- SUA și Japonia au convenit să-și intensifice cooperarea pentru a face față amenințărilor survenite din partea Coreii de Nord, potrivit declarațiilor de joi ale oficialilor celor două state, informează Reuters. „Pentru amenințarea Coreii de Nord, la această întâlnire noi am convenit să intensificăm presiunea și să întărim capabilitățile alianței,” a declarat Ministrul Apărării al Japoniei Itsunori Onodera, în urma discuțiilor cu oficialii de la Washington. SUA sunt îngrijorate că programul de armament nuclear al Coreii de Nord a evoluat prea mult în ultima perioadă. Phenianul a amenințat că ia în considerare să trimită o rachetă înspre Guam, teritoriul SUA din Pacific, cu toate că liderul suprem al statului din nordul peninsulei Coreene aparent a amânat luarea unei decizii definitive în această privință.
- Armata SUA se presupune că va rămâne pe teritoriul sirian alte câteva decenii după ce jihadiștii sunt învinși, potrivit Reuters. Principalul aliat al SUA în lupta împotriva ISIS, Forțele Democrate Siriene (FDS), o alianța constituită din miliție kurdă, consideră, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt Talal Silo, că SUA are un „interes strategic” în amânarea plecării armatei sale de pe teritoriul sirian după înfrângerea jihadiștilor. „Ei au o politică strategică pentru deceniile ce urmează. Va fi implicarea armatei, acorduri economice și politice pentru termen lung între liderii regiunilor de nord (ale Siriei)… și administrația SUA,” a spus Silo.
- Armata Chinei critică mișcările „greșite” ale armatei SUA în ceea ce privește Taiwanul, relatează Reuters. Acțiunile „greșite„ ale SUA în ceea ce privește SUA, patrulele sale în Marea Chinei de Sud și aducerea de sisteme avansate anti-rachete în Coreea de Sud au avut un impact vast și negativ asupra încrederii oferite armatei, potrivit declarațiilor lui Fan Changlong, vice-președinte al Comisiei Militare Centrale a Chinei. Changlong i-a spus lui Joseph Dunford, președinte al Secretariatului Comun pentru Personal al armatei SUA, că încrederea reciprocă între cele două armate a crescut continuu, dar activitatea armatei SUA în ceea ce privește problema Taiwanului a avut o influență negativă asupra stabilirii legăturilor bilaterale între cele două armate și a încrederii reciproce.
- Victima unui viol, 10 ani, a născut prin cezariană în India, conform BBC. O fetiță de 10 ani, victimă a unui viol, căreia i-a fost negat dreptul la avort de către Curtea Supremă a Indiei luna trecută, a născut o fetiță prin cezariană. Fetița de 10 ani nu este conștientă ca a născut. În timpul sarcinii i s-a spus că burta sa se datorează faptului că ar avea o piatră în stomac. Conform rapoartelor, atât mama, cât și bebelușul sunt bine. Fetița susține că a fost violată în repetate rânduri în ultimele luni de către unchiul său. Abuzul copiilor în India este o problemă stridentă, ce a provocat proteste și frustrarea publicului, dar care nu a fost adresată în mod substanțial la nivel legal.
- ISIS și-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu furgoneta din Barcelona, informează Al Jazeera. Cel puțin 13 persoane au fost ucise, iar alte 100 rănite, după ce o furgonetă a dat buzna în zona turistică aglomerată a Barcelonei, Las Ramblas, joi, la aproximativ 15:00 (ora locală). Las Ramblas este o zona turistică populară, cu magazine și restaurante, ce se întinde pe o distanță de 1,2 km. Poliția spaniolă a declarat că șoferul încă nu a fost capturat.
- Poliția finlandeză a anunțat că 2 persoane au fost ucise și 6 rănite prin înjunghiere, în urma unui atac într-o piață din orașul de sud-vest, Turku, relatează The Guardian. Poliția nu a putut concluziona dacă atacul a fost unul terorist sau nu. Aceasta a împușcat și arestat un bărbat în urma atacului. Contrar declarațiilor inițiale, poliția a declarat că nu mai caută alți suspecți, întrucât făptașul s-ar afla în custodia sa și este tratat la un spital, fiind rănit după ce poliția l-a împușcat în coapsă.
- Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a insistat că Washington încă analizează posibilitatea de a folosi forța împotriva Coreii de Nord, potrivit The Guardian. Secretarul de stat prin această declarația l-a contrazis pe Steve Bannon, șeful pentru strategii al Casei Albe, care a susținut că „nu există a soluție militară” pentru criza nucleară. În urma discuțiilor de joi a miniștrilor americani pentru afaceri externe și apărare cu Japonia, în ceea ce privește Coreea de Nord, Tillerson a anunțat că SUA caută o soluție pașnică pentru rezolvarea conflictului ce gravitează în jurul Phenianului, dar își rezervă dreptul de a folosi forța în cazul în care presiunea politică și economică nu duce la rezolvarea conflictului și la schimbarea programului nuclear al regimului nord-coreean.
- Venezuela a fost lovită de un nou val de nemulțumire și furie din partea comunității internaționale după ce noua adunare constituentă obține puterea legislativă, conform The Guardian. După ce vineri noua adunare constituentă a Venezuelei a obținut puterea legislativă, obținând dreptul de a vota legi, statele din America Latină și SUA au direcționat către aceasta un nou val de critică. Președintele Nicolas Maduro a sponsorizat referendumul de luna trecută, în timp ce opoziția a boicotat alegerile, numindu-le un asalt asupra democrației.
- China a lansat o „curte cibernetică” pentru a contribui la soluționarea conflictelor ce au tangențe cu activitatea online, informează BBC. Curtea de Internet Hangzhou s-a deschis vineri, când a și procesat primul caz – o dispută pe baza acuzațiilor de încălcare de drepturi de autor între un scriitor ce activează online și o companie web. Persoanele juridice au putut accesa curtea în Hangzhou și Beijing prin intermediul calculatoarelor personale, iar procesul de judecată a durat 20 minute. Curtea se va concentra asupra cazurilor civile, inclusiv asupra disputelor de shopping online.
- Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat că liderii germani sunt „dușmanii Turciei,” relatează BBC. Președintele Turciei a făcut aceste acuzații în contextul în care pe 24 septembrie vor avea loc alegeri generale. Acesta a mai adăugat că politicienii ce se află în acest moment la guvernarea Germaniei merită să fie respinși de alegătorii germano-turci. Aproximativ 1 milion de etnici turci ce locuiesc în Germania au drept de vot, iar majoritatea acestora l-au susținut pe Erdogan în referendumul din aprilie. „Partidele Creștin Democrat, Social Democrat și Verde sunt toate dușmanii Turciei,” a spus Erdogan.
Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 17 și 18 august 2017 – SUA și Japonia au convenit să-și intensifice cooperarea pentru a face față Coreii de Nord, ISIS și-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu furgoneta din Barcelona, iar China a lansat o „curte cibernetică”
Vezi și
A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară
La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …