Home / A fost azi în lume / Au fost 19 și 20 noiembrie în lume – Contul de Twitter al lui Donald Trump a fost deblocat, oficialii francezi au sistat ajutoarele pentru dezvoltarea sectorului public din Mali iar nici un partid din Malaezia nu a întrunit pragul pentru o majoritate parlamentară

Au fost 19 și 20 noiembrie în lume – Contul de Twitter al lui Donald Trump a fost deblocat, oficialii francezi au sistat ajutoarele pentru dezvoltarea sectorului public din Mali iar nici un partid din Malaezia nu a întrunit pragul pentru o majoritate parlamentară

Material realizat de Radu Mocanu și Doina Bulearcă.

Fostul premier al Malaeziei, Muhyiddin Yassin, a format o coaliție cu alte două grupări parlamentare, informează Reuters. În urma alegerilor din Malaezia care nu au avut un câștigător clar, Yassin a fost nevoit să-și asigure sprijinul politic din partea a două grupuri parlamentare, în misiunea lui de-a fi desemnat pentru formarea unui nou guvern. Politicianul malaezian a declarat că alianța îi asigură 101 locuri în parlament, având, însă, nevoie de 112 pentru formarea majorității. De asemenea, acesta a susținut că este încrezător că va primi susținerea parlamentarilor pentru obținerea mandatului de primministru. Rezultatul strâns al alegerilor prelungește perioada de instabilitate reflectată de către evenimente petrecute în regiune, precum lovituri de stat, insurgențe sau tulburări politice.

 

Cinci oameni au murit și alți optsprezece au fost răniți în urma unui atac armat dintr-un club LGBT din Colorado, relatează Reuters.  Clubul Q din Colorado Springs a fost ținta unui atac armat, oprit chiar de martorii aflați la fața locului. Poliția din Colorado a arestat un suspect și au găsit două arme de foc la locul tragediei, menționând într-un comunicat oficial, tipul de armă folosit în timpul atacului. Printr-o convorbire telefonică cu primarul orașului, guvernatorul statului a oferit sprijin total autorităților pentru soluționarea anchetei.

 

Contul de Twitter al fostului președinte american, Donald Trump, a fost deblocat, ca urmare a unui sondaj făcut de noul deținător al platformei, Elon Musk, anunță BBC.  Printr-un sondaj realizat pe pagina de Twitter a lui Elon Musk, contul lui Donald Trump de pe rețeaua de socializare a fost redeschis. La sondaj au participat 15 milioane de conturi, dintre care 51.8% au răspuns pozitiv. Contul de Twitter al lui Donald Trump a fost închis în ianuarie 2021, ca urmare a asaltului de la Capitoliul Statelor Unite ale Americii, soldat cu cinci victime, patru civili și un polițist. Decizia de a i se permite accesul lui Donald Trump pe rețeaua de socializare vine după ce acesta și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2024.

 

Un soldat, presupus congolez, a fost ucis de către forțele armate rwandeze după ce a trecut granița și a atacat forțele militare locale, conform Al Jazeera. Ministrul rwandez al apărării a anunțat printr-un comunicat oficial uciderea unui individ care a atacat așezările aflate sub controlul grupării M23. Oficialii congolezi au afirmat că identitatea acestuia nu este cunoscută, dar și faptul că nici un soldat stabilit în zonă nu ar fi fost dat dispărut. Evenimentul vine ca urmare a ofensivei grupării M23, în urma căreia aceștia au ocupat o porțiune din estul Republicii Democrate Congo, ducând astfel la tensiuni între guvernul congolez și autoritățile rwandeze, care au fost acuzate în mai multe rânduri de susținerea grupării rebele.

 

Autoritățile de la Teheran au anunțat că „inamicii” țării ar putea mobiliza clasele muncitoare prezintă Reuters. Declarațiile au survenit în urma protestelor antiguvernamentale începute în septembrie.  Liderul suprem al Republicii Islamice Iran, Ali Khamenei, a anunțat la în cadrul televiziunii de stat că protestatarii ar putea mobiliza atât clasele muncitorești cât și grupuri de femei. Grupurile de studenți și femei care s-au mobilizat împotriva regimului vestimentar strict, impus femeilor, au jucat un rol central în desfășurarea protestelor. Clasa muncitoare ar putea face o diferență în rezultatele protestelor, aceasta fiind factorul decisiv și în instituirea Republicii Islamice din 1979. 

 

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a făcut apel la încetarea focului în jurul centralei nucleare ucrainene din zona Zaporizhia, relatează Al Jazeera. Acesta a declarat că „informările de ieri și din această dimineață din partea echipei noastre sunt extrem de deranjante. Au avut loc explozii la locul acestei majore centrale nucleare, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine este în spatele acestei întâmplări, trebuie să se oprească imediat.”. Oficiali ai agenției Internaționale a pentru Energie Atomică au observat bombardamente duminică dimineața în zona centralei nucleare Spre sfârșitul zilei, acestea au încetat. Deși centrala a fost avariată pe alocuri, nu s-a înregistrat sistarea funcționării acesteia sau scurgeri de radiații.

 

Oficialii francezi au sistat ajutoarele pentru dezvoltarea sectorului public din Mali, raportează Radio France International. Aceștia au completat că „având în vedere atitudinea liderului juntei Mali, aliat cu mercenari ruși ai grupului Wagner, am suspendat oferirea de ajutoare pentru dezvoltare”. Oferirea de ajutoare umanitare și susținerea organizațiilor societății civile nu au fost sistate. Deși oficiali ai jutei mali au negat angajarea de agenți afiliați grupului paramilitar Wagner, aceștia au continuat totuși strângerea legăturilor cu Rusia, excluzând administrația franceză din ecuația diplomatică. 

 

Nici un partid nu a întrunit pragul pentru a avea o majoritate parlamentară în urma alegerilor din Malaezia, relatează CNN. Cei doi candidați care conduceau cu cel mai mare număr de voturi și-au declarat victoria duminică, în ciuda lipsei de voturi suficiente pentru a stabili un guvern. Mai mult, este posibil ca regele Malaeziei să se implice pentru a-și exercita dreptul constituțional conform căruia acesta poate determina care partid obține majoritatea în parlament. Scena politică a Malaeziei a avut o perioadă de instabilitate din 2015 până în prezent, după ce a ieșit la iveală un scandal  cu privire la acuzații de corupție. Conform anchetei ulterioare, miliarde de dolari din bugetul de stat au fost delapidate, iar fostul prim ministru Najib Razak a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție. 

 

11 persoane au decedat în Siria după ce forțele aeriene turce au executat o operațiune militară, raportează CNN. Operațiunea a survenit după atacul din Istanbul de săptămâna trecută, fiind îndreptată către zone din Siria și Irak, totodată având ca țintă teritorii controlate de formațiunile Partidul Muncitoresc al Kurdistan (PKK), Unitățile Defensive Populare PYD (YPG), și Uniunea Comunităților în Kurdistan (KCK). Printre victimele de pe teritoriul sirian se află un jurnalist, iar autoritățile irakiene nu au raportat pierderi umane. Administrația siriană a declarat că, în urma operațiunii, a fost distrus un spital în Kobani, o centrală electrică în Derik și silozuri de grâne în Dahir Al-Arab. Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar,  declarat că „Adăposturile, buncărele, peșterile, tunelurile și depozitele teroriștilor au fost distruse cu succes. I-am urmărit îndeaproape. Așa-numitele cartiere generale ale organizațiilor teroriste au fost de asemenea lovite și distruse.” 

Administrația belgiană au continuat comerțul cu diamante de origine rusă, în ciuda presiunilor internaționale, relatează The Guardian. Oficiali ai Poloniei și ai statelor baltice au propus ca diamantele de proveniență rusă să fie incluse în următorul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene. Deși administrația belgiană importă în cantități mult mai mici diamantele produse de firma de stat Alrosa, Belgia este singurul stat din Uniunea Europeană care ar fi afectat de acest tip de importuri. Motivul pentru includerea comerțului cu diamante rusești constă în faptul că o parte din profitul produs de companie a fost folosit pentru finanțarea unui submarin de luptă care poartă numele acesteia, conform documentelor interne ale Comisiei Europene.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …