Material realizat de Iuliana-Mihaela Dan
- Vice-președintele SUA, Mike Pence, a declarat liderilor europeni la Conferința de Securitate de la Munchen că SUA va fi ”neclintită” în ceea ce privește sprijinul acordat NATO, relatează BBC. În primul discurs major ce vizează politica externă a administrației Trump, Pence a declarat că SUA va ”susține cu Europa astăzi și în fiecare zi.” De asemenea, el a spus liderilor țărilor europene că aceștia ”nu reușesc să plătească partea lor de cotizație în mod echilibrat” în ceea ce privește apărarea, iar acest eșec ”erodează temelia alianței noastre.” Vice-președintele a subliniat faptul că, în afară de SUA, doar patru țări membre NATO au îndeplinit angajamentul în 2014 pentru a cheltui 2% din PIB pentru apărare și a declarant ca ar fi timpul să se facă mai mult în acest sens. Președintele Donald Trump a avertizat, înainte de preluarea mandatului, că SUA nu și-ar putea menține angajamentul de a veni în apărarea aliaților NATO ce nu reușesc să plătească cotizația percepută pentru apărare.
- Autoritățile din Malaiezia declară că un cetățean nord-coreean a fost arestat pentru uciderea fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un, relatează BBC. Primul nord-coreean care urmează să fie arestat din cauza asasinării lui Kim Jong-nam a fost identificat ca fiind Ri Jong Chol, în vârstă de 46 ani. Zilele trecute un bărbat și o femeie din Malaiezia, ce deținea un pașaport vietnamez, au fost reținuți. Poliția crede că otrava a fost pulverizată în fața domnului Kim în timp ce aștepta să urce la bordul unui zbor de la Kuala Lumpur la Macao. Ahmad Zahid Hamidi, a confirmat în mod oficial, joi, că omul mort, care călătorea sub numele de Kim Chol, a fost Kim Jong-nam. Conform declarațiilor autorităților locale, cel mai recent suspectul a fost reținut, vineri seara, în Selangor, în apropiere de capitala Malaieziei. Mai multe detalii referitor la această arestare nu au fost comunicate. Se consideră că fratele vitreg al liderului Nord Coreean a fost atacat în sala de plecare a aeroportului, în decursul zilei de luni, de către două femei, folosind drept armă, o anumită formă de produs chimic.
- Odată cu lansarea campaniei sale electorale, liderul olandez Geert Wilders i-a numit pe câțiva marocani ”gunoaie”, relatează BBC. Wilders este lider sondajele de opinie realizate înaintea alegerilor parlamentare din 15 martie, dar în ultimele săptămâni a înregistrat un avans mai lent. El a promis să interzică migrațiile musulmane și a promis că o să închidă moschei dacă va câștiga alegerile. Cele mai recente comentarii ale sale vin la două luni după ce a fost condamnat într-un proces datorită unui discurs plin de ură în care promitea să reducă numărul de marocani din țară. Wilders s-a adresat susținătorilor săi, sâmbătă, pe fondul securității strânse în fortăreața partidului său din Spijkenisse, o zonă de lângă Rotterdam. Acesta a declarant că ”există o mulțime de gunoaie marocane în Olanda, care fac străzile nesigure iar dacă doriți să recâștige țara, și să faceți Țările de Jos să aparțină cetățenilor din nou, atunci puteți vota numai pentru un singur partid.” Conform datelor recensământului din 2011, au existat mai mult de 167.000 de rezidenți marocani născuți în Țările de Jos, constituind al treilea cel mai mare grup de rezidenți din afara UE, o cifră care nu ia în considerare a doua sau a treia generație marocană.
- Coaliția militară condusă de SUA a declarat sâmbătă că forțele sale au distrus o clădire în principalul complex medical din vestul orașului Mosul, care a fost suspectat ca fiind o grupare de locuințe ale unui centru de comandă a statului Islamic, relatează Reuters. Grupul militant a contestat afirmația, spunând într-o declarație online că ”greva de vineri a ucis 18 de persoane, majoritatea femei și copii, și a rănit alte 47.” Mass-media independentă nu are acces în vestul orașului Mosul sau în alte zone aflate sub controlul ISIS în Irak și Siria. Militanții sunt, în esență, sub asediu în vestul Mosulului, împreună cu un număr de aproximativ de 650.000 de civili, după ce forțele SUA i-au dislocat din est, în prima fază a unei ofensive care s-a încheiat luna trecută. Coaliția, conform spuselor Statul Islamic, folosea clădirea cu cinci etaje ca centru de comandă și control militar. Reprezentanții coaliției au declarat că: ”Coaliția a fost în măsură să determine, prin informații, supraveghere și recunoaștere eforturile pe care ISIS le-a făcut pentru a nu folosi clădirea în orice scopuri medicale și că civilii nu mai accesau site-ul”. Ofensiva pentru a disloca Statul Islamic din Mosul, ultimul bastion dintr-un oraș important în Irak, a început în luna octombrie.
- Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a cerut încetarea unei ordini mondiale depășite, în care Occidentul domină, relatează Aljazeera. Comentariile lui Serghei Lavrov, din cadrul Conferinței de Securitate de la München ce a avut loc sâmbătă a venit la câteva ore după ce Mike Pence, vice-președintele SUA, a promis să susțină Europa pentru a ține în frâu o Rusie renăscută. Lavrov, considerând legăturile cu SUA pragmatice, a declarat: ”Sper că lumea va alege o ordine mondială democratică în care fiecare țară este definită de propria suveranitate.” În momentul în care Occidentul a deschis focurile de armă a fost o relicvă a Războiului Rece, a spus el. Din punctul lui de vedere, Rusia a dorit o relație cu SUA, care să fie ”pragmatică, cu respect reciproc și recunoașterea responsabilității noastre comune pentru stabilitatea globală.” Cele două țări nu au fost niciodată în conflict direct, a spus el, și au fost aproape vecine. Rusia a fost nerăbdătoare în ceea ce privește promisiunea președintelui american Donald Trump de a îmbunătăți legăturile. Ca și predecesorul său, Barack Obama, Trump a susținut sancțiunile impuse Rusiei din cauza conflictului din Ucraina și presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA.
- Mii de oameni au ieșit în stradă în Panama, în semn de protest într-un scandal politic care implică mită uriașă plătită de o societate braziliană, în schimbul obținerii unor contracte publice, relatează Aljazeera. Firma Odebrecht a recunoscut că a plătit 788 milioane $ ca mită pentru a câștiga contracte de construcții în 12 țări. Ea a ajuns la un acord cu departamentul de justiție din SUA să plătească 3.5 miliarde $ amendă, sumă care constituie un record mondial. Pe câteva pancarte s-a putu citi următorul mesaj ”Nu mai vrem guverne formate din hoți și corupți.” Mulțimea a mers în decursul zilei de vineri din centrul capitalei până la clădirea Congresului. Panama, care încearcă să își curețe imaginea după scandalul ”Documentelor din Panama” de anul trecut, a cerut Interpolului să emită alerte de urmărire pentru fiii lui Ricardo Martinelli, care a fost președinte la momentul respectiv.
- Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Islamul nu este sursa de ”terorism” și cooperarea cu statele predominant musulmane în lupta împotriva terorismului este vitală, relatează Aljazeera. Merkel, care a criticat tentativa președintelui american Donald Trump de a impune o interdicție de călătorie temporară asupra oamenilor din șapte țări cu majoritate populației musulmană, sâmbătă la Conferința de Securitate de la Munchen, cu vicepreședintele american Mike Pence, în audiență. ”Cred că, aceste țări, în primul rând trebuie să își aducă contribuția pentru că numai în acest fel, am putea să îi convingem pe oameni că nu Islamul, este sursa terorismului. Dar este un Islam fals înțeles,” a declarat Merkel. De asemenea, ea a adăugat ”Mă aștept de la autoritățile religioase ale Islamului să găsească un mesaj puternic, pentru a delimita pașnic Islamul de actele de terorism comise în numele Islamului. Noi, ca non-musulmanii nu putem face acest lucru, dar ar trebui să fie făcut de către clericii și autoritățile islamice.” Cancelarul Germaniei a declarat că legăturile Europei cu Rusia au rămas o provocare, dar este important să se lucreze cu Rusia în lupta împotriva ISIS și alte grupuri similare.
- Candidata extremei de dreapta la președinția Franței, Marine Le Pen, se confruntă cu noi probleme, cu o investigație asupra asistenților ei din Parlamentul European și critici din partea comisarului ONU pentru drepturile omului, relatează Washington Times. Site-ul de investigație Mediapart a publicat extrase dintr-un raport de fraudă dintr-un birou al Comisiei Europene, care a declarant că Le Pen a admis nereguli în cecurile de plată pentru un asistent aflat într-o perioadă de probă în Parlamentului European. Această situație face parte din mai multe conflicte juridice care planează asupra alegerilor prezidențiale din aprilie-mai din Franța. Le Pen, într-un interviu la postul de radio France Bleu, în decursul zilei de vineri, a recunoscut reglementarea unei probleme de contabilitate cu Parlamentul, dar a insistat că ”nu era nimic fictiv, fără locuri de muncă false sau ceva de genul ăsta.” Între timp, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a declarant într-un discurs la Washington că susținerea creșterii ideilor naționaliste este periculoasă și că Le Pen este o potențială amenințare pentru pacea mondială.
- Mii de oameni au protestat în orașul spaniol Barcelona, pentru a cere guvernului să permită accesul mai multor refugiați în țară din zonele afectate de război, cum ar fi Siria, relatează BBC. Manifestanții au acuzat guvernul că tergiversează asupra problemei. Protestatarii susțin că guvernul nu și-a onorat angajamentul de făcut în 2015, pentru a permite intrarea în țară a mai mult de 17.000 refugiați, în termen de doi ani. Din acel moment, Spania a acceptat doar aproximativ 1.100 refugiați. Oficialii au declarat că aproximativ 160.000 oameni au participat la protestul de sâmbătă organizat de grupul ”Căminul nostru este casa ta”, care a denunțat guvernul pentru că nu își îndeplinește promisiunile. Organizatorii protestului au declarat că aproximativ 300.000 oameni au participat la protest.
- Procurorii din Montenegro au acuzat organele de stat ruse că s-ar fi implicat într-o tentativă de lovitură de stat din octombrie 2016, informează The Guardian. Un procuror din Montenegro a declarat că ”organele de stat din Rusia” au fost implicate într-o tentativă de lovitură de stat din timpul alegerilor din octombrie 2016, cu scopul de a împiedica statul balcanic din a se alătura NATA. Poliția din Montenegro a arestat un grup de naționaliști sârbi și doi suspecți ruși în ajunul alegerilor din 16 octombrie. Motivul arestului a fost suspiciunea asupra faptului că aceștia ar fi încercat să organizeze o lovitură de stat și să asasineze fostul președinte și prim-ministru Milo Đukanović.