Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 2 și 3 aprilie în lume- Au apărut dovezi privind masacrul din Bucha, premierul maghiar Orban se îndreaptă către un al patrulea mandat, iar parlamentul pakistanez a fost dizolvat
sursă foto Ronaldo Schemidt/ AFP

Au fost 2 și 3 aprilie în lume- Au apărut dovezi privind masacrul din Bucha, premierul maghiar Orban se îndreaptă către un al patrulea mandat, iar parlamentul pakistanez a fost dizolvat

Material realizat de Doina Bulearcă

Guvernul lui Volodimir Zelenski a acuzat administrația de la Kremlin că a comis un masacru în orașul Bucha, raportează Reuters. Ministerul rus al apărării a negat acuzațiile, numind dovezile foto-video prezentate de reprezentanții ucraineni „încă o provocare” a guvernului ucrainean. Imaginile publicate arată atrocitățile comise în localitățile eliberate de către armata ucraineană. Potrivit investigației Reuters, primarul adjunct al orașului a declarat că aproximativ 50 de persoane au murit în urmă execuțiilor comise de armata rusă, mai mulți dintre aceștia fiind împușcați în cap. Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut o investigație independentă. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană se alătură Ucrainei și ONG-urilor în realizarea eforturilor de strângere a dovezilor necesare pentru urmărirea faptelor în tribunalele internaționale. Reprezentanții Rusiei au cerut o întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU pentru luni pentru a discuta ceea ce administrația de la Kremlin a numit „o provocare din partea ucrainenilor radicalizați”. 

Partidul primului ministru ungar Viktor Orban are mari șanse de a câștiga alegerile parlamentare pentru a patra oară consecutivă, relatează Politico. În contextul alegerilor parlamentare ce au avut loc duminică și numărarea a 98% din voturi,  partidul Fidesz și partenerul său de coaliție, Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP) au obținut 53% din voturi. Campania lui Orban s-a concentrat și pe crearea unei imagini conform căreia acesta ar fi „gardianul stabilității”. Premierul ungar a condamnat invazia rusă pe teritoriul ucrainean, a susținut sancțiunile impuse de Uniunea Europeană asupra guvernului de la Kremlin, dar s-a opus interzicerii importurilor de energie din Rusia și a refuzat să ofere arme administrației de la Kiev. Ungaria, membru al Uniunii Europene și al NATO, a menținut o poziție ambiguă cu privire la războiul din Ucraina, stârnind numeroase critici, inclusiv din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 

Președintele Pakistanului a dizolvat Parlamentul după ce a încercat să îl demită din funcție pe premierul Imran Khan, raportează BBC. Parlamentul a fost dizolvat după ce au refuzat să acorde un vot de neîncredere premierului. Khan a susținut că Statele Unite conduc o campanie de a-l demite pentru că a criticat politica externă a SUA, acuzații ,,ridiculizate’’ în plan domestic și negate de administrația americană. De asemenea, Khan a făcute o vizită la Moscova în timp ce guvernul de la Kremlin a lansat invazia în Ucraina. 

Analiștii susțin că musulmanii au fost portretizați ca o amenințare sub conducerea lui Emmanuel Macron, relatează Al Jazeera. Julien Talpin, un cercetător în științe politice în cadrul Centrului Național pentru Cercetare Științifică din Franța, a atras atenția asupra „legii separatismului” adoptată în vara anului 2021. Deși legea a fost intenționată pentru a consolida sistemul secular francez, criticii sunt de părere că aceasta afectează  în mod discriminatoriu comunitatea musulmană și libertățile religioase ale acesteia. Legea cuprinde numeroase prevederi, printre care pedepsirea mai aspră a discursului de ură, stipularea semnării unui ,,contract republican” de către organizațiile care primesc fonduri publice în Franța, precum și interzicerea emiterii certificatelor de virginitate de către medici, a poligamiei, a căsătoriilor forțate, precum și un control mai strâns asupra finanțării din exterior a organizațiilor religioase din Franța. 

Sute de angajate din industria cinematografică iraniană au denunțat violența sistematică împotriva femeilor la care sunt supuse, relatează Al Jazeera. Mai mult, acestea au cerut mecanisme care să îi facă responsabili pe agresori. Două sute de femei au publicat o declarație comună prin care au condamnat violența sexuală și hărțuirea la care sunt supuse ca angajate în industria cinematografică iraniană, inegalitatea financiară și au cerut crearea unui comitet în cadrul industriei compus din persoane calificate pentru a mitiga problemele despre violența sexuală pentru a primi în mod sigur și secret plângerile asupra agresiunilor. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …