Material realizat de Mihai Boș și Adrian Călugăru
Ambasadorii Uniunii Europene se pregătesc de o întâlnire de urgență la Bruxelles luni pentru a discuta despre restricțiile din Regatul Unit după ce mai multe state și-au închis granițele pentru cei ce veneau din Marea Britanie, în urma descoperirii unei noi tulpini cu răspândire rapidă de Covid-19, relatează The Guardian. În urma apelului făcut de Organizația Mondială a Sănătății membrilor europeni pentru a lua măsuri, Belgia, Franța, Germania, Irlanda și Olanda au anunțat duminică suspendarea zborurilor – și în unele cazuri suspendarea transportului feroviar și al rutelor de feribot – din Marea Britanie. Interdicțiile au fost plănuie să dureze aproximativ 48 de ore ca măsură de precauție, timp în care noua tulpină a fost evaluată. Franța a suspendat pe toate căile de acces în țară intrarea pasagerilor, iar Germania a întrerupt toate zborurile începând de duminică. De asemenea, Belgia suspendă zborurile dinspre Marea Britanie. În Italia a fost confirmată prezența noii tulpini de Covid-19 la un pacient sosit recent din Regatul Unit, iar zborurile au fost anulate, în timp ce Austria și Suedia încă pregătesc măsurile care urmează a fi luate.
Președintele ales Joe Biden a declarat că ia în considerare măsurile de pedepsire a Rusiei pentru presupusul atac cibernetic asupra agențiilor guvernamentale ale Statelor Unite ale Americii, înștiințează BBC. În același timp, Donald Trump susține că în spatele atacului cibernetic se află China, în ciuda credințelor propriului său secretar de stat, Mike Pompeo, care consideră că acestea au fost înfăptuite de Rusia. Duminică, senatorul republican Mitt Romney – critic frecvent al lui Trump – a spus că Vladimir Putin și guvernul său au invadat eficient America. „Această invazie arată că Rusia a acționat cu impunitate”, a declarat Romney la NBC John Barrasso, senator republican din Wyoming, a declarat pentru Fox News duminică faptul că SUA au fost „orbite”. Mark Warner din Virginia, liderul democrat al comitetului de informații din Senat, a declarat pentru ABC: „Atunci când președintele Statelor Unite încearcă să devieze de la subiect sau nu este capabil să critice adversarul în timp ce noi facem această atribuire, el nu face țara noastră mai sigură.”
Numărul infecțiilor cu noul coronavirus a atins cifra de 75 de milioane în cursul zilei de sâmbătă, potrivit unei monitorizări a agenției de presă Reuters, în timp ce mai multe țări de pe mapamond se pregătesc să înceapă vaccinarea populației împotriva virusului. În ultima lună au fost înregistrate 18,65 milioane de noi cazuri, cel mai crescut bilanț lunar de la debutul pandemiei. Europa rămâne regiunea cu cele mai multe cazuri înregistrate per total, cu 21,6 milioane, urmată de America de Nord, cu 17,9 milioane, America Latină cu 14,5 milioane și Asia – 13 milioane. Doar în ultimele cinci zile, în Europa au fost înregistrate un milion de cazuri noi, iar Franța și Rusia au atins cifra de 2 milioane de infectări de la începutul pandemiei. Totodată, Statele Unite ale Americii a devenit prima țară care a depășit pragul de 300.000 de decese din cauza infectărilor cu COVID-19. În ultima săptămână, SUA au înregistrat un număr de peste 2500 de decese zilnic. Marea Britanie a fost primul stat occidental care a început campania de imunizare a populației, după aprobarea vaccinului dezvoltat de consorțiul Pfizer – BioNtech, urmată de SUA, care a aprobat vaccinul dezvoltat de compania Moderna.
Autoritățile guveramentale din Danemarca au anunțat exhumarea mai multor milioane de nurci, după ce cadavrele acestora au început să iasă la suprafață în urma sacrificării în masă de acum câteva săptămâni, relatează Reuters. Întreaga populație de nurci din Danemarca, însumând circa 17 milioane de exemplare, a fost sacrificată din cauza temerilor privind transmiterea virusului COVID-19 de la aceste animale la om, o decizie care a afectat atât comerțul cu blana acestor animale, exportată masiv în state din Asia, dar care a provocat o criză de imagine pentru guvernul de la Copenhaga. Autoritățile daneze au fost criticate pentru graba cu care au acționat și pentru modul cum au gestionat criza, fiind acuzate că au pus în pericol sănătatea populației după ce animalele sacrificate au fost îngropate în loc să fie incinerate, riscând să contamineze apa potabilă. Acum, cadavrele dintr-o groapă comună unde 4 milioane de animale sacrificate au fost îngropate, au început să iasă la suprafață, după ce gazele rezultate în procesul de descompunere au împins trupurile acestora deasupra solului. Cadavrele exhumate vor fi transportate la mai multe incineratoare pentru distrugerea deșeurilor.
Germania și Finlanda au repatriat cinci femei și 18 copii din taberele siriene care găzduiau suspecți membri ai Statului Islamic, informează BBC. Ministerele Afacerilor Externe ale ambelor state au declarat că femeile și copiii au fost aduși înapoi în țările de origine în acest weekend din motive umanitare. Trei dintre femeile repatriate erau membre ale Statului Islamic, conform presei germane. Duminică, Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că este „foarte ușurat că au fost capabili să repatrieze 12 copii și trei mame din taberele din nord-estul Siriei”. Mass a spus că repatrierile au fost „cazuri umanitare, în primul rând orfani și copii bolnavi” iar nevoile lor erau „considerate deosebit de necesare și urgente”. Ministrul Afacerilor Externe din Finlanda a spus că au repatriat 6 copii și două mame. „Conform constituției finlandeze, autoritățile publice sunt obligate să asigure protecția drepturilor copiilor finlandezi aflați în tabere în măsura în care acest lucru este posibil.”, a spus ministrul. „Cu cât copiii stau mai mult în tabere, fără protecție și educație, cu atât mai greu va fi să blocăm extremismul.”
Finalista competiției Miss Franța 2021 a fost supusă unui val abuziv antisemit pe rețelele de socializare, provocând indignare și o anchetă a poliției, conform BBC. April Benayoum, în vârstă de 21 de ani, a obținut locul 2 în cadrul ceremoniei televizate de sâmbătă. Aceasta a dezvăluit originile sale israeliene într-un interviu din cadrul evenimentului, fapt care a condus la atacuri antisemite pe Twitter. Postările au fost ferm condamnate de politicienii francezi și de grupurile evreiești. Într-un interviu acordat ziarului Var-Mar, April Benayoum a spus că a auzit de insultele antisemite de la rudele ei. „Este trist să asistăm la un astfel de comportament în 2020”, a declarat Benayoum. „Condamn aceste afirmații, dar nu mă afectează deloc pe mine”. Ministrul francez de Interne, Gerald Dermanin, a declarat că a fost „complet șocat de valul de insulte antisemite” împotriva lui April Benayoum.
Clienții restaurantelor sau amatorii de produse culinare exotice din Florida ar putea avea ocazia să încerce un nou produs, dacă Comisia pentru Conservarea Faunei Marine și Sălbatice va hotărî că este sigur consumul cărnii pitonului birmanez, informează CNN. Comisia amintită colaborează cu Departamentul pentru Sănătate din Florida pentru a determina dacă nivelul de mercur din carnea pitonului este unul suficient de redus pentru ca acesta să fie consumat în condiții sigure. Pitonul birmanez, un predator din familia șerpilor veninoși constrictori (care-și ucid prada prin sufocare – n.r.), este una dintre cele mai amenințătoare specii invazive din Florida, punând în pericol fauna sălbatică nativă din regiune. Specia de piton este înregistrată în regiune de circa patru decenii, fiind suspectat că a fost introdusă în mod artificial, fie prin eliberarea deliberată a unor specimene, fie în urma evadării unor exemplare care fuseseră ținute în captivitate ca animale domestice.
Marea Britanie a insistat duminică asupra faptului că Uniunea Europeană ar trebui să schimbe punctul de vedere pentru a deschide calea pentru un pact comercial post-Brexit, atrăgând un răspuns rapid din partea negociatorului uniunii care apără drepturile de a-și proteja interesele, potrivit Reuters. Negocierile vor continua, cel mai probabil, și luni, deși termenul limită propus de Parlamentul European a fost duminică, iar o sursă din guvernul britanic a descris negocierile ca fiind „dificile” din cauza punctelor de vedere „semnificativ diferite”. Cu mai puțin de 2 săptămâni înainte de ieșirea Marii Britanii din UE, ambele părți solicită asigurarea unui acord pentru protejarea traficului de mărfuri de taxe și cote. Însă, până acum, nicio parte nu a cedat suficient pentru a se ajunge la o înțelegere. Discuțiile au fost puternic îngreunate de două probleme: drepturile pescuitului în apele Marii Britanii și crearea unor condiții echitabile de concurență pentru ambele părți. Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a declarat duminică dimineață că Uniunea ar trebui să renunțe la „cererile nerezonabile”. „Vrem ca aceste discuții să ajungă la o concluzie pozitivă, bineînțeles, cred că toată lumea vrea asta”, a spus Hancock. „Din păcate UE are cereri nerezonabile…Sunt sigur că o înțelegere poate avea loc, dar e nevoie de determinare din partea Uniunii Europene.”
Generalul Gustave Perna, însărcinat cu coordonarea procesului de distribuire a dozelor de vaccin în Statele Unite ale Americii, a recunoscut că a eșuat în trimiterea numărului promis de vaccinuri către unele dintre statele de pe teritoriul american, informează BBC. Liderul operațiunii Warp Speed, de distribuire a vaccinului pe teritoriul SUA, generalul Perna a declarat că își asumă ”responsabilitatea personală pentru lipsa de comunicare” cu guvernatorii statelor. Guvernatorii din 14 state au reclamat primirea unui număr mai redus de vaccinuri față de estimările inițiale. Într-o conferință de presă în care și-a recunoscut vina și a cerut scuze conducerii statelor afectate, generalul Perna a precizat că diferența dintre numărul dozelor promise și cele livrate a fost cauzată de cea raportările companiilor Pfizer, respectiv Moderna, dintre numărul de doze produse și cele pregătite efectiv pentru distribuție – acestea din urmă fiind nevoie să fie supuse procesului de sterilizare și altor teste înainte de a deveni disponibile pentru a fi folosite.
Cel puțin nouă persoane și-au pierdut viața după ce un ventilator de oxigen a explodat într-un spital care trata bolnavii de coronavirus dintr-un spital din orașul Gaziantep, aflat în sudul Turciei, informează BBC. Explozia a provocat și un incendiu la secția de terapie intensivă a spitalului privat universitar Sanko, care însă nu a provocat alte victime. Persoanele decedate aveau vârste cuprinse între 56 și 85 de ani. Autoritățile au anunțat demararea unei anchete pentru aflarea cauzelor deflagrației, acestea oferind condoleanțe familiilor victimelor. Turcia a înregistrat un număr de aproape 2 milioane de cazuri de la începutul pandemiei, iar circa 18.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza infectării cu noul coronavirus.