Material realizat de Ioana Mănăilă și Mihai Boș
Jurnalistul yemenit Adel al-Hasani a fost eliberat duminică din închisoare după o detenție de 6 luni, a anunțat avocata acestuia, Liza Manaa Saeed, pentru CNN. Hasani, care în trecut a lucrat cu mai multe publicații media, inclusiv CNN, a fost reținut la un punct de control de la periferia orașului Aden, Yemen, în luna septembrie. Grupurile de activiști pentru drepturile omului au cerut eliberarea lui după ce, în luna februarie, știrile despre detenție au devenit virale. Un oficial american implicat în eliberarea lui al-Hasani, a declarat pentru CNN că “administrația Biden a cerut Emiratelor Arabe Unite să își folosească influența în STC (Consiliul de Tranziție din Sud) pentru eliberarea sa”. Organizații ale drepturilor omului și Comisia pentru Protecția Jurnaliștilor au acuzat STC că l-au reținut pe Hasani “doar pentru că își făcea treaba”, adăugând că acesta a fost torturat de interogatorii săi, supus izolării și privat de somn.
Irlanda a suspendat temporar vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui raport al autorităților din Norvegia asupra dezvoltării cheagurilor de sânge după inoculare, anunță CNN. Agenția Națională a Medicamentului din Norvegia a declarat, sâmbătă, că au raportat patru noi cazuri de coagulare a sângelui după administrarea vaccinului. În urma publicării raportului, Comitetul Național Irlandez pentru Consultanță în Imunizare (NIAC) a anunțat printr-un comunicat că a luat decizia întreruperii utilizării vaccinului AstraZeneca drept măsură de prevenție, deși “nu s-a ajuns la concluzia că există legături între vaccin și aceste cazuri”. Irlanda este cea mai recentă țară din șirul țărilor europene care a decis parțial sau total suspendarea vaccinării cu AstraZeneca în urma rapoartelor cu privire la pacienții care au dezvoltat cheaguri după inoculare.
Administrația Prezidențială a Statelor Unite ale Americii a declarat că a încercat să contacteze guvernul nord-coreean încă din luna februarie dar nu a primit, până acum, niciun răspuns, relatează BBC. Washingtonul a încercat să ia legătura cu Phenianul în diverse moduri pentru a preveni escaladarea tensiunilor, anunță oficialii. Conflictele dintre SUA și Coreea de Nord au la bază programul balistic și nuclear al Coreei de Nord, iar predecesorul președintelui Joe Biden nu a reușit, în cele trei întâlniri cu Kim Jong-un să le rezolve. Discuțiile nu au reușit să convingă Coreea de Nord să renunțe la armele nucleare – o cerere cheie a SUA și a altor puteri occidentale. Presa de stat nord-coreeană nu a recunoscut, încă, faptul că Joe Biden este președintele Statelor Unite ale Americii.
Un al treilea val pandemic de Covid-19 a început să avanseze rapid peste mare parte din Europa. Drept urmare, multe state asistă la creșterea accentuată a ratei de infectare și a numărului de cazuri noi, informează The Guardian. Rata de infectare din Uniunea Europeană se află acum la cel mai înalt nivel de la începutul lunii februarie, creșterea accelerată fiind pusă pe seama răspândirii noilor tulpini ale virusului Cvodi-19. Mai multe țări sunt pregătite pentru impunerea noilor măsuri de carantină în următoarele zile – în comparație cu Regatul Unit, care începe să relaxeze măsurile precum închiderea magazinelor, a școlilor sau a evenimentelor sportive. În Italia, autoritățile au confirmat mai mult de 27.000 de cazuri noi și 380 de decese, vineri. O situație similară a fost raportată în Franța, în timp ce Germania a confirmat, sâmbătă, 12.674 de cazuri noi. Similar, în Polonia au fost raportate 17.260 de cazuri noi, miercuri. De asemenea, Ungaria și Republica Cehă au raportat rate ridicate de infectare și de decese cauzate de Covid-19.
Partidul creștin-democraților din Germania (CDU), principala formațiune aflată la guvernare din care face parte și cancelarul Angela Merkel, a suferit pierderi mari în două dintre provinciile unde au avut loc alegeri regionale, duminică, punând partidului Angelei Merkel un obstacol major cu doar câteva luni înainte de alegerea următorului cancelar, înștiințează Politico. Potrivit primelor statistici, partidul conservator a înregistrat cele mai slabe rezultate, cu aproximativ 24% din totalul de voturi în Baden-Wurttemberg și 26% în Rhineland-Palatinat. CDU și partidul înfrățit din Bavaria, CSU, au fost ținta unor acuzații de corupție adresate parlamentarilor acestor formațiuni lor în ultimele zile. Aceștia au fost acuzați că au profitat de contracte publice pentru măști medicinale și legături discutabile cu Azerbaidjanul pe fondul violențelor recente din regiunea Nagorno-Karabah.
Mii de protestatari anti-lockdown din Olanda au fost dispersați de poliție, folosind tunuri de apă și bastoane, cu o zi înainte de alegerile legislative, în urma unui blocaj dur de la sfârșitul lunii ianuarie, relatează Al Jazeera. Mulțimea de protestatari s-a adunat în centrul orașului Haga, încălcând regulile de distanțare socială și avertismentele poliției. Din luna ianuarie, Olanda a interzis adunările cu mai mult de două persoane, au închis restaurantele și barurile. Autoritățile olandeze au oprit duminică trenurile care ajungeau în Haga, pentru a opri preveni sosirea protestatarilor. Mai multe persoane au avut la protest un banner cu textul „Dragoste și libertate: fără dictatură”. Urnele pentru alegeri vor fi deschise timp de trei zile, începând cu ziua de luni, pentru a asigura distanțarea socială la secțiile de votare.
Sute de manifestanți s-au adunat sâmbătă la Louisville, Kentucky, pentru a marca un an de la uciderea Breonnei Taylor, eveniment care a contribuit la protestele din Statele Unite ale Americii împotriva brutalității poliției, informează Reuters. Taylor, în vârstă de 26 de ani, tehnician medical de urgență, a fost împușcată de șase ori și ucisă de polițiști, în timpul unui raid greșit din 13 martie 2020, în casa ei din Louisville. Brett Hankison și alți doi ofițeri au fost concediați de către departamentul de poliție. Uciderea lui Taylor și a lui George Floyd au amplificat demonstrațiile protestatarilor împotriva rasismului și a utilizării excesive a forței de către autoritățile de ordine din țară. Președintele Joe Biden a declarat pe Twitter că „moartea Breonnei Taylor a fost o tragedie, o lovitură pentru familia ei, pentru comunitatea ei și pentru America”, comunicând că va dori semnarea unui proiect de lege privind reforma poliției.
Italia se confruntă cu un nou lockdown, începând cu 15 martie, iar în perioada 3-5 aprilie, de Paște, țara va fi considerată „zonă roșie” și va fi supusă unui blocaj național, informează CNN. Jumătate din cele 20 de regiuni ale Italiei, inclusiv Roma, Milano și Veneția, au intrat în noi restricții. Regiunile vor fi etichetate „zone roșii” sau „zone portocalii”, în funcție de cât de afectate sunt. În regiunile considerate „zone roșii” cetățenii nu-și vor putea părăsi locuințele, doar pentru motive legate de muncă sau sănătate, iar toate magazinele considerate neesențiale vor fi închise. În „zonele portocalii” se interzice părăsirea orașului sau a regiunii, exceptând motivele legate de muncă sau sănătate, iar restaurantele vor funcționa doar prin livrări. Regiunile care raportează săptămânal peste 250 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori, vor intra în carantină. Premierul Mario Draghi a declarat că noile măsuri împotriva coronavirusului sunt „necesare”, deoarece Italia se confruntă cu un nou val de infecții, la un an de la începerea pandemiei.
Fostul premier italian Enrico Letta, a fost ales duminică, cu 860 de voturi, drept noul președinte al Partidului Democrat, cel de-al doilea partid ca mărime din guvernul condus de Mario Draghi, în timp ce un alt fost premier – Giuseppe Conte – se află în discuții pentru a deveni liderul celui mai mare partid din coaliție, Mișcarea Cinci Stele, informează The Guardian. Letta a fost ales să conducă partidul, în urma demisiei neașteptate a lui Nicola Zingaretti din conducerea partidului, la începutul lunii martie. Acesta a demisionat din cauza unui „flux nesfârșit” de critici, postând pe Twitter „acum pentru loialitate și pasiune pentru binele Italiei”. Imediat după preluarea șefiei formațiunii democrate, Letta a declarat că vor urma discuții cu toate partidele, inclusiv cu „Mișcarea Cinci Stele a lui Giuseppe Conte”, acesta din urmă rămânând o figură apreciată pe scena politică din Italia pentru modalitatea de gestionare a pandemiei de coronavirus.
Ministrul sănătății din Iordania, Nathir Obeidat, a fost demis sâmbătă după ce șapte persoane din secția destinată pacienților cu coronavirus au murit în urma unei întreruperi a oxigenului timp de aproape o oră, informează Reuters. Prim-ministrul Bisher al Khaswaneh a anunțat concedierea demiterea ministrului sănătății, declarând în mod public asumarea responsabilității guvernului pentru acest incident. Khaswaneh a menționat că „aceasta este o greșeală gravă care nu poate fi justificată sau acceptată”, declarând că așteaptă rezultatele unei anchete judiciare. În orașele din Iordania au izbucnit proteste împotriva restricțiilor, la o zi după acest eveniment.