Home / Slideshow / Au fost 21, 22 și 23 iulie în lume – Ministrul ucrainean al Culturii a demisionat din funcție, Președintele Braziliei a semnat un decret pentru înăsprirea legislației cu privire la vânzare de arme iar Emmanuel Macron a susținut un discurs la deschiderea Consiliului de Miniștri, a doua zi după remanierea cabinetului

Au fost 21, 22 și 23 iulie în lume – Ministrul ucrainean al Culturii a demisionat din funcție, Președintele Braziliei a semnat un decret pentru înăsprirea legislației cu privire la vânzare de arme iar Emmanuel Macron a susținut un discurs la deschiderea Consiliului de Miniștri, a doua zi după remanierea cabinetului

Material realizat de Beatrice Vieru și Radu Ioan Mocanu

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, a demisionat din funcție, după ce a fost acuzat că ar fi cheltuit în exces într-un moment în care resursele statului ar trebui să fie investite în apărare, menționează Deutsche Welle. În acest context, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky l-a criticat pe parlamentar, specificând că „pavajele, decorațiunile orășenești și fântânile pot aștepta până după victorie”. Zelensky a mai adăugat că „muzeele, centrele culturale, simbolurile, serialele TV, toate acestea sunt importante, dar că la momentul actual există alte priorități”. În același timp, Tkachenko a menționat că au fost „câteva neînțelegeri cu privire la importanța culturii în timp de război”. Fostul Ministru ucrainean al Culturii a apărat cheltuielile pentru proiecte culturale, dar și-a prezentat totuși demisia. În 2022, conflictul ruso-ucrainean a continuat să fie o sursă majoră de tensiuni și violență în regiunile Donbas și Crimeea. Acesta a fost caracterizat de lupte armate intense, atacuri cu rachete și bombardamente, care au avut un impact devastator asupra populației civile și infrastructurii din zonele afectate.

 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a susținut un discurs la deschiderea Consiliului de Miniștri, a doua zi după remanierea cabinetului, relatează Le Monde. În cadrul adunării ministeriale, Macron a anunțat că Franța trebuie să-și readucă finanțele pe o bază solidă, după ce cheltuielile pentru a susține economia în timpul pandemiei de Covid și subvențiile energetice pentru gospodării au declanșat o creștere bruscă a deficitelor bugetare și a datoriilor. Totodată, președintele francez a atenționat miniștrii cu privire la gestionarea situațiilor de criză, după ce revoltele de luna trecută au evidențiat „un risc de fragmentare, de divizare profundă a națiunii”. El le-a reamintit că „a fi ministru nu înseamnă a vorbi în funcție, ci a implementa decizii care corespund unei strategii”. De la realegerea sa în mai anul trecut, Macron s-a confruntat cu luni de proteste acerbe de stradă din cauza unei reforme profund nepopulare a pensiilor și a fost forțat din nou să gestioneze o situație de criză la sfârșitul lunii trecute, când au izbucnit revolte la nivel național.

 

O judecătoare federală din Florida a stabilit data procesului fostului președinte american, Donald Trump, acuzat că a reținut ilegal sute de documente clasificate, conform BBC. Judecătoarea de district, Aileen Cannon, a stabilit data judecății pentru 20 mai 2024, ca un compromis între cererea procurorilor de a stabili procesul în luna decembrie și oferta avocaților apărării de a amâna pe termen nelimitat, până după alegerile prezidențiale din 2024. Trump continuă să susțină nevinovăția, considerând cazul ca fiind o încercare de a-i distruge campania electorală. Luna trecută, fostul președinte american a pledat nevinovat într-un proces la Miami, în fața a 37 de acuzații federale. În același timp, fostul președinte american se confruntă cu numeroase provocări legale, inclusiv Cazul Mar-a-Lago. Procurorii de stat din Atlanta, Georgia, investighează dacă fostul președinte a încălcat legea prin încercările sale de a anula rezultatele votului din acel stat, acum trei ani. Consilierul special numit de Departamentul de Justiție, Jack Smith, conduce investigații gemene privind revolta din Capitoliu și dosarele Mar-a-Lago. În cazul în care data procesului rămâne neschimbată, acesta ar urma să aibă loc în preajma unui proces separat la New York, în care Trump se confruntă cu zeci de acuzații de falsificare a înregistrărilor comerciale legate de o presupusă plată în bani către o actriță de filme pentru adulți.

 

Lansarea filmului „Barbie” a fost amânată în provincia Punjab din Pakistan, urmând ca întreaga producție să fie revizuită de Consiliului de cenzură din provincie, relatează France 24. Conform comunicatului oficial al Consiliului de Cenzură din Punjab, producția cinematografică va fi autorizată pentru vizionare odată ce procesul de revizuire și cenzurare este încheiat, nefiind stabilită o dată concretă. „Va fi o revizuire completă a filmului și va fi cenzurat acolo unde se va considera necesar”, a declarat pentru AFP Farrukh Mahmood, secretarul Consiliului de cenzură a filmului din Punjab. În timp ce fanii din cea mai populată provincie a Pakistanului vor trebui să mai aștepte pentru a viziona „Barbie”, filmul a fost deja proiectat cu succes în capitala Islamabad și în provincia sudică Sindh, fiind aprobat de comisiile de cenzură respective. Filmul „Barbie” a stârnit deja controverse în Vietnam și Filipine din cauza includerii unei hărți care prezintă „linia cu nouă liniuțe” a Chinei. Această linie indică pretenția Chinei asupra unei mari părți din Marea Chinei de Sud, o delimitare care este contestată de Vietnam și alte țări din Asia de Sud-Est, și care a fost respinsă de un tribunal internațional de la Haga în 2016. Această situație a creat preocupări și discuții aprinse cu privire la conținutul filmului și impactul său asupra publicului și relațiilor internaționale.

 

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a fost prezent la adunarea Federcasse, cu ocazia aniversării a 114 de ani de existență a federației care reunește băncile cooperatiste de credit și băncile rurale , informează Rai News. Mattarella s-a angajat în consolidarea relațiilor bilaterale din regiunile italienești pentru o mai bună cooperare economică și de securitate. „Este semnificativ să știm că cetățenii a 723 de municipalități au, ca unică prezență bancară, o bancă cooperatistă; și că o treime din sucursale sunt situate în comunități din așa-numitele zone interne. Este o funcție economică, este o funcție socială, este un angajament în urma aplicării prevederilor Constituției”, a declarat președintele italian. Tot el a mai adăugat că este necesară o integrare a sistemului de creditare capabilă să nu trădeze reciprocitatea și că sistemul băncilor cooperatiste este capabil să facă față chiar și încercărilor recente – începând cu introducerea monedei unice europene. Organizația Federcasse a fost fondată în anul 1909, în Italia, cu scopul de a reprezenta și de a susține interesele băncilor de credit cooperativ la nivel național și internațional.

 

Mii de turiști și locuitori ai Insulei Rodos au fost evacuați din cauza incendiilor de vegetație ce au cuprins regiunea, notează Reuters. De la izbucnirea focului, care a avut loc în urmă cu câteva zile, flăcările s-au răspândit rapid, amenințând stațiunile și satele de pe coasta sud-estică a insulei. În încercarea de a scăpa de pericol, turiștii și locuitorii au căutat refugiu în școli și adăposturi, iar mulți au fost evacuați cu bărci private. Incendiile violente au distrus pădurile și zonele rezidențiale, iar situația a devenit cu atât mai dificilă în contextul temperaturilor caniculare, care au depășit 40 de grade Celsius în ultima săptămână. Turiști din diferite țări europene, inclusiv Marea Britanie, Olanda, Franța și Germania, au fost afectați de evacuări. Autoritățile și operatorii de turism au depus eforturi concrete pentru a gestiona situația de urgență, organizând zboruri de evacuare și oferind sprijin și asistență celor afectați. În ciuda provocărilor, localnicii din Rodos s-au remarcat prin generozitatea lor, ajutând turiștii în momente de disperare. În paralel cu  acțiune forțelor de intervenție, s-au luat măsuri pentru protejarea pădurilor și zonelor locuite, implicând peste 250 de pompieri și 18 aeronave. În acest moment, numărul persoanelor evacuate în adăposturi temporare depășește 4.000, în timp ce incendiul continuă să amenințe insula. 

 

Sute de protestatari au ridicat mai multe corturi în fața Parlamentului de la Ierusalim sub formă de protest împotriva reformei judiciare propusă de guvernul israelian, conform Al Jazeera. Protestul improvizat s-a desfășurat într-un parc municipal din Ierusalimul de Vest, după ce zeci de mii de israelieni au participat la un marș de la Tel Aviv până la Ierusalim. Liderul opoziției, Benny Gantz, a vizitat tabăra pentru a-i asigura pe protestatari că grupul său va continua să se opună legislației. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a lipsit de la dezbateri din cauza unei intervenții medicale, iar criza privind reformele a afectat întreaga societate israeliană, inclusiv armata. Rezerviștii au amenințat că nu se vor prezenta pentru serviciul militar dacă reformele vor continua, în timp ce susținătorii reformelor au pregătit un mare protest în Tel Aviv pentru a sprijini legislația, care urmează să fie votată în curând. Proiectul de lege ar limita puterile Curții Supreme, împiedicând judecătorii să anuleze deciziile guvernului considerate “nefondate”. Guvernul susține că aceste reforme sunt necesare pentru a restrânge autoritatea judecătorilor, în timp ce criticii le consideră o amenințare la adresa democrației.

 

Societatea civilă thailandeză a organizat proteste ca urmare a respingerii nominalizării lui Pita Limjaroenrat pentru funcția de prim-ministru, relatează Deutsche Welle. Blocul opozitiei, condus de partidul lui Pita, “Move Forward”, deține o majoritate în Camera Reprezentanților, dar Senatul, compus din conservatori și susținători ai armatei, a respins de două ori nominalizarea lui Pita. Partidul anti-establishment al lui Pita a câștigat alegerile din mai și a format o coaliție de opt partide, inclusiv partidul populist Pheu Thai. Cu toate acestea, din cauza opoziției puternice a Senatului, țara se confruntă cu un impas politic destabilizator. În cadrul alegerilor din mai, partidul “Move Forward” a beneficiat de sprijinul tinerilor, pe fondul dorinței largi de schimbare structurală după nouă ani de guvernare susținută de armată. Militarii thailandezi au organizat mai mult de o duzină de lovituri de stat începând cu anul 1932, când țara a devenit o monarhie constituțională.

 

Președintele Braziliei, Lula da Silva, a semnat un decret ce înăsprește legislația cu privire la vânzare de arme, anunță BBC. Sub predecesorul său, Jair Bolsonaro, numărul de utilizatori înregistrați de arme a crescut semnificativ. Noile reguli vor limita stocurile de arme și muniție și vor interzice anumite tipuri de arme, cum ar fi pistoalele de calibrul nouă milimetri. Lula a acuzat regimul mai permisiv al lui Bolsonaro pentru valul de violență politică în din timpul alegerilor prezidențiale de anul anterior. În Brazilia, în 2022, au fost înregistrate în medie mai mult de cinci omucideri pe oră, potrivit unui ONG. Numărul proprietarilor înregistrați de arme a crescut sub conducerea lui Bolsonaro, dar Lula dorește să revină la controale mai stricte, într-un efort de a reduce riscul de violență armată în țară.

 

Autoritățile Coreei de Nord au lansat o serie de rachete balistice ca răspuns la staționarea submarinului nuclear USS Kentucky în porturi sud-coreene, anunță Al Jazeera. Statul Major al Coreei de Sud  a detectat lansările în jurul orei 4 dimineața, ora locală, iar anterior Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă. Aceste lansări au loc pe fondul cooperării tot mai strânse dintre Seul și Washington în fața tensiunilor crescute cu Coreea de Nord. Ministerul Apărării din Coreea de Nord a emis o amenințare indirectă la faptul că sosirea submarinului USS Kentucky în Coreea de Sud ar putea fi un motiv pentru un atac nuclear din partea lor. Autoritățile de la Seul și Washington consideră desfășurarea submarinului și întâlnirile de planificare a contingenței nucleare ca măsuri defensive împotriva amenințării Coreei de Nord. Coreea de Sud a avertizat că orice utilizare a armelor nucleare de către Coreea de Nord va fi întâmpinată cu un răspuns imediat și decisiv, ceea ce ar putea duce la încheierea regimului condus de Kim Jong Un.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …