Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 19 și 20 februarie în lume – Regina Elisabeta a II-a a testat pozitiv pentru COVID-19, Jean-Luc Brunel a fost găsit spânzurat în celula sa din închisoarea La Santé, Banca Credit Suisse este acuzată de găzduirea unor fonduri provenite din activități ilegale

Au fost 19 și 20 februarie în lume – Regina Elisabeta a II-a a testat pozitiv pentru COVID-19, Jean-Luc Brunel a fost găsit spânzurat în celula sa din închisoarea La Santé, Banca Credit Suisse este acuzată de găzduirea unor fonduri provenite din activități ilegale

Material realizat de Ilinca Bîrcă și Doina Bulearcă

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în vârstă de 95 de ani, a testat pozitiv pentru COVID-19, anunță Al Jazeera. „Majestatea Sa se confruntă cu simptome ușoare, asemănătoare răcelii, dar se așteaptă să-și poată continua sarcinile ușoare de la Windsor în decursul săptămânii viitoare”, au declarat reprezentanții Palatului Buckingham duminică dimineață. Reginei i-a fost administrată schema completă de vaccinare, cu trei doze, împotriva coronavirusului. Atât fiul ei cel mare, Prințul Charles, cât și nora sa, Camilla, Ducesa de Cornwall, au contractat recent COVID-19.

Jean-Luc Brunel, un fost lider al agențiilor de modele Karin Models și MC2 Model Management și asociat al lui Jeffrey Epstein, a fost găsit spânzurat în celula sa din închisoarea franceză La Santé, sâmbătă dimineața, relatează The Guardian. Poliția din Paris investighează moartea lui Jean-Luc Brunel care fusese acuzat de viol al minorilor și era, de asemenea, reținut sub suspiciunea de trafic sexual de fete minore, în scandalul Epstein. Sinuciderea aparentă a lui Jean-Luc Brunel în închisoarea din Paris pune capăt procesului împotriva sa, în cazul în care nu sunt găsiți alți suspecți. Însoțitor frecvent al lui Epstein, care călătorea des în Franța și avea apartamente la Paris, Brunel a fost considerat ca fiind o parte esențială în ancheta franceză privind cazul complex al lui Jeffrey Epstein.

O investigație internațională a mai multor publicații media a acuzat banca elvețiană Credit Suisse de găzduirea a unor fonduri obținute din activități ilegale sau ilicite, raportează Euronews. Reprezentanții băncii au declarat că „respingem direct alegațiile și insinuările despre pretinsele practici de afaceri ale băncii”. Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției (OCCRP), un consorțiu de mai mult de 47 publicații media, a lansat acuzațiile după ce unul din membri a primit în mod anonim, acum aproape un an, date bancare privind 18 mii de conturi pentru perioada 1940 – sfârșitul anilor 2010. Informațiile prelucrate indică faptul că banca a acceptat clienți din tagmele autocraților corupți, suspectați criminali de război, traficanți de carne vie, traficanți de droguri și alte tipuri de infractori. 

Marele Baraj al Renașterii Etiopiene, cel mai mare proiect hidroenergetic din istoria Africii, a fost pus în funcțiune de către autoritățile din Etiopia, informează BBC. Barajul de 4.2 miliarde de dolari, situat în regiunea de vest Benishangul-Gumuz, a fost o sursă a multiple dispute între Etiopia, Egipt și Sudan, încă de când a început construcția sa în 2011. Sudanul și Egiptul se tem că proiectul le-ar putea reduce cota din apele Nilului. Autoritățile din Etiopia insistă, însă, că barajul este cheia dezvoltării statului cu capitala la Addis Abeba. Așa-numitul Mare Baraj Renașterii Etiopiene (Gerd) este cel mai mare proiect hidroelectric al Africii de până acum. Se așteaptă ca Gerd să genereze peste 5.000 de megawați de energie electrică, dublând producția de energie electrică a națiunii când va fi complet finalizat.

Atât președintele somalez cât și premierul țării au respins acordul de exploatare petrolieră încheiat sâmbătă, de către ministrul petrolului și resurselor minerale alături de o companie americană, informează Deutsche Welle. Liderii somalezi au declarat că această decizie este menită să protejeze resursele naturale ale țării. Sâmbătă, ministrul petrolului și resurselor minerale, Abdirashid Mohamed Ahmed, a anunțat că au fost semnate acorduri de partajare a producției cu firma din Statele Unite ale Americii, Coastline Exploration Ltd. Într-o declarație, biroul președintelui Mohamed Abdullahi Mohamed a declarat că acordul a fost anulat. Palatul prezidențial, Villa Somalia, a scris pe Twitter că acest acord „încalcă Decretul Prezidențial 7/8/2021 care interzice încheierea de acorduri în timpul alegerilor, pentru a proteja resursele publice împotriva exploatării din timpul alegerilor”.

Ministerul Federal al Afacerilor Externe a îndemnat toți cetățenii germani să părăsească teritoriul Ucrainei, relatează Deutsche Welle. „Călătorește în afara țării în timp util”, este declarația de pe site-ul ministerului. „Dacă există un atac rus asupra Ucrainei, opțiunile de asistare ale cetățenilor germani sunt foarte limitate”. Ministerul german de Externe și-a intensificat sâmbătă avertismentul de călătorie și securitate pentru Ucraina, îndemnând toți cetățenii săi să părăsească țara din cauza riscului unei posibile confruntări militare. Reprezentanții instituției le ceruseră deja cetățenilor germani să părăsească statul est european, dar cel mai recent avertisment a fost mai urgent, proporțional cu escaladarea conflictului.

Președintele statului Benin, Patrice Talon, a inaugurat duminică expoziția de artă expusă la palatul prezidențial, relatează Radio France Internationale. Expoziția conține 26 de opere de artă și artefacte care au fost repatriate de administrația franceză. Artefactele au fost inițial furate în urmă cu 130 de ani de către forțele coloniale și au fost returnate în decursul lunii noiembrie a anului trecut. Administrațiile Regatului Unit, Belgiei, Germaniei și Țărilor de Jos se numără printre cele au primit cereri de returnare din partea unor state africane a unor obiecte ce fac parte din patrimoniul cultural african. 

Forțele de ordine nepaleze au folosit muniție de cauciuc și gaze lacrimogene asupra sutelor de protestatari ce militau împotriva unui grant american în valoare de 500 de milioane de dolari, relatează Al Jazeera. Grantul este criticat deoarece ar impune condiții ce ar prevala asupra legii naționale, punând în pericol în acest fel suveranitatea națională. Altă critică stipulează că grantul face parte din strategia americană indo-pacifică care are componente militare, aducând în acest fel trupe americane în Nepal. Administrația americană a asigurat guvernul nepalez că grantul privește doar dezvoltarea, iar banii sunt pentru a fi folosiți la construcția liniilor de înaltă tensiune și îmbunătățirea drumurilor. 

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a publicat detalii despre sancțiunile ce vor fi aplicate Rusiei dacă aceasta va invada Ucraina, raportează Reuters. Von der Layen a declarat că administrația de la Kremlin nu va mai avea acces la piețele economice internaționale și îi va fi refuzat accesul la bunuri majore de export. Liderii statelor vestice încă nu au dat un răspuns definitiv legat de consecințele în urma potențialei invazii, ci doar au exclus interferența militară. 

Oficialii Statelor Unite ale Americii au declarat că vor continua eforturile diplomatice pentru a preveni o potențială invazie rusă pe teritoriul ucrainean, relatează Politico. Oficialii americani au mai punctat de asemenea că în momentul de față, se pot observa acțiunile de bază precursoare ale unei invazii. Dovezile aduse în acest sens includ informații provenite din partea serviciilor secrete Ucrainene și liderilor vestici conform cărora s-au observat operațiuni “false-flag” (menite să inducă în eroare) care pot fi folosite ca scuze pentru a lansa o invazie. 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …