Material realizat de Irina Dudu
Un procuror italian a cerut condamnarea la șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Lega, relatează Reuters. Omul politic a fost condamnat pentru decizia sa din 2019 de a împiedica debarcarea a peste 100 de migranți în Italia. Salvini, pe atunci ministru de interne și acum viceprim-ministru și ministru al transporturilor în guvernul Giorgiei Meloni, a fost acuzat de răpire. O condamnare definitivă l-ar putea împiedica să dețină funcții guvernamentale. Salvini a justificat decizia, afirmând că “apărarea frontierelor nu este o crimă”. Meloni l-a susținut, considerând condamnarea un demers periculos.
Armata israeliană a declarat că a lovit „depozite de arme” ale Hezbollah în cadrul a mai multe raiduri aeriene în Liban, relatează CNN. Unul dintre atacuri, în apropierea orașului Al-Kawakh, a rănit patru persoane, inclusiv trei copii, conform Ministerului Sănătății din Liban. Un alt atac a lovit “magazine goale” în orașul Sareen. Forțele armate israeliene (IDF) au confirmat raidurile din zonele Beqaa și Baalbek, vizând depozite de arme ale Hezbollah. Aceste lovituri au urmat lansării a 55 de proiectile din Liban către Israel, Hezbollah revendicând mai multe atacuri asupra Israelului, inclusiv cu rachete și drone, în sprijinul palestinienilor din Gaza.
Un proiectil lansat de către rebelii Houthi din Yemen a ajuns în centrul Israelului, conform Reuters. Incidentul s-a sfârșit fără a provoca victime directe. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis represalii severe, după ce Houthii au declarat că au utilizat o rachetă balistică hipersonică nouă, care a parcurs 2.040 km în 11 minute și jumătate. Racheta a fost interceptată parțial, iar fragmentele au căzut în câmpuri și lângă o gară, provocând rănirea a nouă persoane. Houthii au promis mai multe atacuri în viitor, declarând solidaritate cu palestinienii în conflictul din Gaza.
Liderii Statelor Unite ale Americii au respins acuzațiile Venezuelei conform cărora Agenția Centrală de Informații (CIA) ar fi încercat asasinarea președintelui Nicolas Maduro, relatează BBC. Conform acuzațiilor, CIA a complotat să-l asasineze pe președintele Nicolas Maduro și alți oficiali de rang înalt. Șase persoane, inclusiv trei cetățeni americani, doi spanioli și un ceh, au fost arestați pentru suspiciuni de complot. Ministrul de Interne venezuelean, Diosdado Cabello, i-a numit pe aceștia „mercenari”, susținând că CIA conduce operațiunea și că sute de arme au fost confiscate. Oficialii de la Washington au respins categoric acuzațiile. Spaniolii au negat implicarea, iar cei din Republica Cehă nu au comentat încă.
Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) a interceptat de patru ori în ultima săptămână avioane militare rusești care zburau în apropierea coastei Alaskăi, potrivit CNN. Avioanele au rămas în spațiul aerian internațional din Zona de Identificare a Apărării Aeriene a Alaskăi (ADIZ) și nu au fost considerate o amenințare, conform NORAD. Interceptările recente au inclus avioane rusești de recunoaștere și antisubmarin TU-142 și IL-38. Zborurile rusești în ADIZ sunt obișnuite, cu incidente similare înregistrate în iulie și mai.