Home / A fost azi în lume / 2021 / Au fost 13 și 14 februarie în lume – Donald Trump a fost achitat de către Senatul SUA în cel de-al doilea proces de destituire, forțele armate din Myanmar au fost desfășurate pentru înnăbușirea protestelor, iar o echipă de arheologi anunță descoperirea celei mai vechi fabrici de bere din lume

Au fost 13 și 14 februarie în lume – Donald Trump a fost achitat de către Senatul SUA în cel de-al doilea proces de destituire, forțele armate din Myanmar au fost desfășurate pentru înnăbușirea protestelor, iar o echipă de arheologi anunță descoperirea celei mai vechi fabrici de bere din lume

Material realizat de Andrei Popa

Donald  Trump, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, a fost achitat de către Senat în urma celui de-al doilea proces de destituire care i-a fost intentat, relatează Associated Press. În urma rezultatului votului din Senat, unde nu s-a atins o majoritate de două treimi, 53 de voturi au fost ”pentru” și 43 de voturi au fost ”împotriva” acuzării fostului Președinte SUA pentru instigare la violență. Actualul Președinte, Joe Biden, a declarat faptul că acest eveniment trist din istoria SUA ne demonstrează că democrația este fragilă. Senatorul republican Mitch McConnel l-a     acuzat pe Donald Trump ca fiind ”responsabil moral” pentru atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, chiar dacă în cele din urmă a votat împotriva condamnării acestuia. După aflarea votului, fostul lider de la Casa Albă a declarat că mișcarea ”Make America Great Again” este doar la început, urmând  să anunțe în viitorul apropiat planuri concrete în acest sens.

Cel puțin 60 de persoane au fost rănite după o explozie masivă care a afectat sute de autovehicule dintr-un punct de trece a frontierei     dintre Iran și Afganistan, informează Reuters. În urma exploziei, urmată de un incendiu masiv, alimentarea cu electricitate din zonă, inclusiv capitala provinciei Herat, au fost afectate, iar pagubele provocate sunt estimate la mai multe milioane de dolari. Waheed Qatali, guvernatorul provinciei vestice a regiunii Herat, a declarat faptul că autoritățile iraniene și trupele NATO din Afganistan au fost contacate pentru  a ajuta la stingerea focului. În urma informațiilor inițiale, deflagrația a fost declanșată de explozia unei cinsterne de combustibil, însă autoritățile au declarat faptul că nu s-a putut stabili imediat cauza accidentului. Younus Qazizada, directorul Camerei de Comreț și Industrie din Herat, a estimat în urma investigațiilor preliminare că daunele provocate de accident totalizează     aproximativ 50 de milioane de dolari.

Forțele militare din Myanmar au fost desfășurate în orașele din țară     pentru a stopa protestele împotriva loviturii de stat de la     începutul săptămânii, în timp ce primele focuri de armă au     fost raportate de civili, informează BBC. Pentru prima dată de la începutul protestelor din 3 februarie au fost văzute vehicule blindate patrulând zonele în care se aflau protestatari. Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Regatul Unit au transmis o declarație comună în care cer armatei     să nu deschidă focul asupra civililor care protestează împotriva loviturii de stat. SUA și-a sfătuit cetățenii aflați în Myanmar să se adăpostească în case.

Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, a depus jurământul pentru funcția de prim-ministru al Italiei, relatează Reuters. Aproape toate formațiunile politice principale din Italia au     susținut componența noului cabinet, care este format dintr-o combinație de membri aparținând mai multor grupuri politice și membri tehnocrați. Principala misiune a noului prim-ministru este de a forma o strategie de relansare a economiei Italiei, Mario Draghi lucrând deja la un plan de investire a celor 200 de miliarde de euro proveniți de la Uniunea Europeană. Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a     afirmat că este de părere că experiența lui Mario Draghi va fi un beneficiu nu doar pentru Italia, dar și pentru Uniunea Europeană.

Statele Unite ale Americii au  cerut Chinei datele investigației izbucnirii pandemiei Covid-19, relatează Reuters. Washingtonul  a     precizat că se simte ”puternic îngrijorat” de modul în care au fost prezentate rezultatele investigației de către Organizația Mondială a Sănătții și cere datele aferente investigației Beijingului. Jake Sullivan, Consilierul pentru     Securitate Națională din SUA, a declarat că este foarte important ca investigația să fie una independentă și cât mai departe de încercările de mușamalizare a Guvernului chinez. Purtătorul de cuvânt al Ambasadei la     Washington a răspuns spunând că SUA a vătămat cooperarea multilaterală din timpul pandemiei Covid-19 și nu este în poziția de a acuza China sau Organizația Mondială a Sănătății, care s-au implicat în momemnetele cele mai grele.

Cetățenii din Kosovo au votat duminică noua compoziție a Parlamentului, relatează Reuters. Sondajele de la ieșirea de la urne     plasează  partidul din opoziție, Vetevendosje, pe primul loc, rezultat care ar putea îngreuna eforturile țărilor din Vest pentru a rezolva disputele teritoriale din zonă. Vetevendosje este  cotat pe primul loc cu 41,8% din voturile exprimate,  urmat de un alt partid din opoziție, Partidul Democrat din Kosovo, cu 16.5%, partidul actual de la guvernare, Liga Democrată din Kosovo, ajungând pe locul 3 cu 15,2 procente. Albin Kurti, liderul Vetevendosje, a fost prim-ministru pentru 5 luni anul trecut și a câștigat mulți susținători prin acțiunile sale anti-corupție, dar și prin declarațiile sale în care nu susține compromisuri în discuțiile teritoriale cu Serbia.     Kosovo este un stat  care și-a proclamat independența în 1999, în urma războiului civil din Serbia, însă  autoritățile de la Belgrad, precum și alte state influente nu au recunoscut decizia autorităților de la Priștina.

O  echipă de arheologi egipteni și americani au descoperit în sudul     Egiptului  cea mai veche fabrică de bere, cu o vechime de circa 5000 de ani, conform Aljazeera. Ministerul Turismului a declarat că echipa de arheologi egipteni și americani au descoperit berăria într-un sit arheologic funerar din zona de Nord a Abydos, în regiunea Sohag. Mostafa Waziry, Secretarul General al Consiliului Suprem de Antichități din Egipt, a precizat că se crede că este cea mai veche fabrică de bere descoperită până acum în lume și că datează din era regelui Narmer, liderul care a unificat Egiptul de Sus și cel de  Jos acum 5000 de ani.

Mii  de protestatari au mărșăluit în centrul Tokyo-ului împotriva     loviturii de stat din Myanmar, conform Reuters. Mai mult de 4000 de protestatari au mărșăluit tăcuți în centrul capitalei Japoniei afișând pancarte cu mesaje precum ”Ajutați-ne să salvăm Myanmarul”, ”Opriți crimele împotriva umnaității”. Mai multe proteste au avut loc în Japonia încă din data de 3 februarie, când s-a produs lovitura de stat, însă protestul de duminică a fost cel mai mare de până acum.     

Guinea a declarat epidemie de Ebola după ce șase cazuri au fost confirmate, relatează Aljazeera. Statul a luat decizia de a declara epidemie după ce trei persoane au murit, iar altele au fost confirmate pozitiv în urma testărilor. Cele șapte persoane au prezentat simptome precum diaree, vomă și sângerări după ce au participat la o înmormântare în localitatea Goueke, aflat în zona de sud-est a țării. Ministrul Sănătății și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu cele trei decese, primele din ultimii 5 ani, și a  anunțat că declară  epidemia conform Regulamentului     Internațional pentru Sănătate.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 7 ianuarie în lume – Justin Trudeau a anunțat că se va retrage din funcția de prim-ministru al Canadei, Fondatorul partidului Frontul Național din Franța, Jean-Marie Le Pen, a murit la 96 de ani, Cutremurul major din Tibet a provocat 95 de morți și 130 victime

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Fondatorul partidului Frontul Național din Franța, Jean-Marie …