Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 16 și 17 septembrie în lume – Rodrigo Duterte l-a întrebat pe comisarul Comisiei pentru Drepturilor Omului dacă este pedofil, nivelul de pericol din Londra a fost coborât de la gradul de critic la sever, iar Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-un, „omul rachetă”
The Independent

Au fost 16 și 17 septembrie în lume – Rodrigo Duterte l-a întrebat pe comisarul Comisiei pentru Drepturilor Omului dacă este pedofil, nivelul de pericol din Londra a fost coborât de la gradul de critic la sever, iar Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-un, „omul rachetă”

  1. Singapore a protestat împotriva neorganizării alegerilor prezidențiale, informează Reuters. Sute de cetățeni ai Singapore, majoritatea îmbrăcați în negru, au protestat în tăcere sâmbătă împotriva neorganizării alegerilor prezidențiale de săptămâna trecută. Protestele sunt rare în orașul-stat Singapore, dar alegerea lui Halimah Yacob, un fost purtător de cuvânt al parlamentului, în poziția de primă doamnă președinte a statului a stârnit dubii în ceea ce privește motivele pentru care restul candidaților au fost respinși. „JEFUIT DE ALEGERI #NuEPreședinteleMeu,” au fost unele dintre inscripțiile de pe bannerele protestatarilor.
  2. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a promis să restricționeze comerțul cu Turcia pentru a o presa să elibereze cetățenii germani, ce i-a încarcerat pe motive politice, relatează Reuters. Relațiile dintre cele două state, ambele membre NATO, au fost tensionate în ultimele luni, în mare parte din cauza măsurilor preluate de președintele Turciei, Tayyip Erdogan, în urma tentativei eșuate de lovitură de stat de vara trecută. Germania și partenerii acesteia din UE declară că măsurile abordate de Erdogan limitează și periclitează democrația. De asemenea, Turcia și Germania sunt într-o relație tensionată din cauza refuzului Berlinului de a extrăda solicitanți de azi acuzați de implicare în tentativa de lovitură de stat împotriva lui Erdogan.
  3. Cel puțin 30 refugiați burundezi au decedat în urma unor ciocniri cu forțele de securitate congoleze, potrivit Reuters. Cel puțin 30 refugiați burundezi au fost omorâți în timpul unor confruntări cu forțele de securitate congoleze, din cauza unor planuri de a trimite mai mulți refugiați acasă. Poliția și soldații au deschis focul, în timp ce refugiații protestau vineri împotriva planului ce îi viza, în orașul Kamanyola, în partea de est a Republicii Democrate Congo. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Lambert Mende, a negat faptul că cei omorâți ar fi fost refugiați, declarând că situația a degenerat în violențe în momentul în care niște agresori neidentificați dintr-un grup armat au atacat un oficiu ce ar fi aparținut agenției naționale de servicii secrete. Cinci soldați și 20 persoane din rândul atacatorilor au fost uciși în timpul confruntărilor, conform declarațiilor lui Mende.
  4. Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, l-a întrebat pe comisarul Comisiei pentru Drepturilor Omului (CDO) dacă este pedofil, conform Reuters. Duterte i-a adresat această întrebare comisarului în timpul unei adresări la ceremonia de închidere a Forumului Regional al celei de-a 50-a Asociații a Națiunilor Asiei de Sud-Est, în Manila, Filipine. Duterte a adresat întrebarea din cauză că s-ar focusa prea mult comisarul pe omorul adolescenților din cadrul luptei guvernului filipinez împotriva drogurilor. De asemenea, Duterte a sugerat parlamentului că bugetul propus de CDO Filipinelor, anume 678 milioane peso filipinezi (13,2 milioane $), ar putea fi folosit pentru echiparea poliției cu camere de corp, în cazul în care acesta ar decide să nu mai finanțeze organizația, cu care președintele s-a ciocnit în repetate rânduri în timpul campaniei sale împotriva drogurilor.
  5. Prim-ministrul homosexual al Serbiei, Ana Brnabic, a devenit primul lider de stat din regiunea Balcanilor, care să participe la o paradă a homosexualilor, relatează BBC. De asemenea, Ana Brnabic este prima persoana homosexuală, dar și prima femeie, în poziția de lider de stat al Serbiei. Cu toate acestea, paradele homosexualilor nu au fost un lucru acceptat mereu de majoritatea populației. Acum șapte ani, peste 100 persoane, dintre care majoritatea polițiști, au fost rănite când un grup de protestatari anti-homosexuali au atacat o paradă la Belgrad.
  6. Coreea de Sud a declarat o scădere a numărului dezertorilor din Coreea de Nord, potrivit BBC. Oficialii de la Seul au anunțat că anul acesta numărul dezertorilor nord-coreeni ce caută azil în Coreea de Sud a scăzut cu 13%. Din ianuarie până în august, 780 nord-coreeni au evadat în Coreea de Sud, a declarat Ministerul pentru Unificare. Majoritatea dezertorilor sunt lucrători și fermieri, despre care se crede că au fugit din Coreea de Nord pentru a scăpa de foamete. Seulul susține că peste 30.000 nord-coreeni au dezertat din Coreea de Nord, pentru a merge în Coreea de Sud, de la sfârșitul Războiului Coreean, 1953.
  7. Nivelul de pericol din metroul Londrei a fost coborât de la gradul de critic, oficialii anunțând că au fost realizate progrese considerabile în ceea ce privește investigațiile asupra atacului de vineri, informează The Guardian. Detectivii continuă să interogheze doi bărbați, cu vârstele de 18 și 21 respectiv, ce au fost arestați pe marginea conexiunii cu atacul din metroul Londrei de vineri. Guvernul Marii Britanii a declarat că un al doilea atac nu este iminent așa că a coborât gradul de pericol din oraș de la critic la sever.
  8. Oficialii de top din administrația președintelui Donald Trump au lăsat de înțeles că SUA ar putea totiși rămâne în Acordul Climatic de la Paris, conform The Guardian. Secretarul de stat Rex Tillerson și consilierul național pentru securitate HR McMaster au specificat duminică că Statele Unite ale Americii sunt deschise spre noi negocieri pentru a rămâne în cadrul acordului. Se presupune că acest subiect va fi discutat la ONU în decursul săptămânii ce urmează, la adunarea generală de la New York. Președintele Trump a anunțat în iunie plecarea statului american din cadrul acordului, incluzând astfel SUA într-un grup de stat ce nu sunt în cadrul acordului – Siria și Nicaragua. Retragerea SUA din cadrul acordului a fost o promisiune făcută de Trump în timpul campaniei electorale pentru președinția SUA. Cu toate acestea, Washingtonul nu se poate retrage de facto până în 2020.
  9. Președintele SUA Donald Trump ar lua în considerare posibilitatea de a închide ambasadă Washingtonului în Cuba, relatează The Guardian. Administrația Trump ia în considerare reînchiderea ambasadei sale la Havana, după ce doar de curând a redeschis-o. Cauza închiderii acesteia în primă instanță a fost un lanț de incidente fără explicație ce au dus la deteriorarea sănătății diplomaților americani în Cuba, potrivit declarațiilor de duminică ale secretarului de stat Rex Tillerson. „Noi luăm în considerare acest lucru,” a spus Tillerson. „Este o problemă foarte serioasă din perspectiva faptului că anumite persoane au suferit. Am adus înapoi acasă câțiva dintre acești oameni. Problema este analizată.”
  10. Donald Trump l-a numit pe președintele Coreii de Nord, Kim Jong-un, „omul rachetă,” potrivit The Independent. Trump l-a numit așa pe Jong-un într-un Tweet: „Am vorbit cu președintele Moon al Coreii de Sud noaptea trecută. L-am întrebat ce mai face Omul Rachetă.” SUA și Coreea de Sud sunt ambele de părerea că ar trebui impuse sancțiuni cât mai dure statului nord-coreean pentru activitatea sa nucleară și pentru lansările de rachete balistice din ultima perioadă.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 19 decembrie în lume – Guvernul din Malawi a solicitat despăgubiri în valoare de aproximativ 313 miliarde de dolari, iar SUA a interzis temporar folosirea dronelor în 22 de orașe din New Jersey

Material realizat de Macovei Mircea-Andrei și Dumitru Nicoleta Relațiile dintre angajații Băncii Centrale Europene (BCE) …