajuns la peste 1000 de afirmații false de la preluarea mandatului

Au fost 21 și 22 august în lume – ONU a interceptat două livrări de echipament pentru arme chimice destinate Siriei de către Coreea de Nord, Chile relaxează legea avortului, iar Donald Trump a ajuns la peste 1000 de afirmații false de la preluarea mandatului

Două livrări de echipament din partea guvernului Coreei de Nord către agenția guvernamentală din Siria responsabilă cu programul armeloc chimice ale țării au fost interceptate în ultimele șase luni, potrivit unui raport confidențial al Organizației Națiunilor Unite cu privire la încălcările sancțiunilor impuse regimului nord-coreean, scrie Reuters. Raportul a fost întocmit de o comisie de experți independenți ai ONU, care l-a înaintat Consiliului de Securitate la începutul acestei luni, însă nu a oferit informații despre când au fost intercetate și ce conțineau exact pachetele transmise. ”Comisia analizează o cooperare la nivelul unor produse interzise din categoria balistică, chimică și a armelor convenenționale între Siria și Coreea de Nord. Două state membre au transmis echipamente interzise către Siria”, au declarat experții în raportul care conține 37 de pagini.

Curtea Constituțională din Chile a hotărât că legalizarea avorturilor în anumite cazuri este constituțională, marcând astfel o victorie pentru președintele Michelle Bachelet, a cărei coaliție de centru-stânga a militat timp de mai mulți ani împotriva interdicției stricte a avortului, informează Reuters. Potrivit deciziei Curții Constituționale, femeile din Chile vor putea să apeleze la avort atunci când viața lor se află în pericol, fetusul nu dă semne de viață sau când sarcina este rezultatul unui viol. Chile este una dintre puținele țări din lume în care avortul este interzis fără nicio excepție, legislația fiind impusă în timpul dictaturii militare din timpul regimului condus de Augusto Pinochet, între 1973 și 1990. Actualele prevederi au fost înaintate de președintele Bachelet încă din 2014, însă procedurile legislative au fost amânate până la luarea deciziei din această săptămână.

Patru suspecți arestați în legătură cu atacul terorist de săptămâna trecută din Spania au fost aduși în fața Tribunalului Național din Madrid, aceștia recunoscând că au plănuit organizarea unui atentat de mari proporții sub instructajul unui imam care a decedat anterior, în urma unei explozii la o casă pe care suspecții o foloseau drept adăpost pentru operațiune, relatează The Independent. Cei patru suspecți arestați au fost reținuți fără posibilitatea de a fi eliberați pe cauțiune. Ultimul membru al celulei teroriste implicate în atacul de la Barcelona, Younes Abouyaaqoub, a fost ucis după ce poliția l-a localizat la circa 50 de kilometri distanță. În urma atentatului de pe bulevardul Las Ramblas din oraș, 13 persoane și-au pierdut viața, iar alte peste 130 au fost rănite.

Pentagonul a ordonat o încetare temporară a operațiunilor marinei Statelor Unite ale Americii din întreaga lume și o evaluare completă de securitate, după ce o a doua navă a fost implicată într-o coliziune în Oceanul Pacific în ultimele două luni, relatează The Guardian. Zece soldați marini americani au fost dați dispăruți, iar alți cinci au fost răniți după ce distrugătorul cu rachete ghidate USS John S McCain s-a lovit de un tanc petrolier în largul coastelor din Singapore, în dimineața de luni. Comandantul operațiunilor navale americane, amiralul John Richardson, a ordonat o ”pauză operațională” a întregii flote care era estimat să dureze o zi în vederea verificărilor de securitate în caz de urgență, în timp ce o investigație mai profundă urmează să fie pregătită. Incidentul de luni este al doilea petrecut în apele Pacificului în ultimele două luni, după ce 7 militari marini americani și-au pierdut viața în luna iunie după ce nava USS Fitzgerald și o navă container s-au ciocnit în largul coastei Japoniei.

Forțele armate irakiene au avansat în zona periferică a unuia dintre ultimele orașe controlate de Statul Islamic pe teritoriul țării, orașul Tal Afar, din regiunea nord-vestică, informează The Guardian. Operațiunea are loc la circa o lună de la eliberarea celui mai mare oraș controlat de ISIS, Mosul, la capătul a trei ani de zile a insurgenței grupării militante sunnite. Potrivit datelor furnizate de armata irakiană, circa 1.500 de militanți ISIS se află în continuare în Tal Afar, care a fost asediat de forțele irakiene și kurde în mare parte din ultimul an. De asemenea, se consideră că majoritatea militanților sunniți provin din mai multe țări și că s-au refugiat în Tal Afar în timpul asediului asupra Mosului.

Cel puțin o persoană și-a pierdut viața, iar alte câteva zeci au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea de 4,0 grade pe scara Richter, în insula italiană Ischia, aflată în golful Napoli, relatează The Guardian. Seismul a provocat însemnate pagube materiale, în urma acestuia circa 2.500 de persoane au rămas fără adăpost, iar alte 1.500 au părăsit insula. Echipele de salvatori au intervenit imediat pentru a scoate persoanele prinse sub dărâmături, iar camerele televiziunilor au surprins cum aceștia au reușit să scoată în viață trei frați de 11 și 8 ani, respectiv 7 luni, peste care se prăbușise casa în care aceștia locuiau.

Un tribunal din India a acordat unei femei permisiunea de a divorța după ce soțul acesteia a refuzat în mod constant să construiască o toaletă în gospodăria în care aceștia locuiesc, forțând-o pe femeie să trăiască în condiții considerate inumane de către instanță, relatează The Telegraph. Tribunalul din regiunea Rajasthan a hotărât că toaleta reprezintă o necesitate în orice gospodărie și că defecarea în aer liber este ”rușinoasă” și reprezintă ”o tortură” pentru femei. Reclamanta a declarat că deși soțul său cheltuie bani pe tutun, alcool și telefoane mobile, nu a fost în stare să instaleze o toaletă pentru a asigura demnitatea familiei. Aceasta a povestit judecătorului că a fost nevoită să aștepte lăsarea întunericului pentru a putea merge pe un câmp din apropierea casei care servea drept ”toaletă în aer liber”, pentru a nu fi văzută de alți oameni.

Statele Unite ale Americii au declarat că vor ajunge să suspende ajutoarele trimise Pakistanului sau să retrogradeze statutul Islamabadului drept un aliat major non-NATO pentru a pune presiune pe acest stat în vederea sprijinirii unei soluții cu privire la războiul din Afganistan, informează Reuters. La o zi după ce președintele Donald Trump a făcut o serie de promisiuni cu privire la sprijinirea încheierii conflictului din Afganistan și după ce a semnalat că Pakistanul adăpostește insurgenți afgani talibani și alți militanți, secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat că relația dintre SUA și Pakistan depinde de ajutorul acordat de acest stat împotriva terorismului. Oficialii americani sunt neliniștiți din cauza a ceea ce ei descriu o reținere a Pakistanului de a acționa împotriva unor grupuri precum talibanii afgani sau rețeaua Haqqani, care folosesc teritoriul acestei țări pentru a pregăti și lansa atacuri teroriste în Afganistan.

Statele Unite ale Americii au impus, marți, noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord, țintind totodată companii din China și Rusia, precum și persoane fizice care sprijină programul de înarmare al Phenianului, dar s-au abținut să facă același lucru cu o serie de bănci chineze, informează Reuters. Trezoreria SUA a desemnat șase entități chineze, una din Rusia, o alta din Coreea de Nord și alte două bazate în Singapore, inclusiv o subsidiară din Namibia a unei companii chineze și o entitate nord-coreeană care operează de asemenea în Namibia. Totodată, au fost impuse sancțiuni și împotriva a șase persoane fizice – patru din Rusia, una din China și o alta din Coreea de Nord. Sancțiunile au survenit ca urmare a testelor balistice efectuate de Coreea de Nord în luna iulie și au atras criticile vehemente ale Chinei, care a catalogat drept ”o greșeală” impunerea de sancțiuni unilaterale împotriva companiilor chineze și a cetățenilor vizați, subliniind că relațiile bilaterale SUA-China vor avea de suferit.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a rostit până acum peste 1000 de declarații false, de la preluarea mandatului de la Casa Albă, potrivit unei analize de verificare a informațiilor realizată de jurnaliștii publicației Washington Post, citați de The Independent. Printre afirmațiile false rostite de Trump, se numără mai multe sugestii cu privire la legea asigurărilor de sănătate, cunoscută drept Obamacare, despre care Trump a afirmat că dacă va fi anulată, ar putea conduce la ieftinirea producției unor avioane F-35. Până la data publicării raportului, Trump făcuse 1057 de afirmații false de la preluarea mandatului, în 20 ianuarie, aceasta însemnând o medie de aproape 5 afirmații false pe zi. Totodată, acesta a repetat mai mult de 30 de fapte neadevărate de cel puțin trei ori.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …