Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 16 și 17 aprilie în lume- Prim-ministrul britanic urmează să călătorească în India, Coreea de Nord testează noi arme strategice, iar ultimatumul rusesc pentru forțele ucrainene de la Mariupol a expirat

Au fost 16 și 17 aprilie în lume- Prim-ministrul britanic urmează să călătorească în India, Coreea de Nord testează noi arme strategice, iar ultimatumul rusesc pentru forțele ucrainene de la Mariupol a expirat

Material realizat de Ilinca Bîrcă și Doina Bulearcă

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, urmează să facă o călătorie în India săptămâna aceasta, în încercarea de a consolida legăturile de securitate cu țara, conform BBC. Acesta se va întâlni vineri cu omologul său, Narendra Modi, la New Delhi, pentru a purta discuții concentrate pe apărare și comerț. Aceasta este prima călătorie importantă a lui Johnson în India ca prim-ministru, după ce vizitele anterioare au fost amânate din cauza COVID-19. Luna trecută, secretarul britanic de externe Liz Truss a vizitat India în încercarea de a determina țara să impună sancțiuni mai puternice împotriva Rusiei și să coopereze mai strâns în materie de comerț, apărare, energie și securitate alimentară. India nu a criticat direct Rusia de când a invadat Ucraina pe 24 februarie și nu a condamnat invazia la votul din cadrul Națiunilor Unite pe această problemă.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a supravegheat testarea unei arme tactice ghidate care are scopul de a crește capabilitatea nucleară a statului, relatează Reuters. Raportul survine după ce oficiali americani și sud-coreeni au constatat încălcarea embargoului auto-impus de către liderul Coreei de Nord legate de rachetele balistice intercontinentale luna trecută, după alt test. Reprezentați ai armatei sud-coreene au declarat că au detectat sâmbătă două proiectile lansate din coasta de est a statului vecin, rachetele fiind îndreptate către mare. Kim Jong-Un a mai declarat de asemenea în ianuarie 2021 că statul său a reușit să „miniaturizeze, ușureze și standardizeze arme nucleare, transformându-le în arme tactice”. De asemenea, în decursul acestui an, în Coreea de Nord au fost testate rachete hipersonice și sateliți cu scop de spionaj.

Ultimatumul rusesc pentru forțele ucrainene de la Mariupol a expirat, relatează Al Jazeera. Forțele armate ruse au emis un ultimatum sâmbătă, îndemnând oponenții să depună armele până la 06:00 ora Moscovei duminică și să evacueze înainte de ora 13.00. Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat duminică că forțele ucrainene rămase în Mariupol încă luptă și continuă să sfideze solicitarea Rusiei de a se preda. Rusia susține că a adus sub controlul său Mariupolul, principalul port al Ucrainei la Marea Azov. Dacă va fi confirmată, Mariupol ar fi cea mai mare captură a Rusiei de când și-a lansat invazia în urmă cu aproape două luni, permițând Moscovei să conecteze teritoriul din Donbas cu regiunea Crimeea pe care a anexat-o în 2014.

 

Marocul a condamnat raidul israelian asupra moscheei Al Aqsa din Ierusalim, relatează Reuters. Cel puțin 152 de palestinieni au fost răniți vineri în confruntările cu poliția israeliană în interiorul moscheei Al-Aqsa din Ierusalim, cel mai recent eveniment dintr-o escaladare recentă a violenței care a stârnit temeri de revenire la un conflict mai larg. „Acest atac flagrant și această provocare sistematică din timpul lunii sfinte de Ramadan vor stârni ura și extremismul și vor submina șansele de a relansa procesul de pace în regiune”, a declarat Ministerul de Externe al Marocului într-un comunicat. Marocul, al cărui rege prezidează Comitetul Al Quds din cadrul Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI), a reluat relațiile diplomatice cu Israelul în decembrie 2020.

 

Reprezentanți ai ministerului de externe taiwanez au declarat că amenințările militare din partea Chinei vor crește la adresa statului lor, relatează Reuters. Declarațiile survin după vizite repetate în Taiwan de către reprezentanți ai Statelor Unite ale Americii. Au adăugat, de asemenea, că „amenințarea cu forța de către guvernul totalitar al Partidului Comunist Chinez împotriva Taiwanului doar va spori voința poporului taiwanez de a-și apăra libertatea și democrația și va atrage suport pentru democrația Taiwanului din partea Statelor Unite și a mai multor parteneri democratici”. Statul insular va continua să adâncească cooperarea cu SUA și alte state cu aceleași valori pentru a apăra regiunea liberă și deschisă a Indo-Pacificului. De asemenea, reprezentanții doresc prevenirea expansiunii continue chineze,conform declarațiilor ministerului de Externe. Vizitele diplomaților americani în Taiwan au fost văzute ca o provocatoare de administrația chineză, care consideră teritoriul statului insular ca fiind parte a Chinei. 

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a declarat că Putin este blocat în propria logică de război, relatează Politico. După vizita sa în orașul Bucha din Ucraina, acesta a declarat că „ am călătorit până la Moscova pentru a-l confrunta pe președintele Putin cu ceea ce am văzut. Nu a fost o conversație prietenoasă, ci una sinceră și grea. Am văzut crimele de război. Am văzut pierderea masivă a armatei ruse. La sfârșitul discuțiilor, mi-a spus că este mai bine ca războiul să se termine mai devreme. Deci cred că știe exact ce anume se întâmplă.Trebuie să îl confruntăm. Să îl privim în ochi și să îl confruntăm cu ceea ce vedem în Ucraina”, a adăugat acesta.

 

Arhiepiscopul anglican de Canterbury Justin Welby a condamnat planul britanic de a trimite mii de solicitanți de azil în Rwanda, relatează Euronews. A adăugat că politica nu respectă „judecata lui Dumnezeu”. Declarația a fost făcută în cadrul predicii de Paște la catedrala Canterbury, Welby susținând că strategia anunțată în săptămâna anterioară de premierul Boris Johnson ridică „probleme serioase de etică”, în măsura în care orice persoană care a ajuns în Marea Britanie în mod ilegal după 1 ianuarie poate fi relocată în Rwanda. Deși guvernul lui Johnson a spus că legislația propusă ar putea întrerupe rețelele de trafic uman și curba fluxul de migranți dinspre Canalul Mânecii, a atras critici intense din partea politicienilor și organizațiilor de caritate. 

Cel puțin 47 de persoane au murit în Afganistan după atacurile Pakistanului, anunță Al Jazeera. Atacurile aeriene ale Pakistanului asupra provinciilor Khost și Kunar din estul Afganistanului au ucis în principal femei și copii. Numărul morților din raidurile aeriene militare ale Pakistanului a crescut la cel puțin 47. „Patruzeci și unu de civili, în principal femei și copii, au fost uciși și alți 22 au fost răniți în loviturile aeriene ale forțelor pakistaneze în apropierea liniei Durand din provincia Khost”, a declarat duminică Shabir Ahmad Osmani, directorul de informare și cultură din Khost. Alți doi oficiali au confirmat numărul morților în Khost, în timp ce un oficial afgan a declarat sâmbătă că șase persoane au fost ucise în provincia Kunar.

Cel puțin 35 de persoane sunt presupuse decedate după ce o barcă s-a răsturnat în apropiere de coasta Libiei, relatează Al Jazeera. Organizația Internațională pentru Migrație a declarat că barca din lemn s-a scufundat în apropierea orașului Sabratha și au fost recuperate șase cadavre din largul mării, iar alte 29 de persoane sunt dispărute și presupuse decedate. Va fi necesară lansarea operațiunilor de căutare și salvare, împreună cu un mecanism de debarcare sigură pentru a preveni viitoare decese. Orașul Sabratha este un loc cunoscut ca fiind un punct de lansare major pentru persoanele din Africa ce doresc să ajungă în Europa. 

Familia regală britanică s-a adunat pentru o slujbă tradițională în duminica Paștelui fără Regina Elisabeta a II-a, informează UPI News. Membrii familiei, inclusiv Ducele și Ducesa de Cambridge, s-au adunat la Capela Saint George din Castelul Windsor. Ducele și ducesa de Cambridge au fost însoțiți de copiii lor cei mai mari, prințul George și de prințesa Charlotte. Prințul Edward și soția sa Sophie, Contesa de Wessex, au fost prezenți împreună cu copiii lor, Lady Louise, în vârstă de 18 ani, și James, în vârstă de 14 ani. Prințesa Eugenie a mers alături de vărul Peter Phillips și de cele două fiice ale sale, Savannah, în vârstă de 11 ani, și Isla de 10 ani, în timp ce fiica Prințesei Margareta, Sarah Chatto, a fost prezentă, alături de soțul ei Daniel și de fiii lor, Arthur și Samuel.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …