Home / A fost azi în lume / Au fost 17 și 18 decembrie în lume – Evacauarea civililor din Alep, întreruptă și reluată, noi proteste de amploare în Polonia, iar în R.D. Congo are loc posibilul început al unei noi crize de lungă durată în Africa
Operațiunile de evacuare a civililor și rebelilor din Alep au fost sistate și, ulterior, reluate, autobuzele transportându-i pe luptătorii dezarmați în localități din vestul Alepului, iar pe răniți în spitalele din regiune/ AFP PHOTO / Omar haj kadour

Au fost 17 și 18 decembrie în lume – Evacauarea civililor din Alep, întreruptă și reluată, noi proteste de amploare în Polonia, iar în R.D. Congo are loc posibilul început al unei noi crize de lungă durată în Africa

Material realizat de Alexandra Leca și Roxana Zafiu

Iranul și-a manifestat angajamentul față de acordul cu privire la programul său nuclear în conformitate cu puterile mondiale, afirmă Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, Yukiya Amano, ca urmare a neregulilor sesizate de către Teheran a ceea ce acesta numește o încălcare a acordurilor de către SUA, relatează Reuters. Casa Albă a declarat că proiectul de lege pentru extinderea sancțiunilor Statelor Unite asupra Iranului, timp de 10 ani, ar putea deveni lege propriu-zisă și fără semnătura Președintelui Barack Obama, astfel nu ar afecta punerea în aplicare globală a acordului nuclear. ”Suntem mulțumiți de implementarea acordului și sperăm că acest proces va continua”, a spus Yukiya Amano într-o declarație pentru agenția de știri iraniană IRNA. Acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, În conformitate cu înțelegerea din 2015, Iranul și-a temperat activitățile sale de producție a combustibilului nuclear în schimbul stopării sancțiunilor economice. Ca răspuns la noile sancțiuni impuse acestuia, Iranul și-a convocat oamenii de știință pentru a începe dezvoltarea sistemelor navale maritime cu propulsie nucleară. Este de așteptat ca o astfel de acțiune să agraveze tensiunile cu Washingtonul după ce Teheranul a cerut reuniunea comisiei formată din reprezentanți ai semnatarilor acordului, ce supraveghează punerea în aplicare a acestuia. ”La întâlnire am adus unele dintre plângerile noastre și am clarificat anumite chestiuni”, declară Ali Akbar Salehi, șeful Organizației iraniene a energiei atomice.

Mii de oameni așteaptau în estul Alepului autobuzele ce urmau să-i transporte din zonele deținute de rebeli, ca parte a operațiunii de evacuare pe care Comitetul Internațional al Crucii Roșii spera să o reia duminică, relatează Reuters. Cel puţin 6.000 de civili şi rebeli au părăsit deja Alepul, cel mai mare oraş al Siriei, începând de joi, în urma unui acord de încetare a focului, după ce guvernul a recucerit cea mai mare parte a oraşului. Negocierile cu privire la modul în care evacuările ar avea loc și la numărul oamenilor ce trebuie evacuați au continuat și duminică, însă nu există semne că operațiunea a început. Personalul Crucii Roşii și reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost îndemnaţi să plece din estul Alepului. „Evacuările au fost oprite” – Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că grupul rebel, cunoscut anterior ca Frontul Al Nusra, a oprit evacuarea autobuzelor la intrarea în al-Foua și Kefraya și acestea au staționat și câte 5 ore. Un înalt oficial rebel sirian al grupului Ahrar al Sham, implicat în discuțiile de sâmbătă, declară că acordul a fost stopat de Iran și milițiile sale aliate șiite, care au insistat ca oamenii să părăsească satele înainte de a permite continuarea evacuării din Alep. Agenţia de stat de ştiri a Siriei, SANA, a raportat că Frontul Al Nusra a blocat ieşirea a 1.250 civili din Alep. În ceea ce priveşte suspendarea temporară, SANA a declarat că evacuarea s-a oprit deoarece a existat o încălcare a încetării focului atunci când unii dintre evacuaţi transportau arme şi dispozitive avansate de comunicare. Între timp, câteva autobuze de pe traseu, ce urmau să-i transporte pe cei răniți din două sate deținute de guvern în provincia Idlib, au fost arse de către rebeli, informează BBC. Convoiul ce călătorea spre Foah și Kefraya a fost asediat de luptătorii rebeli. Forțele pro-guvernamentale cer să li se permită oamenilor să părăsească principalele sate șiite pentru ca evacuarea din estul Alepului să reînceapă.

Președintele ales, Donald Trump, a riscat din nou inflamarea relațiilor dintre SUA și China prin postarea sa de pe Twitter pentru a acuza China că a furat o dronă subacvatică a marinei americane, care a fost observată în apele internaționale ale Mării Chinei de Sud vineri, informează The Guardian. „China fură de la Statele Unite drone de cercetare din apele internaționale – le smulg din apă și le duc în China, ca urmare a unui act fără precedent”, a precizat Donald Trump pe rețeaua de socializare. Acesta a scris greșit inițial, folosind termenul ”unpresidented” (un termen inexistent, traductibil forțat cel mult cu ”nepreședințional”) în loc de ”unprecedented” (”fără precedent”). Mesajul său – in sine fără precedent, dat fiind statutul său de președinte ales ce comentează un incident internațional înainte de asumarea puterii – a fost de natură să agraveze temerile legate de creșterea tensiunilor dintre SUA și China, sub președenția sa, deja ridicate în urma discursului său cu privire la comerț și la relațiile cu Taiwan. Sâmbătă, ministerul chinez de externe a explicat incidentul prin faptul că o navă militară chineză a descoperit o bucată de „ echipament neidentificat” și l-a verificat pentru a preveni orice problemă de siguranță de navigație, înainte de a descoperi că era o dronă americană. „China a decis să returneze drona într-un mod adecvat, iar cele două state au fost într-o continuă legătură cu privire la acest subiect”, spune o declarație de pe site-ul ministerului menționat.” Ar trebui să-i spunem Chinei că nu vrem înapoi drona pe care ne-au furat-o. S-o păstreze!” a scris pe Twitter președintele ales.

Republica Democrată Congo se află în pragul unor proteste violente și revolte după ce mandatul președintelui, Joseph Kabila, pe care criticii îl acuză că dorește să rămână la putere pe termen nelimitat, expiră luni, afirmă The Guardian. Sute de polițiști înarmați au înființat puncte de control în jurul capitalei, Kinshasa, în timp ce soldații, în vehicule blindate, au fost dislocați la punctele strategice din oraș. Zborurile spre RDC s-au efectuat fără pasageri, în timp ce membrii elitelor și familiilor bogate din țară s-au grăbit să se adapostească în țări învecinate precum Africa de Sud sau în Europa. Cei rămași în Kinshasa și-au făcut depozite cu alimente , apă și combustibil, în anticiparea unei crize prelungite. Misiunea Națiunilor Unite a redistribuit unele trupe din operațiunea de menținere a păcii din estul țării în capitală. Ambasada britanică și cea americană și-a retras tot personalul neesențial și au avertizat asupra deplasărilor. Observatorii se tem că statul centra-african aflat ce se întinde pe o suprafață însemnată, care nu a cunoscut niciodată un transfer pașnic al puterii de la obținerea independenței de la Belgia în 1960, ar putea fi aruncat într-o perioadă foarte lungă de instabilitate. Joseph Kabila, care a câștigat alegerile în 2006 și 2011, dar este limitat la două mandate constituționale, spune că problemele logistice și financiare fac imposibilă organizarea unor noi alegeri în termen de 18 luni. Cu toate acestea, afirmația că Constituția permite președintelui să rămână în funcție până la un successor ales este contestată de către politicienii din opoziție și mulți observatori.

Protestele din capitala Poloniei, Varșovia, împotriva planurilor guvernului de a restricționa accesul jurnaliștilor în Parlament, au intrat în a treia zi, informează BBC. Protestatarii s-au adunat duminică în afara Parlamentului, în timp ce membrii opoziţiei parlamentare au continuat manifestaţia începută vineri în interiorul sălii unde au loc şedinţele în plen. Președintele polonez, Andrzej Duda, urma să se întălnească cu liderii opoziției duminică și a propus medierea celor două părți. Sâmbătă, jurnaliştii au avut o întrevedere cu purtătorul de cuvânt al Camerei superioare a Parlamentului pentru a discuta în privinţa noilor legi. Așa cum posturile de televiziune din Polonia și numărul jurnaliștilor permis să intre în clădirea parlamentului este limitat, doar cinci posturi de televiziune vor fi selectate să înregistreze sau să difuzeze sesiunile parlamentare. Deși nu s-a ajuns la nicio înțelegere, în urma discuțiilor, există semne în privința unui compromis la care aceștia ar putea să ajungă în urma unei alte întrevederi ce este programată în ziua de luni. “Cred că un acord este necesar, deoarece este imposibil să funcționezi într-un sistem în care parlamentul nu poate dezbate”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al președinției de la Varșovia, Marek Magierowski.

Treisprezece soldați au fost uciși și 48 de persoane au fost rănite după ce când un autobuz care transporta militari în afara orelor de serviciu a fost lovit sâmbătă de explozia unei mașini-capcană în orașul turcesc central Kayseri, aflat în centrul țării, relatează Reuters. Atentatul nu a fost revendicat, însă vice-premierul turc Veysi Kaynak a precizat că atacul seamănă cu cel din Istanbul din urmă cu o săptămână, revendicat de aripa militară a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Autobuzul s-a oprit la lumina roșie a semaforului, în apropiere de campusul Universităţii Erciyes în Kayseri, atunci când o mașină s-a apropiat și apoi s-a detonat, a declarat postul de radio NTV. Ministrul Apărării, Fikri Isik, a declarat pe Twitter că Turcia va dubla eforturile de combatere a militantismului. “Vom lupta cu aceşti lași şi ne vom mobiliza la nivel naţional”.

Poliția poloneză a rupt o blocadă realizată de către protestatari deoarece partidul de la putere a aprobat vineri bugetul pe anul 2017 în mod ilegal, prin transferarea votului cheie către o sală mai mică, presa neavând acces la aceasta, conform Reuters. Deciziile luate de către Parlamenul Poloniei au stârnit cel mai mare impas politic de când este Polonia membră a Uniunii Europene și accentuarea conflictului dintre opoziție și Partidul ,,Lege și Justiție” (PiS), din momentul în care a venit la putere, mai exact octombrie 2015. Șeful PiS, Jaroslaw Kaczynski, a părăsit parlamentul în primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce poliția a folosit forța pentru a îndepărta protestatarii care blocau ieșirea din parlament. Parlamentarul din opoziţie Jerzy Meysztowicz a declarat rețelei de televiziune TVN24 că poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care încercau să împiedice convoiul de mașini care îi transporta pe Kaczynski și pe prim-ministrul Beata Szydlo la plecare. Purtătorul de cuvânt al poliției din Varșovia, Mariusz Mrozek, a negat că s-ar fi utilizat gaze lacrimogene, dar a confirmat că a folosit forța fizică pentru a elimina protestatarii.

Palestinienii condamnă preferinţa lui Trump pentru ambasadorul Israelului, relatează Al Jazeera. Avocatul american David Friedman a promis să mute ambasada SUA de la Tel Aviv în Ierusalim. Un politician palestinian a condamnat decizia noului președinte american Donald Trump care l-a numit ca ambasador pe David Friedman, un avocat de dreapta care își propune să mute ambasada SUA la Ierusalim. Mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv înainte de un acord final privind conflictul palestinio-israelian “va distruge procesul de pace” spune Saeb Erekat, secretar general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Alături de alte teritorii palestiniene, siriene și libaneze, Israelul a ocupat și Ierusalimul de Est și restul Cisiordaniei în timpul războiului din 1967, construind așezări evreiești peste întreg teritoriul, încălcând dreptul internațional. Autoritatea Palestiniană spune că Ierusalimul de Est ar trebui să fie capitala unui viitor stat palestinian. Remarcile lui Erekat au venit după ce oficialii israelieni au salutat decizia lui Trump de a-l numi pe Friedman, care este un susținător al colonizării evreieşti.

Civilii și rebelii care sunt blocați așteaptă să plece din estul orașului sirian Alep, relatează BBC. Guvernul sirian și rebelii spun că acordul va permite oamenilor să părăsească mai multe enclave din Siria aflate sub asediu. După câteva ore de la acest anunț, agențiile de ajutor încă așteaptau ca procesul să înceapă. Cel puțin 6.000 de persoane au plecat din estul oraşului Alep având în vedere armistițiul fragil semnat joi, dar operațiunea a fost oprită o zi mai târziu. Acordul între guvernul sirian şi rebeli a înclus următoarele aspecte: continuarea evacuării civililor și rebelilor din estul Alepului; evacuarea oamenilor din Shia of Foah și Kefraya asediată de rebeli; evacuarea răniților din două orașe asediate în apropierea frontierei libaneze – Madaya și Zabadani. Grupul de monitorizare ,,Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului”  a declarat că evacuarea din Foah și Kefraya în care se află 20.000 de oameni e de așteptat să înceapă sâmbătă.

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, a sugerat că ar putea candida la preşedinţia ţării sale native, Coreea de Sud, potrivit BBC. Mandatul de secretar al lui Ban Ki-moon expiră la sfârșitul lunii decembrie. În conferința de presă finală ca secretar al ONU, Ban a afirmat că după un repaus se va întoarce în Coreea de Sud și va ajuta țara sa. Alegerile la preşedinţia statului sud-coreean sunt programate să aibă loc în decembrie 2017, însă acestea ar putea avea loc mai devreme dacă Curtea Constituţională va susţine votul Parlamentului pentru destituirea preşedintelui Park Geun-hye pentru un scandal de trafic de influență. Dacă Curtea Constituțională confirmă votul de punere sub acuzare de săptămâna trecută, ea va deveni primul președinte democrat sud-coreean care urmează să fie demis și alegerile prezidențiale vor avea loc în termen de 60 de zile. Curtea Constituțională are 180 de zile pentru a lua o hotărâre definitivă. Comentariile lui Ban vin pe fondul protestelor continue din capitala sud-coreeană, Seul. Avocatul președintelui Park, Lee Joong-hwan, a declarat că instanța ar trebui să restabilească puterile președintelui, deoarece nu există suficiente dovezi pentru a justifica înlăturarea ei, aceasta nemaiputând să-și îndeplinească atribuţiile, care în prezent sunt încredinţate premierului.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …