Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 15 și 16 iulie în lume – Oficialii Uniunii Europene și ai Tunisiei au ajuns la o înțelegere cu privire la gestionarea migrației ilegale, Autoritățile din Iran au anunțat restituirea „Poliției Moralității” iar Un oficial diplomatic al Chinei a cerut Uniunii Europene să își clarifice poziția în vederea stabilirii relațiilor bilaterale

Au fost 15 și 16 iulie în lume – Oficialii Uniunii Europene și ai Tunisiei au ajuns la o înțelegere cu privire la gestionarea migrației ilegale, Autoritățile din Iran au anunțat restituirea „Poliției Moralității” iar Un oficial diplomatic al Chinei a cerut Uniunii Europene să își clarifice poziția în vederea stabilirii relațiilor bilaterale

Material realizat de Radu Mocanu.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a amenințat cu folosirea bombelor cu dispersie ca răspuns la înarmarea Ucrainei de către aliații occidentali cu același tip de armament, conform Reuters. Armata ucraineană a fost înzestrată cu acest tip de munții pentru a compensa lipsa altor tipuri de armament necesare în vederea contraofensivei. Aceste muniții sunt interzise în multe țări din cauza efectelor devastatoare, eliberând bombe mai mici care pot ucide în mod indiscriminat. O parte dintre acestea rămân nedetoane și persistă ca un drept pericol pentru o perioadă îndelungată de timp. Ucraina intenționează să utilizeze aceste bombe pentru a dispersa forțele inamice în propriul teritoriu, dar nu și pe teritoriul rus. Putin a declarat că și Rusia va acționa în mod similar dacă este necesar. Ambele părți au fost acuzate că au utilizat astfel de muniții, deși nici Rusia, nici Ucraina, nici SUA nu au semnat Convenția privind munițiile cu dispersie. Putin a mai afirmat că Rusia analizează echipamente militare capturate pentru a găsi componente utile pentru propria lor tehnologie militară.

 

Oficialii Uniunii Europene și ai Tunisiei au ajuns la o înțelegere cu privire la gestionarea migrației ilegale, notează Al Jazeera. Numărul migranților și refugiaților care pleacă din Tunisia și încearcă să ajungă în Europa a crescut semnificativ în ultimele luni. Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, prim-ministrul intermediar al Olandei. Mark Rutte și prim-ministrul italian Giorgia Meloni au avut purtat discuții cu președintele tunisian Kais Saied, subliniind importanța cooperării în combaterea traficului de persoane și a migrației ilegale. Acordul prevede măsuri pentru perturbarea afacerilor traficanților de persoane, consolidarea controlului la frontiere și îmbunătățirea procesului de înregistrare. Oficlialii UE au anunțat că vor sprijini Tunisia cu 100 de milioane de euro pentru aceste eforturi. În plus, acordul cuprinde cooperarea în operațiunile de căutare și salvare. Reprezentanții uniunii și ai Tunisiei își propun să creeze un parteneriat anti-trafic de persoane și să consolideze eforturile comune pentru combaterea migrației neregulate. Această inițiativă vine în contextul în care Italia a înregistrat peste 75.000 de migranți sosiți pe coasta sa în acest an, comparativ cu aproximativ 31.900 în aceeași perioadă a anului trecut.

 

Mii de locuitori ai Insulelor Canare au fost evacuați pentru a permite autorităților competente să se desfășoare pentru oprirea unui incendiu natural, relatează BBC. Un incendiu de vegetație a izbucnit în insula La Palma din arhipelagul spaniol Canare, distrugând deja o mare suprafață întinsă de teren și mai multe locuințe. Aproximativ 400 de militari se află pe teren pentru a combate flăcările. Incendiul a survenit la scurt timp după erupția unui vulcan pe insulă, care a distrus mii de case. Acesta a pornit în nord-vestul insulei și s-a extins spre sud. Vântul, condițiile climatice și valul de căldură au contribuit la propagarea rapidă a incendiului. Oficialitățile se concentrează pe salvarea de vieți, în ciuda rezistenței unora persoane de a părăsi locuințele. Progresul focului a încetinit, dar încă nu este sub control. Autoritățile au mobilizat echipaje de pompieri și au primit sprijin din partea armatei spaniole. Organizația Crucea Roșie a stabilit un centru de asistență pentru persoanele evacuate. Incendiul a survenit într-un context de val de căldură în sudul Europei, care se preconizează că va continua și în săptămânile următoare.

 

Autoritățile din Iran au anunțat restituirea „Poliției Moralității” care are scopul de a asigura respectarea normelor de vestimentație în spațiul public, anunță Deutsche Welle. Patrule ale poliției moralității, atât bărbați cât și femei, au fost observate pe străzile din Teheran în mașini marcate. Anunțul a venit la zece luni de la moartea unei tinere care fusese arestată pentru încălcarea codului vestimentar islamic. Moartea ei a provocat proteste la nivel național, iar guvernul a reprimat brutal mișcarea, arestând mii de oameni. Cu toate acestea, mulți iranieni au continuat să ignore cerința de a purta hijab, considerând-o o formă de protest. Poliția morală a dispărut în mare parte de pe străzile orașelor, dar autoritățile au insistat ca normele islamice de vestimentație sa nu fie schimbate. Încălcarea codului vestimentar în Iran poate duce la amenzi sau chiar la închisoare. Cu toate acestea, autoritățile au propus recent o lege mai blândă care prevede amenzi mai mari, dar elimină pedeapsa cu închisoarea pentru încălcarea regulilor privind hijabul.

 

Un oficial diplomatic al Chinei a cerut Uniunii Europene să își clarifice poziția în vederea stabilirii relațiilor bilaterale, notează Politico. Discuțiile au fost purtate între Wang Yi, directorul Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe din China și Josep Borrel, reprezentantul UE pe probleme de politică externă în timpul unei reuniuni a națiunilor din Asia de Sud-Est, desfășurată la Jakarta. Aceasta vine a survenit la scurt timp după ce liderii UE au convenit să reducă și să diminueze riscurile dependenței lor de China. Wang a subliniat importanța unei clarificări a poziționării strategice a UE în relațiile cu China și a îndemnat oficialii să nu oscileze și să evite acțiunile care ar șterge progresul diplomatic realizat între cele două părți. Relațiile dintre UE și China sunt afectate de un război comercial reciproc, cu ambele părți vizând segmente ale lanțului de aprovizionare cu semiconductori. Discuțiile dintre Wang și Borrell au acoperit și subiecte precum conflictul din Ucraina și menținerea stabilității în Strâmtoarea Taiwan. Această întâlnire a avut loc într-un context de tensiuni crescute între UE și China și reflectă importanța clarificării și consolidării relațiilor bilaterale.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …