Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 15 și 16 octombrie în lume – Parchetul European a demarat o investigație ce vizează achizițiile de vaccin Pfizer făcute de Uniunea Europeană, Aproximativ 140.000 de persoane au participat la marșul împotriva inflației din Paris, iar președintele chinez, Xi Jinping, a accentuat importanța construirii unei armate de ,,clasă mondială” și a continuării ,,luptei” împotriva COVID-19
Sursa foto: EurActiv
Sursa foto: EurActiv

Au fost 15 și 16 octombrie în lume – Parchetul European a demarat o investigație ce vizează achizițiile de vaccin Pfizer făcute de Uniunea Europeană, Aproximativ 140.000 de persoane au participat la marșul împotriva inflației din Paris, iar președintele chinez, Xi Jinping, a accentuat importanța construirii unei armate de ,,clasă mondială” și a continuării ,,luptei” împotriva COVID-19

Material realizat de Mircea Cuciureanu

Parchetul European a demarat o investigație ce vizează achizițiile de vaccin Pfizer făcute de Uniunea Europeană, conform Politico. Oficialii Parchetului nu au specificat ce contracte sau ce actori vor fi investigați, însă această anchetă readuce în prim-plan interacțiunile dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general Pfizer, Albert Bourla. Inițiativa este percepută ca o aprofundare a cercetărilor făcute de ombudsmanul UE și de către Curtea Europeană de Conturi, stârnite de un articol publicat pe The New York Times în care erau descrise așa-zise mesaje text, dintre cei doi oficiali menționați anterior, prin care au fost demarate negocierile pentru prețul dozelor de vaccin. Concluzia Curții Europene de Conturi a fost că von der Leyen a acționat fără a lua în calcul procedura stabilită în trecut pentru achiziționarea vaccinurilor, pentru a garanta ajungerea la o înțelegere rapidă cu Statele Unite ale Americii.

Aproximativ 140.000 de persoane au participat la marșul împotriva inflației din Paris, conform organizatorilor, citați de Al Jazeera. Demonstrația a luat parte la trei săptămâni de la demararea grevelor din cadrul rafinăriilor TotalEnergies. Protestatarii au cerut adoptarea unor măsuri de urgență pentru combaterea creșterii agresive a costului vieții, dar și investiții și acțiuni concrete în ceea ce privește conservarea mediului. Marșul a fost organizat de către Jean-Luc Melenchon, liderul partidului Franța Nesupusă. Se preconizează că rivalii politici ai președintelui Emmanuel Macron se vor folosi de scumpirile create de grevele din rafinării pentru a motiva mișcări și proteste antiguvernamentale. Melenchon a declarat în timpul marșului că ,,vom avea o săptămână de care nu vedem prea des”, făcând aluzie la magnitudinea la care vor ajunge demonstrațiile împotriva guvernului actual.

Președintele chinez, Xi Jinping, a accentuat importanța construirii unei armate de ,,clasă mondială” și a continuării ,,luptei” împotriva COVID-19, în deschiderea celui de-al douăzecilea congres al Partidului Comunist Chinez, relatează Reuters. Aproximativ 2.300 de delegați din toate regiunile Chinei au ascultat discursul inaugural al lui Xi Jinping, ținut în Marea Sală a Poporului din Piața Tiananmen. Președintele chinez a catalogat ultimii cinci ani ca ,,extrem de neobișnuiți și anormali”. Acesta a propus consolidarea securității naționale, crearea de rezerve de mâncare și energie, protecția datelor și pregătirea în caz de criză sau dezastru ca puncte focale ale următorului cincinal. Discursul lui Jinping este asemănător cu cel de acum cinci ani, consolidând direcția puternic autoritară pe care China a adoptat-o în ultimii 10 ani. Experții internaționali declară că este de așteptat ca Xi Jinping să câștige un al treilea mandat de președinte, devenind cel mai dominant lider chinez după Mao Zedong. 

Presa iraniană de stat a declarat că patru prizonieri și-au pierdut viața, iar alți 61 au fost răniți, în incendiul de la închisoarea Evin, conform BBC. Penitenciarul este folosit pentru încarcerarea deținuților politici, iar în contextul celor mai recente demonstrații publice din Iran ,,sute” dintre protestatarii arestați au fost trimiși la această locație. Presa de stat sugerează faptul că nu există nicio legătură între incendiul de la închisoarea Evin și escaladarea protestelor. Surse din interiorul penitenciarului i-au informat pe jurnaliștii BBC că numărul real al deceselor și persoanelor rănite este mai mare decât cel declarat de autorități. 

Liderii Shantha Biotechnics, una din cele două firme producătoare de vaccin împotriva holerei menit pentru crize și urgențe umanitare, au declarat că vor opri producția serului în următoarele luni și distribuția acestuia până la finele anului 2023, raportează The Guardian. Declarația vine în contextul izbucnirii fără precedent a unei serii de epidemii letale. Liderul echipei pentru holeră din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, Philippe Barboza, a declarat că firma indiană de medicamente a luat această decizie în ciuda a multiple apeluri din partea directorului general al OMS. Vaccinul Shantha este unul dintre cele două seruri ce pot fi administrate pe cale orală și care poate fi accesat în cazul unei crize umanitare din rezerva globală de urgență. Deși este considerată a fi o boală relativ facil de tratat, holera ucide aproximativ 143.000 de oameni anual. În anul 2022, aproximativ 15% din vaccinurile orale administrate pentru holeră au fost produse de Shantha.  

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …