Home / A fost azi în lume / 2022 / Martie / Au fost 19 și 20 martie în lume – Boris Johnson a fost criticat pentru compararea războiul dintre Rusia și Ucraina cu Brexitul, Volodimir Zelenskiy a comparat atrocitățile comise de armata rusă cu Holocaustul, iar Administrația Biden a decis formal că actele de violență comise de armata Myanmarului împotriva minorității Rohingya se încadrează la genocid

Au fost 19 și 20 martie în lume – Boris Johnson a fost criticat pentru compararea războiul dintre Rusia și Ucraina cu Brexitul, Volodimir Zelenskiy a comparat atrocitățile comise de armata rusă cu Holocaustul, iar Administrația Biden a decis formal că actele de violență comise de armata Myanmarului împotriva minorității Rohingya se încadrează la genocid

Material realizat de Doina Bulearcă și Ilinca Bîrcă.

Boris Johnson a fost criticat pentru compararea luptei ucrainenilor în războiul cu Rusia cu cetățenii din Marea Britanie, care au votat în favoarea Brexit, informează BBC. Într-un discurs, el a declarat că britanicii, la fel ca ucrainenii, au instinctul „de a alege libertatea” și a citat votul din 2016 pentru părăsirea UE ca „exemplu recent”. Comentariile au provocat furie în rândul politicienilor, atât din Marea Britanie, cât și din Europa. Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, a calificat comentariile drept ”ofensive”. Lord Barwell a declarat că votul în cadrul unui referendum nu este „în nici un fel comparabil cu riscul pierderii vieții” într-un război, în timp ce liderul partidului Liberal Democrat, Sir Ed Davey a comunicat declarația reprezintă o „insultă” la adresa ucrainenilor.

 

Ambasadorul Algeriei la Madrid a fost rechemat,  în semn de protest față de decizia Spaniei de a susține planul de autonomie al Marocului Sahara Occidentală, fosta colonie spaniolă, actualmente disputată, relatează Al Jazeera. Spania a declarat că sprijină propunerea din 2007 a Marocului de a oferi Saharei de Vest autonomie sub suveranitatea sa. Marocul consideră Sahara de Vest, cu resurse bogate de fosfați și acces la apele profitabile de pescuit din Atlantic, ca parte integrantă a teritoriului său. O declarație transmisă de presa oficială din Algeria a condamnat „întorsătura bruscă” a poziționării Madridului, care și-a menținut anterior neutralitatea în conflictul dintre Maroc și mișcarea de independență a Frontului Polisario.

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a comparat atrocitățile comise de armata rusă cu Holocaustul, cerând ajutor din partea Israelului, relatează Euronews. Zelenskiy a acuzat forțele ruse de comitere a crimelor de război în orașul Mariupol, unde o școală de arte care găzduia 400 de persoane a fost bombardată, existând, de asemenea, dovezi conform cărora zone civile, clădiri și infrastructură au fost distruse. Organizația Națiunilor Unite estimează că zece milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul invaziei. De asemenea, guvernul de la Moscova neagă vehement că ar fi atacat civili.

 

Administrația Biden a decis formal că actele de violență comise de armata Myanmarului împotriva minorității Rohingya constituie genocid, raportează Reuters. Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, va anunța deciziile luni, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii. Armata Myanmarului a pornit o operațiune militară în 2017, prin care a evacuat cel puțin 730 000 de musulmani Rohingya din propriile case către Bangladesh, unde refugiații au putut mărturisi că au fost victime ale unor acte de viol, incendiere și omor, comise împotriva lor. Armata Myanmarului a preluat puterea în 2021, prin intermediul unei lovituri de stat. 

 

Guvernul nord-coreean este suspectat că ar fi tras cu artilerie în mare, conform declarațiilor oficialilor armatei sud-coreene, relatrează ABC News. Declarația vine după ce, în urmă cu câteva zile, statul nord-coreean a întreprins o lansare de rachetă, care a eșuat. Există speculații conform cărora administrația nord-coreeană va încerca să lanseze în curând o nouă gamă de rachete balistice de rază lungă cu scopul de a-și mări arsenalul și a crește presiunea asupra Statelor Unite ale Americii, pentru a ceda concesiilor, în măsura în care negocierile dintre cele două state au rămas înghețate. 

 

Proteste de amploare au avut loc în Tunis, împotriva actualului președinte Kais Saied, relatează Al Jazeera. Protestele cu mii de participanți survin ca și drept consecință după ce în iulie anul trecut, Saied a suspendat parlamentul și l-a eliberat din funcție pe premier, înainte de a conferi puteri legislative și executive mai mari președinției. De asemenea, Saied a suspendat părți din Constituție, și plănuiește plănuind organizarea unui referendum pentru reforme constituționale în luna iulie, cu organizarea alegerilor parlamentare în decembrie. Protestatarii cer alegeri parlamentare anticipate și eliberarea lui Saied din funcție. 

 

O mașină a intrat cu viteză într-un grup de artiști belgieni aflați la un carnaval, ucigând șase persoane și rănind grav alte 10, anunță Reuters. Incidentul a avut loc în satul Strepy-Bracquegnies, din sudul Belgiei, în jurul orei 04:00 GMT. „În acest stadiu, nu există elemente care să sugereze că atacul a fost unul terorist”, a declarat procurorul Damien Verheyen. Cele două persoane care conduceau mașina, interceptată ulterior, au fost reținute. Belgia a încercat, în ultimii șapte ani, să elimine persoanele suspectate de întreținerea legăturilor cu extremiști. O celulă a Statului Islamic, cu sediul la Bruxelles, a fost implicată în atacuri atât asupra Parisului în 2015, ucigând 130 de persoane cât și asupra Bruxelles-ului în 2016, unde au murit alte 32. Lovirea vehiculelor în mulțime a devenit o armă comună, folosită de persoanele extremiste din Europa, deoarece astfel de atacuri sunt ieftine, ușor de organizat și greu de prevenit de către autorități, declară experții.

 

Guvernul austriac a reintrodus obligativitatea purtării măștilor FFP2 în interior, relatează Politico. Schimbarea vine după ce numărul de cazuri a crescut constant în ultimele două săptămâni. Conform unei declarații oficiale ale Ministerului Federal al Sănătății, „o scădere a numărului de infectări nu este așteptată decât în următoarele câteva săptămâni. Situația tensionată va dura mai mult decât ne-am așteptat anterior.” Restricțiile în Austria au fost ridicate începând cu 5 martie, moment în care purtarea măștii mai era obligatorie doar în spitale, transportul public și magazinele cu bunuri esențiale. 

 

Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt a prezentat recentele sale descoperiri, care includ cinci morminte aparținând unui complex faraonic de necropole de la Saqqara, aflat chiar în afara capitalei, anunță Deutsche Welle. Mormintele, despre care se crede că au găzduit înalți oficiali din Vechiul Regat și Prima perioadă intermediară a Egiptului antic, datează încă din 2700 î.Hr. Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților, Mostafa Waziri, a declarat că săpăturile nu se vor opri, deoarece consideră că este posibil ca mai multe morminte să se găsească în zonă.

 

O mega rachetă lunară și nava spațială Orion au ieșit din crisalida lor, fiind pregătite de lansare la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, relatează CNN. Cea mai puternică rachetă pe care NASA a construit-o vreodată, Sistemul de Lansare Spațială, este acum gata pentru testul final de prelansare pentru misiunea Artemis I. Considerată drept o repetiție generală, proba include încărcarea rezervoarelor de combustibil și efectuarea unei numărătoare inversă a lansării. În cele din urmă, planul este de a folosi racheta de 98 de metri pentru a încerca aterizarea primei femei și persoane de culoare pe Lună.

 

 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …