Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 17 și 18 iunie în lume – Partidul președintelui Macron obține o majoritate largă în parlamentul Franței, forțele NATO desfășoară un exercițiu militar într-un potențial punct vulnerabil din estul Europei, iar președintele SUA are datorii de peste 300 de milioane $ față de creditori

Au fost 17 și 18 iunie în lume – Partidul președintelui Macron obține o majoritate largă în parlamentul Franței, forțele NATO desfășoară un exercițiu militar într-un potențial punct vulnerabil din estul Europei, iar președintele SUA are datorii de peste 300 de milioane $ față de creditori

Formațiunea creată de președintele Emmanuel Macron a obținut o majoritate confortabilă în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare din Franța, înlăturând de la putere partidele tradiționale și obținând un mandat puternic pentru realizarea de reforme în special pentru mediul de afaceri, informează Reuters. Potrivit rezultatelor parțiale și simulărilor pe baza sondajelor de opinie, harta politică  Franței a suferit schimbări majore, după ce noul partid înființat de Macron, ”Republica în Mișcare”, a obținut între 355 și 365 de mandate în camera inferioară a Parlamentului care totalizează 577 de locuri. Alianța republicanilor a obținut între 125 și 131 de mandate, în timp ce Partidul Socialist, care s-a aflat la putere în ultimii cinci ani, a suferit o înfrângere usturătoare, urmând să dețină între 41 și 49 de mandate, cea mai slabă performanță de după cel de-al Doilea Război Mondial a formațiunii. Pe de altă parte, în urma celui de-al doilea tur de scrutin, a fost înregistrată și una dintre cele mai slabe prezențe la urne, în condițiile în care doar 42% dintre alegători și-au exprimat votul.

Președintele Statelor Unite ale Americii are obligații financiare în valoare de cel puțin 315,6 milioane$ către creditori germani, americani sau din alte țări, o situație existentă la jumătatea anului 2017, potrivit informațiilor publicate săptămâna trecută de Biroul pentru Etica Guvernamentală de la Casa Albă, informează Reuters. Documentul privind activitatea financiară a președintelui american a relevat că acesta a încasat cel puțin 594 milioane $ pe parcursul anului 2016 și a primelor luni din 2017, acesta posedând și alte bunuri în valoare de cel puțin 1,4 miliarde $. La capitolul datorii, sunt menționate sume consistente datorate unei filiale americane a băncii germane Deutsche Bank AG, în valoare de cel puțin 130 milioane $, iar alte 110 milioane $ sunt datorate creditorului imobiliar Ladder Capital Corp, care operează în New York, Los Angeles și Boca Raton în statul Florida.

Majoritatea britanicilor doresc organizarea unui al doilea referendum cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj realizat de Survation, citat de The Independent. Potrivit acestuia, 53% dintre britanici sunt în favoarea organizării unui vot cu privire la acceptarea termenilor înțelegerii privind Brexit, în timp ce 47% se opun. Cifrele sunt mult diferite față de doar acum două luni, în condițiile în care în luna aprilie, 54% dintre britanici se opuneau unui referendum în acest sens, în urma unui sondaj care a prevăzut aceeași întrebare. Dintre repondenți, doar 35% au fost de acord cu afirmația premierului Theresa May, prin care ”nicio înțelegere e mai bună decât un acord prost” în negocierile cu UE. De asemenea, 69% dintre britanici se arată împotriva părăsirii Marii Britanii a uniunii vamale europene, un element cheie în discuțiile care vor avea loc între guvernul britanic și oficialii Uniunii Europene.

Trupele britanice și americane au realizat primul exercițiu de mare amploare al forțelor militare NATO concentrat pe apărarea unui punct vulnerabil la granița dintre Polonia și Lituania, punând în scenă un posibil scenariu prin care Rusia ar încerca să separe statele baltice de celelale țări membre ale alianței nord-atlantice, relatează Reuters. Frontiera dintre cele două state se întinde pe 104 kilometri de-a lungul unor terenuri agricole, păduri și dealuri, în regiunea Culoarului Suwalki. În eventualitatea unei ofensive a Rusiei care ar prelua controlul asupra zonei, ar însemna că Estonia, Letonia și Lituania ar fi izolate de restul statelor NATO. Timp de două zile, elicoptere ale armatei Statelor Unite ale Americii și avioane britanice au luat parte la exerciții care au cuprins totodată trupe din Polonia, Lituania și Croația, care au simulat apărarea regiunii. Rusia neagă orice intenție de a invada țările baltice, acuzând în schimb NATO că amenință stabilitatea Europei de Est. În schimb, comandantul forțelor SUA din Europa, locotenentul general Ben Hodges, a subliniat că ”trebuie să fim pregătiți și să demonstrăm că ne putem sprijini aliații în menținerea deschisă a culoarului și a conexiunii terestre cu aceștia”.

Sursă hartă: Washington Post

Forțele militare speciale și cele ale poliției federale din Irak au luat cu asalt zona ”orașului vechi” din Mosul, ultimul district aflat încă sub controlul militanților Statului Islamic, informează BBC. Luptele s-au intensificat pe parcursul ultimelor două zile, în condițiile în care trupele terestre avansează lent pentru a elibera zonele controlate de ISIS și pentru a încerca să limiteze numărul victimelor din rândul civililor. Raidurile aeriene și focul de artilerie au fost de asemenea reduse pentru a evita distrugerea clădirilor din zona controlată de jihadiști, în care se presupune că s-ar mai afla circa 100.000 de civili.
Armata iraniană a anunțat că a lansat, sâmbătă, mai multe rachete sol-sol asupra unor ținte ale Statului Islamic din Siria, ca replică asupra unui atentat terorist petrecut pe 7 iunie, la Teheran, informează CNN. Operațiunea forțelor armate iraniene reprezintă primul atac de acest gen coordonat din Iran pe teritoriul Siriei de la începutul războiului civil din 2011 din această țară. ”Mai multe rachete de rază medie sol-sol au fost lansate de la bazele IRGC din provincia Kermanshah asupra unor ținte Takfiri (termen folosit de armata iraniană pentru a descrie ISIS – n.r.) din regiunea Deir Ezzor, din estul Siriei”, a precizat Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) pe site-ul său.

Forțele armate ruse au afirmat că au ucis încă doi comandanți importanți ai Statului Islamic, pe Abu Omar al-Beljiki și Abu Yassin al-Masri, în urma unor raiduri aeriene asupra orașului Deir Ezzor, potrivit The Independent. Anunțul armatei ruse se bazează pe informații obținute în urma unor bombardamente efectuate între 6 și 8 iunie în regiune, în urma cărora circa 180 de militanți ISIS, printre care și cei doi comandanți, și-au pierdut viața. Totodată, informațiile nu au putut fi confirmate cu precizie, din cauza unor confirmări din partea ISIS și a prezenței la fața locului a unor surse de încredere. Totodată, Rusia a anunțat că este posibil și ca liderul suprem al ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, să fi fost ucis recent într-un raid aerian, însă nici armata SUA, nici oficialii irakieni nu au putut confima informațiile, iar Statul Islamic nu a transmis informații către membrii săi în acest sens.

hawaii hokulea ambarcatiune canoe polineziaAmbarcaținea Hokule’a, o canoe tradițională polineziană, a revenit după trei ani în Hawaii, locul de unde a plecat pentru a călători în jurul globului folosind tehnici de navigare de bază, fără ajutorul instrumentelor moderne, scrie BBC. Echipajul de pe Hokule’a a navigat cu ajutorul vântului, poziției stelelor și al valurilor oceanului. Scopul membrilor echipajului a fost acela de a folosi aceleași tehnici folosite de strămoșii polinezieni care au ajuns în Hawaii acum câteva sute de ani. Construită în anii 70 ai secolului trecut, Hokule’a a acoperit o distanță de circa 40.000 de mile nautice (aproximativ 74.000 de kilometri), în timpul călătoriei denumite ”Malama Honua”, care înseamnă ”a avea grijă de Insula Pământ”), călătorie care a mai avut scopul de a transmite un mesaj pentru conservarea oceanului, sustenabilitate și protejarea culturilor indigene. hawaii hokulea canoe polinezia calatorie navigare traditioala

Cel puțin două persoane au fost ucise după ce mai multe persoane înarmate au luat cu asalt un resort turistic cunoscut din zona capitalei statului Mali, Bamako, potrivit unor oficiali citați de Al Jazeera. Trupele locale și soldați francezi ai forțelor antiteroriste Bakhane s-au îndreptat spre resortul de lux Campement de Kangaba din Dougourakoro, un loc frecventat de oficiali de rang înalt și străini. Ministrul pentru securitate din Mali a afirmat că trupele guvernamentale au înconjurat zona și i-au lichidat pe cei doi atacatori. Motivele atacului nu au fost cunoscute și, deocamdată, nu a existat o revendicare a atacului din partea vreunei organizații teroriste.

Trei femei și-au pierdut viața, iar alte nouă persoane au fost rănite după ce un dispozitiv explozibil a fost detonat într-o toaletă dintr-un centru comercial aglomerat din capitala Columbiei, Bogota, în seara de sâmbătă, informează Reuters. Complexul comercial Andino a fost evacuat în urma exploziei, care s-a petrecut la ora locală 17:00, într-o toaletă pentru femei. Poliția a anunțat că dispozitivul explozibil a fost plasat într-un vas de toaletă de la etajul al doilea al complexului. Una dintre victime este o tânără de 23 de ani din Franța, care lucra ca voluntar într-o regiune săracă a capitalei. Președintele țării, Juan Manuel Santos, a condamnat atentatul și a promis aducerea în fața justiției a celor vinovați, anunțând că a fost deschisă o anchetă pentru a investiga circumstanțele atacului.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …