Material realizat de Cristiana Mitran și Valeria Bortă
Forțele guvernamentale irakiene au susținut că au capturat Nimrud, locul în care se afla un oras antic asirien cucerit de Statul Islamic acum doi ani ,relatează BBC. În luna martie 2015, oficiali și istorici au condamnat ISIS pentru distrugerea sitului arheologic care datează din secolul 13 î. Hr. Corpul cultural al ONU a descris actul ca o crimă de război. ISIS spune despre altare și statui că sunt “idoli falși”, care trebuie să fie distruși. Nimrud se află la aproximativ 30 km la sud-est de orașul Mosul , pe care forțele guvernamentale irakiene încearcă să-l ia de sub stapânirea ISIS. O declaratie a armatei irakiene a spus: “Trupele din blindata diviziei a IX-a au eliberat orașul Nimrud complet și au ridicat steagul irakian deasupra clădirilor sale după ce au cauzat pierderi de vieți omenești și de echipament ale ISIS. În același timp, activiștii pentru drepturile omului au acuzat forțele kurde din Irak de demolarea caselor arabilor suniti în cel puțin 20 de sate și orașe din zonele care au fost sub controlul .Potrivit Human Rights Watch, unele sate arabe sunnite au a fost distrusă aproape în totalitate. Clădirile au fost marcate cu un X înainte de a fi demolate de buldozere. Un ministru adjunct în guvernul regional kurd, Dindar Zebari, a negat că au existat politici sau instrucțiuni date pentru a distruge casele arabilor suniți.
Președintele ales Donald Trump a declarat că va deporta până la trei milioane de imigranți fără acte “imediat” după preluarea mandatului, informează DW. De asemenea, el a insistat că o barieră va fi construită între SUA și Mexic. În primul său interviu de la câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA, Donald Trump a promis că va pune în aplicare propunerile sale radicale cu privire la politica în domeniul imigrației. La intrarea în birou, în ianuarie, Trump a declarat că va deporta trei milioane de migranți fără acte. “Vom da afara din țară oamenii care sunt criminali și au antecedente penale, traficanți de droguri, sau îi vom încarcera “, a spus Trump. Comentariile lui Trump sunt contrare celor făcute de Paul Ryan,vorbitorul Casei Albe, care a declarat pentru CNN că expulzarea în masă nu este o prioritate pentru republicani acum, ” prioritatea este într-adevăr securitatea la frontieră”, a spus Ryan. Reamintind planurile sale de a construi un zid între SUA și Mexic, Trump a declarat într-un interviu că acesta nu poate fi construit în întregime din beton sau cărămidă și mortar. “Ar putea fi unele zone cu sârmă”, a spus Trump. “Dar [în] anumite zone, un perete este mai potrivit”. Zidul , care a fost un punct central al campaniei electorale a lui Trump ar fi plătit de către Mexic.
Victoria în alegerile din SUA a lui Donald Trump riscă să strice relația dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, a declarat președintele Comisiei Europene, relatează Al Jazeera. Vorbind studenților la o conferință în Luxemburg, vineri, Jean-Claude Juncker a declarat că fostul star de televiziune în vârstă de 70 de ani este ignorant cu privire la Uniunea Europeană și la lucrările ei. Alegerea lui Trump prezintă riscul de înrăutăți relațiile intercontinentale în fundația și în structura lor “, a declarat Juncker,unul dintre cei mai puternici oameni din Europa.El a amintit, de asemenea, o declarație a lui Trump în care el părea să creadă că Belgia, țara care găzduiește sediul central al UE și NATO, este un oraș. “Va trebui să-l învețăm pe președintele ales ce este Europa și modul în care funcționează”, a declarat Juncker, adaugand ca americanii nu au avut de obicei, nici un interes în Europa. Juncker a criticat și opiniile lui Trump cu privire la comerțul mondial, politica climatică și securitatea occidentală. Comentariile lui Juncker contrastează cu reacțiile mai diplomatice ale altor lideri europeni, care au declarat că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu următoarul președinte republican. La câteva ore dupa victoria surpriză a candidatului republican, președintele Consiliului UE, Donald Tusk, a declarat că, în ciuda protecționismului și izolaționismului promovate de Trump în campanie, ambele părți “, ar trebui să consolideze podurile pe care le-au construit peste Atlantic” .Federica Mogherini, șeful politicii externe a UE, a declarat pe Twitter că “relațiile UE-SUA sunt mai profunde decât orice schimbare în politică. “
Starea de urgență în Franța va fi extinsă, cel mai probabil din cauza amenințărilor teroriste continue, relatează Russia Today. Țara intră în perioada campaniei pentru alegerile prezidențiale, a declarat premierul francez la aniversarea atacurilor din Paris, în care și-au pierdut viața 130 de persoane. “Este dificil să punem capăt stării de urgență”, a declarat prim-ministrul francez Manuel Valls,”Mai ales că vom începe o campanie prezidențială în câteva săptămâni, cu întâlniri, cu adunări publice. Așa că trebuie să protejăm, de asemenea, democrația noastră. “Inițial, starea de urgență a fost introdusă de către președintele Francois Hollande în urma atacurilor de la Paris, la 13 noiembrie 2015. După atacul din Nisa din această vară, care a făcut 84 de victime, Adunarea Națională a extins starea de urgență pentru încă șase luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2017. Dar, cum în Franța începe campania pentru alegerile prezidențiale în aprilie sau mai, premierul a afirmat că guvernul ar trebui să își păstreze competențele suplimentare delegate de legile de urgență pentru a proteja publicul. Aceste competențe suplimentare permit agențiilor să restricționeze călătoriile interne și externe pentru suspecții de terorism. “Această stare a dispozitivului de urgență ne permite să facem arestări, controale administrative care sunt eficiente … deci da, probabil va trebui să mai trăim câteva luni în această stare de urgență “, a declarat Valls în interviul de duminică. Politicianul a avertizat că pericolul unor atacuri similare cu cel care a avut loc în Nisa este încă o realitate în Franța .
Planurile de politica externă ale președintelui ales Donald Trump sunt foarte similare cu cele ale președintelui rus, Vladimir Putin, a declarat joi un purtător de cuvânt al Kremlinului, relatează Washington Times. Ambii bărbați “stabilesc aceleași principii de bază de politică externă și acest lucru este incredibil”, Dmitri Peskov secretarul de presă al lui Putin, a declarat reporterilor în New York în această săptămână comparând discursul victoriei domnului Trump cu remarcile făcute recent de către omologul său rus.”Este fenomenal cât de aproape sunt unul de altul, atunci când este vorba de abordarea conceptuală a politicii externe”, a spus Peskov.”Și aceasta este, probabil, o bază bună pentru optimismul moderat că aceștiea vor fi cel puțin capabili să inițieze un dialog pentru a începe să rezolve problemele din relațiile noastre bilaterale”, a adăugat purtătorul de cuvânt, potrivit Reuters. Trump a apreciat în mod repetat liderul rus chiar și înainte de înfrângerea lui Hillary Clinton din alegerile de marți și a promis să repare relația dintre foștii rivali din timpul războiului rece dacă va fi ales președinte. “Cel mai important lucru pentru mine este America și interesele [sale], dar vom fi gata să construim relații și să ne angajăm într-un dialog cu orice țară, în măsura în care această țară este pregătită. Putin a spus același lucru, numai, desigur, vorbind despre interesele Rusiei ca prioritatea absolută pentru el “, a declarat dl Peskov joi.
Protestele împotriva președinției lui Trump continuă pentru a cincea zi consecutivă, informează Reuters. Duminică protestatarii au ieși în străzile din marile orașe ale SUA pentru a cincea zi consecutiv. Motivul protestului este câștigul candidatului republican Donald Trump în campania electorală pentru președinția SUA. Managerul de campanie al lui Trump a declarat că Președintele Barack Obama și candidatul democrat Hillary Clinton ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a asigura o tranziție pașnică a puterii. În urma mai multor nopți de neliniște, masele s-au adunat în parcurile din New York, San Francisco, și Oakland, California, conform platformelor de social-media. Protestatarii scandau ”Spune-o tare, spune-o răspicat, imigranții sunt bine-veniți aici,” de asemenea aceștia au ținut pancarte cu mesaje precum ”Tăcerea albilor = violență” și ”Nu plânge, organizează-te.”
Candidatul pro-rus, Igor Dodon, a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, relatează Reuters. Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova (CEC), Igor Dodon, candidatul Partidului Socialist al Republicii Moldova, a obținut 52.57% voturi, iar Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, 47.43%. În discursul său de câștig al președinției Republicii Moldova, Dodon a declarat ”Eu sunt președintele întregii țări, atât pentru cei care au votat pentru mine, cât și pentru cei care au votat împotriva mea.” Dodon a promis în campania electorală că va întări relația dintre Moldova și Rusia, ceea ce e în complet dezacord cu poziția pro-UE a guvernului. Și în Bulgaria au fost organizate alegeri prezidențiale în această duminică. Aceste rezultate sunt de asemenea negative pentru contextul UE, întrucât a câștigat Rumen Radev, candidatul socialist, pro-Rusia.
ISIS trimite femei în primele linii de front ca atacatori sinucigași, conform The Guardian. Statul Islamic a început să folosească din ce în ce mai multe femei ca bombardieri sinucigași pentru a evita măsurile de securitate și pentru a organiza atacuri teroriste în Europa și lumea islamică, în timp ce pierde din ce în ce mai mult teritoriu în Orientul Mijlociu. În trecut, conform datelor, femeile erau menținute pentru poziții de susținere și respectiv erau ținute departe de câmpul de luptă. Cu toate acestea, politica ISIS în cauză aparent a fost modificată în urma acestei veri când presiunea militară asupra ISIS a crescut din cauza atacurilor asupra teritoriilor cu relevanță majoră în Irak, Siria și Libia și gruparea islamistă a început să piardă teritorii. Oficialii au avertizat că aceste atacuri ar putea avea loc, astfel mai multe tentative de atacuri în Europa și nordul Africii au fost descoperite de forțele de securitate.
Procurorii pun la îndoială legitimitatea președintelui Coreii de Sud din cauza unui scandal politic, relatează Reuters. Un oficial sud-coreean a declarat duminică că președintele statului coreean va fi persecutat de procurorii de stat pe baza unui scandal politic, ce pune la îndoială legitimitatea acesteia. Pentru prima dată un președinte în Coreea de Sud va fi persecutat pentru o crimă. Sute de mii au ieșit sâmbătă la proteste în capitala Seul pentru a cere demisia lui Park Geun-hye. Motivul pentru care aceasta este persecutată pentru abuzul de putere. Se consideră că aceasta i-ar fi oferit acces la documente de înaltă importanță pentru stat și aflate sub cel mai înalt nivel de securitate celei mai bune prietene ale sale, Choi Soon-sil. Park a declarat în urma unor scuze adresate poporului coreean că nu va renunța la poziția de președinte, dar va numi un nou prim-ministru care de facto va exercita toate obligațiile președintelui. Aceasta și-a motivat refuzul de a-și da demisia prin faptul că mai are un an în oficiu, deci e inutil să renunțe acum la oficiu.
SUA și-a exprimat dorința de a grăbi procesul de întocmire a unui pact asupra climei înainte ca Trump să devină oficial președinte, informează Reuters. Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a declarat duminică că administrația Obama va face tot ce-i stă în puteri pentru a implementa un acord global pentru a combate încălzirea globală înainte ca președintele ales Donald Trump să se instaleze în oficiul din Casa Albă. Kerry a făcut aceste declarații în timpul unei vizite în Noua Zeelandă, chiar înainte de a merge în Marrakesh, Maroc, pentru a participa la o discuție despre încălzirea globală cu alte 200 națiuni. Motivul acestor declarații și respectiv a nevoii de a încheia un acord climatic cât mai curând este faptul că Donald Trump a susținut continuu în campania sa electorală că încălzirea globală este o minciună și că dacă ajunge președinte va părăsi Acordul de la Paris.