Home / A fost azi în lume / 2021 / Au fost 2 și 3 ianuarie în lume – India aprobă două vaccinuri anti Covid-19, metroul din Moscova angajează primele femei conductor de tren, iar tibetanii au votat pentru alegerea liderilor aflați în exil
Tibetanii în exil au votat duminică, 3 ianuarie, pentru alegerea noilor lideri, în orașul indian Dharamshala. Credit foto: Ashwini Bhatia/AP Photo

Au fost 2 și 3 ianuarie în lume – India aprobă două vaccinuri anti Covid-19, metroul din Moscova angajează primele femei conductor de tren, iar tibetanii au votat pentru alegerea liderilor aflați în exil

Material realizat de Adrian Călugăru și Mihai Boș

India a aprobat în regim de urgență folosirea a două vaccinuri împotriva virusului COVID-19 și se pregătește pentru una dintre cele mai masive campanii de imunizări din lume, relatează BBC. Autoritatea regulatorie pentru medicamente a dat undă verde pentru dozele de vaccin realizate de consorțiul britanico-suedez Oxford-AstraZeneca, respectiv de către compania locala Bharat Biotech. India înregistrează al doilea cel mai mare număr de infectări din lume, cu 10,3 milioane de cazuri confirmate și 150.000 de decese din cauza pandemiei. India are o populație de 1,3 miliarde de oameni, iar guvernul premierului Narendra Modi intenționează să imunizeze cel puțin 300 de milioane de persoane în cursul acestui an.

Metroul din Moscova a angajat primele femei conductor de tren din ultimele decenii, în urma unor schimbări de legislație care au eliminat interzicerea practicării unor meserii de către femei, informează The Guardian. Angajarea femeilor în mai multe domenii din câmpul muncii, printre care și munca în subteran, era interzisă în Rusia potrivit unor reglementări guvernamentale care au definit drept ”periculoase” astfel de meserii. Însă autoritățile au fost intens criticate după ce, deși interziceau angajarea femeilor pe postul de conductor de tren, permiteau totuși angajarea femeilor pentru curățenie, casierie sau supraveghetori pentru scările rulante, chiar dacă și aceste posturi presupun munca în subteran. Anunțul de duminică al companiei de transport din capitala Rusiei a venit ca urmare a unui decret al ministerului muncii, emis în luna septembrie, a redus numărul de meserii practicate exclusiv de bărbați de la 456 la circa 100.

Tibetanii aflați în diaspora au votat pentru primul tur de scrutin în alegerea președintelui și a parlamentarilor tibetani în exil, în cadrul unui scrutin organizat în orașul Dharamshala, din nordul Indiei, informează Al Jazeera. Administrația Centrală Tibetană, sau guvernul în exil al tibetanilor, a fost înființat în 1959 și este stabilit în orașul indian Dharamshala, în condițiile în care Partidul Comunist Chinez guvernează asupra teritoriului tibetan din 1951, iar China susține că Tibetul face parte din punct de vedere istoric din teritoriul său încă din secolul 13. Pe de altă parte, tibetanii pretind că teritoriul a fost practic independent în majoritatea ultimelor secole, iar autoritățile chineze ocupă Tibetul pentru exploatarea resurselor și distrugerea identității culturale tibetane.

Brian Urquhard, unul dintre fondatorii Organizației Națiunilor Unite, a încetat din viață la vârsta de 101 ani, informează Washington Post. Fost consilier pentru cinci dintre secretarii generali ai ONU, Urquhart a fost cea de-a doua persoană angajată de ONU după înființarea sa, în 1945. Fost ofițer al armatei britanice și a serviciilor de inteligență, acesta este unul dintre inițiatorii implementării trupelor de menținere a păcii, cunoscute drept ”Căștile Albastre”, pentru medierea conflictelor și supravegherea respectării armistițiilor în zonele de conflict. Urquhart este considerat unul dintre artizanii transformării ONU dintr-o instituție birocratizată într-o organizație activă și implicată în îndeplinirea obiectivelor pentru care a fost creată, el fiind implicat totodată și în crearea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA), responsabilă cu monitorizarea și medierea problemelor legate de proliferarea nucleară.

Premierul britanic Boris Johnson ar putea să își piardă locul în Parlamentul Regatului Unit, iar niciunul dintre principalele partide nu ar obține suficiente mandate pentru a putea guverna singur, potrivit unui prim sondaj al Focaldata, publicat în Sunday Times. Potrivit sondajului, la care au răspuns 22.000 de persoane, Partidul Conservator ar putea obține doar 284 de mandate, cu 81 mai puține decât în prezent, iar Partidul Laburist ar reuși să atingă cifra de 282 de mandate. O formațiune care s-ar putea dovedi decisivă în formarea unui viitor guvern britanic se conturează a fi Partidul Național Scoțian (SNP), care militează pentru o desprinde a Scoției de Marea Britanie, și care ar obține 57 din cele 59 de locuri de parlamentari alocate scoțienilor. Un alt detaliu inedit este reprezentat de posibilitatea ca actualul premier Boris Johnson să își piardă locul de parlamentar din districtul Uxbridge, aflat în vestul Londrei. Acesta este primul sondaj care măsoară percepția alegătorilor britanici în contextul gestionării pandemiei de coronavirus, dar și a acordului comercial Brexit în perspectiva unor potențiale alegeri parlamentare în Marea Britanie. Următorul scrutin la termen este programat în anul 2024.

Publicația Washington Post a difuzat o înregistrare în care președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, îl presează pe secretarul statului Georgia, Brad Raffensperger, să ”găsească” voturi suficiente pentru a-l învinge pe Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, informează The guardian. În cadrul conversației care a durat circa o oră și pe care Trump a recunoscut-o într-o postare pe Twitter, președintele american îi cere secretarului de stat din Georgia să ”găsească încă 11.780 de voturi, adăugând: “Nu este posibil să fi pierdut alegerile în Georgia. Nu este posibil. Am câștigat cu sute de mii de voturi”. Bob Bauer, consilierul președintelui ales Joe Biden, a replicat pe fondul indignărilor tot mai mari față de comportamentul lui Trump, care au ajuns să ceară inclusiv o a doua suspendare a sa, că ”Avem acum dovada clară a unui președinte care presează și amenință un oficial din propriul său partid pentru a-l detrmina să anuleze numărul legal de voturi și să fabrice altele în schimb”. În cadrul înregistrării, Trump este auzit afirmând: “Nu este posibil să fi pierdut alegerile în Georgia. Nu este posibil. Am câștigat cu sute de mii de voturi” Cu toate acestea, Trump nu a câștigat alegerile în Georgia, stat în care Partidul Democrat a câștigat pentru prima dată din 1992.

Cel puțin 100 de persoane au fost ucise de presupuși teroriști în regiunea Tillaberi din Niger, potrivit unui primar din zona afectată, informează The Guardian. Atacurile asupra satelor Tchoma Bangou și Zaroumadareye au avut loc sâmbătă, după ce rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale a fost anunțat. Agresiunile au fost comise de “teroriști veniți pe 100 de motociclete”, a declarat Almou Hassane, primarul comunei Tondikiwindi, care administrează ambele sate. “Sunt aproximativ 70 de morți în Tchoma Bangou și 30 în Zaroumadareye”, a spus acesta, adăugând că tocmai s-a întors de la locul atacurilor. “Sunt, de asemenea, 75 de răniți, unii dintre aceștia fiind transferați în Niamey și Ouallam pentru îngrijiri”, a spus Hasane.

Coreea de Sud a înregistrat mai multe decese decât nașteri în 2020 pentru prima dată, provocând îngrijorări într-o țară care are deja cea mai scăzută rată a natalității din lume, relatează BBC. Doar 275.800 de bebeluși s-au născut anul trecut în Coreea de Sud, cu 10% mai puțin decât în 2019. Totodată, cel puțin 307.764 persoane au decedat. Aceste cifre l-au determinat pe Ministrul de Interne să anunțe “schimbări fundamentale” ale politicilor statului. Luna trecută, președintele Moon Jae-in a lansat mai multe decizii politice cu privire la natalitatea scăzută, inclusiv stimulente financiare pentru familii. Acestea includ oferirea sumei de 2 milioane de woni  circa 1.850 de dolari –  pentru fiecare copil născut, pe lângă o alocație lunară de 300.000 de woni oferiți până la împlinirea vârstei de 1 an.

Șapte cadavre au fost găsite în urma alunecării masive de teren care a distrus mai multe case în Norvegia săptămâna trecută, potrivit poliției locale, citată de BBC.  Patru trupuri neînsuflețite au fost găsite vineri și sâmbătă iar alte trei duminică. Prima victimă găsită a fost Eirik Gronole, în vârstă de 31 de ani. Mai multe persoane sunt dispărute în urma prăbușirii dealului asupra satului Ask în ziua de miercuri. Salvatorii caută în continuare supraviețuitori, dar șansele să îi găsească sunt din ce în ce mai mici. Cinci dintre victime au fost identificate, inclusiv un bărbat de 40 de ani și fiica acestuia de 2 ani. Alți 10 oameni au fost răniți. Regele și Regina Norvegiei au vizitat sâmbătă locul alunecării de teren. “Îmi este greu să găsesc ceva de spus pentru că este absolut teribil”, a spus Regele Harald în urma vizitei. “Acest eveniment teribil ne afectează pe toți. Sunt alături de cei care încep noul an cu tristețe și incertitudine”, a mai afirmat suveranul norvegian.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 20 decembrie în lume – Comisia Europeană a propus suspendarea regimului de călătorie fără viză pentru georgieni, iar cercetătorii au descoperit 27 de specii noi de animale în Peru

Material realizat de Macovei Mircea-Andrei și Mihai Turcu Cercetătorii au descoperit 27 de specii noi …