Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 15 și 16 iulie în lume – Mii de persoane au mărșăluit în Hong Kong în memoria Laureatului Nobel pentru Pace Liu Xiaobo, președintele Turciei anunță că nu va înceta prigoana împotriva autorilor loviturii de stat de anul trecut, iar politicienii germani le-ar fi spus omologilor irlandezi că „britanicii sunt o rușine”
The Guardian

Au fost 15 și 16 iulie în lume – Mii de persoane au mărșăluit în Hong Kong în memoria Laureatului Nobel pentru Pace Liu Xiaobo, președintele Turciei anunță că nu va înceta prigoana împotriva autorilor loviturii de stat de anul trecut, iar politicienii germani le-ar fi spus omologilor irlandezi că „britanicii sunt o rușine”

  1. Mii de persoane au mărșăluit în Hong Kong în memoria premiantului chinez la Premiul Nobel, Liu Xiaobo, în contextul în care Beijingul încearcă să-i șteargă din istorie moștenirea, potrivit The Guardian. Liu a decedat joi, la vârsta de 61 ani, la mai puțin de o lună după ce a fost diagnosticat cu cancer la ficat. Cenușa acestuia a fost aruncată în mare într-o ceremonie extrem de bine controlată de guvernul chinez. Raliul de la Hong Kong este singurul eveniment de proporții pe teritoriul chinez organizat pentru comemorarea lui Liu. Pe lângă faptul că marșul l-a comemorat pe Liu, oamenii au cerut și eliberarea soției acestuia, care deși nu a fost acuzată de nicio crimă în mod direct a fost ținută sub arest la domiciliu de când Liu a primit Premiul Nobel în 2010.
  2. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat în contextul aniversării de 1 an a tentativei eșuate de lovitură de stat că nu se va opri din eforturile sale de a pedepsi organizatorii atentatului, informează The Guardian. Recep Tayyip Erdoğan a declarat duminică că guvernul său nu va ezita în lupta sa împotriva organizatorilor tentativei de lovitură de stat de anul trecut, noțiune ce în timpul acestui an s-a extins, acum incluzând dizidenți, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului. Într-o serie de discursuri emotive, cu tentă religioasă, Erdoğan a promis că va reintroduce pedeapsa cu moartea, dacă parlamentul îl va susține prin vot.
  3. Forțele israelite au ucis un bărbat palestinian în West Bank, conform The Guardian. După ce bărbatul ar fi tras cu arma în poliție, aceasta a încercat să-l aresteze și l-a ucis în proces. Purtătorul de cuvânt al poliției, Micky Rosenfeld, a declarat că bărbatul era suspectat că ar fi realizat sâmbătă două atacuri în West Bank și a deschis focul asupra soldaților și poliției care l-au urmărit. „Teroristul a fost găsit și înconjurat, acesta a scos arma și amenința să tragă, ca răspuns, teroristul a fost ucis,” a spus Rosenfeld. Un val de atacuri stradale palestiniene ce a început în 2015 s-a mai diminuat, dar nu a încetat complet. Cel puțin 260 palestinieni și 1 iordanian au fost uciși de când au început violențele.
  4. Hossein Fereidoun, fratele președintelui Iranului, Hassan Rouhani, a fost arestat, relatează The Guardian. Susținătorii președintelui interpretează arestul fratelui acestuia drept o tentativă de a submina puterea lui Rouhani în timpul celui de-al doilea său mandat. Hossein Fereidoun este unul dintre consilierii prezidențiali de top, care a jucat un rol cheie în negocierile de doi ani dintre Iran și vest în ceea ce privește programul nuclear al Iranului. Fereidoun a fost sâmbătă arestat. Motivul exact al arestului nu este clar, dar s-a raportat că acesta ar fi conectat cu acuzații de crime financiare.
  5. Jared Kushner, ginerele președintelui SUA Donald Trump, „nu știa subiectul întâlnirii cu Rusia din motiv că nu ar fi citit email-ul până la final,” informează The Independent. Kusher a primit un email din partea fiului lui Donald Trump, Donald Trump Jr, în care era invitat la o întâlnire cu un avocat rus pentru a primi informație compromițătoare despre contracandidatul lui Trump pentru președinția SUA, reprezentantul Partidului Democrat, Hillary Clinton. Kusher pretinde că nu ar fi citit email-ul în întregime și nu știa care urma să fie subiectul întâlnirii. În email era menționat că un „avocat al guvernului Rusiei” putea oferi „informație sensibilă și de înalt nivel” ca „parte a susținerii Rusiei și a guvernului acesteia pentru Dl Trump.”
  6. O femeie de 61 ani a fost împușcată în timp ce aștepta la coadă pentru a vota în cadrul unui referendum în Venezuela, potrivit BBC. O soră medicală a fost împușcată fatal în timp ce aștepta la coadă pentru a vota într-un referendum neoficial, organizat de opoziția actualului președinte al Venezuelei Nicolás Maduro, în capitala statului, Caracas. Niște motocicliști au deschis focul spre coada ce aștepta să voteze, ucigând-o pe femeie și rănind alte trei persoane. Venezuela se află în criză și peste 100 persoane au decedat în timpul violențelor politice din aprilie. Votând cu da sau nu la trei întrebări, 98% au respins noua ordine propusă de Maduro și au susținut organizarea unor alegeri înaintea finisării mandatului lui Maduro în 2019. Rata de participare la referendum a fost de aproximativ 6.492.381 persoane, conform datelor oferite de Cecilia García Arocha, rector la Universitatea Centrală din Venezuela. Există 19,5 milioane persoane înregistrate cu drept de vot în țară.
  7. Politicienii germani le-ar fi spus omologilor irlandezi că „Britanicii sunt o rușine,” relatează The Independent. Oficialii germani și irlandezi s-au întâlnit într-o delegație Oireachtas organizată de comitetul de finanțe al Parlamentului Germaniei pentru a discuta despre Brexit. Politicienii germani ar fi „profund îngrijorați,” potrivit senatorului independent Gerard Craughwell, în ceea ce privește nivelul de pregătire al britanicilor pentru Brexit, considerând că aceștia nu sunt pregătiți și nu știu cum să gestioneze situația.
  8. Guvernul Australiei a propus un proiect de lege ce ar permite armatei să răspundă la „incidente teroriste” mult mai rapid pe teritoriul australian, conform Reuters. Prim-ministrul australian Malcolm Turnbull a declarat că poliția teritorială și de stat ar rămâne primul instrument pentru lupta cu incidentele de acest tip, dar armata ar oferi suport pentru a le mări capabilitățile. In conformitate cu schimbările de lege propuse, guvernele de stat și teritoriale ar fi capabile să facă apel la armată în orice moment după ce un „incident terorist” a fost anunțat. Până acum armata putea fi invocată doar după ce forțele poliției anunțau că nu mai fac față situației.
  9. Italia a renunțat la a mai vota în următoarele săptămâni un proiect de lege ce ar permite oferirea cetățeniei copiilor imigranților, informează Reuters. Prim-ministrul Italiei Paolo Gentiloni a declarat duminică că parlamentul nu va mai vota pe marginea acestui proiect de lege. Proiectul de lege întâmpina opoziție din partea mai multor politicieni, inclusiv din partea unui mic grup centrist ce susține majoritatea Partidului Democrat al lui Gentiloni din Senat. O sursă guvernamentală a declarat la începutul acestei luni că proiectul de lege va fi supus unui vot de confidențialitate, ceea ce grăbește procesul legislativ, dar care impune guvernul să renunțe la proiect în cazul în care nu trece de vot.
  10. Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a făcut apel către miniștrii de externe ai Germaniei și Turciei pentru a-și rezolva disputele în ceea ce privește vizitele la bazele aeriene turce, parte a unui lanț de dispute între cele două state, relatează Reuters. Germania a refuzat să extrădeze niște solicitanți de azi pe care Turcia îi acuză că ar fi fost implicați în tentativa de răsturnare de stat de anul trecut, Berlinul cere eliberarea unui jurnalist turco-german, iar Ankara a refuzat să permită legislatorilor germani să viziteze soldați la două baze aeriene. Soldați germani contribuie la o operațiuni militară NATO de supraveghere aeriană în Konya, 250 km la sud de capitala Turciei Ankara.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …