Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 16 și 17 martie în lume – Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat că statul său va continua planul de asalt asupra orașului Rafah, Opozanții lui Vladimir Putin au organizat un protest în timpul alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, Oficialii Uniunii Europene au anunțat un pachet de 8 miliarde de dolari pentru Egipt
Sursa foto: Reuters

Au fost 16 și 17 martie în lume – Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat că statul său va continua planul de asalt asupra orașului Rafah, Opozanții lui Vladimir Putin au organizat un protest în timpul alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, Oficialii Uniunii Europene au anunțat un pachet de 8 miliarde de dolari pentru Egipt

Material realizat de Alexandra Filip

Opozanții lui Vladimir Putin au organizat un protest în timpul alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, relatează Al Jazeera. Președintele,Vladimir Putin, și-a consolidat controlul asupra puterii în cadrul unor alegeri, ce i-a adus o victorie zdrobitoare. Susținătorii celui mai aprig oponent politic al lui Putin, Alexey Navalny, ce a murit în închisoare luna trecută, au îndemnat rușii să protesteze venind la urne la prânz, pentru a-și arăta disidența față de un lider, pe care aceștia îl consideră un autocrat corupt. Echipa lui Navalnîi a descris manifestația drept un succes, publicând imagini și videoclipuri cu oameni, ce se adunau în apropierea secțiilor de votare din orașele din Rusia în jurul prânzului. La o secție de votare din sud-vestul Moscovei, Leonid, un student de 18 ani, a spus că ,,nu erau atât de mulți oameni” care participau la protest, însă era ,,doar fericit că au venit unii oameni”. Secția de votare era într-o școală unde Navalny a obținut cel mai mare rezultat, 70%, în încercarea sa eșuată de a deveni primar al Moscovei în 2013. Mai târziu, acesta a încercat să candideze împotriva lui Putin în cadrul alegerilor prezidențiale din 2018, însă candidatura sa a fost respinsă. Putin, ce a ajuns la putere în 1999, iar în prezent a câștigat un nou mandat de șase ani, care îi permite să îl depășească pe Iosif Stalin și să devină liderul cu cea mai lungă perioadă de conducere a Rusiei. Deși realegerea lui Putin nu a fost pusă la îndoială, având în vedere controlul său asupra Rusiei și absența oricărui adevărat competitor, fostul spion KGB dorește să arate că are suportul copleșitor al rușilor.

Oficialii Uniunii Europene au anunțat un pachet de 8 miliarde de dolari pentru Egipt, ca parte a unui acord pentru verificarea fluxurilor migratorii, relatează Al Jazeera. Acordul ridică relația UE cu Egiptul la un „parteneriat strategic”. Uniunea Europeană a anunțat un pachet de ajutor de 7,4 miliarde de euro și o relație mai apropiată cu Egiptul, parte a unui nou acord, pentru a stopa fluxurile migratorii către Europa. Acordul a fost programat să fie semnat în timpul vizitei președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a liderilor Belgiei, Italiei, Austriei, Ciprului și Greciei, conform oficialilor. Președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, s-a întâlnit separat cu von der Leyen și alți lideri europeni înainte de ceremonia de semnare. Pachetul de ajutor include atât granturi, cât și împrumuturi pe următorii trei ani. Finanțarea propusă include 5 miliarde de euro în împrumuturi cu condiții favorabile și 1,8 miliarde de euro de investiții, conform unui rezumat al planului publicat de UE. Un supliment de 600 de milioane de euro ar fi furnizat sub formă de granturi, inclusiv 200 de milioane de euro pentru gestionarea problemelor referitoare la migrație. Biroul lui El-Sisi a declarat într-un comunicat că acordul cu UE vizează să realize „un salt semnificativ în cooperare și coordonare între cele două părți și să atingă interese comune”. Guvernele europene sunt îngrijorate de consecințele creșterii instabilității în Egipt, ce a luptat să strângă valută străină și se confruntă cu o inflație aproape de niveluri record.

 

Senatorul american, Van Hollen, a subliniat că Agenția Organizației Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestineni nu poate fi considerată un instrument al Hamas, conform Politico. Van Hollen a respins afirmațiile potrivit cărora agenția ar fi în legătură cu Hamas ca fiind “mari minciuni”. Potrivit lui Van Hollen, afirmațiile conform cărora UNRWA ar fi un instrument al Hamas sunt “total false”. El a adăugat că directorul responsabil pentru operațiunile UNRWA în Gaza are o experiență de aproximativ 20 de ani în armata americană și că este improbabil să colaboreze cu Hamas. Deși unii republicani au cerut retragerea finanțării agenției, Van Hollen a susținut că activitatea UNRWA este crucială în contextul dificultăților cu care se confruntă mulți locuitori din Gaza din cauza conflictului în curs. El a subliniat că, deși guvernul Netanyahu a pretins că un număr mic de persoane dintr-un total de 13.000 ar fi fost implicate în atacurile din 7 octombrie, acestea trebuie investigate și trase la răspundere, fără ca toți cei 2 milioane de civili palestinieni nevinovați să fie sancționați pentru acțiunile unor persoane.

 

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat că statul  său  va continua planul de asalt asupra orașului Rafah, relatează Reuters. Netanyahu a declarat că va continua campania militară împotriva Hamas în Gaza, unde agențiile de ajutor susțin că se conturează foametea, în timp ce discuțiile pentru un armistițiu ar urma să fie reluate. Netanyahu a informat în cadrul unei ședințe de cabinet că forțele militare ale Israelul vor avansa spre Rafah, ultimul loc relativ sigur din Gaza, după mai mult de cinci luni de război, în ciuda presiunilor internaționale pentru evitarea victimelor civile. Mai târziu, după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz la Ierusalim, liderul a afirmat că Israelul nu va lăsa civili prinși în Rafah când forțele sale vor începe asaltul. Aliații Israelului au exercitat presiuni asupra lui Netanyahu să nu atace Rafah, unde peste un milion de persoane strămutate din alte părți ale enclavei devastate au căutat adăpost, fără un plan de protejare a civililor. Într-o conferință de presă comună, Scholz a afirmat că a discutat cu Netanyahu despre necesitatea de a oferi ajutor umanitar oamenilor din Gaza.

 

Operațiunile militare ale Statelor Unite ale Americii în întreaga regiune Sahel sunt în pericol după ce oficialii Nigerului și-au încheiat cooperarea, relatează AP News.

Liderii Statelor Unite s-au grăbit să evalueze viitorul operațiunilor sale de combatere a terorismului în Sahel, după ce junta din Niger a declarat că își încheie cooperarea militară de lungă durată cu liderii Washingtonului, urmând o vizită a unor oficiali importanți ai SUA. Armata SUA are sute de trupe prezente la o bază aeriană majoră în nordul Nigerului, ce desfășoară zboruri deasupra vastei regiuni Sahel, la sud de Deșertul Sahara, unde grupuri jihadiste asociate cu al-Qaida și cu  Statul Islamic operează. Principalul emisar al SUA, Molly Phee, s-a întors în capitala, Niamey, pentru a se întâlni cu înalți oficiali guvernamentali, însoțită de generalul marin Michael Langley, șeful Comandamentului African al armatei SUA. Nigerul fusese văzut ca una dintre ultimele națiuni din regiunea instabilă cu care națiunile occidentale ar putea colabora, pentru a respinge insurgentele jihadiste. Liderii SUA și Franța aveau până de curând mai mult de 2.500 de membri ai personalului militar în regiune și, împreună cu oficialii altor țări europene, au investit sute de milioane de dolari în asistență militară și antrenament.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …