Președintele SUA Donald Trump a semnat pentru implementarea noilor sancțiuni impuse Rusiei, pe care Kremlinul le-a numit „război de comerț,” informează Reuters. Trump a aprobat miercuri prin semnătură noile sancțiuni propuse de Congres, în ciuda faptului că este împotriva acestora. Moscova a anunțat că mișcarea Washingtonului este o declarare a unui război de comerț și că nu mai există nicio speranță ca relațiile dintre cele două state să se îmbunătățească. Congresul a votat săptămâna trecută în mod majoritar asupra noilor sancțiuni pentru Kremlin, astfel intrând în conflict cu dorința președintelui de a stabili relații mai bune cu acesta. Trump a semnat ordinul executiv în spatele ușilor închise, fără ceremoniile fastuoase tipice acestuia.
SUA urmează să impună interdicție cetățenilor săi de a mai călători în Coreea de Nord începând cu 1 septembrie și le cere acestora să părăsească teritoriul statului totalitar, relatează Reuters. Miercuri, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că începând cu 1 septembrie, deținătorii de pașapoarte americane vor avea interdicție de a călători în Coreea de Nord, iar cei care se află pe teritoriul nord-coreean acum ar trebui să-l părăsească până la acea dată. Cetățenii americani care vor dori să călătorească în Coreea de Nord vor avea nevoie să obțină o validare specială pentru pașapoartele lor, care va fi oferită doar în condiții speciale, potrivit declarației Departamentului de Stat.
Ari Harow, fostul șef de personal al președintelui Israelului Benjamin Netanyahu, ar fi în negocieri cu poliția să depună mărturie în cadrul unei investigații asupra președintelui, conform The Guardian. În cazul în care Ari Harow acceptă să depună mărturie în cadrul investigației asupra președintelui Netanyahu și a cercului său, ar fi al doilea oficial ce ar face acest lucru. Potrivit mediei israelite, Harow ar depune mărturie împotriva președintelui în schimbul unei sentințe mai ușoare pentru acuzațiile ce i se aduc pe marginea modului în care și-a vândut compania de consultanță. Săptămâna trecută, Mickey Ganor, un om de afaceri și o figură importantă în afacerea aparent coruptă de cumpărare de submarine de la Germania, a încheiat un acord cu poliția pentru a deveni un martor de stat. Netanyahu a negat toate acuzațiile ce i-au fost aduse și nu este un suspect în cazul cumpărării de submarine germane.
Pentru prima dată a fost eliminată cu succes dintr-un embrion o mutație genetică, ce cauza afecțiuni fatale ale inimii într-un corp sănătos, potrivit The Guardian. Oamenii de știință au reușit să modifice ADN-ul unui embrion uman astfel încât să îndepărteze o mutație genetică, ce duce la insuficiență cardiacă într-un corp de altfel sănătos, în cadrul unui experiment controversat. Este pentru prima dată când embrionii umani trec prin alterații genetice înafara Chinei. Cu toate că încă nu a fost creat niciun bebeluș dintr-un embrion modificat genetic, o acțiune ilegală în multe state, experimentul de succes în cauză reprezintă un mare pas spre succesul în acest sens.
Congresul Braziliei a votat să nu deschidă o investigație asupra președintelui Michel Temer pentru corupție, conform BBC. Opoziția președintelui din cadrul Congresului nu a reușit să adune o majoritate de 2/3, necesară pentru a trimite cazul la Curtea Supremă și a deschide o investigație asupra lui Temer pentru acuzațiile de corupție ce i-au fost aduse. Temer a declarat că votul a fost „clar și incontestabil.” Acesta a fost acuzat că ar fi primit 12 milioane $ sub formă de mită din partea șefului companiei de carne JBS. Președintele a negat acuzațiile. În cadrul Congresului cu 513 membri, 263 au votat împotriva moțiunii de a deschide o investigație asupra președintelui și 227 au votat pentru, cu mult sub pragul de 342 necesar pentru a aproba moțiunea.
Președintele SUA Donald Trump a declarat că cerința sa ca Mexic să plătească pentru construirea zidului de la hotarul cu SUA a fost doar un joc politic și i-a spus președintelui Mexicului Peña Nieto că acesta nu ar trebui să-și exprime în mod public dezacordul, relatează The Guardian. Construirea unui zid între Mexic și SUA, pentru care să plătească Mexic, a fost punctul cheie din platforma electorală a actualului președinte american. Acesta și-a construit campania în jurul problemei imigranților mexicani, pentru care, potrivit lui Trump, e prea ușor să intre ilegal pe teritoriul american și să obțină locuri de muncă. Cu toate acestea, într-o discuție telefonică cu Niento de la 27 ianuarie, Trump ar fi spus: „Din perspectiva economică, aceasta este cea mai puțin importantă problemă despre care trebuie să vorbim. Psihologic, aceasta înseamnă ceva.” O copie în scris a conversației telefonice dintre cei doi lideri de stat a fost joi publicată în The Washington Post.
Într-o altă primă conversație telefonică în calitate de președinte al SUA din aceeași perioadă, Donald Trump l-a amenințat pe prim-ministrul Australiei, Malcolm Turnbull, că îl va „ucide” politic dacă insistă ca SUA să accepte refugiați pe teritoriul său, informează The Guardian. În discuția telefonică de la 28 ianuarie, a cărei înregistrare în scris a fost publicată joi de The Washington Post, ca și conversația dintre Trump și președintele Mexicului, Turnbull i-a explicat lui Trump că SUA ar trebui să primească doar aproximativ 1.250-2.000 „refugiați economici, în principiu, din Iran, Pakistan și Afganistan” și că Australia este determinată să întreprindă acțiuni pentru a convinge SUA să facă acest lucru. Trump ca răspuns a refuzat să accepte refugiații din Orientul Mijlociu, ce se aflau atunci în Australia, și i-a spus lui Turnbull că îl va „ucide” politic dacă mai insistă asupra acestui subiect.
Un soldat NATO a fost ucis în timpul unui atac suicidal cu bombă în Afganistan, potrivit The Guardian. Un soldat NATO a fost ucis și alte șase persoane au fost rănite în Afganistan, după ce o baza militară a acestora din Kabul a fost atacată de un sinucigaș cu bombă. Răniții au fost tratați la spitalul militar american din Bagram și se aflau în stare stabilă. Incidentul s-a întâmplat joi în districtul Qarabagh. Oficialii americani au declarat că soldatul ucis nu era american, dar nu au oferit mai multe detalii.
Președintele Venezuelei Nicolás Maduro a declarat că dacă compania Smartmatic, ce a oferit suportul tehnic pentru referendumul de duminică, nu ar fi fost manipulată de SUA, propunerea sa de schimbare a constituției ar fi primit cu 2 milioane voturi mai mult, relatează The Guardian. Președintele Venezuelei a propus o schimbare constituțională ce îi oferă mai multă putere decizională în stat. Cu toate că proiectul de lege a trezit proteste și nemulțumire, atât în rândul cetățenilor venezueleni, cât și în cadrul comunității internaționale, Maduro a organizat duminică un referendum pentru a pune la vot schimbarea constituțională. În urma referendumului, proiectul de lege a fost votat. Cu toate acestea, Maduro a declarat într-un show televizat că din cauza manipulării americane asupra companiei ce asigura suport tehnic pentru referendum, 2 milioane voturi au dispărut: „Eu cred că au fost 10 milioane venezueleni ce au mers la vot.”
Oficiul de procuratură a Venezuelei a cerut amânarea inaugurării adunării constitutive votată în cadrul referendumului de duminică din cauza acuzațiilor potrivit cărora alegerile ar fi fost fraudate, conform BBC. Anunțul a fost făcut după ce procurorul șef al oficiului, Luisa Ortega, a deschis o investigație pe baza acuzațiilor de fraudă, ce au fost negate de președintele Nicolás Maduro. Compania Smartmatic, ce a oferit suportul tehnic pentru referendum, a declarat că rezultatele au fost fraudate. Opoziția lui Maduro a boicotat referendumul și va organiza un protest în capitala Caracas în timpul ceremoniei de inaugurare a adunării.